• BIST 100

    16649,43%-0,01
  • DOLAR

    43,48% 0,00
  • EURO

    51,58% -0,01
  • GRAM ALTIN

    6677,59% -1,62
  • Ç. ALTIN

    11383,46% -2,09

YKS’ye sayılı günler kala uzmanından yol haritası

02 Haziran 2025, Pazartesi 13:41
02 Haziran 2025, Pazartesi 13:41
YKS’ye sayılı günler kala uzmanından yol haritası
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Eğitimci-Yazar Korkut Daban, YKS’ye sayılı günler kala deneme sınavlarının düzenli uygulanması, uyku ve beslenme alışkanlıklarının korunması, ailelerin ise anlayışlı yaklaşması gerektiğini vurguladı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) takvimine göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 21-22 Haziran'da 3 oturumda yapılacak.

Üniversiteye hazırlanan milyonlarca öğrenci, YKS öncesi son haftalara girerken hem heyecan hem de stres yaşıyor.

Uzun bir hazırlık sürecinin sonuna  doğru gelen adaylar, kalan zamanı nasıl değerlendirmeleri gerektiği konusunda belirsizlik yaşayabiliyor.

Eğitimci-Yazar Korkut Daban, sınavın bu son aşamasında yapılacak çalışmaların sınav sonucunu doğrudan etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

Sınava kısa bir süre kala motivasyonun korunması ve deneme sınavlarının aksatılmaması gerektiğini vurgulayan Daban, her gün bir deneme yapılmasını öneriyor.

Beslenme ve uyku düzeninin sınav haftasında da bozulmaması gerektiğini ifade eden Daban, öğrencilerin fiziksel sağlıklarını da korumaları gerektiğini hatırlatıyor.

Sınav stresine karşı en etkili yöntemin düzenli bir hazırlık süreci olduğuna dikkat çeken Daban, stresin aşırıya kaçmasının başarıyı olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor.

Ailelere de önemli uyarılarda bulunan Daban, sürecin son aşamasında öğrencilere daha anlayışlı ve destekleyici bir tutumla yaklaşmaları çağrısında bulunuyor.

"Son düzlüğe girmiş bulunuyoruz"

YKS’nin uzun bir hazırlık süreci olduğunu belirten Eğitimci-Yazar Daban, “YKS süreci için sürekli maraton ifadesi kullanıyoruz. Biliyorsunuz ki bu uzun soluklu bir hazırlık sürecinden oluşuyor. Dolayısıyla tıpkı maraton yarışlarında olduğu gibi YKS'de de deyim yerindeyse son düzlüğe girmiş bulunuyoruz. Bu son düzlük aynı zamanda yarışın son aşamasını oluşturuyor.” dedi.

"Bu süreçte yapılacak her çalışma sınav sonucunu doğrudan etkileyecektir"

Hazırlık sürecinde yapılan son çalışmaların belirleyici olduğunu vurgulayan Daban, “Takdir edersiniz ki her yarışta olduğu gibi burada da son aşama, yarışmacıların o yarışma içerisindeki sıralamalarını belirliyor. Bu süreçte yapılacak her çalışma, atılacak her adım, çözülecek her soru, sınav sonucunu doğrudan etkileyecektir.” ifadelerini kullandı.

“Deneme sınavları başarıyla doğrudan bağlantılıdır”

Sınav gününe kısa süre kala öğrencilerin motivasyonlarını kaybetmemeleri gerektiğine dikkat çeken Daban, şunları söyledi:

“Çoğu zaman öğrenciler, sınava kısa bir süre kala ya çalışmayı bırakır ya da 'daha fazla soru çözmeme gerek yok' şeklinde olumsuz duygu ve düşüncelere kapılabiliyor. Hazırlık aşamasının yüzde 80-90'lık bölümü bitmiş olsa da kalan yüzde 10-20’lik kısmın deneme sınavı ve soru çözümü ile geçirilmesi, sınavdaki başarıya doğrudan katkı sağlayacaktır.”

Deneme sınavlarının önemine değinen Daban, “Özellikle sınava yakın bir takvimde her gün bir adet deneme sınavı çözülmelidir. Her sabah çözülecek bir deneme sınavı hem sınav stresini azaltmakta hem de eksikleri tespit etmeye katkı sağlamaktadır. Ayrıca bu sınavlar, gerçek sınav için bir ön hazırlık niteliği taşır.” dedi.

“Günlük hayat düzeni bozulmamalı”

Sınav haftasında uyku ve beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Daban, şöyle devam etti:

“Sınav günü çoğu öğrencinin strese bağlı olarak dolaşım sistemiyle ilgili bazı rahatsızlıklar yaşadığına tanık oluyoruz. Böylesi olumsuz durumlarla karşılaşmamak için beslenme ve uyku alışkanlıklarımızı sınava kadar belli bir düzende sürdürmemiz gerekir. Özellikle sınava uykusuz şekilde gitmek, öğrencinin yaşayabileceği en olumsuz durumlardan biridir. Gece yarılarına kadar soru çözmek yerine, uyku saatleri belli bir düzene oturtulmalı.”

