• BIST 100

    14182,78%0,27
  • DOLAR

    42,80% 0,19
  • EURO

    50,20% 0,04
  • GRAM ALTIN

    5953,52% -0,02
  • Ç. ALTIN

    9607,06% 0,00

Yolcu sayısının düşmesi, bilet fiyatlarını nerdeyse yüz 50 düşürdü

24 Ocak 2025, Cuma 15:21
24 Ocak 2025, Cuma 15:21
Yolcu sayısının düşmesi, bilet fiyatlarını nerdeyse yüz 50 düşürdü
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Batman Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde yolcu sayısının düşmesi ve artan maliyetler nedeniyle firmalar arasında oluşan rekabet, bilet fiyatlarının nerdeyse yüzde 50 düşmesine neden oldu.

Batman'da otobüs firmaları, yüksek akaryakıt fiyatları ve düşen yolcu sayısı nedeniyle iflas tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını belertirken, devlet desteği olmadan sektörde yaşanan sorunların çözüme kavuşmasının mümkün olmadığını ifade ettiler.

Firmalar arasında artan rekabet, bilet fiyatlarını neredeyse yüzde 50 oranında düşmesine sebep olduğunu belirten firma yetkilileri, İLKHA mikrofonuna konuşarak, buna rağmen otobüslerin yeterince dolmadığını ve firmaların zarar ettiğini söyledi.

Yaşanan krizin, sadece otobüs firmalarını değil, şehirlerarası taşımacılık sektörünü de olumsuz etkilediğini belirten firma yetkilileri, firmaların ayakta kalabilmesi için yetkililerden devlet ve yerel yönetimlerden destek olmaları çağrısında bulundu.

"Yolcu sayılarımız çok düştü"

Her gün yüzlerce kişiye hizmet veren, Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde birçok firma iflasın eşiğine geldiklerini ifade eden Otobüs firması yetkilisi Selahattin Çam, "Şu an otobüs firmalarının durumu çok kötüdür. Çünkü mazot fiyatları çok yüksek ve bilet fiyatları da düşüktür. Yolcu sayılarımız çok düştü. Şu anda bazı otobüslerimiz bazen 7 bazen 10 bazen de yarıya yakın dolmadan yola çıkıyor. İş olmayınca firmalar arasında rekabet olmaya başladı ve bu da biler fiyatlarını neredeyse yarı yarıya yakın düşürdü. Yaz aylarında İstanbul gidiş bilet fiyatı bin 500 lirayken, şu anda bin lira kadar düştü. Buna rağmen yolcu bulamıyoruz. Durum böyle giderse firmalar kontakları kapatıp evlerine gidecekleridir. Bizim en büyük giderimiz mazottur. Devletten isteğimiz otobüs firmalarına mazot kolaylığı sağlamalarıdır." şeklinde konuştu.

"Yolcu sayısı çok düştüğü için firmalar rekabete girdi"  

En büyük giderlerinin akaryakıt ve personel masrafları olduğunu belirten firma yetkilisi Fecri Yücel, "Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle yolcu sayılarımız biraz artmıştı ama şu anda yine bir durgunluk var. Şu an otobüslerin doluluk oranı bölgelere göre yüzde 30 ile 60 arasında değişiyor. Aybaşından sonra bu oran yüzde 20-25 kadar düşecektir ve bu da firmaları büyük oranda zarara sokacaktır. Otobüs firmaları devlet desteği alamadığı için hava yollarıyla rekabet edememektedir. Bir de firmaların iç piyasasındaki rekabetinden kaynaklı çöküş yaşıyoruz." dedi.

"Belediye rekabet sorununu çözmeli"

Yücel, "Firmaya en dip fiyattan yolcu gittiğinde bile firma zarar ediyor ve sadece ayakta kalabilmek için direnmektedirler. Geçen sezon bin 600 ile 2 bin lira arasında olan bilet fiyatları şu anda 800, 900 ve bin lira arasına düşmüş durumdadır. Firmaların en büyük gideri akaryakıt ve personel masraflarıdır. Yetkililerden talebimiz firmalar arasında fiyat istikrarını sağlayabilecek girişimlerde bulunmalarıdır. Burada en büyük görev Batman Belediyesi'ne düşmektedir." diye konuştu.

