• BIST 100

    11250,77%1,04
  • DOLAR

    40,94% 0,02
  • EURO

    47,80% 0,19
  • GRAM ALTIN

    4392,39% -0,32
  • Ç. ALTIN

    7064,06% -0,14

Yazar Kaplan: Postmodern dünyanın aktörleri 'ailesiz bir dünya' tasarlıyor

28 Haziran 2025, Cumartesi 07:01
28 Haziran 2025, Cumartesi 07:01
Yazar Kaplan: Postmodern dünyanın aktörleri
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uluslararası Aile Fuarı kapsamında düzenlenen “Ailenin Geleceği: Fıtrat Düzeni” konulu konferansta konuşan Gazeteci Yazar Yusuf Kaplan, "Bugün ailenin çökmesini sağlayan projeleri geliştirenler Amerika’da oturuyor. Postmodern dünyanın temelini atan aktör

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Aile Fuarı, Ankara ATO Congresium’da ikinci gününde devam ediyor.

Türkiye Darüşşifa Vakfı tarafından düzenlenen “Darüşşifa Söyleşileri: Ailenin Geleceği: Fıtrat Düzeni” başlıklı konferansta konuşan Gazeteci Yazar Yusuf Kaplan, modernitenin aile kurumunu ve insan fıtratını hedef aldığını belirtti.

Kaplan, “Aile kavramının kökü kazınmaya çalışılıyor. Postmodern dünya insanın sadece sosyal değil, biyolojik varlığını da tehdit ediyor. Tabiat delik deşik edildi, Tanrı fikri yok edildi. Modernitenin insanlığı getirdiği nokta tam anlamıyla bir çıkmaz sokaktır.” ifadelerini kullandı.

Kaplan, "Aile kavramının neredeyse kökü kazınmaya çalışıldığı bir dünyanın eşiğinden geçiyoruz. Postmodern dünya, insanın yalnızca sosyal değil, biyolojik varlığını da tehdit ediyor. Fıtrat zaten ünitenin (sistemin) eliyle bozuldu. İnsan fıtratı büyük bir darbe aldı. Ciddi bir sarsıntı geçiriyoruz. Tabiat delik deşik edildi, tanrı fikri yok edildi. Modernitenin, Avrupalıların 300 yıldır dünya üzerinde kurduğu hakimiyetin insanlığı getirdiği nokta: Tam bir çıkmaz sokak! Modernite; değerlerin, inançların, ilkelerin kökünün kazındığı, ruhun yitirildiği bir dönemdir. Modernite ruhsuz bir ulaşımdır. Tanrı fikrinin yitirilmesiyle insan tanrının yerine yerleştirilmesi hümanizm. özellikle 13-14. yüzyılda zirve yaptı. Hümanizm insanın tanrılaştırılması hikayesidir. Yani bir şekilde tanrının yerine insanın yerleştirilmesi hikayesidir. Fransız Devrimi ve aydınlanma süreçleriyle başlayan siyasi, entelektüel ve iktisadi devrimlerle birlikte, Avrupa yaklaşık 300-400 yıl boyunca dünyaya hükmetti. Bu hüküm yalnızca baskı, zorbalık, emperyalizm ve sömürgecilik doğurdu. Avrupa dışındaki tüm kültürlerin, medeniyetlerin ve inançların kökünü kuruttular." dedi.  

"Yahudiler tarihlerindeki en büyük imparatorluğu Amerika'da kurdular"

Konuşmasının devamında Kaplan, şunları söyledi:

"Gazze'den önce biz bu konuları konuşuyorduk. İnsanlar bizimle dalga geçiyordu. Öyle enteresan tipler türedi. 'Komplo teorisi geliştiriyorlar' diye... Sadece bir şey; Netanyahu denen haydutun Amerikan Kongresi'nde yaptığı konuşmayı unutmayın. Yaklaşık bir saat süren o konuşma 57 kez ayakta alkışlandı. Katil, soykırımcı, katliamcı bir adam… 'Özgürlüklerin beşiği' denilen Amerika’da 57 kez alkışlandı! Yahudiler tarihlerindeki en büyük imparatorluğu Amerika'da kurdular. Ve bu imparatorluk dünya hâkimiyetine dönüştü. Bugün ailenin çökmesini sağlayan projeleri geliştirenler Amerika’da oturuyor. Postmodern dünyanın temelini atan aktörler, özellikle 'ailesiz bir dünya' tasarladığını özellikle hatırlatmak istedim."

"Şu an ilk defa 'belirsizlik çağının' ortasındayız"

Kaplan, "Modernite, insanı tanrılaştırdı. Hümanizmle başlayan süreç, şimdi pozitivizmle yapay zekaya evrildi. Artık insanın da devre dışı kaldığı bir döneme geldik. 'Cyborg' dedikleri, yarı insan yarı makine bir dünyanın eşiğindeyiz. Şu an dünyanın en önemli Amerikan'da bir dergi var. Yapay zeka konusunda çok özel bir sayı hazırlamış. Yapay zeka bilimi ile uğraşan tüm birinci sınıf bilim insanlarının kurdukları cümle şu; eğer yapay zekânın geleceği kontrol edilemezse insanlığın geleceği tehlikeye düşebilir. Eğer kontrol makinaya geçerse insan devre dışı kalabilir. Dolayısıyla bu dünyanın sonu anlamına gelebilir. Dolayısıyla hem ailenin tehlikeye düştüğü hem de insanın geleceğinin tehlikeye düştüğü çok tehlikeli dünyanın eşiğine bizi fırlatmış durumdalar." diye ekledi.

