• BIST 100

    10971,52%1,24
  • DOLAR

    42,03% 0,24
  • EURO

    48,46% -0,18
  • GRAM ALTIN

    5412,27% -0,31
  • Ç. ALTIN

    9047,60% 0,46

Yılbaşında beslenmeye dikkat

28 Aralık 2022, Çarşamba 10:15
28 Aralık 2022, Çarşamba 10:15
Yılbaşında beslenmeye dikkat
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yılbaşında beslenmeye dikkat

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Tuba Ustaoğlu, mide rahatsızlıkları ve ani kan şekeri yüksekliğini önlemek için yılbaşı günü az az, sık sık her zamanki gibi bir öğün planlaması yapılması gerektiğini söyledi.
Yılbaşı akşamı beslenmede dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, “Hepimiz yılbaşında sevdiklerimizle bir araya gelmek için özenle hazırlanırız. Bu keyifli gecenin tadını çıkarmak için gün içerisinde çok az besin tüketmeye çalışır, kendimizi geceye saklarız. Uzun süreli açlık üzerine aşırı bir besin tüketimi yapılan en büyük yanlışlardan biridir” dedi.
Yemek seçimi yaparken farklı besin gruplarının yer aldığı bir tabağın tercih edilmesini öneren Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, yılbaşında beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Öncelikle et, tavuk ya da balık içeren yemeklerin yağ miktarına ve pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir. Bunun yanında zeytinyağlı sebze yemekleri yer alabilir. Ayrıca soframızda mevsim sebzeleri ile yapılmış salataları yağ içeriği fazla olan mayonezli salatalar yerine tüketilebilir. Kızartma yöntemi ile hazırlanan mezeler yerine yoğurt, peynir, nohut eklenmiş salata ve mezeler tercih edilmeli. Kan şekeri dengesi için pirinç pilavı, makarna yerine bulgur pilavı tercih edilmeli. Yemeklerin çeşit sayısı çok olsa bile bu yemeklerin yağ ve tuz içeriğine ve yenilen miktara dikkat edilerek tüketilmesi daha doğru olacaktır.”
Sıvı tüketimine dikkat
Yemek sırasında ya da sonrasında ayran veya ev yapımı az şekerli meyve suları tüketilmesini öneren Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, “Tercihe göre ve miktara dikkat ederek gazsız içecekler ya da tatlandırıcı içecekler de tüketilebilir” diye konuştu.
Alkol tüketecek olanları uyaran ve aç karnına tüketilen alkolün emiliminin daha hızlı olacağına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, şunları kaydetti:
“Bu nedenle alkol tüketecek olanların ılımlı miktarda alkolü, besinlerle tüketmesi daha doğru olacaktır. Ayrıca mide doygunluğunu sağlamak amacıyla gece boyunca su tüketimine dikkat edilmeli. Atıştırmalık olarak tüketilen cips gibi ürünler yüksek yağ içerdiğinden, yerine tuzsuz kuruyemişler, kuru meyveler, kestane gibi besinler; tatlı tüketiminde ise sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli.”
Uzun saatler süren bol çeşitli yemeklerden sonra yeni yıla sade bir kahvaltı ile başlamanın vücudun toparlanmasına yardımcı olacağına vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, “Güne su içerek ve besin değeri yüksek bir kahvaltı ile başlanabilir. Bir saat sonrasında bir gün önce alınmış fazla kalorileri dengelemek için fiziksel aktiviteyi artırmak da yeni yılda güzel bir başlangıç olacaktır. Yeni yılın sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

İzmir’de kestane hasadı: 240 ton ürün elde edildi

Hatay'da trafik kazası: 6 yaralı

Ukrayna'ya Patriot' hava savunma sistemleri konuşlandırıldı

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 47 tutuklama

Afganistan'da 6.4 büyüklüğünde deprem

Siyonist işgalciler ateşkes anlaşmasını ihlal ediyor: Gazze'de 20 günde 194 ihlal

İstanbul’da bodrum katında çıkan yangında 4 kişi mahsur kaldı

Otomobilin çarptığı yaya yaralandı

HAMAS anlaşmaya bağlı kalarak 3 siyonist esirin cesedini daha Kızılhaç'a teslim etti

Muğla’da trafik kazası: 2 yaralı

OPEC+ ülkelerinden petrol üretimini artırma kararı

Dünya liderleri COP30 için Brezilya'da bir araya geliyor

Senegal'de Rift Vadisi Ateşi salgınında ölü sayısı artıyor

Edirne'de zincirleme kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Gazze konulu toplantı yarın İstanbul'da düzenlenecek

Burdur-Tefenni-Çavdır yolu hizmete açıldı

Yunanistan’da silahlı saldırı: 2 ölü, 4 yaralı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani, Bahreyn'e gitti

Rusya yeni nükleer denizaltısı Habarovsk’u denize indirdi

ABD, Karayipler'de bir gemiyi daha vurdu: 3 ölü

Kuzey Makedonya’da yerel seçimin ikinci tur oylaması yapıldı

Bakan Fidan, Irak Cumhurbaşkanı Reşid tarafından kabul edildi

Asfaltın çökmesi sonucu oluşan çukur kazaya yol açtı

ABD'nin kamu borcu 38 trilyon doları aştı

Ermenistan'da 4.2 büyüklüğünde deprem

Mardin’de uyuşturucu operasyonu: 8 gözaltı

Diyarbakır’da yıkım sırasında 8 katlı bina çöktü

Hindistan haberleşme uydusunu uzaya fırlattı

Kabine yarın toplanıyor

Kassam, Assaf Hamami dahil 3 işgalci esirin cesedini çıkardı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir’de kestane hasadı: 240 ton ürün elde edildi

Hatay'da trafik kazası: 6 yaralı

Ukrayna'ya Patriot' hava savunma sistemleri konuşlandırıldı

Malatya'da "torbacı" operasyonu: 47 tutuklama

Afganistan'da 6.4 büyüklüğünde deprem

Siyonist işgalciler ateşkes anlaşmasını ihlal ediyor: Gazze'de 20 günde 194 ihlal

İstanbul’da bodrum katında çıkan yangında 4 kişi mahsur kaldı