• BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,81% 0,10
  • EURO

    46,90% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4274,45% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

YKS’de son aya girildi: Öğrenciler deneme sınavlarına ağırlık vermeli

20 Mayıs 2025, Salı 04:04
20 Mayıs 2025, Salı 04:04
YKS’de son aya girildi: Öğrenciler deneme sınavlarına ağırlık vermeli
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) bir ay kala öğrenciler en kritik döneme girdi. Eğitimci Kemal Gündüz, bu süreçte öğrencilerin nasıl hareket etmesi gerektiğine dair önemli tavsiyelerde bulundu.

Sınavdan bir gün öncesine kadar da öğrencilerin çalışmalarını sürdürmesi gerektiğini belirten Gündüz, bu disiplinle sınavda başarılı sonuç alınabileceğini vurguladı. "2025 YKS sınavı için son bir ay en kritik sürece girmiş bulunmaktayız. Sınava bir gün kalaya kadar öğrencilerimizin devamlılık sağlamasını özellikle istiyoruz. Bu haliyle öğrencilerimizin sınavda da bu kritik süreçte de çok başarılı olabileceği konusunda herhangi bir problem yaşamayız." dedi.

"Yeni öğrenme yerine tekrar ve davranış pratiği yapılmalı"

Son ayda yeni öğrenmelerden çok, genel tekrar ve sınav ortamına uygun davranışların önemli olduğunu ifade eden Gündüz, "Konular bittiği için öğrencilerimizin burada genel tekrarlarını yapması ve sınav ortamına uygun davranışlar geliştirmesi gerekir. Sınavı biz zaten bir hazırlık süreci olarak yaşadık. Son bir ay içerisinde yeni öğrenmelerde çok başarılı sonuçlar elde edemeyebiliriz. Fakat öğrendiğimiz bilgilerin tekrarı çok önemlidir. Çünkü bilgi ilgiye muhtaç bir özelliktedir. İlgi de tekrardan geçer. Bundan dolayı özellikle son süreçte tekrarlar ve sınav ortamına uygun deneme sınavlarının yoğunluğuna özen göstermemiz gerekiyor." diye konuştu.

"Deneme sınavı en önemli araçtır"

Sürekli deneme sınavlarına girmenin öğrencinin sınavı normalleştirmesi açısından büyük önem taşıdığını belirten Gündüz, "Deneme sınavı en önemli faktörlerden biridir. Çünkü gerçek sınavın bir simülasyonunu yapmak durumundayız. Buradaki stres yönetimini, zaman kullanımı doğrultusunu doğru şekilde idare edecek hale getirmeliyiz. Bu yüzden özellikle son ay içerisinde deneme sınavlarının çok önemli olduğunu söylemem gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Çağrışımlı tekrar ve bol soru çözümü yapılmalı"

Konu tekrarlarının ayrıntılı değil, çağrışımlı yapılmasının daha verimli olduğunu belirten Gündüz, öğrencilerin bu süreçte bolca soru çözmesi gerektiğini dile getirdi. "Son ayda tekrar mı yapmak yoksa konu çalışmak mı daha doğru?" sorusuna Gündüz, "Her ikisi de mümkün. Fakat konuların baştan aşağı yoğun tekrarı artık çok işe yaramaz. Onun yerine özetli, çağrışım oluşturacak şekilde tekrarlar ve bol soru çözmek esastır. İşte bu yüzden denemenin önemi ortaya çıkıyor. Simülasyonların önemi ortaya çıkıyor. Eğer şimdi baştan tekrar konulara başlarsak yıl başından beri yürüttüğümüz sürecin tamamına tekrar ihtiyaç duyarsınız. O yüzden özetli tekrar daha uygundur." dedi.

"Sınav denemeleri stresi azaltır"

Deneme sınavlarının öğrencideki stres ve kaygıyı düşürdüğünü ifade eden Gündüz, "Stres, bilinmeyen ve belirsiz olan şeylerden kaynaklanır. Bu durum öğrenciler üzerinde ciddi baskı oluşturuyor. Sınavın deneme sınavlarından ve çalıştıkları konulardan farklı olmadığını bilmelerini isterim. Bu da ancak sürekli denemelere girerek ve bu uygulamalardan uzak durmayarak gerçekleşir. Bu şekilde sınava girdiklerinde daha rahat olurlar. Özellikle ara vermemeleri gerekiyor. Çünkü sık ara verildiğinde tekrar oryantasyonu sağlamak mümkün olmaz." dedi.

"Denemeler gerçek sınav ciddiyetiyle çözülmeli"

Deneme sınavlarının ciddi şekilde ele alınması gerektiğini vurgulayan Gündüz, "Öğrenciler sınava bir gün kalaya kadar deneme sınavlarına ara vermemeli. Bu süreçte deneme sınavları en faydalı araçlardır. Öğrencinin fark edemediği yanlışlarını düzeltebilmesi, teknik olarak zorlandığı soruların dağılımını analiz edebilmesi için bu en önemli araçtır. Denemeler gerçek sınav edasıyla çözülmelidir." dedi.

