• BIST 100

    15974,91%-0,17
  • DOLAR

    43,40% 0,12
  • EURO

    51,72% 0,33
  • GRAM ALTIN

    7090,71% 0,65
  • Ç. ALTIN

    11690,22% 0,36

YKS tercihi yapacaklara uyarı

22 Temmuz 2023, Cumartesi 12:10
22 Temmuz 2023, Cumartesi 12:10
YKS tercihi yapacaklara uyarı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

YKS tercihi yapacaklara uyarı

Milyonlarca öğrencinin girdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrasında tercih işlemleri için heyecanlı bekleyiş sürüyor. ÖSYM tarafından duyurulan YKS tercih kılavuzu ile birlikte uzmanlardan uyarılar gelmeye başladı.
2023 yılı üniversite sınavı YKS’ye katılan öğrencilerin başarı puanları açıklandı. Puanların açıklanmasının ardından gözler bu sefer üniversite tercihlerine çevrildi. Rehberlik Danışmanı ve tercih uzmanı olan Abidin Aydoğan, tercih yapacak öğrencileri uyararak, '2023 YKS’nin son ve en heyecanlı bölümüne gelmiş bulunmaktayız. Tercih dönemindeyiz. Tercih döneminden önce 2023 YKS ile ilgili genel bir analizde, bu sene özellikle depremden dolayı ikinci dönemin AYT konularının olmaması birçok öğrencinin kafasında yığılma olur mu, olmaz mı sorusu hep geldi. Bu sene özellikle sayısal bölümünde yığılmalar oldu. Bu düzeydeki öğrencilerden; çok çalışan öğrenciler bir şekilde sıyrıldı ama orta ve az çalışan öğrenciler ise herkesin yapabileceği soru tarzları olduğundan ve konu sınırlaması dar olduğundan dolayı özellikle sayısalda 200 bin, 300 bin, 400 binlerde bir yığılma meydana geldi. Örneğin TYT’de 80 net yapan bir öğrenci 60 bin bir sıralama beklerken şu anda 105 bin, 110 bin sıralamayla karşılaştı. Net sayısını korudu ama sıralamayı koruyamadı. Yığılma, aynı puan dilimlerde birden çok öğrencinin o puan diliminde bulunmasıdır. Örneğin 305 puanda yüzden fazla öğrencinin o puanı almasından dolayı yığılmalar oluyor. Şu anda sayısal bölümünde 0,1 puan diliminde bin 500 kişilik bir yığılmadan bahsetmekteyiz. 1 puan fazladan almak bin 500 kişi öğrenciyi geçmek anlamına geliyor' dedi.
Tercih döneminde ise her öğrencinin 24 hakkı olduğunu belirten Aydoğan, 'Bu tercihleri yaparken puandan ziyade sıralamaya bakılır. Çünkü tercihlerde sıralama çok önemlidir. Tıp için 50 bin sıralama, diş hekimliği için 80 bin, hukuk için 100 bin, öğretmenlik için 300 bin sıralamaya girmek gerekiyor. Bu sıralamayı yakalamayan bir öğrenci tercih de yapamıyor. Yığılmanın da burada en çok çıkardığı sıkıntılardan biri bu durumdur. İstenilen puan dilimi alınmış ama istenilen sıralama alınamadığından dolayı birçok bölüme tercih yapamıyor. Tercih yaparken dikkat edilecek 4 husus; ilk bölüm, öğrencinin istediği ama gelme ihtimali düşük olan bölümlerdir. İkinci bölüm ise öğrencinin biraz puan diliminde 20-30 bin farkla gelme ihtimali gene düşük olsa bile yine tercih ediliyor. Üçüncü bölüm de tam sıralamasına uygun olan gelebileceği bütün bölümleri üçüncü bölüme yazmalıdır. Eğer öğrenci ben bu sene yerleşmek istiyorum diyorsa üçüncü bölümde gidebileceği bütün yerleri yazmalıdır. Dördüncü bölüm ise öğrencinin puan dilimi sıralamasının altında olan sıralamalardır. Bu bölümler garanti gözüyle baktığımız bölümlerdir. Dikkat edilmesi gereken diğer hususlar ise öğrenci kişiliğine göre o bölümü isteyerek, gönlü hoş bir şekilde tercih vermesi lazım. Hangi bölüm benim için daha uygun düşüncesiyle hareket etmesi gerekir. Sadece maddi kazançla değil, tabi ki kendi düşüncesine yakın bölümleri tercih etmesi lazım' şeklinde konuştu.
Ebeveynlerin üzerine düşen görevi de anlatan Aydoğan, 'Ebeveynlerin kendilerine düşen görevlerde ise, bundan sonra artık öğrencinin puanı ve sıralaması belli olduğundan yapabilecek başka bir şey yoktur. Önünde iki seçenek vardır. Ya bir sonraki seneye bırakmalı ya da tercih yapıp yerleşecektir. İlkin istediği puanı almışsa ancak yığılmadan dolayı öğrencinin korkusu varsa, önümüzdeki sene yığılma olmama ihtimaliyle göz önünde bulundurursa bir sonraki seneye bırakabilir. Ama öğrenci kendinden emin değilse, artık eskisi gibi çalışmayacaksa tercihlerini verip kafası rahat bir şekilde olması lazım' ifadelerine yer verdi.

