-
BIST 100
16060,32%-1,40
-
DOLAR
44,18% 0,15
-
EURO
50,77% -0,32
-
GRAM ALTIN
7258,20% 0,73
-
Ç. ALTIN
11667,12% -0,81
Yeni düzenleme ile aile hekimlerinin sağlık hizmetlerine erişiminde kolaylık sağlandı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Siirt İl Sağlık Müdürü Dr. Erol Emre Ömür, 1 Kasım 2024 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren yeni Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Yeni düzenlemelerle aile hekimlerine kişi başına düşen nüfus 4 binden 3 bin 500'e düşürülerek sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırılması hedefleniyor.
Aile hekimlerinin kronik hastalıkların yönetimine daha fazla odaklanabilmesi ve vatandaşlara daha etkili hizmet sunabilmesi amacıyla performans kriterlerinin genişletildiğini ifade eden Ömür, yeni uygulamayla hekimlere hastane randevusu alma ve tetkik isteme yetkisi tanındığını belirtti.
Bu düzenleme sayesinde vatandaşların hastanelerde zaman kaybı yaşamadan birinci basamak sağlık hizmetlerinden yararlanmasının hedeflendiğini vurgulayan Ömür, aile hekimliklerinin sağlık koruma ve bilinçlendirme konusunda ilk başvuru noktası olarak tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Hekimlere yeni performans sistemi ve hasta başı sayısı düzenlemesi
Bu değişikliklerin hekim maaşlarında herhangi bir azalmaya neden olmayacağını ifade eden Dr. Ömür, "Bu düzenleme sayesinde vatandaşlarımız, aile hekimlerinden daha fazla zaman ayırılan ve nitelikli bir hizmet alacak. Hekimlerimiz de daha etkin bir şekilde çalışabilecek. Önceden aile hekimleri gebe izleme, bebek izleme, çocuk izleme ve aşı uygulamaları olmak üzere 4 temel konuda tarama yapıyor ve performansa dayalı ödeme alıyordu. Yeni yönetmelikle lohusa takibi de bu sisteme dahil edildi. Lohusa izlemeleri aile hekimlerimizin performansına dahil edilerek hem annelerin hem de bebeklerin sağlığı daha yakından takip edilecek." şeklinde konuştu.

Siirt İl Sağlık Müdürü Dr. Erol Emre Ömür
"Kronik hastalıklarla mücadelede yeni dönem"
Yeni uygulamanın öne çıkan bir diğer boyutunun, ülke ekonomisine ciddi maliyetler yükleyen kronik hastalıkların etkin yönetimi olduğunu vurgulayan Dr. Ömür, "Şeker, tansiyon, kanser ve solunum sistemi hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkların erken tanı ve tedavisinin aile hekimleri tarafından daha fazla zaman ayrılarak yapılmasını hedefliyoruz. Bu çalışma vatandaşların yaşam kalitesini artıracak. Vatandaşlarımızı hasta olmadan korumak çok daha önemli. Erken tanı ile hem bireysel hem de toplumsal anlamda çok önemli kazançlar elde edeceğiz." dedi.
"Aile hekimleri artık randevu ve tetkik süreçlerini yönetecek"
Yönetmelik kapsamında aile hekimlerine hastanelerdeki randevu sistemine erişim hakkı tanındığını ifade eden Dr. Ömür, "Bu sayede, vatandaşlar hastaneden randevu alma sürecinde yaşanan sorunlarla uğraşmak zorunda kalmayacak. Aile hekimlerimiz, hastanelerden gerekli randevuları alarak vatandaşlarımıza kolaylık sağlayacak. Ayrıca, aile hekimlerimizin bazı tetkik ve filmleri direkt olarak hastaneden istemesi de mümkün hale geldi. Örneğin, meme kanseri taraması için gerekli olan mamografi için aile hekimleri randevu alabilecek." şeklinde konuştu
Aile hekimlerinden gelen talepler için hastanelerde özel masalar oluşturulduğuna dikkat çeken Dr. Ömür, şu bilgileri verdi:
"Birinci basamaktan gelen vatandaşlarımız, bu masalarda kolayca tetkiklerini ve filmlerini yaptırabilecek. Zaman kaybı yaşanmayacak ve hizmet kalitesi artacak."