"Sınav sabahı alışılmadık davranışlardan kaçınılmalı"

Sınav sabahı öğrencilerin alışkanlıklarının dışına çıkmaması gerektiğini söyleyen Gündüz, "Sınava hazırlık sürecinde alıştıkları davranışların dışına çıkmaları onları rahatsız eder. Örneğin normal kahvaltı yapıyorsa sınav sabahı ekstra farklı bir kahvaltı yapmak hata olur. Beslenmeye çok dikkat etmeleri gerekir. Ayrıca sınav zamanında tekrar yapmalarını tavsiye etmiyorum." şeklinde konuştu.

"Aileler baskı oluşturmamalı"

Ailelerin iyi niyetle de olsa öğrencilere baskı oluşturabildiğine dikkat çeken Gündüz, "Ailelerin en büyük hatası sınavı sürekli gündemde tutmaları ve öğrenci üzerinde baskı yaratmalarıdır. Onlar iyi niyetle 'Hadi gezdireyim, sınav zamanı şöyle yapalım' dese de bu öğrenciye baskı olarak yansıyor. Sürekli sınavın gündemde olması, stres ve kaygıya yol açıyor. Bu da öğrencinin performansını olumsuz etkiler. Ailelere tavsiyem süreci şimdiye kadar olduğu gibi normal devam ettirmeleri ve sınavı sıradan bir süreç olarak göstermeleridir." dedi.

"Son güne kadar devam eden süreç başarıyı getirir"

Sınav gününe kadar disiplinli ve planlı çalışmanın başarıyı getireceğini vurgulayan Gündüz, "Başarı süreklilik gerektirir. 'Son 3 güne ya da 15 güne bırakmayın' demek yerine, öğrenciler sınav gününe kadar yapması gerekenleri iyi biliyorlar. Kendilerine güvenmeliler. Bir yıl boyunca hatta daha uzun süredir emek verdiler. Stres yönetimini iyi yapan öğrenci başarılı olur. Bu sınavda da çözdükleri deneme sınavlarından farklı bir şey çıkmayacaktır. Müfredat belli, çalışmalar belli, yaptıklarımız ortada. Karşılığını sınavda görmek istiyoruz." dedi. (İLKHA)

Mardin’de otomobilin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

Gazze felaket boyutunda bir su sıkıntısıyla karşı karşıya

Pakistan'da çöken binada ölü sayısı 16'ya yükseldi

Malatya'da drift atan sürücünün ehliyeti süresiz olarak iptal edildi

Diyarbakır'da saman yüklü kamyonet yandı

Hz. Ömer Camii’nin yıkım anı kameralara yansıdı

EBS Malatya Şube Başkanı Söylemez: Gazzeli çocukların karnesi kanlı elbiseleri oldu

7 yaşında başladığı terzi mesleğini 64 yıldır sürdüren Ekrem Usta: Hiçbir zaman rızık korkusu yaşamadım

Batman'da durdurulan araçtan kokain çıktı: 2 kişi tutuklandı

İstanbul Silivri'de 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Siyonist rejim, HAMAS'ın ateşkes yanıtını değerlendiriyor

Gazze'de şehit sayısı 57 bin 338'e yükseldi

Tarsus Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahibi ailelere ev eşyası desteği

UNRWA: El-Halil'de zorla tahliye riski tehlikeli boyutlara ulaştı

Yalova’daki iş kazasında Şanlıurfalı genç hayatını kaybetti

Bursa'daki orman yangınlarında 9 gözaltı

32 yıldır unutulmayan acı: Başbağlar katliamında 33 sivil hâlâ adalet arıyor

Şanlıurfa’da seyir halindeki otomobil alev aldı

Siirt’te otomobilin çarptığı 5 yaşındaki çocuk ağır yaralandı

Yahudi çeteler Filistinlilerin arazilerine saldırdı

MAZLUMDER Malatya Şube Başkanı Anıl: Başbağlar katliamının failleri hâlâ cezalandırılmadı

Siirt’te şüpheli ölüm: Yaşlı adam ahırda ölü bulundu

Halep'ten Diyarbakır'a uzanan karpuz yükleme mücadelesi

Batman’da uyuşturucu operasyonu: 175 gram kokain ele geçirildi

Siyonist rejim Güney Lübnan'a İHA'larla saldırdı: 1 şehit, 5 yaralı

Üç platformdan Leman Dergisine kınama mesajı

Erzurum, Kars ve Ardahan için kuvvetli yağış uyarısı

92 yaşındaki usta, 80 yıllık semer ustalığını noktaladı

Yahudi çete terörü: Eriha yakınlarında 70 Filistinli aile zorla göç ettirildi

ABD'nin Texas eyaletinde sel: En az 24 ölü, 20 kayıp

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin’de otomobilin çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti

Gazze felaket boyutunda bir su sıkıntısıyla karşı karşıya

Pakistan'da çöken binada ölü sayısı 16'ya yükseldi

Malatya'da drift atan sürücünün ehliyeti süresiz olarak iptal edildi

Diyarbakır'da saman yüklü kamyonet yandı

Hz. Ömer Camii’nin yıkım anı kameralara yansıdı

EBS Malatya Şube Başkanı Söylemez: Gazzeli çocukların karnesi kanlı elbiseleri oldu