• BIST 100

    16650,05%2,42
  • DOLAR

    43,42% 0,06
  • EURO

    51,83% -0,07
  • GRAM ALTIN

    7254,47% -3,21
  • Ç. ALTIN

    12847,90% 5,74

Yaylalardaki üreticilere çoban evi desteği

09 Aralık 2025, Salı 15:04
09 Aralık 2025, Salı 15:04
Yaylalardaki üreticilere çoban evi desteği
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Malatya'da yaylalarda zor şartlarda üretim yapan yetiştiricilere konteyner çoban evi, akıllı yemlik, sıvat, süt güğümü ve buzağı malzemelerinin dağıtıldığı törende konuşan Vali Seddar Yavuz tarım ve hayvancılığın gıda arz güvenliği açısından stratejik ön

Malatya'da yetiştiricilere destek amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde Çoban Evi (konteyner), akıllı yemlik, metal sıvat, süt güğümü ve buzağı koruyucu malzemeleri dağıtım programı gerçekleştirildi.

"Oradaki yetiştiricilerin ve üreticilerin ne kadar zorluk çektiğini bilmemiz lazım"

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, üretimin zorluklarına dikkat çekerek "Yaylacılık yapan arkadaşlarımızın ne kadar zorluk çektiğini en iyi bilenlerden birisiyiz. Çünkü bu süreç içerisinde bir yaylaya sadece gidip bir fotoğraf çektirip ondan sonra o bir saat yarım saatlik süreçten sonra orayı terk etmeyle bu işler olmaz. Empati duymamız lazım. Oradaki yetiştiricilerin ve üreticilerin ne kadar zorluk çektiğini bilmemiz lazım." dedi.

"Üreticimizin devlet desteği olmadan bu üretimi sürdürebilmesi mümkün değil"

Ziraat Odaları Birliği Başkanı Yunus Kılınç ise "Tarım son yıllarda küresel ısınmanın getirmiş olduğu bu afetlerle Türkiye'de tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz çok mağduriyet yaşamaktadır. Bir gecede donla bir yıllık ürününüzü kaybediliyor. Bir gün doluyla bir gün şiddetli rüzgar sel baskını ve kuraklık gibi bu iklim değişikliklerinden oluşan bu sıkıntılar üreticimizin belini bükmektedir. Bunun için bundan sonra üreticimize dokunan her el kutsaldır. Üreticimizin devlet desteği olmadan bu üretimi sürdürebilmesi mümkün değil. Bunun için herkese önemli görevler düşmektedir." şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar da "Malatya'mızda 400 bin hektar işlemeli tarım arazisi, yaklaşık 180 bin büyükbaş, 380 bin küçükbaş hayvan varlığı ve yıllık 7 bin 500 ton su ürünleri üretimi bulunmaktadır. Bu veriler, şehrimizin tarım ve hayvancılıkta ne kadar güçlü bir altyapıya sahip olduğunu açıkça ortaya koymaktadır." dedi.

"İlk etapta 40, toplamda 100 çoban evi dağıtılacak"

Projeye ilişkin detayları paylaşan İl Müdürü Akar "Çoban evi projemiz kapsamında ilimizde 100 adet konteyner dağıtılacak. İlk etapta 40 tanesini üreticilerimize teslim ediyoruz. Yılbaşından sonra 60 tane daha dağıtacağız. Her bir konteynerin maliyeti yaklaşık 55 bin lira. Bunun yarısını üreticimiz, yarısını bakanlığımız karşılıyor." dedi.

Akar ayrıca "Bu yıl 240 adet, şimdiye kadar toplamda 338 adet beton sıvat, ayrıca 4 bin 500 adet metal sıvat çiftçilerimizin kullanımına sunuldu. Yaylada sütlerin hijyenik şartlarda toplanması için 80 adet çelik süt güğümü dağıtacağız. 'Yaşasın Buzağılar' projesi kapsamında 200 yetiştiricimize buzağı battaniyesi, biberon ve kordon klipsi veriyoruz." diye konuştu.

Kızılay iş birliğiyle yürütülen desteklere de değinen Akar "Yaylada üretim yapan çiftçilerimize battaniye, uyku tulumu ve giysi yardımı ulaştırdık. Bugün dağıtılan her konteyner için de iki adet battaniye Kızılay tarafından veriliyor." ifadelerini kullandı.

