• BIST 100

    10359,14%0,27
  • DOLAR

    40,18% 0,24
  • EURO

    47,01% -0,03
  • GRAM ALTIN

    4330,64% 1,10
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

Yaz aylarında kulak enfeksiyonlarına karşı önlemler

10 Temmuz 2025, Perşembe 02:29
10 Temmuz 2025, Perşembe 02:29
Yaz aylarında kulak enfeksiyonlarına karşı önlemler
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Özellikle sıcak hava, nem ve suyla sık temas, kulak sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor.

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Yayla Özker, yaz aylarında özellikle dış kulak yolu iltihabı ve kulak mantarının görülme sıklığında ciddi bir artış yaşandığına  dikkat çekti.

Özker, “Kulakta ağrı, kaşıntı, akıntı, tıkanıklık hissi ve çınlama gibi belirtilerle kendini belli eden bu hastalıklar uyku bozukluklarından sosyal iletişim sorularına kadar birçok önemli soruna yol açabilir, yaz aktivitelerini sekteye uğratabilir. Üstelik belirtiler ihmal edilirse, tedavi süreci uzayabilir, hatta kalıcı işitme kaybı gelişebilir. Aslında alınacak olan basit yöntemlerle kulak sağlığını korumak mümkündür.” dedi.

Deniz ve havuzda uzun süre kalmayın!

Deniz ve havuz suyuna uzun süre maruz kalmanın yaz aylarında kulak sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerin başında geldiğini belirten Özker, “Kulağa kaçan su kulak kanalının doğal yapısını bozarak, kulak kirinin şişmesine ve kanalın tıkanmasına yol açabilir. Bu durum, bakteri ve mantarların üremeleri için uygun bir ortam yaratır. Nem ve sıcaklık ise bakteri ile mantar gibi mikroorganizmaların hızla çoğalmasına zemin hazırlar. Ayrıca, yüzme sonrasında kulağın yeterince kurulanmaması da kulak kanalı çevresindeki nemin uzun süre kalmasıyla dış kulak yolu enfeksiyonları ve kulak mantarı başta olmak üzere birçok kulak hastalığına davetiye çıkarır.” İfadelerini kullandı.

Yaz aylarında kulak sağlığımızla ilgili dikkat etmemiz gereken en önemli kuralın kulağımızı nemden korumak ve hijyenine özen göstermek olduğunu söyleyen Özker, ihmal etmememiz gereken 6 kuralı anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulunarak şunları kaydetti:

Yüzdükten sonra kulaklarınızı mutlaka kurulayın

Islak kalan kulak içi bakteriler ve mantarlar için uygun bir üreme alanı oluşturuyor. Bu nedenle, “yüzücü kulağı” adı verilen dış kulak yolu enfeksiyonu, özellikle yaz aylarında sık görülüyor. Kulak sağlığınız için denize veya havuza girdikten sonra kulaklarınızı mutlaka kurulayın. Havluyla kulağınızın dış kısmını silin ve başınızı yana eğerek suyun dışarı çıkmasını sağlayın.

Soğuk suya aniden girmeyin

Yeterince klorlanmayan havuzlar ve kirli deniz suları kulak enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Özellikle mantar enfeksiyonları (otomikoz) kirli sularda daha sık görülüyor. Aynı şekilde kulağın soğuk suyla ani teması, özellikle dış kulak hassasiyeti olan kişilerde enfeksiyona neden olabiliyor. Dolayısıyla, güvenli ve temiz su kaynaklarını tercih etmeniz ve soğuk suya aniden girmemeniz kulak sağlığınız için büyük bir önem taşıyor.

Kulak tıkacı kullanın

Havuz veya denize sık giriyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli kural, kulağa su kaçmasını önlemek. Zira, özellikle mikroplu ve klorlu su enfeksiyon riskini çok artırıyor. Bu nedenle, denize veya havuza girerken yüzme tıkaçları kullanmanızda fayda var. Tıkaçlar, kulağın suyla temasını önleyerek enfeksiyon riskini azaltır. Özellikle daha önce kulak enfeksiyonu geçirmiş kişilerde tıkaç kullanımı nüksü önleyici etkiye sahiptir. Ancak tıkaçlar hijyenik olmalı ve her kullanımdan sonra mutlaka dezenfekte edilmelidir.

