GÜNDEM 20.11.2024 11:03:49 0

Yetim Vakfı: Gazze'de ve mazlum coğrafyalarda çocuklara yaşam hakkı tanınmıyor

Yetim Vakfı: Gazze
Haberi Sesli Oku

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü münasebetiyle yazılı açıklama yapan Yetim Vakfı, günümüzde Cenevre Çocuk Hakları Bildirgesi ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin çiğnendiği, Gazze başta olmak üzere mazlum coğrafyalarda korunması gereken çocuklara ya

Çocukların korunması adına 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilen Cenevre Çocuk Hakları Bildirgesi ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, maalesef özellikle İslam coğrafyalarında uygulanmıyor.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü münasebetiyle yazılı açıklama yapan Yetim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yılmaz, "Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, çocukların temel insani haklarını savunmak maksadıyla Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni kabul etti. O günden bu yana Dünya Çocuk Hakları Günü'nü idrak ediyoruz. Bu sözleşme her çocuğun doğuştan eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma hakkına sahip olduğunu beyan eder. Dünya üzerinde yaşayan 2,5 milyar çocuğun bu haklarını koruyabilmek için önlemler almalı, üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz." dedi.

"Gazze olmak üzere birçok mazlum coğrafyada çocuklara yaşam hakkı bile tanınmıyor"

Cenevre Çocuk Hakları Bildirgesi ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne eklenen maddelerin günümüzde açıkça çiğnendiğini belirten Yılmaz, "Zira bahsi geçen bildirgelere göre, 'çocukların doğal gelişimine engel olunmayacak. Çocuklar, acıktığında beslenecek, hastalandığında tedavi edilecek. Fikren geri kalmış olanlar eğitilecek, terk edilmiş olanlar koruma altına alınacak. Felaket anlarında önce çocuğa yardım edilecek. Her türlü istismara karşı korunacak ve hayatını kazanacak hale getirilecek.' Oysa bugün başta Gazze olmak üzere birçok mazlum coğrafyada, değil bu hakların yerine getirilmesi, çocuklara yaşama hakkı bile verilmiyor. Bugün Filistin'de, Lübnan'da, Yemen'de, Doğu Türkistan'da, Suriye'de, Ukrayna'da, Keşmir'de, Arakan'da ve birçok Afrika, Asya, Güney Amerika ülkelerinde çocuklar temel haklarından mahrum durumda. O çocukların, refah içindeki bir Avrupalı çocuktan farkı ne? Çocuk hakları, hangi çocuklar için?" diye konuştu.

Dünyada 450 milyon çocuğun savaş, afet veya insani kriz bölgelerinde hayata tutunmaya çalıştığını hatırlatan Yılmaz, son olarak şu ifadeleri kullandı:

"Haklarından yararlanamayan çocuklar ne yazık ki sadece bu bölgelerle de sınırlı değil. Dünya üzerinde yetim, öksüz veya sosyal yetim olarak nitelendirilen çocuk sayısı 1 milyarı aşmış durumda. Aralarındaki en yüksek nüfus ise sosyal yetimlere ait… Yani anne babası hayatta olduğu halde ilgiye, sevgiye ve şefkate muhtaç olan çocuklar. Dünyanın her yerinde, milyonlarca; anne babası boşanan, aile içi şiddet gören, ihmale veya istismara uğrayan, anne veya babası mahkûm olan, göç etmek zorunda kalan, savaş veya afet mağduru sosyal yetim çocuklar var. İç veya dış sebeplerle anne babasından yeterli ilgiyi ve sevgiyi göremeyen çocuklar…Biz Yetim Vakfı olarak, bu konuya dikkat çekmek ve bu çocukların fark edilmesini sağlamak amacıyla bir sempozyum düzenliyoruz. Varlık içinde yokluğu, kalabalık içinde yalnızlığı yaşayan sosyal yetim yavrularımız için 'ben buradayım' diyoruz. Sosyal yetim çocuklarımızın sesini duymak, duyurmak isteyenleri; 23 Kasım 2024 tarihinde, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall'da gerçekleşecek olan ve alanında uzman akademisyenlerin katılacağı Sosyal Yetimlik Sempozyumu'na davet ediyoruz. Unutmayalım ki; iyi bir eğitimi, sağlıklı bir yaşamı, güvenli bir sosyal çevreyi, şefkatle kucaklanmayı, sevgiyle büyümeyi her çocuk hak ediyor. İnsanlığımızın geleceği, yarınların umudu olan çocuklarımıza hak ettikleri hayatı sunabilmek temennisiyle…Dünya Çocuk Hakları Günü kutlu olsun" (İLKHA)

Meteorolojiden 5 il için sarı kodlu uyarı

ABD'nin Ukrayna'ya F-16 eğitiminin maliyeti 310 milyon dolar

Almanya'da bir araç kalabalığın arasına daldı: 3 yaralı

Hindistan'da şiddetli yağış ve toz fırtınası: 4 ölü

Kamyon ile hafif ticari araç çarpıştı, 2 yaralı.

Venezuela'dan Kolombiya'ya tepki

Tayland’da şarbon kaynaklı ilk ölüm

ABD’de trafik kazası: 7 ölü

Singapur erken genel seçim için yarın sandık başına gidecek

Nijerya'da kolera salgınında 34 can kaybı

Gündüz kuşağı yayınlarına son verilmesi çağrısı yapıldı

Bakan Memişoğlu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

HÜDA PAR İl Başkanı Gülsever’den Sanayi Sitesinde işyeri yanan esnafa ziyaret

Şırnak'ta Kur'an-ı Kerim ziyafeti programı düzenlendi

Bolivya uçağı havada kayboldu

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir'den gündem değerlendirmesi

Adana'da 10 kilogram metamfetamin ele geçirildi: 6 tutuklama

Kırmızı bültenle aranan 4 suçlu bulundukları ülkelerden Türkiye'ye getirildi

BM: Gazze'de gıda stokları çoğunlukla tükendi, suya erişim imkansız hale geliyor

Şantiye alanında işçilerin kaldığı konteynerde yangın

Tünelde kaza yapan tır ikiye bölündü: 1 yaralı

HÜDA PAR Medya Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Van'da medya temsilcilerini ziyaret etti

Dışişleri Bakanlığı, Özgürlük Filosu gemisine saldırıyı kınadı

Yapıcıoğlu, Mersin’de STK temsilcileri ve hal esnafıyla buluştu

Ensarullah, milyonluk mitingde Hayfa'yı balistik füzeyle hedef aldıklarını duyurdu

Malatya'da otomobil bahçeye yuvarlandı: 2 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın KKTC’yi ziyaret edecek

Özyaramış: Gazze’deki soykırım uluslararası hukukun açık bir ihlalidir

Hür Gençlik Gazze için basın açıklaması yaptı

Tsunaminin önümüzdeki iki saat içinde Şili'nin Antarktika üslerine ulaşması bekleniyor

Yükleniyor