• BIST 100

    15475,71%-0,76
  • DOLAR

    43,29% 0,06
  • EURO

    50,79% 0,09
  • GRAM ALTIN

    6743,34% 1,90
  • Ç. ALTIN

    10993,04% 2,81

Yaz aylarında dolan soğuk hava depoları kış aylarının gelmesiyle boşalmaya başladı

10 Kasım 2024, Pazar 16:44
10 Kasım 2024, Pazar 16:44
Yaz aylarında dolan soğuk hava depoları kış aylarının gelmesiyle boşalmaya başladı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Vatandaşlar, sıcak yaz günlerinden korumak için soğuk hava depolarına emanet ettikleri tulum peynirlerini almaya devam ediyor.

Soğuk hava depoları, özellikle yaz aylarında peynir üreticilerinin en büyük yardımcısı haline geldi. Sıcak havaların etkisiyle bozulma riski taşıyan taze peynirler, bu depolarda sağlıklı bir şekilde muhafaza edilerek tüketicilere ulaştırılıyor.

Ancak soğuk hava depolarının işletmecileri, yüksek elektrik faturaları gibi ekonomik zorluklarla da karşı karşıya olduklarını belirttiler.

Soğuk hava depolarının işletilmesi, artan maliyetler nedeniyle fiyatları yükseltmek zorunda kalacaklarını belirtirken, yine de soğuk hava depolarının sağladığı avantajlar, üretici ve tüketicinin güvenli gıda tüketimini sağlamak için bu zorlukların üstesinden gelmeye çalıştıklarını ifade etti.

Soğuk hava deposu işletmecisi Abdülhalim Çağlayan, yıllardır peynir üreticilerine ve tüketicilere hizmet verdiklerini belirterek şunları söyledi:

"Nisan ayı itibariyle taze peynirler vatandaşlarımız tarafından bizlere getiriliyor. Bu peynirler ekim ayının ortalarına kadar burada kalıyor ve aralık ayının sonlarına kadar muhafaza ediliyor. Yaz aylarında sıcak havalardan etkilenerek bozulma riski taşıyan peynirlerin, soğuk hava depolarında güvenli bir şekilde saklanması hem kaliteyi hem de sağlığı koruyor."

"Geleneksel yöntemlerden modern çözümlere"

Çağlayan, "Eskiden özellikle yaz aylarında peynirlerin bozulmaması için köylüler, peynirlerini mağaralarda veya yer altı odalarında muhafaza ederdi. Ancak bu yöntemler her zaman sağlıklı sonuçlar vermiyordu ve pek çok peynir bozuluyordu. Günümüzde ise soğuk hava depoları, peynirin sağlıklı bir şekilde saklanmasını sağlayarak hem üreticilerin hem de tüketicilerin hayatını kolaylaştırıyor. Soğuk hava depoları sayesinde peynirler daha sağlıklı bir şekilde korunuyor ve müşterilerimiz de güvenle alıp tüketebiliyor." şeklinde konuşuyor.

"Elektrik fiyatlarındaki artış zor durumda bırakıyor"

Ancak soğuk hava depolarının kullanımı bazı zorlukları da beraberinde getirdiğini ifade eden Çağlayan, "Elektrik faturalarımız çok yüksek geliyor. Sezon başında bir tulum peyniri 300 liraya almıştık ama sonrasında elektriğe yapılan yüzde 38'lik zam, bu yıl zarar etmemize neden oldu. Fiyatları artırmak zorunda kalacağız ve bu da tüketicilere yansıyacak. Devletin elektrik fiyatlarında indirim yapması durumunda fiyatları daha uygun tutabiliriz." dedi.

"Peynirimizi almaya geldik"

Soğuk hava deposunun avantajlarını sıkça dile getiren vatandaş Feyzullah Yılmaz, "Mayıs ayında aldığımız 5 tulum taze peynirimizi buraya bırakmıştık. Yaklaşık 6 aydır burada kaldı ve şimdi almaya geldik. Peynirimizin hem taze hem de yazın sıcağından etkilenmeden korunmuş olması çok önemliydi." ifadelerini kullandı.

"Yaz sıcağında peynirimizin bozulmaması için buraya bırakmıştık"

6 ay önce soğuk hava deposuna bıraktığı tulum peynirini havaların soğumasıyla almaya geldiğini belirten Seyyid Mirza Ergin ise, şunları söyledi:

"Yaz sıcağında peynirimizin bozulmaması için buraya bırakmıştık. Şu anda peynirimiz tam yenilecek seviyeye geldi. Burada 6 ay boyunca kaldı ve şimdi gönül rahatlığıyla tüketmeye başlayacağız." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Malatya'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 ölü 2 ağır yaralı

Bakan Tunç'tan Bolu'daki yangının yıldönümüne ilişkin açıklama: Sorumlular adalet önüne çıkarıldı

TİKA ile UNICEF Kamerun arasında iş birliği protokolü

Cumhurbaşkanı Erdoğan MHP Genel Başkanı Bahçeli’yi kabul etti

Malatya'da trafik kazası: 2 yaralı

YPG'nin Haseke'deki saldırısında 7 Suriye askeri hayatını kaybetti

HÜDA PAR heyetinden Kanal 23’e ziyaret

Mardin Tarihi Çarşı’da biriken kar buz tehlikesine dönüştü: Esnaf ve vatandaşlardan yetkililere çağrı

MSB: Katar’da bakım ve onarım sözleşmesi imzalandı

Van’da 22 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Elazığ'daki uyuşturucu operasyonunda 4 şüpheli yakalandı

Bakan Fidan, Barış Kurulu Şartı’nın imza töreni için İsviçre’ye gidecek

Konya’da gece ve sabah saatlerinde gizli buzlanmaya dikkat

Mersin'de drift yapan sürücüye ceza

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya'nın geleceğini inşa ediyoruz

Finansal İstikrar Komitesi makroekonomik görünümü değerlendirdi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından Mersin’deki kuruluşla ilgili açıklama

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Ezidi heyetini kabul etti

14 il için “Sarı” kodlu uyarı

Malatya'da konteyner kentte yangın

Diyarbakır'da psikolojik sorunları olan kayıp kadın aranıyor

Yeşilyurt Belediyesi sömestr spor şenliği başlattı

Psikolog Çalışkan: Kaygı nedir, nasıl yönetilir?

Cizre'de toprak kaymasında 3 ev kullanılamaz hale geldi

Adıyaman'da aranan şahıslara operasyon: 41 gözaltı

Bursa’da hayvan hastalıkları ve hareketleri kontrol toplantısı yapıldı

Siirt'te ileri cerrahi operasyon başarıyla uygulandı

Duran: Dijital mecralar zararlı içeriklere erişimi kolaylaştırıyor

Şırnak–Siirt yolunda TPAO aracı şarampole devrildi: 4 yaralı

Pakistan yapımı jet ve İHA’lara küresel ilgi artıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 ölü 2 ağır yaralı

Bakan Tunç'tan Bolu'daki yangının yıldönümüne ilişkin açıklama: Sorumlular adalet önüne çıkarıldı

TİKA ile UNICEF Kamerun arasında iş birliği protokolü

Cumhurbaşkanı Erdoğan MHP Genel Başkanı Bahçeli’yi kabul etti

Malatya'da trafik kazası: 2 yaralı

YPG'nin Haseke'deki saldırısında 7 Suriye askeri hayatını kaybetti

HÜDA PAR heyetinden Kanal 23’e ziyaret