• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,88% 0,13
  • EURO

    50,49% -0,18
  • GRAM ALTIN

    6251,62% 1,32
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

Yunan tarihçi Ahrweiler: Bizans'ın ikinci çöküşü

20 Temmuz 2020, Pazartesi 08:38
20 Temmuz 2020, Pazartesi 08:38
Yunan tarihçi Ahrweiler: Bizans
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yunan tarihçi Ahrweiler: Bizans'ın ikinci çöküşü

Türkiye yıllar sonra aldığı bir karar ile Ayasofya'yı aslı olan ibadethane statüsüne yeniden kavuşturdu. Danıştay'ın verdiği karar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı özellikle Yunanistan'da halen yankı uyandırıyor.

Özellikle hazımsız bir şekilde Türkiye'ye Ayasofya üzerinden saldırmaya çalışan Yunanistan'ın bu tutumunu özetleyen bir açıklama geldi. Yunan ve Bizans tarihçisi Helene Ahrweiler Ayasofya'nın ibadete açılmasını 'Bizans İmparatorluğu’nun ikinci kez çöküşü' olarak değerlendirdi.

'BİZANS'IN İKİNCİ KEZ ÇÖKÜŞÜ'

Yunan ve Bizans tarihçisi Helene Ahrweiler, Ayasofya’nın statütüsünün değiştirilme kararıyla ilgili olarak tarihin tekerrür ettiğini söyledi.

Ahrweiler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya kararının Bizans İmparatorluğu’nun ikinci kez çöküşü olarak niteledi. Ahrweiler, statü değiştirme kararının Hristiyanlığa karşı bir hakaret olduğunu savunurken, Ayasofya’nın içerisindeki tarihi mozaiklerin gözyaşı döktüğünü duysa buna bile şaşırmayacağını söylüyor.

ENGELLEME ÇABASI

Ahrweiler'in açıklamasının yanı sıra Yunan hükümetinden de Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararına yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor. Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, bu kararın 'tarihi bir hata' olduğunu savunurken, kararın engellenmesi için mücadele ettiklerini bu yöndeki çabaların önümüzdeki hafta da daha da hız kazanacağını söyledi.

Dendias Türkiye'nin bir iç meselesi olan bu kararı, kendilerini de ilgilendiren bir sorunmuş gibi lanse etmeye çalışırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan için de 'Osmanlı dönemini yeniden canlandırmaya ve kendisini Türkiye’yi bölgenin karar vericisi haline getirmeye çalıştırıyor' ifadelerini kullandı.Dendias ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem uluslararası kurallar ve teamüllere karşı geldiğini iddia etti.

Yunan Dışişleri Bakanı Dandias, Yunan diplomatların önümüzdeki günlerde Ayasofya’nın statü değişikliğiyle ilgili görüşmelerde bulunmak üzere hazırlıklar yaptıklarını söyledi.

DESTEK BULAMIYORLAR

Yunanistan'ın yüzlerce yıllık hazımsızlığı bunlarla da sınırlı değil. Açıklamaların yanı sıra Türkiye'ye yaptırım uygulatmak için lobi çalışmaları yapan Yunan diplomatlar bu konuda yalnız kalmış durumda.

Yunanistan tepkileri bir adım ileriye taşıyarak bunu Türkiye'ye karşı yaptırıma dönüştürmek için destek toplamaya çalışıyor. Ancak Uluslararası İlişkiler Uzmanı Constantinos Filis, Atina’nın bu konuda Amerika ve AB’den destek bulabilecek durumda görünmediğini söylüyor.

Filis, bunun Türkiye’nin iç meselesi olduğunu söylüyor. Yunan halkının karardan rahatsız olmasına karşın Yunanistan’ın tek taraflı olarak bir eylemde bulunamayacağına bu noktada uluslararası desteğe ihtiyaç duyduğuna dikkat çekiyor.

Filis, Avrupa Birliği ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’yle ilişkileri riske edecek bir adım atıp atmayacağının bir soru işareti olduğunu söylüyor

Japonya'da zincirleme kaza: 2 ölü, 26 yaralı

Abdullah Deniz şehadetinin 11. yıl dönümünde kabri başında yâd edildi

Gaziantep Peygamber Sevdalıları: Gazze'de ateşkes fiilen geçersiz hale getirildi

Öztürk: Asgari ücrete yapılan yüzde 27’lik artış enflasyon rakamları karşısında çok düşük

Komisyon'a sunduğu rapor dolayısıyla HÜDA PAR'a destek büyüyor

Manisa'da ana sınıfı öğrencileri, okul bahçesinde zeytin toplayıp yağa dönüştürdü

Bursa’da kızıl geyiğin gece narası sessizliği bozdu

Kiev dahil birçok bölgeye Rusya tarafından füze ve insansız hava aracı saldırıları

Elazığ’da karla mücadele: Gökdere grup yolu ulaşıma açıldı

İstanbul’da 1 Ocak'ta toplu ulaşım ücretsiz

Muşlu öğrenciler, fen bilimleri laboratuvarında teoriyi uygulamaya dönüştürüyor

Mersin’de gençleri hedef alan şebekeye ağır darbe

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sözümüzü tutmanın memnuniyetini yaşıyoruz

Kayseri'de öğretmenlerin kaleme aldığı hikâye kitapları, animasyon filmi hâline getirildi

Mersin İl Millî Eğitim Müdürü Özdemirci’den sürücü kurslarına saha denetimi

TEMA'da yeşil seferberliği

Er-Reşak: Aksa Tufanı’nı anlatan ikinci kitabımız Filistin halkının ruhunu yansıtıyor

Yeni YÖK modeliyle öğrenciler diplomadan önce iş sahibi oluyor

Gazze'de şehit sayısı 71 bin 266'ya yükseldi

Mardin’de başkasının hesabından para çeken 2 şüpheli yakalandı

Siirtli çiftçilere uyarı: ÇKS başvurularında son günler

Bursa'da soğuk hava nedeniyle su tesisatlarında donma uyarısı

Adana’da kahvehanede silahlı kavga: 2 ölü, 1 yaralı

Siirt’te 65 yaşındaki adamdan 2 gündür haber alınamıyor

HAKSİAD Van heyeti Tahran’da fuara katıldı

Gaziantep’te gıda denetimleri sürüyor

HAKSİAD Van heyeti Tahran’daki fuara katıldı

Suriye 70 eski askeri serbest bıraktı

Meteoroloji'den denizler için kuvvetli fırtına uyarısı

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığından Adaklı ve köylerine ziyaret

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Japonya'da zincirleme kaza: 2 ölü, 26 yaralı

Abdullah Deniz şehadetinin 11. yıl dönümünde kabri başında yâd edildi

Gaziantep Peygamber Sevdalıları: Gazze'de ateşkes fiilen geçersiz hale getirildi

Öztürk: Asgari ücrete yapılan yüzde 27’lik artış enflasyon rakamları karşısında çok düşük

Komisyon'a sunduğu rapor dolayısıyla HÜDA PAR'a destek büyüyor

Manisa'da ana sınıfı öğrencileri, okul bahçesinde zeytin toplayıp yağa dönüştürdü

Bursa’da kızıl geyiğin gece narası sessizliği bozdu