• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,46% -0,07
  • EURO

    43,64% -0,22
  • GRAM ALTIN

    4000,36% -1,71
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,00

Yaz aylarında en sık görülen enfeksiyonlar ve korunma yolları nelerdir?

GÜNDEM 23.04.2025 14:45:20 0
Yaz aylarında en sık görülen enfeksiyonlar ve korunma yolları nelerdir?

Yaz mevsiminde artan enfeksiyon risklerine karşı uyarılarda bulunan İntaniye Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, gıda zehirlenmelerinden güneş çarpmalarına, klima enfeksiyonlarından keneye kadar pek çok tehlikeye dikkat çekti.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte sıcaklıklar artarken, sağlık riskleri de beraberinde geliyor.

İntaniye (Enfeksiyon) Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, özellikle yaz aylarında sık karşılaşılan enfeksiyon hastalıkları ve bu hastalıklardan korunma yolları hakkında önemli bilgiler verdi.

Dr. Demir, yaz aylarında karşılaşılan sağlık sorunlarının başında güneş çarpmaları ve gıda zehirlenmelerinin geldiğini belirterek, “Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla beraber özellikle bölgemizde güneş çarpmaları çok sık görülebiliyor. Onun dışında besinlerin çok çabuk bozulmasından ötürü gıda zehirlenmeleri de çok sık görülebiliyor. Yine klimalar çok fazla kullanıldığından ishal vakalarında artış görülebiliyor. Klima kaynaklı akciğer enfeksiyonları da gözlemlenebiliyor.” dedi.

“Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile karşı karşıya gelebiliyoruz”

Yazın artan böcek ve sinek teması nedeniyle farklı enfeksiyonların da ortaya çıktığını vurgulayan Demir, “Malum olduğu üzere sıcak havalarda böceklerle çok fazla irtibat halinde olunduğu için böcek ve sinek ısırıklarıyla çok fazla irtibat halinde olabiliyoruz. Onlara yönelik hastalıklar meydana gelmektedir. Özellikle pikniğe gidildiği zaman son 20 seneden beridir gündemde olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile karşı karşıya gelebiliyoruz. Kene ısırıklarından kaynaklı. Bunlara da dikkat edilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Deniz ve havuzlara girerken hijyenin önemine de değinen Demir, “Serinlemek için havuza veya denize girildiğinde hijyene dikkat edilmediği takdirde genellikle mantar enfeksiyonları ile karşılaşılabiliyor. Bununla beraber göz enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları da meydana gelebiliyor. Yaz aylarında bunlara karşı koruyucu önlemler alınması elzemdir.” dedi.

Klima kullanımına ilişkin önerilerde de bulunan Demir, “Klimaların düzgün kullanımı bu noktada önem arz etmektedir. Klimaların temizliği yeterince yapılmalıdır ki akciğer enfeksiyonları ya da yaza bağlı enfeksiyonlar gelişmesin. Böcek veya diğer hayvanların ısırık vakalarına yakalanmamak için çıplak ayakla ya da kollar çok açıkta dolaşılmaması gerekiyor.” şeklinde aktardı.

“Yiyeceklerin temiz ve taze olduğuna dikkat edilmelidir”

Besin hijyeni konusunda da uyarılarda bulunan Demir, “Yenilen ve içilen gıdaların temiz ve taze olduğuna ehemmiyet vermek lazım. Dışarıda bekletilmiş olan çok ürün var. Bu dönemde çok hızlı bir şekilde hem toksinler hem de mikropların kendileri gıda zehirlenmesine sebebiyet verebiliyorlar. Ayrıca ishal ve bağırsak enfeksiyonları gibi hayatı tehdit edici düzeyde enfeksiyonlara bile sebebiyet verebiliyor.” ifadelerini kullandı.

Güneş çarpmasına karşı da tedbir alınması gerektiğini söyleyen Dr. Demir, “Özellikle bu yaz dönemlerinde bulunduğumuz bölge çok güneşli olduğundan güneşin altında çok fazla durulmamalıdır. Ayrıca bol bol sıvı tüketmek lazım bu dönemde. Kişisel hijyene de olabildiğince önem gösterilmelidir.” diye konuştu.