"Yüksek maliyetler yüzünden çok zor durumdayız"

Yüksek maliyetler yüzünden çok zor durumda olduklarını söyleyen bir diğer firma yetkilisi İhsan Yazkent ise, şunları söyledi:

"40 senedir bu işi yapıyorum ve ilkken otogarın bu kadar kötü duruma düştüğünü gördüm. Bir otobüsün fiyatı 20 milyona çıkmış durumdadır. Şu an rekabet olduğu için bilet fiyatları neredeyse yüzde 50 yakın düşmüş durumdadır. Bir otobüste 41 koltuk var ve hepsi dolu olarak gidip gelse bile zarar ediyoruz. Çünkü maliyetlerimiz çok arttı. Şu anda yolcu sayılarımız düştüğü için bazen bu sayı 20 ve daha da altına düşmüş durumdadır. Çünkü bizlerde hizmet sektörüyüz. Biz bu işi bırakıp yapmazsak, bu milletin hali ne olur? Kim bu işi yapacak? Devletten isteğimiz otobüs firmalarından mazotta, KDV ve vergilerde indirime gitmeleridir." (İLKHA)

Adıyaman'da kasten adam öldürme suçundan aranan şahıs yakalandı

Diyarbakır'da farklı suçlardan aranan 6 firari yakalandı

Bakan Göktaş, "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bilim Kurulu Toplantısı"nda konuştu

Gazze sessizce boşaltılıyor: "Yumuşak Tehcir"in perde arkası

“Kanatlar Kayboldu” diyen yolcu havada kabin kapısını açmaya çalıştı

Brent petrol 59,40 dolardan işlem görüyor

ABD'den uluslararası adalete açık tehdit: Washington, Lahey'i hedef aldı

Meslek lisesi öğrencileri, elektrik panosuyla kodlama robotu üretiyor

İşgal propagandası Kudüs'te sahnelendi: Büyükelçiler Burak Meydanı'na götürüldü

Vali Şahin, Ankara’nın kalkınma ve afet hazırlığı çalışmalarını ele aldı

Altın fiyatları hafif satıcılı seyirde

5 ilde mali müşavirlere yönelik sahte fatura operasyonu: 43 gözaltı

Serbest piyasada döviz kurları ne kadar?

32 ilde DAİŞ operasyonu: 170 gözaltı

Ülke genelinde yağış beklenmiyor

Gazze'de patlamamış mühimmat can almaya devam ediyor

Sudan'da katliam sürüyor: Delenc'te siviller öldürüldü, mültecilere yönelik ihlaller belgelendi

Aksa Tufanı bahanesiyle idama giden yol: Filistinli esirler için özel mahkeme hazırlığı

Trump'tan Kiev'e çağrı: Planı değerlendirin, zaman daralıyor

Batı Şeria'da tarıma ağır darbe: Yahudi çeteler 3 binden fazla ağaca zarar verdi

Gazze için ABD, Katar, Mısır ve Türkiye cuma günü masada

Antalya’da yüklü miktarda uyuşturucu ele geçirildi

Almanya’da 50 milyar euroluk silah alımı paketi Meclis’ten geçti

İzmir açıklarında 79 düzensiz göçmen yakalandı

Afyonkarahisar’da araması bulunan FETÖ üyesi yakalandı

Zeytinburnu'nda bir bina kısmen çöktü: 3 araç kullanılamaz hale geldi

HÜDA PAR heyetinden Gökçeli (Talwarı) Köyü Derneğine ziyaret

AB’den Rusya’nın gölge filo tankerlerine yaptırım

Bingöl’de camiler çocuk sesleriyle şenlendi

Bingöl Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinden Filistin için anlamlı bağış

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Adıyaman'da kasten adam öldürme suçundan aranan şahıs yakalandı

Diyarbakır'da farklı suçlardan aranan 6 firari yakalandı

Bakan Göktaş, "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bilim Kurulu Toplantısı"nda konuştu

Gazze sessizce boşaltılıyor: "Yumuşak Tehcir"in perde arkası

“Kanatlar Kayboldu” diyen yolcu havada kabin kapısını açmaya çalıştı

Brent petrol 59,40 dolardan işlem görüyor

ABD'den uluslararası adalete açık tehdit: Washington, Lahey'i hedef aldı