• BIST 100

    10358,46%0,26
  • DOLAR

    40,15% 0,22
  • EURO

    47,03% 0,08
  • GRAM ALTIN

    4336,36% 1,24
  • Ç. ALTIN

    6897,23% 0,94

Yaz aylarında kulak enfeksiyonlarına karşı önlemler

10 Temmuz 2025, Perşembe 02:29
10 Temmuz 2025, Perşembe 02:29
Yaz aylarında kulak enfeksiyonlarına karşı önlemler
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Özellikle sıcak hava, nem ve suyla sık temas, kulak sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor.

Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Yayla Özker, yaz aylarında özellikle dış kulak yolu iltihabı ve kulak mantarının görülme sıklığında ciddi bir artış yaşandığına  dikkat çekti.

Özker, “Kulakta ağrı, kaşıntı, akıntı, tıkanıklık hissi ve çınlama gibi belirtilerle kendini belli eden bu hastalıklar uyku bozukluklarından sosyal iletişim sorularına kadar birçok önemli soruna yol açabilir, yaz aktivitelerini sekteye uğratabilir. Üstelik belirtiler ihmal edilirse, tedavi süreci uzayabilir, hatta kalıcı işitme kaybı gelişebilir. Aslında alınacak olan basit yöntemlerle kulak sağlığını korumak mümkündür.” dedi.

Deniz ve havuzda uzun süre kalmayın!

Deniz ve havuz suyuna uzun süre maruz kalmanın yaz aylarında kulak sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerin başında geldiğini belirten Özker, “Kulağa kaçan su kulak kanalının doğal yapısını bozarak, kulak kirinin şişmesine ve kanalın tıkanmasına yol açabilir. Bu durum, bakteri ve mantarların üremeleri için uygun bir ortam yaratır. Nem ve sıcaklık ise bakteri ile mantar gibi mikroorganizmaların hızla çoğalmasına zemin hazırlar. Ayrıca, yüzme sonrasında kulağın yeterince kurulanmaması da kulak kanalı çevresindeki nemin uzun süre kalmasıyla dış kulak yolu enfeksiyonları ve kulak mantarı başta olmak üzere birçok kulak hastalığına davetiye çıkarır.” İfadelerini kullandı.

Yaz aylarında kulak sağlığımızla ilgili dikkat etmemiz gereken en önemli kuralın kulağımızı nemden korumak ve hijyenine özen göstermek olduğunu söyleyen Özker, ihmal etmememiz gereken 6 kuralı anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulunarak şunları kaydetti:

Yüzdükten sonra kulaklarınızı mutlaka kurulayın

Islak kalan kulak içi bakteriler ve mantarlar için uygun bir üreme alanı oluşturuyor. Bu nedenle, “yüzücü kulağı” adı verilen dış kulak yolu enfeksiyonu, özellikle yaz aylarında sık görülüyor. Kulak sağlığınız için denize veya havuza girdikten sonra kulaklarınızı mutlaka kurulayın. Havluyla kulağınızın dış kısmını silin ve başınızı yana eğerek suyun dışarı çıkmasını sağlayın.

Soğuk suya aniden girmeyin

Yeterince klorlanmayan havuzlar ve kirli deniz suları kulak enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Özellikle mantar enfeksiyonları (otomikoz) kirli sularda daha sık görülüyor. Aynı şekilde kulağın soğuk suyla ani teması, özellikle dış kulak hassasiyeti olan kişilerde enfeksiyona neden olabiliyor. Dolayısıyla, güvenli ve temiz su kaynaklarını tercih etmeniz ve soğuk suya aniden girmemeniz kulak sağlığınız için büyük bir önem taşıyor.

Kulak tıkacı kullanın

Havuz veya denize sık giriyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli kural, kulağa su kaçmasını önlemek. Zira, özellikle mikroplu ve klorlu su enfeksiyon riskini çok artırıyor. Bu nedenle, denize veya havuza girerken yüzme tıkaçları kullanmanızda fayda var. Tıkaçlar, kulağın suyla temasını önleyerek enfeksiyon riskini azaltır. Özellikle daha önce kulak enfeksiyonu geçirmiş kişilerde tıkaç kullanımı nüksü önleyici etkiye sahiptir. Ancak tıkaçlar hijyenik olmalı ve her kullanımdan sonra mutlaka dezenfekte edilmelidir.

