• BIST 100

    14814,96%0,31
  • DOLAR

    43,04% 0,05
  • EURO

    50,34% 0,04
  • GRAM ALTIN

    6150,72% -1,06
  • Ç. ALTIN

    10131,50% -0,25

Yılın son ayı yoğun ekonomi gündemiyle geçecek

28 Kasım 2020, Cumartesi 22:32
28 Kasım 2020, Cumartesi 22:32
Yılın son ayı yoğun ekonomi gündemiyle geçecek
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yılın son ayı yoğun ekonomi gündemiyle geçecek

Türkiye'yi yılın son ayında yoğun bir ekonomi gündemi bekliyor. Gözler, bir yandan büyüme, ihracat ve enflasyon gibi rakamlara çevrilirken bir yandan da ekonomide yeni yol haritasına ilişkin adımlar takip edilecek. 

Yılın son ayıyla ekonomi gündemi daha da hareketlenecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 30 Kasım Pazartesi yılın 3'üncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını açıklayacak. Temmuz-eylül dönemine ilişkin dönemsel gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verileri saat 10.00'da duyurulacak. 

AA Finans Büyüme Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, GSYH'nin 3. çeyrekte yüzde 5 büyümesini bekliyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  TOBB Türkiye Ekonomi Şurası'nda yaptığı konuşmada 'Üretim, istihdam, ihracat ve büyümede ülkemizin olumlu yönde ayrıştığını göreceğiz. Eylül ayına ilişkin gelen öncü verilerle ise üçüncü çeyreği güçlü bir büyümeyle kapatacağımız artık kesinleşmiş oldu.' mesajını vermişti.

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yeni tip koronavirüs salgını ve kısıtlama tedbirlerinin etkisiyle yüzde 9,9 küçülmüştü.

İhracat ve enflasyon

Gelecek hafta gözlerin çevrileceği diğer veriler ise enflasyon ve ihracat rakamları olacak. 

Ticaret Bakanlığı tarafından da 2 Aralık'ta kasım ayına ilişkin geçici dış ticaret verilerinin açıklanması bekleniyor. Kovid-19 nedeniyle tüm dünyada ekonomilerin daralmasının olumsuz etkileri ihracata da yansırken bu olumsuz etkiler haziran ayından itibaren ortadan kalkmaya başlamıştı. Türkiye, ekimde 17,3 milyar dolarlık ihracatla sadece 2020'nin değil, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat tutarını yakalamıştı. 

TÜİK, 3 Aralık Perşembe günü kasım ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi ile yurt içi üretici fiyat endeksini açıklayacak. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ekimde yıllık yüzde 11,89, aylık yüzde 2,13 artmıştı. 

İşsizlik ve sanayi üretim endeksi takip edilecek

Kovid-19'un etkileri bakımından gözlerin çevrileceği bir diğer veri olan işsizlik rakamları ise 10 Aralık'ta belli olacak. TÜİK, eylül dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıklayacak. İşsizlik oranı ağustosta geçen yılın aynı ayına göre 0,8 puan azalışla yüzde 13,2 olmuştu.

Pandeminin özel sektör üzerindeki etkileri bakımından 14 Aralık Pazartesi duyurulacak ciro endeksleri, perakende satış endeksleri ve sanayi üretim endeksi de yakından takip edilecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı da kasım ayının bütçe gerçekleşmelerini 15 Aralık Salı açıklayacak. 

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da aralık ayı içinde '2021 Yılı Para ve Kur Politikası' metnini açıklayacak. Bu metin, gelecek yıla ilişkin para ve kur politikalarının belirlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Metinle birlikte, gelecek yılın finansal istikrar raporları, enflasyon raporları ve Para Politikası Kurulu toplantılarına ilişkin takvim de açıklanmış olacak.  

Yılın son Para Politikası Kurulu toplantısı da 24 Aralık'ta gerçekleştirilecek. Kurul, son toplantısında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 475 baz puan artırarak yüzde 10,25'ten yüzde 15'e yükselmişti. 