"Gıda arzı, doğrudan tarım ve hayvancılıkla ilgilidir"

Programda konuşan Vali Seddar Yavuz ise dünya genelinde üç temel konunun öne çıktığını belirterek "Bir milletin bağımsızlığını koruyabilmesi için biyogüvenlik, siber güvenlik ve gıda arz güvenliği alanlarında güçlü olması gerekir. Gıda arzı, doğrudan tarım ve hayvancılıkla ilgilidir. Bu nedenle üreticimizi desteklemek milli bir görevdir." ifadelerini kullandı.

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın tarım üzerindeki etkilerine de değinen Yavuz "Önümüzdeki 10 yıllık süreçte, Malatya'da hangi rakımda hangi ürün yetiştirilebilir, hangi ürün desenlerine yönelmeliyiz, bunları bilimsel verilerle çalışmak zorundayız. İnönü Üniversitesi, Turgut Özal Üniversitesi, Valiliğimiz ve Tarım Bakanlığımızla birlikte bu konuda yeni bir proje hazırlığı içindeyiz. Yakın zamanda kamuoyuyla paylaşacağız." dedi.

Yapılan konuşmaların ardından üreticilere çoban evi, akıllı yemlik, metal sıvat, süt güğümü, buzağı koruyucu malzemeleri ile temel yaşam malzemelerinin bulunduğu çantalar dağıtıldı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Tehdit, baskı, müzakere: Trump'ın İran çıkmazı

"İdari tutuklama" zulmü derinleşiyor: Ramallah hedefte

Basim Naim: Soykırımcıları aklayan BBC, CNN, New York Times ve Fox News özür dilemeli

Gazze'de ateşkes yine delindi: 4 şehit, çok sayıda yaralı

İzmir açıklarında 33 düzensiz göçmen yakalandı

Yiyecek içecek işletmelerinde zorunlu servis ücreti yasaklandı

İran, Çin ve Rusya ile askeri tatbikat yapacak

Malatya'da silahlı saldırı: 7 yaralı

Pakistan ve Bangladeş arasında 14 yıl sonra uçuşlar yeniden başladı

Bin Ukraynalı askerin cenazesi teslim alındı

Kocaeli’de 23 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Rusya: Belaya Bereza'nın kontrolü Rusya'ya geçti

İzmit'teki TÜPRAŞ rafinerisinde patlama

AB'den Ukrayna'ya yeni destek paketi

MEB Moğolistan Hükümeti heyeti ile çalışma toplantısı düzenlendi

Mersin için kuvvetli yağış uyarısı: Sel ve su baskınlarına dikkat

Balıkesir'de 3,6 büyüklüğünde deprem

Nijerya’da Lassa ateşi kaynaklı can kaybı 17’ye yükseldi

Afyonkarahisar merkezli dolandırıcılık operasyonunda 17 şüpheli yakalandı

ABD: Ukrayna'da 1 haftalık ateşkes ilan edildi

Gaziantep'te servis minibüs devrildi: 10 yaralı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi Türkiye'ye geliyor

Açık Öğretim Okullarında 2’nci dönem kayıt ve sınav takvimi güncellendi

Siyonist işgalciler Gazze'de sivilleri hedef aldı: 2 şehit, çok sayıda yaralı

Portekiz’de Kristin Fırtınası nedeniyle 5 kişi hayatını kaybetti

İçişleri Bakanlığı’ndan kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı

İngiltere Başbakanı Starmer Çin'de

Gaziantep'te halk sağlığını hiçe sayan işletmeye 3 gün kapatma cezası

Nijerya’da protestolara polis müdahale etti: 3 ölü, 17 yaralı

Han Yunus'ta işgal saldırısında 2 kişi şehit oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tehdit, baskı, müzakere: Trump'ın İran çıkmazı

"İdari tutuklama" zulmü derinleşiyor: Ramallah hedefte

Basim Naim: Soykırımcıları aklayan BBC, CNN, New York Times ve Fox News özür dilemeli

Gazze'de ateşkes yine delindi: 4 şehit, çok sayıda yaralı

İzmir açıklarında 33 düzensiz göçmen yakalandı

Yiyecek içecek işletmelerinde zorunlu servis ücreti yasaklandı

İran, Çin ve Rusya ile askeri tatbikat yapacak