• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,03% 0,24
  • EURO

    48,46% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5412,27% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

Yaşlılık döneminde gözden kaçabilen sinsi hastalık hidrosefali!

05 Eylül 2024, Perşembe 18:08
05 Eylül 2024, Perşembe 18:08
Yaşlılık döneminde gözden kaçabilen sinsi hastalık hidrosefali!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzmanlar, ileri yaşlarda görülen yürüme zorlukları, ufak tefek idrar kaçırmalar ve zihinsel işlevlerin zayıflaması gibi sorunların toplumda genellikle olağan karşılandığını ancak bunların “Yetişkin hidrosefalisi” hastalığına işaret edebildiğine dikkat çe

Dolayısıyla bu sorunlar ya geçiştiriliyor ya da her biri için ayrı branşlardaki hekimlere başvurularak çözüm aranıyor.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Acka, yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyen, “beyinde sıvı birikmesi” anlamına gelen “Yetişkin hidrosefalisi” hastalığı hakkında bilgi verdi.

Yetişkinlerde gelişen hidrosefaliye tanı konulmasında güçlük çekildiğine dikkat çeken Acka, "Hastalığa uzun süre tanı konulamamasının en büyük sebebi, hastanın yaşıdır.  Hastalar mevcut yakınmaların yaşlılığa bağlı doğal bir süreç olduğunu düşünerek tablo ağırlaşmadan hekime başvurmazlar. Bir diğer olası nedeni ise sorunların ileri yaşlarda  yaygın görülen sistemik hastalıklardan kaynaklandığının  düşünülmesidir. Yürüme güçlüğü, baş ağrısı ve idrar kaçırma gibi yakınmaların tek bir hastalık nedeniyle gelişebileceği bilinmediği için her soruna yönelik farklı branşlardaki doktorlara gidilir." dedi.

Böylece hidrosefalinin yıllarca sinsi sinsi ilerleyerek hastanın konforlu bir yaşam sürmesinin önünde ciddi bir engel oluşturabildiğine işaret eden Acka, bu tür yakınmalarda mutlaka bir nöroloji veya beyin ve sinir cerrahisi uzmanlarına başvurulması gerektiğine belirterek, “Günümüzde tedavinin ardından sorunlar genellikle tümüyle ortadan kalkmakta ve hastalar kaliteli bir yaşam sürebilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Halk arasında “beyinde su toplanması” olarak biliniyor                                             

Acka, "Beynin iç tarafından salınarak, omurilik çevresi dahil sinir sistemi etrafında dolaşan sıvı, beynin dış yüzeyince emiliyor. Beyinde sıvı içeren boşluklarda veya ventrikül adlı su keselerinde aşırı miktarda beyin omurilik sıvısı birikmesine tıpta 'hidrosefal'; halk arasında 'beyinde su toplanması' deniliyor. Hidrosefali her yaşta ortaya çıkabilse de en sık bebeklerde ve 65 yaş üzeri yetişkinlerde görülüyor. Sıvı birikmesi yüksek basınca sahip olabiliyor veya basınç yüksekliği olmadan ve 'Normal Basınçlı Hidrosefali' olarak adlandırılan şekilde gelişebiliyor. Normal Basınçlı Hidrosefali ileri yaştaki popülasyonda en yaygın görülen formu oluşturuyor. Öyle ki hastalık 80 yaş üstündeki her 100 kişiden yüzde 6’sını etkiliyor. Beyin omurilik sıvısındaki dolaşımın bozulması, emilimin azalması ve beyin dokusundaki bazı değişiklikler hidrosefaliye yol açıyor. Ancak bu değişimlere hangi faktörlerin neden olduğu ise henüz bilinmiyor." diye konuştu.

Hastalık ilerlediğinde 3 temel belirti görülüyor

Hastalığa ilişkin fiziksel ve bilişsel pek çok farklı belirtinin bulunduğunu ifade eden Acka, "Bu belirtilerin hepsi her hastada aynı anda gözlemlenmese de genellikle birkaçı bir arada görülüyor. Başlıca belirtiler arasında; baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma, yürüme zorluğu veya yürüyüş bozuklukları, denge veya koordinasyon kaybı, artan uyku eğilimi, idrar kaçırma, görme bozukluğu, bozulmuş bilişsel beceriler, hafıza kaybı ve hafif bunama yer alıyor. Ancak hastalık ilerledikçe yürüme zorluğu, idrar kaçırma ve bilişsel sorunlar olmak üzere 3 temel belirti klinik tabloya hakim oluyor: Koordinasyon kaybı, yavaş, titrek ve dengesiz yürüme tarzıyla karakterize olan 'yürüme zorluğu' bu belirtilerden birini oluşturuyor. 'Ani ve istemsiz idrar kaçırma' ikinci temel belirti olurken; hafıza sorunları, dikkat eksikliği, konsantrasyon güçlüğü ve zihinsel işlevlerde azalma gibi 'bilişsel sorunlar' da 3’üncü temel belirti arasında yer alıyor." şeklinde konuştu.

Diğer nörolojik hastalıklarla karışabiliyor!