Merkez Bankası, ekim ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini de 11 Aralık'ta duyuracak. 

Bütçe sonrası reform gündemi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen 2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, Genel Kuruldaki görüşmelerin ardından yasalaşacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu ekonomi ve hukukta yeni döneme yönelik adımlar da atılmaya başlanırken, bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ile Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, iş dünyası ve sivil toplum örgütleriyle görüşmelerine devam edecek. 

Ekonomide yeni bir yatırım, üretim, ihracat, istihdam başlatılmasına yönelik kapsamlı reform çalışmaları, bütçe görüşmelerinin ardından gerçekleştirilecek. Ekonomide atılacak reform adımlarına yönelik düzenlemeler yapılacak. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu da 1 Ocak 2021'den geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere 4 Aralık'ta ilk toplantısını yapacak. Milyonlarca çalışanın gözü bu toplantıda olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gücünü kadim tarihimizden alan Türkiye-Malezya dostluğunu daha da perçinleyeceğiz

İletişim Başkanı Duran’dan Türkiye-Malezya ilişkilerine dair açıklama

Bursa için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

AB politikalarında Türkiye’nin stratejik önemi vurgulandı

Ticaret Bakanı Bolat, Brüksel’de AB Komiseri Dombrovskis ile görüştü

DMM'den 500 Bin Sosyal Konut Projesi'nin taksit ödemeleriyle ilgili iddialara yanıt

Siirt’te final haftasında üniversite öğrencilerine ulaşım kolaylığı

Konya Metro Projesi için mutabakat sağlandı

Vali Kızılkaya’dan 2025 değerlendirmesi: Birlikte ürettik, birlikte başardık

Rusya'dan, ABD'nin el koyduğu gemiye ilişkin açıklama

Konya için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

Malatya’da işçilerin kaldığı konteynerde büyük yangın çıktı

Rus güçleri Ukrayna genelindeki askeri hedeflere saldırdı

Milli Eğitim Bakanı Tekin: Malatya'da derslik sayısında deprem öncesinden yüzde 25 fazlasına ulaşmış olacağız

Suriye Savunma Bakanlığı: SDG, tahliye olmak isteyenlere ateş açıyor

Umman Dışişleri Bakanı Busaidi Türkiye’ye geliyor

BM misyonu, Güney Sudan'da yerinden edilenlerin kampında devriye faaliyetlerini yoğunlaştırdı

Bakan Tunç: Yalova’daki saldırıyla ilgili soruşturma titizlikle yürütülüyor

Malezya Başbakanı İbrahim, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde

Söz ve Kalem, "Sabah Namazı Diriltir" dosyasıyla çıktı

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Malatya İl Eğitim Değerlendirme toplantısına katıldı

Yeşilyurt Belediye Meclisi yeni yılın ilk toplantısını gerçekleştirdi

Siirt’te takozsuz tüfekle avlanan şahsa 19 bin tl ceza

3 milletvekili AK Parti'ye geçti

Batman'da kapanan köy yolları yeniden ulaşıma açıldı

HAMAS heyeti Refah Sınır Kapısı’nın yeniden açılması için Kahire’de

Battalgazi Belediyesi bir yılda yapılan hizmetleri açıkladı

Şanlıurfa’da 2 yıllık asayiş bilançosu

İstanbul’da sıcaklıklar düşüyor, fırtına ve kuvvetli yağış uyarısı

Şanlıurfa’da narkotik operasyonu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gücünü kadim tarihimizden alan Türkiye-Malezya dostluğunu daha da perçinleyeceğiz

İletişim Başkanı Duran’dan Türkiye-Malezya ilişkilerine dair açıklama

Bursa için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

AB politikalarında Türkiye’nin stratejik önemi vurgulandı

Ticaret Bakanı Bolat, Brüksel’de AB Komiseri Dombrovskis ile görüştü

DMM'den 500 Bin Sosyal Konut Projesi'nin taksit ödemeleriyle ilgili iddialara yanıt

Siirt’te final haftasında üniversite öğrencilerine ulaşım kolaylığı