• BIST 100

    10228,40%0,39
  • DOLAR

    39,81% 0,04
  • EURO

    46,88% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4275,38% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6808,69% 0,00

Yeryüzü Doktorları: Gazze'ye sağlık çalışanlarının ve insani yardımın girişine izin verilmeli

18 Mayıs 2025, Pazar 12:40
18 Mayıs 2025, Pazar 12:40
Yeryüzü Doktorları: Gazze
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gazze'de devam eden insani kriz ve sağlık sorunlarına ilişkin konuşan Yeryüzü Doktorları Başkanı Prof. Dr. Ahmet Salduz, "Gazze'ye sağlık çalışanlarının, insani yardımın girişine izin verilmeli. Tedavi imkânı olmayan hastaların çevre ülkelere nakilleri y

İşgal rejiminin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik sürdürdüğü saldırı ve katliamlarda resmi rakamlara göre 53 binden fazla kişi şehid olurken 100 binden fazla insan ise yaralandı.

Sağlıktan gıdaya, barınmadan temiz suya erişime kadar temel yaşam için gerekli olan tüm malzemelere ulaşmada yaşanan sorunlar her geçen gün derinleşirken bölgede sağlık hizmeti vermeye çalışan sağlık ekipleri de imkânsızlıklar nedeniyle hastaları gerektiği gibi tedavi edemiyor.

Alt yapının çökmesi ile ortaya çıkan olumsuz durumlar aynı zamanda salgın hastalıklarının da ciddi oranda artmasına, bombardıman sonucunda hayatta kalabilen insanların salgın hastalıklar ve yetersiz beslenme nedeniyle vefat etmelerine sebebiyet veriyor.

Prof. Dr. Ahmet Salduz

"Gazze'de bin 100 sağlık çalışanı hayatını kaybetti"

Gazze'de yaşanan sağlık sorunları ve sağlıkçıların çalışma olanakları üzerine İLKHA muhabirine değerlendirmede bulunan Yeryüzü Doktorları Başkanı Prof. Dr. Ahmet Salduz, "7 Ekim'den bu yana Gazze'de yaşanan dram, hiçbir şey eksilmeden devam ediyor. Bugüne kadar 55 bine yakın insan hayatını kaybetti, 120 bine yakını yaralandı. Yaralılardan 25 bin kadarı ağır yaralı diyebileceğimiz şekilde vücudunun bir kısmını kaybetti, kafa travması geçirdi. Bu olaylarda bin 100 sağlık personeli hayatını kaybetti. Gazze şeridinde toplamda 38 hastane, 81 sağlık merkezi, 164 sağlık kurumu yıkıldı. Yıkılan kurumlardan birisi de bizim merkezimiz oldu." diye konuştu.

"Gazze'de sağlık hizmeti zor şartlar altında kısıtlı şekilde devam ediyor"

Gazze'de 2011 yılından beri çalışma yaptıklarını ancak 2015'ten bu yana ise bölgede açtıkları ofis üzerinden çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Salduz, "Son dönemde artık insani yardımların girişi de engellendi. Dolayısıyla sağlık personellerinin de içeri girmesi oldukça zorlaştırıldı. Mevcut sağlık çalışanları ile Gazze'de çalışan birkaç hastane oldukça zor şartlarda hizmet vermeye devam ediyor. Hastaların birçoğu aslında tahliye edilmesi gerekiyor. Bunu sağlayabilmek de çoğu zaman mümkün değil. Gazze'de ameliyat ihtiyacı var ama ameliyat olamadan kalmak zorundalar. 2 tane kanser hastanesi vardı. Bunlardan birisi Türkiye Hastanesi, diğeri Avrupa hastanesi. Şu anda 2 hastanede çalışamaz durumda. Kanser hastaları için de ciddi sıkıntı var, ölüme terk edilmiş durumdalar." şeklinde konuştu.

"Gazze altyapısı sağlık sisteminin devamı için uygun değil, ideal çözüm hastaların çevre ülkelere transfer edilmesidir"

Bölgede yaşanan yıkım ve imkânsızlıklar nedeniyle ortaya çıkan sağlık krizine de değinen Salduz, "Evlerin yıkılmasıyla beraber solunum yolu hastalıklarında artış meydana geldi. Yine kanalizasyon sistemlerinin yeterli çalışmaması nedeniyle sindirim sistemi hastalıklarında artış var. Olayın siyasi çözümünden ziyade sağlık ile ilgili çözümü için şunları söyleyebilirim. Bazen elektrik sıkıntısı nedeniyle kuvözdeki çocukların yeteri kadar solunum alamaması da ölüm sebebi haline geldi. Şu anda Gazze altyapısı sağlık sisteminin devamı için uygun bir ortam değil. Aslında en ideal çözüm oradaki hastaların yakın çevre ülkelere, Türkiye'ye transferlerinin sağlanabilmesi gerekir. Çünkü en azından Türkiye bu konuda yeteri kadar donanıma sahip bir yer. Bu hastalar gerektiği ölçüde tedavi edilebilir. Yine çevre ülkelere nakilleri yapılabilir. Gazze'deki sağlık sisteminin devamı için de Filistin ve Gazze Sağlık Bakanlığı ile koordineli bir şekilde ihtiyaçları öğrenilip destek sağlanabilir. Bir diğer konu da Gazze'ye sağlık çalışanlarının girişine izin verilmesi hususudur. Sağlık çalışanlarının Gazze içerisine girişlerine izin verilmeli. Sonuçta bu bir insani kriz ve en azından sistemin buna izin veriyor olması, insani yardımların içeri giriyor olması gerekir." dedi.