Normal Basınçlı Hidrosefali hastalığına tanı konulmasında güçlük yaşanmasının bir başka etkeninin, bazı nörolojik hastalıklarla ortak belirtilere sahip olması olduğunu ifade eden Acka, "Bu nedenle değerlendirmenin deneyimli bir nöroloji veya beyin ve sinir cerrahı uzmanı tarafından yapılması önem taşıyor.  Tanı sürecinde önce hastalığın üç ana belirtisi gözlemlenerek klinik bir değerlendirme ve nörolojik muayene yapılıyor. Ardından sıvı birikimini görmek için manyetik rezonans görüntüleme (MRG) veya bilgisayarlı tomografi (BT) kullanılıyor.  Tanıdan emin olmak amacıyla 'lomber ponksiyon' yöntemine başvurulduğunu söyledi.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Acka, “Bu işlemde bel bölgesinden bir iğneyle beyin omurilik sıvısı örneği alınarak basınç ölçülmektedir. İşlem sıvı basıncının da düşmesini sağladığı için hastada klinik belirtiler düzelebilir. Bu tablo uygulanacak cerrahi tedavinin başarısına işaret eder. Bu tetkiklerin kombinasyonuyla hastalığa tanı konulmaktadır.” diye ekledi.

Genellikle cerrahi yöntemle tedavi ediliyor!

Normal Basınçlı Hidrosefali’nin tedavisi semptomların şiddetine, hastanın yaşına ve genel sağlık durumuna göre planlandığını aktaran Acka, tedavinin genellikle beynin omurilik sıvısının normal dolaşımını sağlamak amacıyla yapılan cerrahi yöntemleri içerdiğini kaydetti.

Acka, "Normal Basınçlı Hidrosefali bulunan hastalarda uygulanan tedavilerle, yürüyüş bozukluğu, idrar kaçırma ve hafıza bozukluğu gibi yakınmalar tamamen düzeltilebiliyor. Bu hastalığın tedavisinde en yaygın olarak Ventrikülo-Peritoneal Şant Cerrahisi’nin uygulanıyor. Şant cerrahisinde ince bir tüp aracılığıyla beyin omurilik sıvısı biriktiği   bölgeden alınıp karın boşluğu, kalp zarı veya akciğer zarı gibi başka bir yere yönlendirilmektedir. Bu yöntem beyin ventriküllerinin normal boyutlarına dönmesine ve basıncın azalmasına katkı sağlamaktadır. Endoskopik üçüncü ventrikülostomi yönteminde ise normal sıvı dolaşımına imkan tanıyacak bir alternatif kanal açma işlemi yapılmaktadır.  Böylece beyindeki omurilik sıvısı doğrudan bir ventrikülden (su kesesi) diğer ventriküle akar ve normal sıvı dolaşımı restore edilir. Bazı durumlarda ise ameliyat yerine şikayetleri ortadan kaldırmaya yönelik ilaç ve fizik tedavi gibi yöntemler yeterli gelmektedir.” şeklinde sözlerine son verdi. (İLKHA)

İran'da LPG dolum tesisinde patlama: 9 yaralı

İran: Füze programımızı müzakere etmeyeceğiz

Batı Şeria'da Yahudi çetelerin saldırılarında 8 Filistinli yaralandı

Hatay’da iki aile arasında silahlı kavga: 2’si ağır 7 yaralı

Beyaz Saray'da Trump-Şara görüşmesi

Tanzanya'da mevcut Cumhurbaşkanı Hassan cumhurbaşkanlığı seçimini yeniden kazandı

Mersin’de güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısı yapıldı

Ukrayna'dan Moskova'daki petrol boru hattına saldırı

ABD'de iki yolcu uçağı çarpıştı: Felaketin eşiğinden dönüldü

Sındırgı depremi sonrası koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

BMGK: Bosna Hersek’teki barış gücünün görev süresi uzatıldı

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Irak'ı ziyaret edecek

İletişim Başkanı Duran, Gazze’de görev yapan gazetecilerle bir araya geldi

Sudan'ın Faşir kentinden 62 binden fazla kişi göç etti

Çin, 2026 APEC Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak

Elazığ-Bingöl karayolunda kaza: 1 yaralı

Şanlıurfa’da tır ile otomobil çarpıştı: 1 ölü

Ermenistan, pasaportlara Ağrı Dağı'nın resmi olmadan damga vurmaya başladı

Siirt’in afetlere dirençli kent olması hedefiyle 52 eylem planı görüşüldü

Şanlıurfa girişinde kamyonetin lastiği yola fırladı: Sürücünün dikkati olası kazayı önledi

Mardin’de seyir halindeki tır’ın dorsesi çıkarak uçuruma yuvarlandı

Malatya'da otomobiller çarpıştı: 1 yaralı

İşgalci rejimden Lübnan'da hava saldırısı

"Niyet ettim tesettüre Emrin başım üstüne" programı ile onlarca genç kız tesettürle tanıştı

Çocuğu araya almak aileyi yıpratıyor!

Diyarbakırlı yeni evli çiftin bağışladığı takılar Gazzeli çiftin mutluluğuna vesile oldu

Matbaa sektörü temsilcisi Yıldırım: Davetiye kültürü geçmişten günümüze büyük bir değişim geçirdi

Kenya'da heyelan: 13 ölü

İşçileri taşıyan pikap devrildi: 4 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran'da LPG dolum tesisinde patlama: 9 yaralı

İran: Füze programımızı müzakere etmeyeceğiz

Batı Şeria'da Yahudi çetelerin saldırılarında 8 Filistinli yaralandı

Hatay’da iki aile arasında silahlı kavga: 2’si ağır 7 yaralı

Beyaz Saray'da Trump-Şara görüşmesi

Tanzanya'da mevcut Cumhurbaşkanı Hassan cumhurbaşkanlığı seçimini yeniden kazandı

Mersin’de güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısı yapıldı