GÜNDEM 30.12.2024 16:42:52 0

Yarım asırdan fazladır ayakkabı tamir ediyor

Yarım asırdan fazladır ayakkabı tamir ediyor
Haberi Sesli Oku

Ayakkabı tamiri ve boyama mesleğini 1968’den beri sürdüren Kadir Memiş, Batman’da yarım asrı aşkın sürdürdüğü geleneksel ayakkabı tamirinin yavaş yavaş kaybolmaya başladığını söyledi.

1968 yılından bu yana ayakkabı tamiri ve boyama işini severek yapmaya devam eden Memiş, eskiye göre işlerindeki büyük düşüşü ve mesleğe olan ilgisizlikten duyduğu endişeleri dile getirdi.

Batman’ın tanınan ayakkabı tamircilerinden Kadir Memiş, Adana’da başladığı mesleğini yıllar içinde Batman’a taşıyarak 56 yılı geride bırakmış durumda. "Allah’a şükür kimseye muhtaç olmadan, işimi yaparak geçimimi sağlıyorum" diyen Memiş, geçmişteki yoğun iş temposunu ve günümüzdeki düşüşü de vurguluyor.

Bir yandan ayakkabılara özenle tamir ederek mesleğine devam eden Memiş, , diğer yandan mesleğin kaybolmaması için çaba gösteriyor. Ancak, hem mesleğe olan ilgisizlik hem de değişen tüketim alışkanlıkları, bu değerli işin geleceğinin sona doğru geldiğini ifade etti.

"Eskiden işlerimiz çok iyiydi ama şu anda çok azalmış durumdadır"

Adanda ayakkabı boyayarak başladığı ve ardından tamir işine geçerek devam ettiğini belirten Kadir Memiş, "1968 yılından beri bu işi yapıyorum ve Allah'a çok şükür kimseye muhtaç olmadan kimseye el açmadan işimi yapıyorum. Bu işe Adana'da ayakkabı boyamayla başladım ve sonrasında tamir işine başladım. Batman'a geldikten sonra da ayakkabı tamir ve boyama işine devam ettim. İlk iş yerim Hamidiler pasajındaydı ve oradan buraya taşındım ve halen devam ediyorum. İnsan bir işe başladığında bırakamıyor. Eskiden işlerimiz çok iyiydi ama şu anda çok azalmış durumdadır. Eskiden insanlar ayakkabı bakım ve boyasına çok önem verirlerdi. Bazıların güden bir hatta iki defa ayakkabısını boyatırdı ama şu anda hafta bir hatta ayda bir kere bile insanlar ayakkabılarını boyatmıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Zamane gençleri neredeyse hiçbir şeyi beğenmiyor"

Eskiden iş yoğunluğundan dolayı gece yarılarına kadar çalıştıklarını ifade eden Memiş, "Eskiden insanlar kolay kolay bir şeye itiraz etmezdi ama bu zamane gençleri neredeyse hiçbir şeyi beğenmiyor ve itiraz ediyor. Eskiden işlerimiz o kadar çoktu ki gece yarılarına kadar çalışıyorduk. Şu anda ise sadece zaman geçiyor. Eskilerin çoğu takım elbise ve kundura giyiyorlardı. Şu anda ise insanların çoğu spor ayakkabı giymeye başladı. Şimdi çoğu müşterim eski dostlarımdır. Eskiden bu işi öğrenmek isteyenler vardı ama şu anda yok. Şimdiki gençler iş beğenmiyor. Bütün Batman'ı gezin bu işi yapan iki veya üç tane genç bulamazsınız. Yapanlarda benim gibi yaşlılardır. Birçok çırak yetiştirdim ama bir tanesini 7 yaşından 20 yaşına kadar yetiştirdim ve tam bir usta olmasına rağmen askerden geldikten sonra bu işi yapamama kararı aldı." dedi.

"Bizden sonra yerimizi alacak kimsenin olacağını sanmıyorum"

Ayakkabı tamir işini yapacak usta sayısının çok azaldığına dikkat çeken Memiş, "Ayakkabı tamir ve boyama mesleğimiz öyle bir aşamaya geldi ki benim gibi birkaç yaşlı kaldı onlarda bıraksa veya vefat etse bezim yerimizi alacak kimsenin olacağını sanmıyorum. Çünkü millet eskisi gibi ayakkabılarını tamir etmiyor. Çöplere bakın bir sürü ayakkabı var. Yırtılan ayakkabıyı ya da yıprananı tamir edecekleri yerine millet yenisini almayı tercih ediyor. Eskiden bir ayakkabıya üç defa pençe attığımı biliyorum. Ay akkanı çabuk yırtılmasın diye demir takarlardı. Eskiden bazı günlerde 4,5 hatta 10 tane ayakkabıya pençe takardım. Ama şu anda ise ayda bir tane bile kundurasına pençe vuran gelmiyor. Eskiden olan zevkler ise şu anda çok fark vardır. Şu anda iş çok ama çalışan yok. Tavsiyem herkesin mutlaka bir yerde çalışmasıdır. Çünkü boşta kalmak insana fayda vermez. Gücüm yettiği yere kadar işimi yapmaya devam edeceğim." diye konuştu. (İLKHA)

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Malatya'da sağanak yağış nedeniyle caddeler su birikintileri ile doldu

Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel alımı için tercihler başladı

Batman’da süne ile mücadele devam ediyor

Arjantin açıklarında  7,4 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı yapıldı

MTB Başkanı Özcan: Zirai don felaketi nedeniyle kayısı üretimi büyük zarar gördü

RTÜK’ten Sultan 2. Abdülhamid’e yönelik ifadelere inceleme

Göral: Aileyi ifsat edici programlara son verilmeli

Isparta’da yolcu midibüsü devrildi: 16 yaralı

Diyarbakır'da çatının uçması kameraya farklı bir açıdan yansıdı

Mevsim geçişlerinde en çok rastlanan alerjik vakalara dikkat!

Güney Sudan'da toplumsal şiddet: 15 ölü, 16 yaralı

Dr. Ömür: Türkiye'de kaza oranları yüksek, ilk yardım hayati önem taşıyor

Kütahya'da 4,2 büyüklüğünde deprem

Kızılhaç: Gazze'de insani destek tamamen çökme eşiğinde

Küresel gıda fiyatları son 2 yılın en yüksek seviyesinde

Bakan Tekin: Gençlerimizi değerlerle donanımlı yetiştiriyoruz

Mardin’de "Asayiş ve Güvenlik Değerlendirme Toplantısı" yapıldı

Satılan at, 10 km kat edip İnguşetya'da Müslüman sahibine geri döndü

İletişim Başkanı Altun’dan CHP’ye tepki: Cambaza bak taktiğiyle gündem saptırılıyor

Yeni teknoloji bin yıllık tartışma: Geçmişten günümüze yapay zekâ

Dünya birincisi hafızdan Batman’da Kur’an ziyafeti

Ticaret Bakanlığı nisan ayı dış ticaret verilerini açıkladı

İstanbul’da tarıma güçlü destek

Battalgazi'de mahallelerin çehresi değişiyor

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Ahlaki değerlerimiz tehdit altında

BM: Gazze sakinleri gıda ve içme suyuna erişimden neredeyse tamamen mahrum bırakıldı

Yükleniyor