"Sağlık bakanlıkları düzeyinde yapılan anlaşma ile bu hastalar transfer edilebilir"

Gazze'ye sağlık çalışanlarının da girişine izin verilmediğini hatırlatan Salduz, "Bizim de başvurularımız reddediliyor. Buraya getirdiğimiz bir hastamızı tedavi ettik. 17 yaşında bir genç kızımız bombardımanda ciddi bir kafa travması ve femur kırığı geçirmişti. Bir müddet Gazze'de yaşamak zorunda kalmıştı. Mısır üzerinden Türkiye'ye transfer ettik ve gerekli ameliyatını bizzat kendim yaptım. Bunun sayısı arttırılmalı. Bu bireysel bir iş değil bir organizasyon gerektirir. Belki devletler düzeyinde, sağlık bakanlıkları düzeyinde yapılan anlaşma ile bu hastalar transfer edilebilir ve bir şekilde sağlık hizmetine eriştirilebilirler." diye konuştu.

Gazze'de devam eden insani kriz ve yaklaşan Kurban Bayramı vesilesiyle farklı bir ülkede kesecekleri kurban vekâletlerini konserve şeklinde gönderme hazırlıkları içerisinde olduklarını kaydeden Salduz, geçen sene 79 bin hisseyi içeri sokabildiklerini, bu sene de hedeflerinin böyle bir organizasyon gerçekleştirmek olduğunu ifade etti. (İLKHA)

Kerbelâ'dan Gazze'ye: Aşure Günü'nün anlamı ve Müslümanların ortak sorumluluğu

Şanlıurfa’da cami çıkışı silahlı saldırı: 2 yaralı

Hz. Nuh'u anma programı Cizre Hz. Nuh Camii'nde başladı

Umut Kervanı, Hatay’daki yangın mağdurlarının yanında

Bursa Valiliği'nden sıcak hava uyarısı

Siirt’te mahalle buluşmalarının 11’incisi Dumlupınar Mahallesi’nde gerçekleştirildi

Zebihullah Mücahid: Rusya Afganistan'ı tanıyarak cesur bir adım attı

Saman yükleyen işçilerin sıcak, ağırlık ve yorgunlukla imtihanı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

Molla Şenlik: Günümüz Kerbela'sında Hüseyinler Gazze'de şehid ediliyor

Geçit: "Çilesiz semt pazarına market ve kütüphane kazandıracağız"

Siirt'te silahlı aile kavgası: 3 kişi yaralandı

Gazze'de kullanılan silahlar "sahada denenmiş" etiketiyle pazarlanıyor

IAEA uzmanları İran'dan ayrıldı

Gazze direnişinden yeni darbe: 3 işgalci öldü, çok sayıda yaralı var

Peygamber Sevdalılarından karikatür tepkisi: Rezaletin adı İslam düşmanlığıdır

Alçaklığa sessiz kalmadılar: Adana’da Leman’a öfke

Tüp fiyatları el yakıyor: Vatandaş bahçede ateşle yemek yapma noktasına geldi

Gaziantep "Dünyanın En İyi 100 Yemek Şehri" listesinde yer aldı

Çiftçiye 344 milyon lira tarımsal destek

Şanlıurfa’da Peygamberimize yapılan hakarete ve Gazze’deki zulme tepki

Gaziantep'te 213 bin 939 araç denetlendi

Çek Cumhuriyeti'nin bir kısmı elektriksiz kaldı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşine dikkat: Yaz aylarında risk artıyor

Resmi ilan yayımlayan gazetelerin sayısı 753 oldu

Batı Şeria'da ağır baskı altındaki 30 Filistinli aile daha göç ettirildi

Karın şişkinliğinin nedenleri ve çözümleri

Mahmud Halil'den mücadeleye devam mesajı: Soykırıma karşı durmaktan asla pişman değilim

Güneydoğu'da kavurucu sıcaklar kapıda: Termometreler 44 dereceyi gösterecek

Her işkolik zamanla tükenmişlik yaşayabilir

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Kerbelâ'dan Gazze'ye: Aşure Günü'nün anlamı ve Müslümanların ortak sorumluluğu

Şanlıurfa’da cami çıkışı silahlı saldırı: 2 yaralı

Hz. Nuh'u anma programı Cizre Hz. Nuh Camii'nde başladı

Umut Kervanı, Hatay’daki yangın mağdurlarının yanında

Bursa Valiliği'nden sıcak hava uyarısı

Siirt’te mahalle buluşmalarının 11’incisi Dumlupınar Mahallesi’nde gerçekleştirildi

Zebihullah Mücahid: Rusya Afganistan'ı tanıyarak cesur bir adım attı