• BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,84% 0,11
  • EURO

    46,95% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4274,15% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

YKS’de son aya girildi: Öğrenciler deneme sınavlarına ağırlık vermeli

20 Mayıs 2025, Salı 04:04
20 Mayıs 2025, Salı 04:04
YKS’de son aya girildi: Öğrenciler deneme sınavlarına ağırlık vermeli
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) bir ay kala öğrenciler en kritik döneme girdi. Eğitimci Kemal Gündüz, bu süreçte öğrencilerin nasıl hareket etmesi gerektiğine dair önemli tavsiyelerde bulundu.

Sınavdan bir gün öncesine kadar da öğrencilerin çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini belirten Gündüz, bu disiplinle sınavda başarılı sonuç alınabileceğini vurguladı. "2025 YKS sınavı için son bir ay en kritik sürece girmiş bulunmaktayız. Sınava bir gün kalaya kadar öğrencilerimizin devamlılık sağlamasını özellikle istiyoruz. Bu haliyle öğrencilerimizin sınavda da bu kritik süreçte de çok başarılı olabileceği konusunda herhangi bir problem yaşamayız." dedi.

"Yeni öğrenme yerine tekrar ve davranış pratiği yapılmalı"

Son ayda yeni öğrenmelerden çok, genel tekrar ve sınav ortamına uygun davranışların önemli olduğunu ifade eden Gündüz, "Konular bittiği için öğrencilerimizin burada genel tekrarlarını yapması ve sınav ortamına uygun davranışlar geliştirmesi gerekir. Sınavı biz zaten bir hazırlık süreci olarak yaşadık. Son bir ay içerisinde yeni öğrenmelerde çok başarılı sonuçlar elde edemeyebiliriz. Fakat öğrendiğimiz bilgilerin tekrarı çok önemlidir. Çünkü bilgi ilgiye muhtaç bir özelliktedir. İlgi de tekrardan geçer. Bundan dolayı özellikle son süreçte tekrarlar ve sınav ortamına uygun deneme sınavlarının yoğunluğuna özen göstermemiz gerekiyor." diye konuştu.

"Deneme sınavı en önemli araçtır"

Sürekli deneme sınavlarına girmenin öğrencinin sınavı normalleştirmesi açısından büyük önem taşıdığını belirten Gündüz, "Deneme sınavı en önemli faktörlerden biridir. Çünkü gerçek sınavın bir simülasyonunu yapmak durumundayız. Buradaki stres yönetimini, zaman kullanımı doğrultusunu doğru şekilde idare edecek hale getirmeliyiz. Bu yüzden özellikle son ay içerisinde deneme sınavlarının çok önemli olduğunu söylemem gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Çağrışımlı tekrar ve bol soru çözümü yapılmalı"

Konu tekrarlarının ayrıntılı değil, çağrışımlı yapılmasının daha verimli olduğunu belirten Gündüz, öğrencilerin bu süreçte bolca soru çözmesi gerektiğini dile getirdi. "Son ayda tekrar mı yapmak yoksa konu çalışmak mı daha doğru?" sorusuna Gündüz, "Her ikisi de mümkün. Fakat konuların baştan aşağı yoğun tekrarı artık çok işe yaramaz. Onun yerine özetli, çağrışım oluşturacak şekilde tekrarlar ve bol soru çözmek esastır. İşte bu yüzden denemenin önemi ortaya çıkıyor. Simülasyonların önemi ortaya çıkıyor. Eğer şimdi baştan tekrar konulara başlarsak yıl başından beri yürüttüğümüz sürecin tamamına tekrar ihtiyaç duyarsınız. O yüzden özetli tekrar daha uygundur." dedi.

"Sınav denemeleri stresi azaltır"

Deneme sınavlarının öğrencideki stres ve kaygıyı düşürdüğünü ifade eden Gündüz, "Stres, bilinmeyen ve belirsiz olan şeylerden kaynaklanır. Bu durum öğrenciler üzerinde ciddi baskı oluşturuyor. Sınavın deneme sınavlarından ve çalıştıkları konulardan farklı olmadığını bilmelerini isterim. Bu da ancak sürekli denemelere girerek ve bu uygulamalardan uzak durmayarak gerçekleşir. Bu şekilde sınava girdiklerinde daha rahat olurlar. Özellikle ara vermemeleri gerekiyor. Çünkü sık ara verildiğinde tekrar oryantasyonu sağlamak mümkün olmaz." dedi.

"Denemeler gerçek sınav ciddiyetiyle çözülmeli"

Deneme sınavlarının ciddi şekilde ele alınması gerektiğini vurgulayan Gündüz, "Öğrenciler sınava bir gün kalaya kadar deneme sınavlarına ara vermemeli. Bu süreçte deneme sınavları en faydalı araçlardır. Öğrencinin fark edemediği yanlışlarını düzeltebilmesi, teknik olarak zorlandığı soruların dağılımını analiz edebilmesi için bu en önemli araçtır. Denemeler gerçek sınav edasıyla çözülmelidir." dedi.

