Yeryüzü Doktorları: Gazze'ye sağlık çalışanlarının ve insani yardımın girişine izin verilmeli

Tarih: 18.05.2025 12:40 Güncelleme: 18.05.2025 12:40
Yeryüzü Doktorları: Gazze
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Gazze'de devam eden insani kriz ve sağlık sorunlarına ilişkin konuşan Yeryüzü Doktorları Başkanı Prof. Dr. Ahmet Salduz, "Gazze'ye sağlık çalışanlarının, insani yardımın girişine izin verilmeli. Tedavi imkânı olmayan hastaların çevre ülkelere nakilleri y

İşgal rejiminin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye yönelik sürdürdüğü saldırı ve katliamlarda resmi rakamlara göre 53 binden fazla kişi şehid olurken 100 binden fazla insan ise yaralandı.

Sağlıktan gıdaya, barınmadan temiz suya erişime kadar temel yaşam için gerekli olan tüm malzemelere ulaşmada yaşanan sorunlar her geçen gün derinleşirken bölgede sağlık hizmeti vermeye çalışan sağlık ekipleri de imkânsızlıklar nedeniyle hastaları gerektiği gibi tedavi edemiyor.

Alt yapının çökmesi ile ortaya çıkan olumsuz durumlar aynı zamanda salgın hastalıklarının da ciddi oranda artmasına, bombardıman sonucunda hayatta kalabilen insanların salgın hastalıklar ve yetersiz beslenme nedeniyle vefat etmelerine sebebiyet veriyor.

Prof. Dr. Ahmet Salduz

"Gazze'de bin 100 sağlık çalışanı hayatını kaybetti"

Gazze'de yaşanan sağlık sorunları ve sağlıkçıların çalışma olanakları üzerine İLKHA muhabirine değerlendirmede bulunan Yeryüzü Doktorları Başkanı Prof. Dr. Ahmet Salduz, "7 Ekim'den bu yana Gazze'de yaşanan dram, hiçbir şey eksilmeden devam ediyor. Bugüne kadar 55 bine yakın insan hayatını kaybetti, 120 bine yakını yaralandı. Yaralılardan 25 bin kadarı ağır yaralı diyebileceğimiz şekilde vücudunun bir kısmını kaybetti, kafa travması geçirdi. Bu olaylarda bin 100 sağlık personeli hayatını kaybetti. Gazze şeridinde toplamda 38 hastane, 81 sağlık merkezi, 164 sağlık kurumu yıkıldı. Yıkılan kurumlardan birisi de bizim merkezimiz oldu." diye konuştu.

"Gazze'de sağlık hizmeti zor şartlar altında kısıtlı şekilde devam ediyor"

Gazze'de 2011 yılından beri çalışma yaptıklarını ancak 2015'ten bu yana ise bölgede açtıkları ofis üzerinden çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Salduz, "Son dönemde artık insani yardımların girişi de engellendi. Dolayısıyla sağlık personellerinin de içeri girmesi oldukça zorlaştırıldı. Mevcut sağlık çalışanları ile Gazze'de çalışan birkaç hastane oldukça zor şartlarda hizmet vermeye devam ediyor. Hastaların birçoğu aslında tahliye edilmesi gerekiyor. Bunu sağlayabilmek de çoğu zaman mümkün değil. Gazze'de ameliyat ihtiyacı var ama ameliyat olamadan kalmak zorundalar. 2 tane kanser hastanesi vardı. Bunlardan birisi Türkiye Hastanesi, diğeri Avrupa hastanesi. Şu anda 2 hastanede çalışamaz durumda. Kanser hastaları için de ciddi sıkıntı var, ölüme terk edilmiş durumdalar." şeklinde konuştu.

"Gazze altyapısı sağlık sisteminin devamı için uygun değil, ideal çözüm hastaların çevre ülkelere transfer edilmesidir"

