GÜNDEM 23.04.2025 14:45:20 0

Yaz aylarında en sık görülen enfeksiyonlar ve korunma yolları nelerdir?

Yaz aylarında en sık görülen enfeksiyonlar ve korunma yolları nelerdir?
Haberi Sesli Oku

Yaz mevsiminde artan enfeksiyon risklerine karşı uyarılarda bulunan İntaniye Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, gıda zehirlenmelerinden güneş çarpmalarına, klima enfeksiyonlarından keneye kadar pek çok tehlikeye dikkat çekti.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte sıcaklıklar artarken, sağlık riskleri de beraberinde geliyor.

İntaniye (Enfeksiyon) Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynel Abidin Demir, özellikle yaz aylarında sık karşılaşılan enfeksiyon hastalıkları ve bu hastalıklardan korunma yolları hakkında önemli bilgiler verdi.

Dr. Demir, yaz aylarında karşılaşılan sağlık sorunlarının başında güneş çarpmaları ve gıda zehirlenmelerinin geldiğini belirterek, “Yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla beraber özellikle bölgemizde güneş çarpmaları çok sık görülebiliyor. Onun dışında besinlerin çok çabuk bozulmasından ötürü gıda zehirlenmeleri de çok sık görülebiliyor. Yine klimalar çok fazla kullanıldığından ishal vakalarında artış görülebiliyor. Klima kaynaklı akciğer enfeksiyonları da gözlemlenebiliyor.” dedi.

“Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile karşı karşıya gelebiliyoruz”

Yazın artan böcek ve sinek teması nedeniyle farklı enfeksiyonların da ortaya çıktığını vurgulayan Demir, “Malum olduğu üzere sıcak havalarda böceklerle çok fazla irtibat halinde olunduğu için böcek ve sinek ısırıklarıyla çok fazla irtibat halinde olabiliyoruz. Onlara yönelik hastalıklar meydana gelmektedir. Özellikle pikniğe gidildiği zaman son 20 seneden beridir gündemde olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile karşı karşıya gelebiliyoruz. Kene ısırıklarından kaynaklı. Bunlara da dikkat edilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Deniz ve havuzlara girerken hijyenin önemine de değinen Demir, “Serinlemek için havuza veya denize girildiğinde hijyene dikkat edilmediği takdirde genellikle mantar enfeksiyonları ile karşılaşılabiliyor. Bununla beraber göz enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları da meydana gelebiliyor. Yaz aylarında bunlara karşı koruyucu önlemler alınması elzemdir.” dedi.

Klima kullanımına ilişkin önerilerde de bulunan Demir, “Klimaların düzgün kullanımı bu noktada önem arz etmektedir. Klimaların temizliği yeterince yapılmalıdır ki akciğer enfeksiyonları ya da yaza bağlı enfeksiyonlar gelişmesin. Böcek veya diğer hayvanların ısırık vakalarına yakalanmamak için çıplak ayakla ya da kollar çok açıkta dolaşılmaması gerekiyor.” şeklinde aktardı.

“Yiyeceklerin temiz ve taze olduğuna dikkat edilmelidir”

Besin hijyeni konusunda da uyarılarda bulunan Demir, “Yenilen ve içilen gıdaların temiz ve taze olduğuna ehemmiyet vermek lazım. Dışarıda bekletilmiş olan çok ürün var. Bu dönemde çok hızlı bir şekilde hem toksinler hem de mikropların kendileri gıda zehirlenmesine sebebiyet verebiliyorlar. Ayrıca ishal ve bağırsak enfeksiyonları gibi hayatı tehdit edici düzeyde enfeksiyonlara bile sebebiyet verebiliyor.” ifadelerini kullandı.

Güneş çarpmasına karşı da tedbir alınması gerektiğini söyleyen Dr. Demir, “Özellikle bu yaz dönemlerinde bulunduğumuz bölge çok güneşli olduğundan güneşin altında çok fazla durulmamalıdır. Ayrıca bol bol sıvı tüketmek lazım bu dönemde. Kişisel hijyene de olabildiğince önem gösterilmelidir.” diye konuştu.

Yaz aylarında hastanelere en sık başvurulan şikâyetlere değinen Demir, “Yazın hastanelere genellikle; ishal, bulantı, kusma, bağırsak enfeksiyonları ve gıda zehirlenmeleri şikayetiyle başvurulmakta. Özellikle kronik hastalığı olan bireyler daha dikkatli olmalıdır. Bu kişiler çok daha hassas olabiliyorlar. Bölgede çok fazla klima kullanıldığı için ve temizlikleri düzgün yapılmadığı zaman klima bazlı enfeksiyonlara da rastlayabiliyoruz. Normal oda sıcaklığını biz 23 derece civarında genellikle tavsiye ediyoruz. Ancak onun altındaki sıcaklıklar çok fayda sağlamıyor. 23 ila 26 derece arasındaki sıcaklıklar genellikle ideal oluyor.” dedi.

Demir son olarak, “Sıvı tüketimini bu aylarda daha fazla artırmak lazım. Yeteri derecede sıvı tüketimi olmadığı zaman güneş çarpması, dehidratasyon gibi tablolarla çok sık karşılaşılmaktadır. İnsanın bağışıklık sistemini düşürüp değişik enfeksiyon tablolarına ve hastaneye yatış sebepleri arasında da gelebiliyor.” diyerek yaz mevsiminde vatandaşların daha dikkatli ve bilinçli olmaları gerektiğini belirtti. (İLKHA)

Yapıcıoğlu Tarsus’ta esnaf ve tekstil sektörü temsilcileriyle buluştu

Ülke genelinde düzensiz göç denetimi: 547 göçmen yakalandı, 21 organizatör gözaltında

Sağlık Bakanlığı 19 bin personel alımı yapacak

Döviz kurlarında son durum

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Doğu ve Güneydoğu için toz taşınımı ve fırtına uyarısı

Meteorolojiden sel ve su baskını uyarısı

Abdulmelik el-Husi: ABD uçak gemileri Yemen direnişinden kaçıyor

UNRWA: 3 bin yardım tırı Gazze sınırında bekletiliyor

HAMAS'tan ABD'ye tepki: UNRWA'nın yasaklanmasına verilen destek, siyonist soykırıma ortaklıktır

Kassam Tugayları'ndan Refah'ta siyonistlere pusu

Siyonist rejim Şam'da başkanlık sarayı yakınına hava saldırısı düzenledi

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yükleniyor