Pamuklu çubuklarla temizlemeyin

Pamuklu çubuklar, kulağın iç kısmını temizlemek yerine, kiri daha da içeri itebiliyorlar. Bu durum kulakta tıkanıklık veya enfeksiyonla sonuçlanabiliyor. Ayrıca, pamuklu çubuklar kulak zarına zarar da verebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, hatalı kulak temizleme alışkanlığının işitme kaybına yol açma riskinin her yaş grubunda yüzde 20’ye yakın olduğunu bildiriyor. Bu nedenle kulak temizliği sadece dış kısımla sınırlı kalması gerekiyor. Gerekirse, kulak kiri kulak, burun ve boğaz uzmanı bir hekim tarafından temizlenmelidir.

Kulaklık kullanımını sınırlayın

Seyahatlerde, plajda veya spor yaparken kulaklıkla uzun süre müzik dinlemek terlemeyle birleşince kulakta nem oranı artıyor ve bakteriler daha kolay çoğalıyor. Dolayısıyla kulaklığınızı sık sık dezenfekte etmeyi ve kullanım süresini sınırlamayı ihmal etmeyin.

Bu şikayetleriniz varsa, beklemeyin!

Yaz aylarında sıcaklık ve nem artışı mikroorganizmaların çoğalmalarını kolaylaştırıyor. Dolayısıyla kulakta tıkanıklık, ağrı veya akıntı sorunu yaşıyorsanız, zaman kaybetmeden bir hekime başvurun. Bu belirtiler yaz aylarında genellikle enfeksiyon habercisidir. Özellikle çocuklarda bu belirtiler hızla ilerleyebilir. Sorunların kendi kendine geçmesini beklemek yerine mutlaka bir hekime başvurmak gerekir. Erken dönemde tedaviye başlanması, hem ağrının azalmasını hem de işitme kaybı gibi komplikasyonların önlenmesini sağlar. (İLKHA)

MEB Akademi Giriş Sınavı bugün yapılacak

TRT yönetim kurulu değişti

Kırklareli'nde orman yangını

Malatya'da ev yangını: Büyük çapta hasar oluştu

Malatya'da dağlık alanda yangın

Malatya'da bahçe yangını: Çok sayıda ağaç zarar gördü

Malatya'da odunluk yangını

Gazze'de siyonist vahşet devam ediyor: 100'den fazla şehit

Yangın nedeniyle Keseb Sınır Kapısı geçici olarak kapatıldı

İspanya'ya yağışlar sele yol açtı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Sudani ile görüştü

Rusya'dan Ukrayna'ya 623 İHA ve füze ile saldırı

İBB'ye yönelik yolsuzluk operasyonunda 8 tutuklama

Hindistan’daki uçak kazasının ön raporu açıklandı

AB'den ABD'ye gümrük tarifesi karşılığı

Rize'de feci kaza: 1 ölü, 8 yaralı

Sivas’ta vücuduna kene yapışan bir kişi hayatını kaybetti

Senegal'de Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasında siyasi kriz

Cizre'de termometreler 50 dereceyi gösterdi

İran: Uranyum zenginleştirme hakkının tanınmadığı hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceğiz

Uşak'ta uyuşturucu operasyonu: 6 gözaltı

Uludağ'da nesli tehlike altında olan kelebek görüntülendi

Gazze'de yardım dağıtım merkezlerinde 805 kişi katledildi

Mardin’in kırsal mahallelerinin en büyük sorunu: Elektrik kesintileri

ABD'den AB ve Meksika'ya yüzde 30 tarife kararı

ABD'de veba kaynaklı ölüm bildirildi

Tekirdağ'da 2 otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Gaziantep'te hint keneviri ve çeşitli silahlar ele geçirildi

HÜDA PAR'lı Belediye Başkanından beldesine ulaşım yatırımı

Hazreti Muhammed'e hakaret eden derginin yazı işleri müdürü tutuklandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


MEB Akademi Giriş Sınavı bugün yapılacak

TRT yönetim kurulu değişti

Kırklareli'nde orman yangını

Malatya'da ev yangını: Büyük çapta hasar oluştu

Malatya'da dağlık alanda yangın

Malatya'da bahçe yangını: Çok sayıda ağaç zarar gördü

Malatya'da odunluk yangını