• BIST 100

    10358,46%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

Yargıtay'dan ölüm aylığı kararı!

13 Şubat 2021, Cumartesi 10:56
13 Şubat 2021, Cumartesi 10:56
Yargıtay
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yargıtay'dan ölüm aylığı kararı!

İlginç olay, Bursa’da yaşandı. SGK Bursa İl Müdürlüğü denetmenleri, vefat eden ikinci eş üzerinden ölüm aylığı alan kadının, yıllar önce boşandığı ilk eşiyle birlikte çektirdiği fotoğrafları sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta yayınlayınca yapılan ihbarlar üzerine harekete geçti.

Denetmenlerin raporu doğrultusunda SGK, kadının aldığı ölüm maaşını kesti. Mahkemenin yolunu tutan kadın, boşandığı ilk eşiyle fiilen birlikte yaşadığı iddialarını reddederek kararın iptalini istedi. 2009’da ilk eşinden boşandığını, 2011’de ikinci eşiyle evlendiğini anlatan davacı kadın, ikinci eşi 2012’de vefat edince SGK’dan ölüm aylığı almaya başladığını dile getirdi. İlk eşi ile birlikte yaşamaya devam ettiği gerekçe gösterilerek aylığının kesildiğini, kurum işleminin yerinde olmadığını ileri sürerek işlemin iptaline, ödenmeyen aylıkların yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline ve aylıklarının ödenmesine devam edilmesine karar verilmesini talep etti.

Davalı SGK Bursa İl Müdürlüğü ise idare tarafından yapılan işlemin hukuka uygun olduğunu beyanla davanın reddini talep etti. Mahkeme, davanın reddine karar verince, davacı kadın istinaf başvurusunda bulundu. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının yasal ve hukuksal gerekçeleri ile dayanağı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmadığı gerekçesiyle davacı avukatının istinaf başvurusunun esastan reddine karar verdi. Davacı kadın bu kararı da temyiz edince devreye Yargıtay 10. Hukuk Dairesi girdi.

Bir fotoğrafla maaş kesilir mi?

Oy birliği ile kararını açıklayan Yargıtay; vefat eden ikinci eş üzerinden alınan ölüm aylığının sosyal medyada birinci eşle çekilen fotoğraflar sebep gösterilerek kesilemeyeceğine hükmetti. Mahkemenin yeterince araştırma yapmadığının vurgulandığı Yargıtay kararında şöyle denildi: “Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıklarının kesileceği yasalarca hüküm altına alınmıştır. Somut olayda, SGK denetmeninin hazırlamış olduğu raporda Facebook üzerinden elde edilen davacının ve boşandığı eşinin birlikte görüldüğü fotoğraflara dayanılarak davacının aylığının kesildiği anlaşılmaktadır. Mahkeme tarafından da Facebook'ta paylaşılan fotoğraflara vurgu yapılarak davanın reddine karar verilmiş ise de verilen karar eksik inceleme ve araştırmaya dayalıdır.Bu nedenle maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için davacı ve boşandığı eşinin fiilen birlikte yaşayıp yaşamadıkları yasada belirtilen hususlar ve ilkeler çerçevesinde araştırılmalıdır. Davacı ile boşandığı eşinin kayıtlı adresleri yönünden ayrı ayrı geniş kapsamlı, titizlikle ve gerekirse bilgi edinilen şahısların isim yada sıfatları da tutanağa eklenmek suretiyle, beyan edilen adreslerde fiilen oturup oturmadıkları, birlikte yaşayıp yaşamadıkları kolluk ekipleri marifetiyle araştırılması gerekir. İhtilaf konusu dönem içerisinde davacı ve eşinin kayıtlı adreslerinde görev yapan mahalle muhtar ve azalarının kanaat edinmeye yetecek sayıda tanık sıfatıyla bilgi ve görgülerine başvurulmalı, çelişki oluşursa giderilmelidir. Böylece ‘boşanılan eşle eylemli olarak birlikte yaşama’ olgusunun mevcut olup olmadığı, toplanan tüm kanıtlar ışığı altında değerlendirildikten sonra elde edilecek sonuca göre hüküm kurulmalıdır.