 

50-100-200 sene önce geleceğe ilişkin projeler ve geleceğe dair projeksiyonların yapabildiğini belirten Kaplan, "İnsanlık nereye gidebilir. İnsanlık nereye gidebilir. İnsanın durumu vesaire cümle kurabiliyorduk. Geleceğe ilişkin az çok kestirimlerde bulunabiliyorduk. Tahminlerde bulunabiliyorduk. Bu tahminlerin hepsi buharlaşmış durumda. Şu an ilk defa 'belirsizlik çağının' ortasındayız. Dünya bize gebe; biz hakikate. Biz toparlanabilirsek, kendimize gelirsek, toparlanabilirsek, yine kilit rol oynarız. Ben ümitsiz değilim. Kısa vadede (20-25 yıl) karamsar olsam da, orta ve uzun vadede (50-100 yıl) çok daha iyimserim. Eğer biz bu ülkenin çocukları olarak üzerimize düşen vazifeyi hakkıyla yerine getirebilirsek, tarihin akışını değiştirebiliriz. Çünkü bizden başka kimse yok! Belki bu sözler narsisistik gelebilir ama öyle değil. Eğer Türkiye düşerse, insanlığın geleceği karanlık olur. Türkiye toparlamazsa, dünya toparlanamaz. Türkiye'nin toparlanması dünyanın yeniden ayağa kalkabilmesinin, insanca bir dünyaya insanlığın kavuşabilmesinin yegane şartıdır. Eğer Türkiye toparlanabilirse İslam dünyası ayağa kalkarsa, İslam dünyasının ayağa kalkabilmesi dolasıyla insanlığın ayağa kalkabilmesi demektir. Bunlar retorik cümleler ama içini doldurursak bir anlamı olacak. Şunu bilin: Tarih bizi çağırıyor! Eğer bu çağrıya kulak vermezsek, insanlığı çok karanlık bir gelecek bekliyor." ifadelerine yer verdi.

Uluslararası Aile Fuarı, Pazar akşamına kadar devam edecek. (İLKHA)

Siyonist Netanyahu: HAMAS ateşkes anlaşmasını kabul etse de Gazze'yi işgal edeceğiz

Yunan unsurlarınca geri itilen 30 düzensiz göçmen kurtarıldı

Mardin’de bir kadın daha evinde ölü bulundu

Konya’da 10. BilimFest Festivali bşladı

Malatya'da feci kaza: 1 ölü

İslam İşbirliği Teşkilatı, Gazze gündemiyle olağanüstü toplanacak

Siirt’in İkizbağlar köyünde fıstık üretimi olumsuz hava koşullarına rağmen korundu

Siirt’te “Balımız Sizden Kovan Bizden” projesiyle 100 aileye kovan dağıtılacak

ABD, Kuzey Kore'nin Çin sınırına yakın bir yerde kıtalararası bir füze üssü inşa ettiğine inanıyor

Sinop'ta tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı

Başkan Taşkın: Doğayı koruyarak suyun cazibesiyle görseli güzel bir alan oluşturacağız

Kuzey Akımı'na sabotaj yaptığı belirtilen Ukraynalı İtalya'da yakalandı

Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 271'e yükseldi

IAEA ve ABD, gelecek hafta İran görüşmeleri yapabilir

Mescid-i Aksa'nın yakılmasının yıldönümünde alimlerden cihad vurgusu

Lavrov: Putin, Zelenskiy'le görüşmeye hazır

Litvanya: Ukrayna'ya barış gücü göndermeye hazırız

Hindistan’dan balistik füze denemesi

Ağrı'da gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda 4 kişi tutuklandı

HAMAS: Halkımız, durdurulması ve faillerinin yargılanması gereken barbar israil terörünün kurbanıdır

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

İl Sağlık Müdürünün bulunduğu araç ile başka bir araç çarpıştı: 6 yaralı

Memur Sen Adıyaman: Ortaya çıkan duruma ne rızamız ne de tahammülümüz var

Muğla ve Adana’da orman yangınlarıyla mücadele sürüyor

Nijerya'da silahlı saldırı: 15 çiftçi öldürüldü

İsveç, Kuzey Avrupa'daki NATO güçleri için lojistik merkez olacak

Hindistan'da yağışlar sele yol açtı: 21 ölü

Bursa'da bal hasadına başlandı

Mardin’de10 gündür kendilerinden haber alınamayan iki kardeş evlerinde ölü bulundu

Çocuklarda ekran bağımlılığı endişesi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Siyonist Netanyahu: HAMAS ateşkes anlaşmasını kabul etse de Gazze'yi işgal edeceğiz

Yunan unsurlarınca geri itilen 30 düzensiz göçmen kurtarıldı

Mardin’de bir kadın daha evinde ölü bulundu

Konya’da 10. BilimFest Festivali bşladı

Malatya'da feci kaza: 1 ölü

İslam İşbirliği Teşkilatı, Gazze gündemiyle olağanüstü toplanacak

Siirt’in İkizbağlar köyünde fıstık üretimi olumsuz hava koşullarına rağmen korundu