Pamuklu çubuklarla temizlemeyin

Pamuklu çubuklar, kulağın iç kısmını temizlemek yerine, kiri daha da içeri itebiliyorlar. Bu durum kulakta tıkanıklık veya enfeksiyonla sonuçlanabiliyor. Ayrıca, pamuklu çubuklar kulak zarına zarar da verebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, hatalı kulak temizleme alışkanlığının işitme kaybına yol açma riskinin her yaş grubunda yüzde 20’ye yakın olduğunu bildiriyor. Bu nedenle kulak temizliği sadece dış kısımla sınırlı kalması gerekiyor. Gerekirse, kulak kiri kulak, burun ve boğaz uzmanı bir hekim tarafından temizlenmelidir.

Kulaklık kullanımını sınırlayın

Seyahatlerde, plajda veya spor yaparken kulaklıkla uzun süre müzik dinlemek terlemeyle birleşince kulakta nem oranı artıyor ve bakteriler daha kolay çoğalıyor. Dolayısıyla kulaklığınızı sık sık dezenfekte etmeyi ve kullanım süresini sınırlamayı ihmal etmeyin.

Bu şikayetleriniz varsa, beklemeyin!

Yaz aylarında sıcaklık ve nem artışı mikroorganizmaların çoğalmalarını kolaylaştırıyor. Dolayısıyla kulakta tıkanıklık, ağrı veya akıntı sorunu yaşıyorsanız, zaman kaybetmeden bir hekime başvurun. Bu belirtiler yaz aylarında genellikle enfeksiyon habercisidir. Özellikle çocuklarda bu belirtiler hızla ilerleyebilir. Sorunların kendi kendine geçmesini beklemek yerine mutlaka bir hekime başvurmak gerekir. Erken dönemde tedaviye başlanması, hem ağrının azalmasını hem de işitme kaybı gibi komplikasyonların önlenmesini sağlar. (İLKHA)

Hafta sonu sıcaklıklar mevsim normallerinin üstüne çıkacak

Gazze hastanelerinde ölüm sessizliği: Yakıt bitti, yenidoğanlar hayatta kalma mücadelesi veriyor

Yahudi çetelerin şehit ettiği Filistinli gencin şehadet tebessümü gözlerden kaçmadı

Siyonist rejimden Gazze'de yeni katliam: En az 48 şehit

Siyonist işgalciler Filistinlilere ait evleri yıkmaya devam ediyor

İran’dan nükleer mesaj

HÜDA PAR'dan silah bırakma sürecine ilişkin açıklama

Diyarbakır'da binanın sallandığı iddiası paniğe neden oldu

Konya'da feci kaza: 3 ölü, 3 yaralı

Gazze'de şehit sayısı 57 bin 823'e yükseldi

Elazığ’da maddi hasarlı kaza

Pakistan'da muson yağışları sele yol açtı: 98 ölü

Otomobil ile işçi servisi çarpıştı: 12 yaralı

Tekirdağ'da orman yangını

Tayvan'dan tarihinin en büyük askeri tatbikatı

Doğu Çin Denizi’nde tehlikeli gerginlik

ABD'de göçmen krizi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sürecin hayırlara vesile olmasını diliyorum

Suriye'de askeri karargahta patlama

Çiftçilere 865 milyon liralık destekleme ödemesi yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile görüştü

Malatya'da 8 öğrenci LGS'de Türkiye birincisi oldu!

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Süresiz nafaka uygulaması kaldırılmalı

Eğitim-Bir Sen'den Filistin yararına kermes

Adıyaman'da uyuşturucu operasyonu: 3 gözaltı

İşgalciler Gazze şehrinde tahliye tehdidinde bulunuyor

Hareket halindeki araç alev alarak kullanılamaz hale geldi

Otomobilin çarptığı yaya yaralandı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığından Finike ilçesine ziyaret

Şanlıurfa'da 24 kilogram skunk ele geçirildi: 2 şüpheli gözaltında

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hafta sonu sıcaklıklar mevsim normallerinin üstüne çıkacak

Gazze hastanelerinde ölüm sessizliği: Yakıt bitti, yenidoğanlar hayatta kalma mücadelesi veriyor

Yahudi çetelerin şehit ettiği Filistinli gencin şehadet tebessümü gözlerden kaçmadı

Siyonist rejimden Gazze'de yeni katliam: En az 48 şehit

Siyonist işgalciler Filistinlilere ait evleri yıkmaya devam ediyor

İran’dan nükleer mesaj

HÜDA PAR'dan silah bırakma sürecine ilişkin açıklama