Bu maddi ve hukuki olgular göz önünde bulundurulmaksızın, mahkemece eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir. O hâlde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmelidir. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi’nin istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin kararının ortadan kaldırılarak ilk derece mahkemesince verilen hüküm oy birliği ile bozulmuştur.”

Adıyaman'da "Huzurlu Sokaklar-12" asayiş uygulaması gerçekleştirildi

Gazze'de şehit sayısı 57 bin 882'ye yükseldi

Cenin ve Eriha’da yahudi işgalciler Filistin topraklarına buldozerlerle saldırdı

İşgalciler Batı Şeria'da 11 Filistinliyi esir aldı

Gaziantep'te uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonları: 180 gözaltı

MEB'den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu

Yemen genelinde yüz binler Gazze için yürüdü: “Yürüyüşümüz sürüyor, operasyonlarımız artıyor”

Lazzarini: Gazze sınırında hayat kurtarıcı malzemelerin son kullanma tarihi geçmek üzere

Gazze'den İslam dünyası ve tüm vicdan sahiplerine çağrı: Savaşın öldüremediği siviller açlıktan ölecek

Tillo’da 3,4 Milyon TL’lik içme suyu ve atıksu yatırımı yapıldı

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 1410 kök kenevir ele geçirildi

Bursa-Balıkesir sınırındaki orman yangını kontrol altına alındı

HAMAS'tan Mahmud Abbas yönetimine tepki: Sessizlikleri utanç verici

Siyonist askerlerde intihar vakaları Gazze kabusunu gözler önüne seriyor

Kiralar çığırından çıktı: Vatandaş da ev sahibi de şikâyetçi!

İLKHA'nın haberinin ardından Batman Belediyesinden akrep alarmına müdahale

Yaz Kur'an kursunda hem kalp hem zihin beslenerek tüm güzelliği ile devam ediyor

Siirt'te mahalle yolları yenileniyor: Şavuran Mevkii'nde çalışmalar tamamlandı

Gazze'de sabahtan bu yana 67 şehit, 255 yaralı

Eski tip ehliyetler 1 Ağustos itibarıyla geçersiz olacak: 3 milyon kişi henüz yenilemedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye için yeni bir sayfa açıldı

Dr. Özdemir açıkladı: Güneş çarpması mı, sıcak çarpması mı daha tehlikelidir?  

Batman'da apartman dairesinde yangın paniği

Pakistan Arapça Medreseleri Birliği sözcüsü Muhammedî: Tüm ümmetin, dinin yayılmasına ve davete odaklanması gerekir

Açlık kuşatması derinleşiyor: Siyonist rejim Gazze'de balık avını da yasakladı

Batman'da el konulan bini aşkın patlayıcı madde imha edildi

UNRWA: Gazze'de temiz su krizi salgın felaketine yol açacak

Batman'da 15 kilo skunk ele geçirildi: Bir kişi tutuklandı

Öğretmenlik Akademisi Sınavı yarın yapılacak: 10 bin aday KPSS'siz alınacak

Aile Danışmanı Önür: Mutlu evliliklerin sırrı tartışmamak değil, doğru tartışmak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adıyaman'da "Huzurlu Sokaklar-12" asayiş uygulaması gerçekleştirildi

Gazze'de şehit sayısı 57 bin 882'ye yükseldi

Cenin ve Eriha’da yahudi işgalciler Filistin topraklarına buldozerlerle saldırdı

İşgalciler Batı Şeria'da 11 Filistinliyi esir aldı

Gaziantep'te uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonları: 180 gözaltı

MEB'den asılsız LGS iddialarına ilişkin suç duyurusu

Yemen genelinde yüz binler Gazze için yürüdü: “Yürüyüşümüz sürüyor, operasyonlarımız artıyor”