Bölgede yaşanan yıkım ve imkânsızlıklar nedeniyle ortaya çıkan sağlık krizine de değinen Salduz, "Evlerin yıkılmasıyla beraber solunum yolu hastalıklarında artış meydana geldi. Yine kanalizasyon sistemlerinin yeterli çalışmaması nedeniyle sindirim sistemi hastalıklarında artış var. Olayın siyasi çözümünden ziyade sağlık ile ilgili çözümü için şunları söyleyebilirim. Bazen elektrik sıkıntısı nedeniyle kuvözdeki çocukların yeteri kadar solunum alamaması da ölüm sebebi haline geldi. Şu anda Gazze altyapısı sağlık sisteminin devamı için uygun bir ortam değil. Aslında en ideal çözüm oradaki hastaların yakın çevre ülkelere, Türkiye'ye transferlerinin sağlanabilmesi gerekir. Çünkü en azından Türkiye bu konuda yeteri kadar donanıma sahip bir yer. Bu hastalar gerektiği ölçüde tedavi edilebilir. Yine çevre ülkelere nakilleri yapılabilir. Gazze'deki sağlık sisteminin devamı için de Filistin ve Gazze Sağlık Bakanlığı ile koordineli bir şekilde ihtiyaçları öğrenilip destek sağlanabilir. Bir diğer konu da Gazze'ye sağlık çalışanlarının girişine izin verilmesi hususudur. Sağlık çalışanlarının Gazze içerisine girişlerine izin verilmeli. Sonuçta bu bir insani kriz ve en azından sistemin buna izin veriyor olması, insani yardımların içeri giriyor olması gerekir." dedi.

"Sağlık bakanlıkları düzeyinde yapılan anlaşma ile bu hastalar transfer edilebilir"

Gazze'ye sağlık çalışanlarının da girişine izin verilmediğini hatırlatan Salduz, "Bizim de başvurularımız reddediliyor. Buraya getirdiğimiz bir hastamızı tedavi ettik. 17 yaşında bir genç kızımız bombardımanda ciddi bir kafa travması ve femur kırığı geçirmişti. Bir müddet Gazze'de yaşamak zorunda kalmıştı. Mısır üzerinden Türkiye'ye transfer ettik ve gerekli ameliyatını bizzat kendim yaptım. Bunun sayısı arttırılmalı. Bu bireysel bir iş değil bir organizasyon gerektirir. Belki devletler düzeyinde, sağlık bakanlıkları düzeyinde yapılan anlaşma ile bu hastalar transfer edilebilir ve bir şekilde sağlık hizmetine eriştirilebilirler." diye konuştu.

Gazze'de devam eden insani kriz ve yaklaşan Kurban Bayramı vesilesiyle farklı bir ülkede kesecekleri kurban vekâletlerini konserve şeklinde gönderme hazırlıkları içerisinde olduklarını kaydeden Salduz, geçen sene 79 bin hisseyi içeri sokabildiklerini, bu sene de hedeflerinin böyle bir organizasyon gerçekleştirmek olduğunu ifade etti. (İLKHA)

California alevlere teslim: 52 bin dönüm küle döndü

Hamas, Gazze’de ateşkes önerisini Filistinli gruplarla istişare ettiğini duyurdu

UNRWA: Gazzeliler açlıktan sokaklarda bayılıyor

Hatay'da orman yangını rüzgarın etkisiyle yayılıyor

İran: israil'e attığımız 2 binden fazla füze ve İHA'nın çoğu hedefini başarıyla vurdu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Orman yangınları nedeniyle 10 kişi tutuklandı

Manisa'da orman yangını

Dinç: Fevziye Şenoğlu’nun Mersin Limanı’ndaki eylem sırasında gözaltına alınması meselesinin takipçisiyiz

Gazze'de can kaybı 57 bini aştı

Almanya'dan Ukrayna için Patriot adımı

İzmir'deki yolsuzluk operasyonunda 45 kişi tutuklandı

BM: Gazze'de yardım dağıtım noktaları çevresinde bir ayda 613 kişi katledildi

Malatya'da bahçe yangını: Çok sayıdaki kayısı ağacı kül oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

Büyükşehir Belediyesi'nden çiftçilere kapalı sistem sulama desteği

Yeşilyurt Belediye Meclisi, 12 maddeyi karara bağladı

Siirt’te doğal gaz altyapısı genişletiliyor

Mavi Marmara Gazisi Tunç: Gazze için tüm İslam ülkeleri derhal harekete geçmeli

Karadaği, Müslüman devlet liderlerine Filistin için bir "İslami İttifak" önerdiğini açıkladı

Adıyaman'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Rusya'dan Ukrayna'ya savaşın en büyük hava saldırısı

Bakan Bayraktar: Bütçe imkânları nispetinde enerji desteklerine devam edeceğiz

Muğla'da orman yangını

Pakistan’da 5 katlı bina çöktü: 5 ölü

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Güzel ahlak gencin süsüdür

İtalya'da benzin istasyonunda patlama: 40 yaralı

Musk ABD'de yeni parti kurma konusunda anket yaptı

Diyarbakır'da silahlı kavga: 1'i ağır 2 yaralı

İşgal rejimi ve ABD İstanbul'da protesto edildi

HÜDA PAR Milletvekili Demir: İklim Kanunu'nun alelacele kabul edilmesini rasyonel bulmuyoruz

Yükleniyor