"Sınav sabahı alışılmadık davranışlardan kaçınılmalı"

Sınav sabahı öğrencilerin alışkanlıklarının dışına çıkmaması gerektiğini söyleyen Gündüz, "Sınava hazırlık sürecinde alıştıkları davranışların dışına çıkmaları onları rahatsız eder. Örneğin normal kahvaltı yapıyorsa sınav sabahı ekstra farklı bir kahvaltı yapmak hata olur. Beslenmeye çok dikkat etmeleri gerekir. Ayrıca sınav zamanında tekrar yapmalarını tavsiye etmiyorum." şeklinde konuştu.

"Aileler baskı oluşturmamalı"

Ailelerin iyi niyetle de olsa öğrencilere baskı oluşturabildiğine dikkat çeken Gündüz, "Ailelerin en büyük hatası sınavı sürekli gündemde tutmaları ve öğrenci üzerinde baskı yaratmalarıdır. Onlar iyi niyetle 'Hadi gezdireyim, sınav zamanı şöyle yapalım' dese de bu öğrenciye baskı olarak yansıyor. Sürekli sınavın gündemde olması, stres ve kaygıya yol açıyor. Bu da öğrencinin performansını olumsuz etkiler. Ailelere tavsiyem süreci şimdiye kadar olduğu gibi normal devam ettirmeleri ve sınavı sıradan bir süreç olarak göstermeleridir." dedi.

"Son güne kadar devam eden süreç başarıyı getirir"

Sınav gününe kadar disiplinli ve planlı çalışmanın başarıyı getireceğini vurgulayan Gündüz, "Başarı süreklilik gerektirir. 'Son 3 güne ya da 15 güne bırakmayın' demek yerine, öğrenciler sınav gününe kadar yapması gerekenleri iyi biliyorlar. Kendilerine güvenmeliler. Bir yıl boyunca hatta daha uzun süredir emek verdiler. Stres yönetimini iyi yapan öğrenci başarılı olur. Bu sınavda da çözdükleri deneme sınavlarından farklı bir şey çıkmayacaktır. Müfredat belli, çalışmalar belli, yaptıklarımız ortada. Karşılığını sınavda görmek istiyoruz." dedi. (İLKHA)

Bakan Yumaklı: 7 büyük yangın kontrol altına alındı

HAMAS'ın yanıtı Tel Aviv'de: Esir takası ve askeri çekilme başlıklarında sorun

CHP'li Manavgat Belediye'sine rüşvet operasyonu: Baklava kutusunda 110 bin Euro

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk soruşturması: 60 tutuklama

Ukrayna'da Zaporijya Nükleer Güç Santrali alarmı

ABD'de sel felaketi: Afet durumu ilan edildi

Uluslararası Af Örgütü: israil, Gazze'de açlığı soykırım için kullanıyor

Polonya Rusya'ya nota verdi

California alevlere teslim: 52 bin dönüm küle döndü

Hamas, Gazze’de ateşkes önerisini Filistinli gruplarla istişare ettiğini duyurdu

UNRWA: Gazzeliler açlıktan sokaklarda bayılıyor

Hatay'da orman yangını rüzgarın etkisiyle yayılıyor

İran: israil'e attığımız 2 binden fazla füze ve İHA'nın çoğu hedefini başarıyla vurdu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Orman yangınları nedeniyle 10 kişi tutuklandı

Manisa'da orman yangını

Dinç: Fevziye Şenoğlu’nun Mersin Limanı’ndaki eylem sırasında gözaltına alınması meselesinin takipçisiyiz

Gazze'de can kaybı 57 bini aştı

Almanya'dan Ukrayna için Patriot adımı

İzmir'deki yolsuzluk operasyonunda 45 kişi tutuklandı

BM: Gazze'de yardım dağıtım noktaları çevresinde bir ayda 613 kişi katledildi

Malatya'da bahçe yangını: Çok sayıdaki kayısı ağacı kül oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

Büyükşehir Belediyesi'nden çiftçilere kapalı sistem sulama desteği

Yeşilyurt Belediye Meclisi, 12 maddeyi karara bağladı

Siirt’te doğal gaz altyapısı genişletiliyor

Mavi Marmara Gazisi Tunç: Gazze için tüm İslam ülkeleri derhal harekete geçmeli

Karadaği, Müslüman devlet liderlerine Filistin için bir "İslami İttifak" önerdiğini açıkladı

Adıyaman'da ormanlık alanlara giriş yasaklandı

Rusya'dan Ukrayna'ya savaşın en büyük hava saldırısı

Bakan Bayraktar: Bütçe imkânları nispetinde enerji desteklerine devam edeceğiz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Yumaklı: 7 büyük yangın kontrol altına alındı

HAMAS'ın yanıtı Tel Aviv'de: Esir takası ve askeri çekilme başlıklarında sorun

CHP'li Manavgat Belediye'sine rüşvet operasyonu: Baklava kutusunda 110 bin Euro

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk soruşturması: 60 tutuklama

Ukrayna'da Zaporijya Nükleer Güç Santrali alarmı

ABD'de sel felaketi: Afet durumu ilan edildi

Uluslararası Af Örgütü: israil, Gazze'de açlığı soykırım için kullanıyor