'Başarısız olmak hayatın sonu değildir'
2023 YKS’de başarısız olmanın hayatın sonu olmadığını belirten Aydoğan, 'Belki yeterince çalışamamış olabilir, kendini derslere tam vermemiş olabilir durumuyla sıfırdan kendini mücadeleye hazırlayarak yola çıkması lazım. Ben başarabileceğim düşüncesine hakim olarak devam etmesi lazım. YKS süreci çok uzun bir süreçtir. Şu an rakipler çalışmalara başlamışlar bile. Bismillah diyerek öz güvenle tekrar çalışmalara başlaması lazım' dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Azerbaycan ile Ermenistan arasında enerji taşımacılığı anlaşması

Van'da 10 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı

Adana'da minibüs devrildi: 13 yaralı

Iğdır’da aranan 3 hükümlü yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü

Trabzon'da 3.8 büyüklüğünde deprem

BM: Basra Körfezi'ndeki gerilimden çok endişeliyiz

AB ve Hindistan arasında kapsamlı ticaret anlaşması

Yunanistan’da 4.5 büyüklüğünde deprem

DMM’den Türk Telekom iddialarına yalanlama

Mesud Pezeşkiyan ile Veliaht Prens Selman görüştü

Rusya'da hostelde yangın: 4 ölü, 6 yaralı

Avustralya’da uçak kazası: 2 ölü

Gaziantep'te "Sağlık Bilişimi" ve "Yapay Zeka" semineri düzenlendi

Umut Kervanı ikinci yardım konvoyunu Suriye'ye gönderdi  

Kuzey Kore'den füze denemesi

Konya'da trafik kazası: 1 ölü, 1 yaralı

Bakan Bayraktar Nijerya Katı Mineraller Geliştirme Bakanı ile görüştü

DSÖ: Gazze'de 10 çocuk hipotermi nedeniyle hayatını kaybetti

Türkiye ile Nijerya arasında 9 anlaşma imzalandı

Dışişleri Bakanlığından Afrika’nın güneyindeki sel felaketine ilişkin taziye mesajı

Trump'ın politikalarınak karşı Almanya, Danimarka ve Grönland liderleri arasında üçlü zirve

Malatyalı dededen azmin zaferi: 82 yaşında okuma-yazma kursunu başarıyla tamamladı

TSO Başkanı Sadıkoğlu: Üretim yüzde 32 düştü, 26 fabrika kapandı

Endonezya'da toprak kayması felaketi: 48 ölü

El Halil'de işgalci siyonistler 500 ağacı kökünden söktü

Duran: Türkiye’nin mücadelesi etnik kimliklerle değil terörledir

MESOB Başkanı Keskin: Esnaf bayramdan sonra kalıcı iş yerlerine taşınacak

Şırnak'ta iki tır çarpıştı: 2 yaralı

Aralıkta sıcaklık arttı yağış azaldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Azerbaycan ile Ermenistan arasında enerji taşımacılığı anlaşması

Van'da 10 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı

Adana'da minibüs devrildi: 13 yaralı

Iğdır’da aranan 3 hükümlü yakalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile görüştü

Trabzon'da 3.8 büyüklüğünde deprem

BM: Basra Körfezi'ndeki gerilimden çok endişeliyiz