“Stresin nedeni genellikle düzensizliktir”

Sınav stresine ilişkin de açıklamalarda bulunan Daban, şunları söyledi:

“Sınav stresini tetikleyen en önemli neden, hazırlık sürecinde yaşanan düzensizliklerdir. Belli bir rutin yakalamış öğrencinin stresle baş başa kalma ihtimali çok zayıftır. Elbette sıfır kaygıdan bahsetmiyoruz. Bu sınav, öğrencilerin geleceğine yön verecek ciddi bir adımdır. Kalbinizin biraz daha hızlı atması olumlu bir durumdur. Ancak bu süreci sürekli düşünmek, stresi artırır. Bu, stres dolu bir bardağı uzun süre havada tutmaya benzer.”

Velilere çağrı: “Süreci hoşgörüyle tamamlayın”

Velilere de tavsiyelerde bulunan Daban, sözlerini şöyle tamamladı:

“Öğrenciler kadar anne ve babalar da bu sürecin stresini yaşamaktadır. Ancak sınav yaklaştıkça yaşanan bu stres, zaman zaman çocuklara karşı olumsuz davranışlara yol açabiliyor. Bu kısa sürede en önemli tavsiyemiz; öğrencilere hoşgörü ile yaklaşmaları, anlayışlı ve destekleyici olmalarıdır. Tıpkı bir takım gibi düşünün: bir tarafta anne-baba, bir tarafta çocuklar, diğer tarafta eğitimciler var. Eğitimciler görevlerinin çoğunu ifa etti. Kalan bu kısa süreçte ailelerin anlayışlı yaklaşımı, öğrencilerin sınav sürecini daha sağlıklı atlatmasını sağlayacaktır.”

"Bu sınav hayatın sonu değil"

Daban, açıklamasının sonunda üniversite sınavına girecek tüm öğrencilere başarı dileklerinde bulunarak, “Bu sınav hayatın sonu değil. Önümüzdeki yıl tekrar yapılacak. Ancak gönlümüzden geçen, her öğrencinin bu yıl istediği üniversite ve bölüme yerleşmesidir. Dualarımız bu yöndedir” dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Barrot: Avrupa'ya Rusya ile doğrudan bir iletişim kanalı gerekli

Çorum'da tır ile cip çarpıştı: 4 yaralı

Madagaskar'da kasırga: 7 ölü

Şanlıurfa’da kuyumcuya silahlı soygun girişimi: 1 polis yaralandı

İngiltere Rus diplomatı sınır dışı etti

Diyarbakır'da zincirleme trafik kazası

Gaziantep'te hastalara refakatçi desteği verilecek

İtfaiyenin zamanında müdahalesi olası facianın önüne geçti

Şanlıurfa’da mısır silosunda iş kazası: 1 ölü

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Adana halkından madde bağımlılığına karşı ortak mücadele çağrısı

Suriye iç güvenlik güçleri Haseke’de konuşlanmaya başladı

Türkiye ile Mısır arasında tarım ve gıda sanayinde ekonomik iş birliği

GAİB 2026 yılının ilk ihracat verilerini açıkladı

Refah Sınır Kapısı faaliyete başladı

"Afganistan'da kadınların eğitiminden bahsedenler Gazze'de katledilen on binlerden söz etmiyor"

Onkoloji Uzmanları: Kanserin erken teşhisle tedavisi mümkün

Gaziantep'te aranan 524 şahıs yakalandı

Mersin merkezli kaçakçılık operasyonunda: 4 tutuklama

Memiş: Bazı insanlar İslam dinindeki kandillerle ilgili ifrat ve tefrite çok kaçmaktadır

Özkut Özdemir’den çok sert tepki: Şov yapmayın işinizi yapın

İran medyası: Pezeşkiyan, ABD ile nükleer mesele görüşmelerinin başlatılmasını istedi

Malatya Valisi Yavuz: Ocak ayında uyuşturucudan 67 kişi tutuklandı

Türkiye’nin yastık altı altın haritası açıklandı

Kayıp anne Nimet Kılıç için arama çalışmaları aralıksız sürüyor

Malatya'da sosyal yaşam merkezi yoğun ilgi görmeye devam ediyor

Büyükşehir Belediye Başkanı Er: Malatya'mızın arıtmayla ilgili bütün sorunlarını çözüyoruz

Belediye Başkanı Geçit: Berat Kandili birlik, beraberlik ve arınma gecesidir

Adana’da uyuşturucu hükümlüsü yakalandı

Rusya-ABD-Ukrayna görüşmelerinin ikinci turu belli oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Barrot: Avrupa'ya Rusya ile doğrudan bir iletişim kanalı gerekli

Çorum'da tır ile cip çarpıştı: 4 yaralı

Madagaskar'da kasırga: 7 ölü

Şanlıurfa’da kuyumcuya silahlı soygun girişimi: 1 polis yaralandı

İngiltere Rus diplomatı sınır dışı etti

Diyarbakır'da zincirleme trafik kazası

Gaziantep'te hastalara refakatçi desteği verilecek