• BIST 100

    16407,98%-1,86
  • DOLAR

    43,53% 0,04
  • EURO

    51,40% 0,02
  • GRAM ALTIN

    6732,10% -2,56
  • Ç. ALTIN

    11644,36% -3,02

Yenidoğan sarılığına dikkat! Tedavi edilmezse beyin hasarına neden oluyor

28 Eylül 2021, Salı 09:15
28 Eylül 2021, Salı 09:15
Yenidoğan sarılığına dikkat! Tedavi edilmezse beyin hasarına neden oluyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yenidoğan sarılığına dikkat! Tedavi edilmezse beyin hasarına neden oluyor

Zamanında doğan bebeklerin yüzde 60’ında, erken doğan bebeklerinse yüzde 80’inde görülen yenidoğan sarılığı, herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7 ila 10 günde kendiliğinden geçse de sarılığa neden olan “Bilirubin” adı verilen maddenin kandaki seviyesinin çok fazla yükselmesi bebeklerde beyin hasarına neden olabilir. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Cerit, doktor kontrolünde takip edilmesi gereken yenidoğan sarılığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Bel fıtığını önlemenin yolu hareket etmekten geçiyor!


FİZYOLOJİK Mİ PATOLOJİK Mİ?

Yenidoğan sarılığına “Bilirubin” adı verilen bir maddenin kanda birikmesinin neden olduğunu söyleyen Doç. Dr. Zeynep Cerit, cilde sarı rengi veren bu maddenin kandaki seviyesinin yükselmesi ve deride birikmesi sonucu oluşan sarılığın, zamanında doğan bebeklerin yüzde 60’ında; erken doğan bebeklerin ise yüzde 80’inde görüldüğünü ifade etti. 

PEK ÇOK ETKEN VAR

Sarılığın, fizyolojik ve patolojik sarılık olarak iki ayrı grupta değerlendirildiğini söyleyen Zeynep Cerit, “Bebeğin doğum haftası, kaç günlük olduğu ve riskler göz önüne alınarak bilirubin düzeyi değerlendirilerek sarılığın patolojik olup olmadığına karar verilir” dedi. Cerit, fizyolojik sarılığın doğumdan sonra 2 ila 4’üncü günlerde başladığını ve genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7-10 günde kendiliğinden düzeldiğini belirtti. Cerit patolojik sarılıkla ilgili “Patolojik sarılık sıklıkla doğumdan hemen sonra ortaya çıkan ve ciddiye alınması gereken bir durumdur. Bu tip sarılıklar, anne karnında geçirilen bazı enfeksiyonlara, anne bebek arasındaki kan grubu uyumsuzluklarına, annenin kullandığı ilaçlara ya da bebeğe ait bazı doğuştan hastalıklara bağlı olarak oluşabiliyor' ifadesini kullanıyor. 

SARILIK BEYİN HASARINA NEDEN OLABİLİR

Sarılığın çoğunlukla kendiliğinden geçtiğini ama bazı durumlarda bilirubinin yüksek seviyelere ulaşıp beyin hasarına neden olabildiğini belirten Cerit bu sebeple yenidoğan bebeklerde sarılığın erken tespitinin ve takibinin oldukça önemli olduğunu vurguladı. Cerit, kan beyin bariyerinin yaşamın ilk 10 gününde henüz tamamlanmadığını ve bu yüzden sarılığı olan yenidoğanların özellikle bu dönemde doktor takibinde kalmasının son derece önemli olduğunu söylüyor. Cerit “Sarılık seviyesinin yükselip, tedaviye geç kalınması durumunda aşırı derecede artan bilirubin beyinde birikerek bu bölgede hasar oluşmasına (Kernikterus Hastalığına) neden olabilir” uyarısında bulunuyor. 

BİLİRUBİN YÜKSELDİKÇE BEBEKTE UYKU YAPAR

“Bilirubin kanda yükseldikçe bebekte uyku yapar. Sarılığı olan bebek emmek istemez, uyumak ister. Bu durumda beslenmenin azalmasına bağlı olarak bilirubin atılımı azaldığı için seviye daha da yükselir ve kısır döngü oluşur” diyen Cerit, bilirubin düzeyinin çok yükselip beyni etkilemesi halinde bebeğin tiz sesle ağlamaktan, havale geçirmeye kadar kötüleşebileceğini belirterek “Bu durumdaki bir bebekte ileri dönemde çoğunlukla zeka ve motor gelişim geriliği, işitme, görme sorunları oluşur” ifadelerini kullandı.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İzmir açıklarında 39 düzensiz göçmen ve 1 kaçakçı yakalandı

Atama kararları Resmi Gazete'de

Batman’da sanayi sitesindeki yangın kısa sürede söndürüldü

 Bugün 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü

Malatya’da şüpheli ölüm

İran Basra Körfezi'nde 2 tankere el koydu

Malatya'da otomobil sulama kanalına düştü: 1 yaralı

İstanbul'da 240 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 4 gözaltı

ABD'de helikopter kazası: 2 ölü

Çanakkale’de lastik bottaki 29 düzensiz göçmen yakalandı

Rusya, Alman diplomatın ülkeyi terk etmesini istedi

Endonezya'da 5,8 büyüklüğünde deprem

Arjantin ile ABD arasında 'kritik mineraller' anlaşması

Gulca Katliamı şehitleri rahmetle anıldı

Elazığ'da uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama

Gazze'de şehit sayısı 71 bin 851'e yükseldi

Tekirdağ’da çiftlik yangını: 60 küçükbaş telef oldu

Gaziantep’te silahlı saldırı: 2 şüpheli tutuklandı

Türkiye'den Nijerya'daki saldırılara kınama

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: TOKİ'nin asıl amacı dar gelirli vatandaşı ev sahibi yapmak olmalı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu depremzede muhtarlarla buluştu

Gaziantep’te aranan 2 hükümlü yakalandı

Otomobilin çarptığı 2 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti

Van’da yasadışı avcılığa 43 bin lira ceza kesildi

Ateşkese rağmen siyonist işgalcilerden Lübnan'a hava saldırısı

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler Siirt’te anılacak

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Büyük yıkıma rağmen milletçe birbirimize sarıldık ve yeniden ayağa kalktık

İtalya'da çığ düşmesi sonucu 2 kişi öldü

Tarsus Umut Kervanı’ndan Suriye’ye yardım

ABD ve Rusya, üst düzey askeri diyaloğu yeniden başlatma konusunda anlaştılar

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir açıklarında 39 düzensiz göçmen ve 1 kaçakçı yakalandı

Atama kararları Resmi Gazete'de

Batman’da sanayi sitesindeki yangın kısa sürede söndürüldü

 Bugün 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü

Malatya’da şüpheli ölüm

İran Basra Körfezi'nde 2 tankere el koydu

Malatya'da otomobil sulama kanalına düştü: 1 yaralı