• BIST 100

    11256,56%0,81
  • DOLAR

    41,31% 0,07
  • EURO

    48,80% 0,03
  • GRAM ALTIN

    4857,11% 0,01
  • Ç. ALTIN

    7960,71% -0,42

'Yerli 5G için hızlı adımlarla çalışıyoruz'

08 Aralık 2020, Salı 22:08
08 Aralık 2020, Salı 22:08
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

'Yerli 5G için hızlı adımlarla çalışıyoruz'

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, video konferans yöntemiyle yapılan etkinlikte yaptığı konuşmada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla, bilgi ve iletişim teknolojilerinin öneminin yaşanarak görüldüğünü söyledi.

Fiziksel mesafeler artarken, teknolojiyle mesafelerin kapandığını ifade eden Karagözoğlu, bugün itibarıyla Türkiye'nin fiber altyapı uzunluğunun 413 bin kilometreyi aştığını, toplam geniş bant internet abone sayısının da yaklaşık 81 milyona ulaştığını bildirdi.

Karagözoğlu, 'Geniş bant internet abonelerinin 65 milyonu mobil, 16 milyonu ise sabit geniş bant hizmeti alırken, geçen 3 aylık dönemde oluşan yaklaşık 9 milyon terabayt toplam trafiğin 7,1 milyonu sabit, 1,8 milyonu ise mobil aboneler tarafından kullanılmış ve bir yıl öncesine göre kullanım yüzde 50'den fazla artış göstermiştir.' diye konuştu.

Kamu hizmetlerinde sayısal dönüşümün etkilerini giderek artırdığına işaret eden Karagözoğlu, güncel verilere göre 700'e yakın kurum ve kuruluşun, 5 bin 300 civarında hizmetinin e-Devlet Kapısı üzerinden kayıt yaptıran 51,5 milyonu aşan vatandaşa ulaştığı bilgisini verdi.

'Milli 5G için hızlı adımlarla çalışıyoruz'

Karagözoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan 'Milli Teknoloji Hamlesi'ne, kurum olarak tüm güçleriyle destek olduklarına dikkati çekerek, 'Uçtan uca yerli ve milli 5G hedefimiz doğrultusunda paydaşlarımızla daha da hızlı adımlarla çalışmalarımıza devam ediyoruz.' ifadelerini kullandı.

Siber saldırıların gün geçtikçe artmasına değinen Karagözoğlu, BTK bünyesindeki USOM ile siber tehditleri önlemek amacıyla alarm, uyarı ve duyurulara ilişkin faaliyetler yürüttüklerini, kritik durumlarda yerinde müdahale ekipleriyle olayların kontrolünün sağlanmasında önemli bir rol üstlenildiğini dile getirdi.

4 binden fazla siber güvenlik uzmanı iş başında

Karagözoğlu, Türkiye'nin siber güvenliğini sağlamak için büyük bir ekiple çalıştıklarını vurgulayarak, 'SOME'ler, kurumların ve kritik altyapı sektörlerinin korunmasına yönelik olarak USOM'un koordinasyonunda 7/24 görevlerinin başında yer alıyor. Teknik seviyede USOM, sektörel SOME'ler ve kurumsal SOME'ler olarak şekillenen siber güvenlik yapılanmamızda, SOME İletişim Platformuna kayıtlı 4 binden fazla siber güvenlik uzmanı, ülkemizin siber sahasını koruyor.' bilgisini verdi.

Siber güvenliğin farklı alanlarında BTK Akademi ve USOM tarafından 4 bin 500'ün üzerinde kişiye eğitim verdiklerini aktaran Karagözoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

'Biz ülkemizin gençliğine güveniyoruz. Fırsat verildiğinde gerekli eğitimleri aldıklarında gençlerimizin büyük başarılara imza atacaklarına inanıyoruz. Bu yolda eğitim ve kapasite geliştirme çalışmalarımız salgın döneminde de çevrimiçi ortamlarda devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yürüttüğümüz '1 Milyon Yazılımcı Projesi' ile de kamuda ve özel sektörde, bilgi teknolojileri alanında kariyer sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız, BTK Akademi Eğitim Portalı üzerinden 13 kategoride,  31 eğitimden yararlanarak iş analisti, network uzmanı, web tasarım uzmanı, siber güvenlik uzmanı, yazılım geliştirme uzmanı ve benzeri iş gruplarında istihdam edilmek üzere kendilerini yetiştirebilme imkanı elde ediyorlar.'

'Güven kritik faktör'

Kovid-19 salgınıyla mücadelede, verilerin etkili ön müdahalelerin oluşturulmasında kritik rol oynadığının görüldüğünü belirten Karagözoğlu, 'Veri paylaşımının ve veriye dayalı analizlerin, iyileşme ve direnç oluşturma aşamasında önemli bir rol oynayacağını görüyoruz. Verilerin sağladığı kolaylıklardan faydalanırken, burada en önemli husus kişisel verinin korunması ve mahremiyetinin sağlanması konusunda gerekli tedbirlerin alınmış olması ve güvenliğinin sağlanması. Son yıllarda kişisel verilerin üretimi ve paylaşımının da arttığını görüyoruz. Yapay zeka, nesnelerin interneti ve büyük veri analitiği gibi veri açısından zengin teknolojilerin hızla ortaya çıkmasıyla birlikte, 'güven' ekonomilerin ve toplumların sayısal dönüşümünde güçlü bir şekilde kritik bir faktör olmaya devam ediyor.' dedi.

