• BIST 100

    16407,98%-1,86
  • DOLAR

    43,53% 0,04
  • EURO

    51,40% 0,02
  • GRAM ALTIN

    6732,10% -2,56
  • Ç. ALTIN

    11644,36% -3,02

Yargıtay'dan emsal karar: Bunu söyleyen tazminatsız kovulur

14 Ocak 2021, Perşembe 20:37
14 Ocak 2021, Perşembe 20:37
Yargıtay
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yargıtay'dan emsal karar: Bunu söyleyen tazminatsız kovulur

Yargıtay, İş Mahkemesi’nin ‘Bit yavrusu’ anlamında kullanıldığı için hakaret saymadığı kelimenin hakaret maksatlı söylendiğine hükmeden yüksek mahkeme, mesai arkadaşına ‘yavşak’ diyen işçinin tazminat ödenmeden kovulmasının önünü açtı..

Bursa'a kasap olarak çalıştığı iş yerinde ustabaşına, 'yavşak' diyen genç, kıdem ve ihbar tazminatı ödenmeden kovuldu.

.2. İş Mahkemesi'nin yolunu tutan mağdur genç, tam 6 senedir çalıştığı işyerinden haksız nedenle çıkarıldığını belirterek kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla mesai alacaklarının davalıdan tahsilini talep etti..Davalı işyeri sahibi ise davacı gencin olumsuz davranışlarının sürekli hale geldiğini, en son ustabaşı ve bölüm sorumlusuna 'yavşak' diyerek hakarette bulunduğunu ve şefinin üzerine yürüdüğünü, davacının da bu hususu kabul ettiğini, iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini savunarak davanın reddini talep etti..Tarafları dinleyen Mahkeme, davacının bir işçi arkadaşına 'yavşak' diyerek hakaret etmesi üzerine iş akdinin feshedildiği, fakat söylenen sözün sonuç olarak Türk lisanında 'bit yavrusu' manasında olduğu, bu nedenle fesih gerektirecek ağırlıkta bir söz olmadığına hükmetti.

Olayın bir ihtar ve uyarı ile halledilecek bir mesele olduğundan fesihle cezalandırılmasının sözün ağırlığına uygun olmadığından feshin haksız olup tazminat gerektirdiği gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verdi. Kararı davalı işyeri sahibi temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

HAKARET SÖZ KONUSU'

Davacının davalı şirkette beraber çalıştığı amirine 'yalancı' ve 'yavşak' dediğine vurgu yapılan Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi:

'İşverenin bir işçisinin diğer bir işçiye sataşma-hakaret niteliğindeki bu sözleri dolayısıyla yaptığı fesih haklıdır. Halk arasında 'yavşak' tanımlamasının hakaret amacıyla kullanıldığı da açıktır. Bu tespit bağlamında, Mahkemenin 'yavşak' tanımlamasının 'bit yavrusu' şeklindeki salt sözlük anlamına dayanılarak hakaret olmadığı gerekçesi ile kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabulü hatalıdır. Davalı işverenin fesih yetkisinin 4857 sayılı Kanun'un 26'ncı maddesi ile öngörülen 6 iş günlük hak düşürücü süre içinde kullanılıp kullanılmadığının açıklığa kavuşturulması gereklidir.

.Dosya içeriğinden; feshin dayanağı olayın vukuu bulduğu gün davacının savunmasının alındığı ve burada feshe konu eylemleri kabul ettiği, buna karşın davalı işverence fesih ihtarnamesinin yaklaşık bir ay sonra gönderildiği sabittir. Fesih yetkisinin Kanun ile öngörülen 6 iş günlük hak düşürücü süre içinde kullanılmadığı izlenimi edinilmiştir..Bu durumda mahkemece yapılması gereken iş, feshe yetkili makamın öğrenme tarihinin araştırılması ve buna göre fesih yetkisinin kanunî süresi içinde kullanılıp kullanmadığının açıklığa kavuşturulması, sonucuna göre de süresi içinde kullanıldığı saptanıyorsa kıdem ve ihbar tazminatının reddine, aksi halin kabulünde ise salt fesih yetkisi süresi içinde kullanılmadığı gerekçesiyle kabulüne karar verilmesinden ibarettir.

Netice itibariyle; eksik araştırıma dayalı olarak yanılgılı değerlendirmeyle sonuca gidilmesi bozmayı gerektirmiştir. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.'

.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İzmir açıklarında 39 düzensiz göçmen ve 1 kaçakçı yakalandı

Atama kararları Resmi Gazete'de

Batman’da sanayi sitesindeki yangın kısa sürede söndürüldü

 Bugün 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü

Malatya’da şüpheli ölüm

İran Basra Körfezi'nde 2 tankere el koydu

Malatya'da otomobil sulama kanalına düştü: 1 yaralı

İstanbul'da 240 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 4 gözaltı

ABD'de helikopter kazası: 2 ölü

Çanakkale’de lastik bottaki 29 düzensiz göçmen yakalandı

Rusya, Alman diplomatın ülkeyi terk etmesini istedi

Endonezya'da 5,8 büyüklüğünde deprem

Arjantin ile ABD arasında 'kritik mineraller' anlaşması

Gulca Katliamı şehitleri rahmetle anıldı

Elazığ'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Gazze'de şehit sayısı 71 bin 851'e yükseldi

Tekirdağ’da çiftlik yangını: 60 küçükbaş telef oldu

Gaziantep’te silahlı saldırı: 2 şüpheli tutuklandı

Türkiye'den Nijerya'daki saldırılara kınama

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: TOKİ'nin asıl amacı dar gelirli vatandaşı ev sahibi yapmak olmalı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu depremzede muhtarlarla buluştu

Gaziantep’te aranan 2 hükümlü yakalandı

Otomobilin çarptığı 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Van’da yasadışı avcılığa 43 bin lira ceza kesildi

Ateşkese rağmen siyonist işgalcilerden Lübnan'a hava saldırısı

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler Siirt’te anılacak

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Büyük yıkıma rağmen milletçe birbirimize sarıldık ve yeniden ayağa kalktık

İtalya'da çığ düşmesi sonucu 2 kişi öldü

Tarsus Umut Kervanı’ndan Suriye’ye yardım

ABD ve Rusya, üst düzey askeri diyaloğu yeniden başlatma konusunda anlaştılar

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir açıklarında 39 düzensiz göçmen ve 1 kaçakçı yakalandı

Atama kararları Resmi Gazete'de

Batman’da sanayi sitesindeki yangın kısa sürede söndürüldü

 Bugün 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü

Malatya’da şüpheli ölüm

İran Basra Körfezi'nde 2 tankere el koydu

Malatya'da otomobil sulama kanalına düştü: 1 yaralı