Yaz aylarında hastanelere en sık başvurulan şikâyetlere değinen Demir, “Yazın hastanelere genellikle; ishal, bulantı, kusma, bağırsak enfeksiyonları ve gıda zehirlenmeleri şikayetiyle başvurulmakta. Özellikle kronik hastalığı olan bireyler daha dikkatli olmalıdır. Bu kişiler çok daha hassas olabiliyorlar. Bölgede çok fazla klima kullanıldığı için ve temizlikleri düzgün yapılmadığı zaman klima bazlı enfeksiyonlara da rastlayabiliyoruz. Normal oda sıcaklığını biz 23 derece civarında genellikle tavsiye ediyoruz. Ancak onun altındaki sıcaklıklar çok fayda sağlamıyor. 23 ila 26 derece arasındaki sıcaklıklar genellikle ideal oluyor.” dedi.

Demir son olarak, “Sıvı tüketimini bu aylarda daha fazla artırmak lazım. Yeteri derecede sıvı tüketimi olmadığı zaman güneş çarpması, dehidratasyon gibi tablolarla çok sık karşılaşılmaktadır. İnsanın bağışıklık sistemini düşürüp değişik enfeksiyon tablolarına ve hastaneye yatış sebepleri arasında da gelebiliyor.” diyerek yaz mevsiminde vatandaşların daha dikkatli ve bilinçli olmaları gerektiğini belirtti. (İLKHA)

HÜDA PAR Bingöl Gençlik Kolları'ndan boykot yapan esnaflara plaket

ABD ve Ukrayna doğal kaynaklar anlaşmasını imzaladı

2025 Yılı Kurban Hizmetleri Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Bursa'da kaçak avcılık operasyonunda 30 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Bazı firmaların eksikleri TOKİ'nin çalışmalarına gölge düşürebiliyor

Şanlıurfa’da ihtiyaç sahibi yüzlerce aileye gıda ve hijyen yardımı

BESO Başkanı Çiftçi: Kır düğün salonu sahiplerinin mağduriyeti giderilsin

Mahmud Abbas yönetiminin orman yangınlarına karşı işgale yardım teklifi tepki çekti: "Gazze’de halk işgalci ateşiyle yanarken..."

Şanlıurfa’da polis aracının karıştığı kazada 2 kişi yaralandı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Meclis'te boykot ürünleri satılıyorsa derhal kaldırılmalı

İşgal rejimi, orman yangınlarını kontrol altına alamıyor

Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Erdoğan: Yetkisiz ve denetimsiz ortamlardan gözlük almayın

Pakistan, istihbarat şefini ulusal güvenlik danışmanı olarak atadı

Çiftçiler: Toprak bereketli ama üretim maliyetleri çok yüksek

Çocuklarda primer immün yetersizlik nedir?

İşgal çetesinin Gazze’deki saldırılarında 8 Filistinli şehid oldu

Hafızlık Yarışmasında bölgenin en iyileri belli oldu

Çukobirlik Batman Şube Başkanı Kağba: Pamuk üreticiliğini artırmak zorundayız

İşgalciler Mescid-i Aksa avlularını kirletiyor

HÜDA PAR Bingöl il teşkilatından STK’lara ziyaret

Güney Kore'nin geçici cumhurbaşkanı istifa etti

Mısır ithalatında 1 milyon tonluk tarife kontenjanı açıldı​

Batman’ın geleceği için Ankara’da tarihi buluşma

Bakan Tekin: Erken tatil gündemimizde yok, zorunlu eğitim süresi değişmiyor​

Molla Altun: İşveren de işçi de birbirinin hakkına sahip çıkmalı

Onlarca suçtan araması bulunan şahıs yakalandı

Şanlıurfa merkezli sağlık raporu soruşturmasında 11 kişi tutuklandı

İran Uzay Ajansı Başkanı Salariye: 20 İran uydusu yapım aşamasında

1 Mayıs’ta altın fiyatlarında sert düşüş

Kentsel dönüşüm desteğinde artış! Yeni tutarlar Resmi Gazete'de

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