Kamu ve tüm paydaşların bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişimine destek olurken, bilgi güvenliğini en üst düzeyde sağlamak adına tüm gayretlerini göstermeleri gerektiğini ifade eden Karagözoğlu, 'Bu sürecin içinde yer alan paydaşların aynı dili konuşması büyük önem arz ediyor. Ortak dilin oluşturulması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması anlamında bu tür etkinliklerin önemli platformlar olduğuna inanıyorum.' diye konuştu.

'Türkiye'nin verisi Türkiye’de kalmalı'

Bilgi Güvenliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Atalay da güvenli veri paylaşımı ve verilerin uluslararası dolaşımda güvenli kullanılabilmesinin önem taşıdığını vurguladı.

Atalay, 'Türkiye'nin verisi Türkiye'de kalmalı. Veriler artık tüm ülkelerin ve kurumların altın değerindeki hazineleridir. Bunların kıymeti bilinmeli, bunlardan yararlanmalı ve bunlar korunmalıdır.' ifadelerini kullandı.

Veri merkezlerinin gelişip büyüyebilmesi için veri merkezleri pazarı ve iş alanının teşvik edilmesi gerektiğini dile getiren Atalay, altyapının iyileştirilmesinin de önem taşıdığını kaydetti.

Sema Silkin Ün: Gazze’nin tek umudu, Akdeniz’de yol alan özgürlük gemileridir

Tayland-Kamboçya sınırında gerginlik yeniden artıyor

Selim Açar: Şanlıurfa’nın acil ihtiyacı bütüncül imar planı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Tüm dünya ülkeleri Sumud Filosu'nu koruyacaklarına dair beyanatta bulunmalıdır

Kurtulmuş: Geçmişin tartışmalarına takılmadan, ortak kimlik ve değerler etrafında birleşmeliyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netenyahu'ya Kudüs tepkisi: Bu topraklarda yüzyıllar boyunca adaletin kılıcı olduk

TOKİ sakinleri mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor

Umut Kervan’ından Aksaray'da öğrencilere kırtasiye ve giyim desteği

İşitme cihazlarında uzun ömür ve sağlıklı duyum için nelere dikkat edilmeli?

Mardin’de motosiklet sürücüsü 6 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

Abluka ve saldırı altındaki Gazze'deki siviller zorunlu göçe zorlanıyor

Aynı noktada bir günde üçüncü kaza: Mahalleliden acil önlem çağrısı

Trabzon’da alışveriş merkezi alevlere teslim oldu

Diyarbakır'da down sendromlu çocuk balkondan düşmekten son anda kurtarıldı

Mardin’de aile hekimini darp eden şahıs tutuklandı

HÜDA PAR Milletvekili Demir’den "yabancı üsler kapatılsın" çağrısı

Vali Akın: Aile yapısını tehdit eden unsurlara karşı ortak mücadele şart

Diyarbakırlı hayırsever aracını Gazze'ye bağışladı

Çiftçilere ÇKS kaydı uyarısı

Samsung’dan üç katlanabilir telefon: ABD'de piyasaya sürülecek

Kuyular Mahallesi sakinlerinden yetkililere çağrı: Sorunlarımız giderilsin

Akademisyen ve STK temsilcilerinden "ilk ders Filistin için yapılsın" çağrısı

Kerame Sınır Kapısı’nda 2 işgalci siyonist öldürüldü

Batman'da üç proje toplantıda ele alındı

Son 24 saatte Gazze’de açlıktan 4 kişi şehit oldu

Çad meclisi, cumhurbaşkanlığı süresinin uzatılmasına onay verdi

Mardin'e gelen misafirlerin gözde yemeği: Kaburga dolması

Şoförler Odası Başkanı Turan: Basit usuldeki esnaf deftere geçerse piyasa kilitlenir

OGM Genel Müdürü Karacabey, Bursa’daki yangın sahalarını inceledi

Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı giriş belgeleri erişime açıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sema Silkin Ün: Gazze’nin tek umudu, Akdeniz’de yol alan özgürlük gemileridir

Tayland-Kamboçya sınırında gerginlik yeniden artıyor

Selim Açar: Şanlıurfa’nın acil ihtiyacı bütüncül imar planı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Tüm dünya ülkeleri Sumud Filosu'nu koruyacaklarına dair beyanatta bulunmalıdır

Kurtulmuş: Geçmişin tartışmalarına takılmadan, ortak kimlik ve değerler etrafında birleşmeliyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netenyahu'ya Kudüs tepkisi: Bu topraklarda yüzyıllar boyunca adaletin kılıcı olduk

TOKİ sakinleri mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor