• BIST 100

    10081%1,46
  • DOLAR

    34,74% 0,27
  • EURO

    36,66% -0,26
  • GRAM ALTIN

    2948,52% 0,49
  • Ç. ALTIN

    4830,79% 0,03

Yumurta fiyatları bir senede neredeyse iki kat arttı: Artan fiyat mercek altında

EKONOMİ 15.09.2021 09:13:15 0
Yumurta fiyatları bir senede neredeyse iki kat arttı: Artan fiyat mercek altında

Yumurta fiyatları bir senede neredeyse iki kat arttı: Artan fiyat mercek altında

Son dönemlerde birçok ana gıda ürününde fiyat artışları yaşanıyor. Meyve-sebzeden, et ve süt ürünlerine kadar her üründe yükselen fiyatlar tüketicinin birinci gündem maddesi konumunda. Son günlerde fiyat artışı dikkat çeken bir diğer ürün ise yumurta... Yumurtanın adet fiyatı üreticide 80 kuruşa dayandı. Geçen yılın aynı döneminde 1 adet yumurtanın fiyatı 43 kuruş seviyelerindeydi. Geçen hafta itibariyle 1 yumurta üreticide 73 kuruşa satılıyordu. Sofrasından yumurtayı eksik etmeyen vatandaş da, her gün yumurta ile yemek yapan restoranlar da kara kara düşünüyor. Biz de yaşanan bu fiyat artışının nedenlerini Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı İbrahim Afyon’a sorduk. Fiyat artışlarına gerekçe olarak Afyon’un verdiği ilk cevap ‘maliyet artışları’ oldu.

‘MALİYETİN ALTINDA SATIYORUZ’

Uzun yıllardır yumurtacılık sektöründe sorunlar yaşandığını ifade eden Afyon, “Bugün maliyetlerimiz çok yükseldi. Aslına bakarsınız en şeffaf sektörlerden biriyiz. Bütün girdi fiyatlarını masaya koyabiliyoruz. Ambalaj, nakliye, elektrik gibi birçok alanda maliyetlerimiz arttı. En büyük girdi kalemini oluşturan yem fiyatlarında da büyük yükseliş yaşandı. Tüm bunlar bir araya gelince yumurta fiyatında artış kaçınılmaz oldu. Evet, fiyatlar arttı ve bu tartışma konusu oldu ancak yumurta üreticileri hala maliyetinin altında satış yapıyor. Çünkü bir yumurtanın üreticiden çıkış fiyatının 1 TL olması gerekiyor. Aslında maliyetlerdeki artışa bakınca ‘yumurta fiyatlarına zam geldi’ demek komik oluyor” ifadelerini kullandı.

YUMURTA TAVUKLARI KESİLDİ

Geçmiş dönemde arz-talepteki dengesizlik yüzünden fiyatların düşük kaldığını belirten Afyon, “Özellikle pandeminin yoğun yaşandığı geçen yıl tüketim azalmıştı. Çünkü oteller, restoranlar gibi toplu tüketim yerleri kapalıydı. Yumurta depolanabilir bir ürün olmadığı için satılması gerekiyor. İşte bu durum nedeniyle üretim devam ederken, tüketim azalınca fiyatlar da aşağı düşmüştü. Bu dönemde ise restoranlar, kafeler, okullar, oteller hep açık... Bu yüzden satışlar da artıyor. Ayrıca geçen yıllarda üretim fazla olduğu için zarar eden yumurta üreticileri, yumurta tavuklarını kesti. Bu da üretimin bir miktar düşmesine neden oldu. Üretim aslında daha normal seviyelere geldi. Tüm bu sürece bakıldığında vatandaşın ‘yumurta fiyatlarına zam geldi’ demesi gayet doğaldır ancak üreticinin başka yapacak bir şeyi kalmadı. Yumurta fiyatları artsa da hala üreticiyi memnun edecek boyutta değil” diye konuştu.

‘VATANDAŞ BİZE TEPKİ GÖSTERİYOR’

Büyükçekmece ve Küçükçemece’de kurulan pazar yerlerinde yumurta satan Cahit Balcı, son 1 aydır her hafta 30’lu yumurtaya 2 TL zam geldiğini söyledi. Balcı, “Üreticide fiyat yükseldikçe biz de fiyatlarımızı arttırıyoruz. Bizim 25-26 TL’ye sattığımız yumurtalar marketlerde 32-33 TL. Yaşanan Vatandaş sürekli tepki gösteriyor, bizi suçluyor. Bizim kârımızı ise 30’lu yumurtada 2-3 TL’yi geçmiyor. Yumurtada bu dönemlerde fiyat artışı olması normal. Çünkü okullar açılıyor, havalar soğuyor ve tüketim artıyor. Ayrıca üreticiler yumurtacı tavuklarını yeniliyorlar” dedi.

BAKANLIK FAHİŞ ARTIŞLARI TAKİPTE

Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adnan Benli başkanlığındaki ekip de geçtiğimiz hafta marketlere yönelik fahiş fiyat artışı ve etiket denetimini yapmıştı. Ekipler, marketlerde, sebze ve meyve, temel gıda ürünleri ile temizlik ürünleri başta olmak üzere temel ihtiyaç maddelerine yönelik fiyatları inceledi. Denetimlerde, ürünün etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olup olmadığına, etiket ve künye bilgileriile indirimli ürünün indirimden önceki fiyatına bakıldı. Ekipler, rastgele seçtikleri ürünleri kasaya götürerek fiyat karşılaştırması yaptı.

Denetim sonuçlarına yönelik uygulanacak cezaya ilişkin de bilgi veren Benli, fahiş fiyat tespitinde ürün başına 10 bin 911 lira ile 109 bin 911 lira, etiket mevzuatına aykırı işlem tesisinde de 452 lira cezai işlem uygulandığını bildirdi. Etiket uygunsuzluklarında bakanlığın “Alo 175” hattı aranarak bilgi verilebiliyor.


Meteorolojiden sağanak uyarısı

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüştü

Yunanistan unsurlarınca geri itilen düzensiz göçmenler kurtarıldı

ABD'de kuş gribi alarmı

Ürdün, Suriye'ye olan Cabir Sınır Kapısı'nı kapattı

Çanakkale açıklarında 63 düzensiz göçmen kurtarıldı

Gürcistan'da protestolar 8. gününde devam ediyor

Romanya'da cumhurbaşkanlığı seçimi iptal edildi

Rusya 6 yerleşim birimini ele geçirdiğini duyurdu

Libya'da şiddetli yağışlar sele yol açtı

Gazze'de can kaybı 44 bin 612'ye yükseldi

Otomobil ile kamyon çarpıştı: 2 ölü

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı protesto eden 9 aktivist tahliye edildi

AGİT'in yeni Genel Sekreteri Feridun Sinirlioğlu oldu

Meksika'da serum torbalarından yayılan hastalık nedeniyle 13 çocuk öldü

Tarımsal destekleme ödemeleri çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor

Ukrayna'da süper bakteri tehlikesi

Mardin’de iki otomobil kafa kafaya çarpıştı: 2 yaralı

Rusya ile Belarus arasında nükleer silah kullanımı ile ilgili kritik anlaşma

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle 11 öğrenci hastaneye kaldırıldı

Rusya'dan vatandaşlarına "Suriye'yi terk edin" çağrısı

Malatya STK Platformundan insani yardım çağrısı

Bingöl'de aranan 9 şahıs yakalandı

HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığından otizmli öğrencilere ziyaret

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığı: Ey dünya devletleri neredesiniz!

Kolombiya'da helikoptere saldırı: 4 ölü

HÜDA PAR: 5816 Sayılı Kanun eleştiri hakkı ve ifade hürriyetini baltalamaktadır!

Destek arttı, Doğu Akdeniz'de Balon Balığı avcılığı yaygınlaştı

Orta hasarlı binaların yapı ruhsat başvuru tamamlama süresinde son gün belli oldu

MESOB Başkanı Keskin: 2 bin esnafa KOSGEB ödemesi yapılıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku