• BIST 100

    14183,03%0,27
  • DOLAR

    42,73% 0,04
  • EURO

    50,18% 0,01
  • GRAM ALTIN

    5943,69% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9579,44% -0,27

Yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatı 6 milyar doları aştı

11 Şubat 2025, Salı 13:09
11 Şubat 2025, Salı 13:09
Yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatı 6 milyar doları aştı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Türkiye’nin lezzetlerini dünyanın dört bir tarafına ulaştıran yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörleri 2024 yılında ihracatlarını yüzde 4 artırarak 6 milyar 131 milyon dolara taşıdı.

Meyve sebze ve meyveebze mamulleri sektöründe 6 milyar dolar barajı ilk kez 2024 yılında aşılmış oldu.

2024 yılında yaş meyve sebze sektörü 3 milyar 401 milyon dolarlık ihracata imza atarken, meyve sebze mamulleri sektörü rekor ihracata 2 milyar 728 milyon dolarlık katkı sağladı.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye geneli yapılan 6 milyar 131 milyon dolarlık ihracatın 1 milyar 314 milyon dolarlık dilimini gerçekleştirdiklerini, Türkiye geneli ihracattan yüzde 22 pay aldıklarını dile getirdi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde 2024 yılını değerlendirmek için basın toplantısı düzenleyen Başkan Uçak, 2024 yılının, ihracat dünyası için oldukça meşakkatli ve yorucu geçtiğini vurguladı. Uçak, “Ancak tüm bu zorlukların üstesinden gelerek Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak 2024 yılında 1 milyar 314 milyon dolarlık ihracata imza attık.  Bu başarıda emeği geçen tüm üyelerimizi üstün çabalarından dolayı gönülden tebrik ediyorum. Birliğimiz ihracatındaki ürün ve ülke detaylarını inceleyecek olursak, en çok ihracatı yapılan ürünler 319 milyon dolar ile turşular, 170 milyon dolar ile kurutulmuş domates ve salça, 101 milyon dolar ile meyve suları, 55 milyon dolar ile kiraz, 44 milyon dolar ile domates, 41 milyon dolar ile üzüm oldu. Birliğimizin en güçlü olduğu ürünlerde turşular, kuru domates, kestane gibi ürünler önemlerini korudu” diye konuştu.

En çok ihracat yapılan ülke Almanya

Türkiye’nin yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerinde en çok ihracat yaptığı ülkelerin, 239 milyon dolar ile Almanya, 197 milyon dolar ile ABD, 101 milyon dolar ile İngiltere, 95 milyon dolar ile Rusya, 71 milyon dolar ile Hollanda, 63 milyon dolar ile İtalya olduğu bilgisini veren Uçak, şöyle devam etti: “Türkiye genelinde en çok ihracatı yapılan ürünlerse; 574 milyon dolar ile meyve suları, 475 milyon dolar ile mandalina, 428 milyon dolar ile turşular,  426 milyon dolar ile domates, 377 milyon dolar ile kurutulmuş domates ve salça grubu, 357 milyon dolar ile limon oldu.”

Sürdürülebilir tarım ve ihracatın geleceği için gençlere büyük değer verdiklerini vurgulayan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, ziraat mühendisliği ve gıda mühendisliği eğitimi alan gençleri tarım sektörüne kazandırmak için 2 farklı dönemde “Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Projesi”yle gençlere 6’şar haftalık eğitim programları düzenlediklerini ifade etti.

“Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Projesi”nde, üretimden ticarete kadar tüm süreçlerde uzman kadrolar tarafından verilen teorik ve pratik eğitimlerin yanı sıra bahçe ve fabrika ziyaretleri düzenlendiğini paylaşan Uçak, 2025 yılında projenin üçüncü ayağını yapacaklarını kaydetti.

44 firmanın güçleri URGE Projesinde birleştirildi

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle 3 tane başarılı URGE Projesi gerçekleştirdiklerini ve “Taze Üzüm, Kiraz ve Nar URGE Projesi”nin Ticaret Bakanlığı’ndan “En İyi URGE Projesi Ödülü” aldığını hatırlatan Başkan Uçak, 2025 yılında yeni pazarlara açılma hedefiyle 44 firmanın katılımıyla yeni bir URGE Projesini sürdüreceklerini, 2025 yılının ilk yarısında bir ticaret heyeti gerçekleştirmek için planlamalarının devam ettiğini vurguladı. (İLKHA) 

Antalya’da yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi

Almanya’da 50 milyar euroluk silah alımı paketi Meclis’ten geçti

İzmir açıklarında 79 düzensiz göçmen yakalandı

Afyonkarahisar’da araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Zeytinburnu'nda bir bina kısmen çöktü: 3 araç kullanılamaz hale geldi

HÜDA PAR heyetinden Gökçeli (Talwarı) Köyü Derneğine ziyaret

AB’den Rusya’nın gölge filo tankerlerine yaptırım

Bingöl’de camiler çocuk sesleriyle şenlendi

Bingöl Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinden Filistin için anlamlı bağış

Kahramanmaraş’ta 1288 sentetik ecza hapı ele geçirildi

BMGK, Venezuela'nn talebi üzerine acil toplantı kararı aldı

Ramanlı: Bütçe açığı borçlanmayı, borçlanma faizi, faiz ise yoksulluğu büyütmektedir

Posta ve hızlı kargo taşımacılığında gümrük işlemlerine yeni düzenleme

Trump, Senegal ve Fildişi Sahili vatandaşlarının ABD'ye girişini yasakladı

Hakkında 90 yıl hapis cezası bulunan hükümlü İstanbul’da yakalandı

ABD’de özel bir jet piste çakıldı: 5 ölü

Rusya: Sözde barış güçleri, Rusya Silahlı Kuvvetleri için meşru hedef haline gelecek

Kurtulmuş’tan Güney Kore’ye Filistin çağrısı: Tarihin doğru tarafında yer alın

Konya-İstanbul YHT Hattı 11 yılda 13 milyon yolcuya hizmet verdi

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir Gaziantep'te basınla bir araya geldi

Peskov, Türkiye'nin Rusya'ya S-400 sistemlerini iade edeceği iddialarını yalanladı

OGM ülke genelinde orman denetimlerini sürdürüyor

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir Gaziantep'te çeşitli ziyaretlerde bulundu

Bakan Fidan, Gazze konulu toplantıya katılmak üzere ABD'ye gidiyor

Gaziantep'te haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 kişi yakalandı

IHO EBRAR, Etiyopya'da su kuyusu açtı, ekmek ve sıcak yemek dağıttı

Adıyaman'da aranan 3 şahıs yakalandı

Gaziantep'te kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Almanya: Ukrayna'ya destek için dondurulan Rus varlıkları kullanılmalı

ABD'den İran'a yönelik yeni yaptırım kararı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Antalya’da yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi

Almanya’da 50 milyar euroluk silah alımı paketi Meclis’ten geçti

İzmir açıklarında 79 düzensiz göçmen yakalandı

Afyonkarahisar’da araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Zeytinburnu'nda bir bina kısmen çöktü: 3 araç kullanılamaz hale geldi

HÜDA PAR heyetinden Gökçeli (Talwarı) Köyü Derneğine ziyaret

AB’den Rusya’nın gölge filo tankerlerine yaptırım