Yüksek akaryakıt fiyatları ekonomik sıkıntılara yol açıyor

Tarih: 27.12.2024 11:07 Güncelleme: 27.12.2024 11:07
Yüksek akaryakıt fiyatları ekonomik sıkıntılara yol açıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Türkiye genelinde yüksek akaryakıt fiyatları, özellikle bireysel araç sahipleri ve taşımacılık sektörünü zor durumda bırakmaya devam ediyor.

Türkiye'de akaryakıt fiyatları, belirli kriterler çerçevesinde hesaplanıyor.

Gümrüksüz rafineri fiyatlarına Özel tüketim vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payları eklenerek nihai fiyatlar belirleniyor. 

Yüksek akaryakıt fiyatları ekonomik sıkıntılara yol açmaya devam ediyor.

Batman'da İLKHA mikrofonuna konuşan akaryakıt istasyonu yetkilileri ve araç sürücüleri, yeni yılla beraber akaryakıt fiyatlarına yeni bir zammın olmaması temennisinde bulundu.   

Akaryakıt fiyatları ne kadar yüksek ya da düşük olursa olsun kar oranlarının aynı olduğunu ifade eden akaryakıt istasyonu yetkilisi Emrah Karataş, fiyat artışlarından dolayı satışlarının bayağı düştüğünü belirtti.

"Satışlarımız eskisi gibi olmuyor"

Karataş, "Akaryakıt fiyatları şu anda çok yüksek. Bu işe koyduğumuz sermaye ile aldığımız kar marjı arasında çok fark var. Akaryakıt fiyatları yükselse de düşse de kazancımız aynıdır. Ama şu anda akaryakıt fiyatları çok yüksek olduğu için müşterilerimiz azaldı ve satışlarımız eskisi gibi olmuyor. Neredeyse tüm istasyonlar bu durumdadır. Bazı insanlar yüksek akaryakıttan dolayı araçlarını kullanamaz hale gelmiş durumdadır. Hatta akaryakıtta yaşanan fiyat artışlarını olumlu karşılamıyoruz. Yeni yılla beraber akaryakıtın yükselmesini istemiyor, aksine akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi gerektiğini düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

"Akaryakıt fiyatlarına zam yapılmamalı"

Yüksek akaryakıt fiyatlarından dolayı araçlarıyla bir yere gitmek zorunda kaldıklarında kara kara düşündüklerini belirten araç sürücüsü Yasin Taymur, "Akaryakıt fiyatları şu anda çok yüksek olduğu için eskisi gibi alamıyoruz. Eskiden araç deposunu 600-700 liraya doldururken şu anda 2 bin 500 liraya doluyor. Hemen hemen yüzde 300'e varan bir artış var. Aracımızla bir yere gideceğimiz zaman kara kara gidecek akaryakıtı düşünmeye başlıyoruz. Bundan dolayı yılbaşından sonra akaryakıta ne kadar zam geleceğini düşünür hale geldik. Yetkililerden akaryakıt fiyatlarını eskisi gibi düşürmelerini bekliyoruz. Ama düşürmeseler de zam yapmamalarını istiyoruz." dedi.

"Asgari ücrete yüzde 30, vergilere yüzde 45 zam nasıl oluyor?"

Asgari ücrete yüzde 30 yapılırken vergilere yüzde 45 zam yapılmasına anlam veremediklerini söyleyen Mehmet İlbaş, "Mazotun litresini 45 liraya alıyorsak ve asgari ücreti 22 bin liraya karar vermişlerse hepimizin batacağı bir gerçektir. Eskiden 20 liraya 7 litre mazot alabiliyorken şu anda 300 liraya bile 7 litreyi alamıyorum. Bundan dolayı ne aracımızı eskisi gibi sürebiliyor ne de araç değiştirebiliyoruz. 2002 model aracıma trafik sigortası olarak 13 bin 500 lira ödeme yaptım. Asgari ücrete gelince yüzde 30 zam reva görülürken vergilere ise yüzde 45 zam yapıldı. Bu gidişat nasıl olacak? İsteğimiz akaryakıtın litre fiyatının 15-20 liraya inmesidir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Ermenistan Başbakanı Paşinyan Türkiye'ye gelecek

İran'dan siyonist işgalcilere yeni füze dalgası

ABD'li albay "israil karşıtı" açıklamaları gerekçesiyle görevden alındı

Dışişleri Bakanlığından siyonist rejime tepki

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Iraklı mevkidaşı Hüseyin ile görüştü

Trabzon'da çay yüklü kamyonet devrildi: 9 yaralı

HÜDA PAR: Türkiye, İran ve Pakistan arasında stratejik bir pakt ve güç birliği kurulmalı

Freni patlayan kamyonet araca çarptıktan sonra evin bahçesine girdi: 4 yaralı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Mısır dönüşü konuştu: Kudüs için malımız da kanımız da feda olsun!

Finans ve ekonomide yapay zekâ İstanbul'da tartışıldı

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı: Nükleer tesislerin durumu iyi

İşgalciler, Bureyc kampını bombaladı: 10 şehit

Kütahya'da 3.6 büyüklüğünde deprem

Umman Körfezi'nde iki petrol tankeri çarpıştı

Benzin ve motorine zam

Aliyev, Türkiye'ye gelecek

Mardin’de soğan hasadı başladı: Çiftçi emeğinin karşılığını alamamaktan şikayetçi

Bingöl'de dağ keçisi çobanlara eşlik etti

Rusya: Ukrayna’da iki yerleşim birimini ele geçirdik

Adana'da park halindeki 2 araç yandı

Gazze'de işgalin bugünkü saldırılarında 47 kişi şehit oldu

Gaziantep'te av yasağına uymayan bir şahıs yakalandı

Şanlıurfa'da Barutçu Hanı’nda restorasyon çalışmaları başladı

Karlıova’da çatı katında yangın paniği

Diyarbakır'da trafik kazası: 2 yaralı

Guterres, Gazze’de yardım bekleyenlerin katledilmesiyle ilgili soruşturma istedi

Mehdi el-Meşhat: İran kolay hedef değil

Şanlıurfa’da isyanın yaşandığı cezaevi yıkılıyor

Yerinde dönüşüm ve hibe-kredileri için son gün 30 Haziran

Bingöl'de 15.300 kök kenevir ele geçirildi

Yükleniyor