"Birinci basamağı ihmal etmeyin"
Dr. Ömür, vatandaşların ufak şikayetlerle hastanelere gitmek yerine öncelikle aile sağlık merkezlerine başvurmaları gerektiğini vurguladı. Aile hekimlerinin bilimsel yetkinliğine ve laboratuvar imkanlarına dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Birinci basamak, sağlık sistemimizin en önemli ayağıdır. Vatandaşlarımızın ilk başvuru noktası olarak aile sağlık merkezlerini tercih etmesi çok önemli. Basit hastalıklar için hastanelere giderek zaman kaybetmek yerine, aile hekimlerimize danışın. Onlar hem bilimsel bilgiye hem de gerekli ekipmana sahiptir."
Çocuk aşılamaları ve toplum sağlığı
Aşılamanın önemine de değinen Dr. Ömür," Çocuk aşı programlarının ihmal edilmemesi gerekir. Bir çocuğu aşı programına dahil ederek onun yaşam boyu sağlığını garanti altına alabilirsiniz. Ancak bu aşılar ihmal edilirse, ileride ortaya çıkabilecek bulaşıcı hastalıklar hem aileler için dramatik sonuçlar doğurur hem de toplum sağlığı ve ülke ekonomisi için büyük kayıplara yol açar." dedi. (İLKHA)
Mersin’de ‘Güvenli Okul Yolu’ kapsamında servis denetimi
Şanlıurfa’da sanayi sitesinde trafo patladı
Şanlıurfa’da 14 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
İlber Ortaylı öldü
Memur-Sen Adıyaman İl Başkanı Demir: israilin başlattığı savaş kabul edilemez
Milli Eğitim Bakanı Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere ara tatil mesajı
700 yıllık Kur'an-ı Kerim Bursa’da ziyarete açıldı
Tahran’da yürüyüşteki siviller hedef alındı: Bir kadın şehit oldu
Gaziantep'te aranan 28 şüpheli yakalandı
Memur Sen’den uluslararası topluma çağrı: Savaş durdurulsun barış sağlansın
Aşıların "iğnesiz enjeksiyon yöntemi" ile uygulanmasına yönelik ilk adım
Güney Kore'den Japonya Başbakanı'nın toprak iddialarına tepki
Kadın kooperatiflerinin ürünlerine barkod ücretlerinde indirim sağlandı
Konya Peygamber Sevdalıları, “Dünya Kudüs Günü” basın açıklaması yaptı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ve Bakan Işıkhan Mardin’de
Takkeli Cılıbıt kuşu Türkiye'de ilk kez Gaziantep'te görüntülendi
Silivri’de uyuşturucu operasyonu: 1 milyon 400 bin hap ele geçirildi
Fitre nasıl verilmeli? Vaiz Karanfil merak edilenleri açıkladı
"Küresel barışın anahtarı Kudüs ve Mescid-i Aksa'nın özgürlüğüdür"
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Çetin: Tütün bağımlılığı birçok hastalığın nedeni
Pakistan'da polise saldırı: 7 ölü
Elazığ’da Dünya Kudüs Günü açıklaması: Kudüs’ün özgürlüğü insanlığın ortak barış meselesidir
Dünya Kudüs Günü’nde Van’dan vahdet çağrısı
Adana Peygamber Sevdalıları: Kudüs ve Aksa özgürleşmeden, ne bölgeye ne de dünyaya huzur gelmeyecektir
Mardin'de "Dünya Kudüs Günü" münasebetiyle basın açıklaması düzenlendi
Mardin’in Midyat ilçesinde Dünya Kudüs Günü dolayısıyla basın açıklaması düzenlendi
Şanlıurfa’da siyer yarışmasında başarılı olan öğrencilere ödül verildi
Doğu Akdeniz’de fırtına uyarısı
Şanlıurfa’da bayram öncesi şeker ve lokum denetimi yapıldı
Şanlıurfa’da uyuşturucu operasyonu: 3 şüpheli gözaltına alındı
Yükleniyor






