-
BIST 100
17568,26%1,33
-
DOLAR
44,73% 0,11
-
EURO
52,77% 0,37
-
GRAM ALTIN
6872,13% 0,87
-
Ç. ALTIN
10987,71% 1,06
Yatırımcılar dikkat! Gümüşün de sahtesi çıktı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Yatırımcılar dikkat! Gümüşün de sahtesi çıktı
Türkiye'de son dönemde tavan yapan altın fiyatlarının ardından vatandaşların gözdesi haline gelen gümüşün de sahtesi çıktı. Gaziantep'in tarihi çarşılarında yıllarca gümüş satan esnaflar, korona virüs ile yaygınlaşan internetten alışverişi fırsat bilenlerin, sahte ve ayarı düşük gümüşleri gerçek ve yüksek ayar diye sattığını belirterek vatandaşları uyardı.
Korona virüs nedeniyle internet üzerinden alışverişin yaygınlaşmasının ardından dolandırıcılık olaylarında da artış yaşandı. Yükselen fiyatı ile birlikte insanların yeniden gözdesi olmaya başlayan gümüş yüzük ve takılar, alışveriş sitelerinin de ilgi gösterdiği ürünler arasında yer alıyor. Gümüşe ilgiyi fırsat bilenler ise daha ucuza almak isteyenlere ya sahte ya da ayarı düşük gümüşleri satıyor. Tanınan alış veriş sitelerinin bile dolandırıcılar tarafından kullanılabildiğini belirten gümüşçüler, en sağlam yöntemin ise görerek, dokunarak ve tartılarak gümüş alımı olduğunu kaydetti.
21 yıldır Gaziantep'te gümüşcülük yapan Tülay Bakmaz, ucuza satılan her ürünün mutlaka bir sıkıntısı olduğu yönünde bulunan yaygın bir inanışın olduğunu da hatırlatarak, 'Görüp, dokunarak alın ve bir muhatabınız olsun” dedi.
“ÜRÜNÜN SAHTE OLDUĞUNU BİZE GELDİKLERİ ZAMAN ANLIYORLAR”
Çoğu vatandaşın sahte gümüş aldığını ancak fark edemediğini belirten gümüşçü Tülay Bakmaz, “İnternette keşke herkes işini layıkıyla yapsa ancak bu durumu fırsat bilerek vatandaşlarımızı dolandıranlar var. Çok sayıda vatandaşımız yanımıza gelerek ürünün sahte olduğunu bizim yanımızda anlıyor. Bu dolandırıcılık işini yapanlar ise ünlü ve belirli firmalarımız ne yazık ki. Vatandaşlarımız gümüş diye alıyor ancak sahte çıkıyor. Müşteri bize geliyor bize fiyat sorduğunda örneğin bir ürüne 120 TL diyoruz. Müşteri de bize aynı ürünün internet üzerinden 60 TL’ye satıldığını söylüyor. Ancak ürünün maliyeti 60 TL tutuyor. Nasıl bu fiyatlarla gümüş sattıklarını söylüyorlar anlayamıyoruz” dedi.
“925 AYAR DİYE ALIYOR ANCAK 120 AYAR ÇIKIYOR”
Bazı firmaların internet üzerinden 925 ayar diyerek sattığı gümüşlerin aslında çok düşük bir ayarda olduğunu ifade eden 21 yıllık gümüşçü Tülay Bakmaz, “Gümüşte olması gereken ayar 925 olmalıdır. 925 ayarın altında kalanlar yoktur. Sadece bu tarz düşük ayarlar Arap gümüşü dediğimiz ürünlerde olabilir. Türkiye’de standart gümüş ayarımız 925’tir. Bir vatandaşımız da internet üzerinden 925 ayar diyerek bir ürün alıyor ancak yapılan incelemeler sonucu ürünün 120 ayar olduğu ortaya çıkıyor. Çok fazla kişiyi bu şekilde dolandırıyorlar. Yine bir başka vatandaşımız tanınmış bir internet sitesi üzerinden 350 TL’ye gümüş kolye alıyor ancak o üründe sahte çıkıyor. Sahte değil de gerçek gümüş olsa bile 350 TL etmeyecek ürünü bu fiyatlardan nasıl satıyorlar anlamış değiliz” ifadelerini kullandı.
“100-150 TL DİYEREK ŞİKAYETÇİ OLMUYORLAR”
Çok fazla insanın gümüş konusunda internet üzerinden dolandırıldığını ancak çok büyük miktarlarda zarara uğramadıkları için şikayetlerde bulunmadıklarını söyleyen gümüşçü Tülay Bakmaz, 'Gümüşün sahte olup olmadığını anlamak için gözünüzün aşina olması gerekiyor. 925 ayar etiketi de basabiliyorlar. Anlamak için geleneksel yöntemler var ama en doğru yöntem bir gümüşçüye göstermektir. Dolandırılan bazı vatandaşlarımız sahte ürünlerini bize getiriyor ve vatandaşlara kanıt olarak göstermemizi istiyorlar. Dolandırılan bazı vatandaşlarımız 100-150 TL diyerek şikayetçi olmuyorlar. Bu nedenle de devletimiz bu konuda çalışma yapamıyorlar ancak devletimizin bu konu hakkında bizim sayemizde çalışmalara başlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Isparta'da 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Avrupa'daki hava yolu şirketleri yakıt için AB'den yardım istedi
Elazığ'da kamyonet ve otomobil çarpıştı: 5 yaralı
Osmaniye'de bağımlılıkla mücadelede uygulama süreçleri ele alındı
Norveç ve Ukrayna’dan İHA üretiminde işbirliği kararı
2025 yılında mobilya ihracatı 4,6 milyar dolara ulaştı
Hatay’da 28 köy evi depremzedelere teslim edildi
Polonya Parlamentosu’nda Nazi sembollü bayrak krizi
BM Genel Sekreteri Guterres: Diplomasiye dönülmeli
Çin'de Licien-1 roketiyle 8 uydu yörüngeye gönderildi
işgalci rejim ile Lübnan doğrudan müzakerelere başlıyor
İtalya'da olumsuz hava koşulları nedeniyle 2 kişi öldü
Mersin’de güvenlik ve kamu hizmetleri toplantılarında son veriler paylaşıldı
Arakçi ve Fidan müzakere sürecini görüştü
ABD, İran savaşında tüm PrSM füzelerini tüketme noktasına ulaştı
Pezeşkiyan’dan işgalci rejim karşıtı tutumlara destek
Tunus'ta sel felaketi: Bazı bölgelerde eğitime ara verilirken, 1 kişi hayatını kaybetti
Trump: İran görüşmeleri Pakistan’da yeniden başlayabilir
İran: Yeni müzakere turu için anlaşma yok
Adalet Bakanı: Vatandaş adliyede güven duymalı
BM: Orta Doğu'da müzakerelere devam edilirken ateşkes de devam etmeli
Doğum izni 24 haftaya çıkarılıyor
Pamukta genetik devrim: Bin yıllık süreç birkaç yıla indi
Sivas'ta TAKE Projesi kapsamında tohum dağıtımı yapıldı
Çin'de elektrikli otomobil üreticisi fabrikada yangın
İBB davasında Ongun’dan ilk savunma
Kazakistan'da meydana gelen göçükte 2 işçi öldü
Ayasofya’da Bizans bayrağı açan turistler tutuklandı
Karlıova'da nesli tükenmekte olan porsuk görüntülendi
Uganda’dan geri adım
Yükleniyor







