• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,44% -0,10
  • EURO

    43,53% -0,41
  • GRAM ALTIN

    3973,14% -2,37
  • Ç. ALTIN

    6483,07% -2,19

Yurt dışından getirilen mobil cihazlar için alınan pasaport harcı ve ÖTV sorunu çözüm bekliyor

RÖPORTAJ 20.09.2024 14:14:50 0
Yurt dışından getirilen mobil cihazlar için alınan pasaport harcı ve ÖTV sorunu çözüm bekliyor

Yurt dışından getirilen cep telefonlarının Türkiye'de kullanılabilmesi için zorunlu olan IMEI kayıt ücreti, 2024 yılı itibarıyla 31 bin 692 TL olarak tahsil edilmeye başlandı. Yeniden değerleme oranıyla güncellenen bu ücret, cep telefonu kullanıcıları ve

Yurt dışından telefon getiren vatandaşların, cihazlarını aktif şekilde kullanabilmesi için 31 bin 692 TL IMEI kayıt ücretini ödemesi ve kayıt işlemlerini tamamlaması gerekiyor. Ancak bu yüksek kayıt bedeli, hem vatandaşları hem de sektör temsilcilerini zora sokuyor.

Kullanıcılar ve sektör temsilcileri, yetkililerden kayıt ücretlerinin tekrar gözden geçirilmesini ve daha erişilebilir bir seviyeye çekilmesini talep ediyor.

Şanlıurfa Telefoncular Derneği de bu duruma dikkat çekerek, IMEI kayıt ücretinde bir indirim veya düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Dernek temsilcileri, yüksek kayıt ücretlerinin yanı sıra, ÖTV'nin de cep telefonu alımında kullanıcılar üzerinde ek yük oluşturduğunu belirterek, bu durumun hem esnafı hem de vatandaşları olumsuz etkilediğini vurguladı.

“Türkiye’de satılan cihazlar için ÖTV indirimine gidilmeli”

Şanlıurfa Telefoncular Derneği Bölge Başkanı Abdülkerim Turgut, belirlenen rakamın Türkiye'deki bir distribütörden alınan telefonla aynı maliyete denk geldiğini belirterek pasaport harcının çok yüksek olduğuna işaret etti.

Turgut, "Bazı vatandaşlarımız yurt dışına gidip gelirken yanlarında cep telefonları veya mobil cihazlar getiriyorlar. Bu mobil cihazların özel tüketim vergisi, oradan satın alındıklarında alınmıyor veya KDV uygulanmıyor. Ancak yurt içine girdiklerinde bu mobil cihazlar için 32 bin TL gibi yüksek bir pasaport harcı talep ediliyor. Dolayısıyla bu rakam, Türkiye’de normal bir distribütörden alınan telefonla aynı maliyete denk geliyor. Yetkililerden isteğimiz, Türkiye'de satılan cihazlar için ÖTV indirimine gitmeleri veya pasaport harçlarına bir düzenleme getirmeleridir. Vatandaşlarımız 32 bin TL'lik pasaport harcını ödeyemeyince, mecburen yurt dışından telefon almak zorunda kalıyorlar. Yurt dışından alınan bir cihazın maliyeti minimum bin dolar oluyor. Bu durumda, yurt dışına giden bin dolarımız, yani milli hasılamız, çöp olmuş oluyor. Yurt içinde bu cihazı 4-5 ay kullandıktan sonra, tekrar kayıt yaptırmak zorunda kalıyoruz. Eğer bu konuda bir düzenleme gelirse ve fiyat 32 bin TL yerine daha uygun bir seviyeye çekilirse, vatandaşlarımız için daha iyi olur" dedi.

"Hayati bir cihazda bu kadar vergilendirme haksızlık oluyor"

Yurt dışından gelen mobil cihazlar için özel tüketim vergisi alınmasının hem devlet hem de vatandaş açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu ifade eden Turgut, "Bu cihazlar geldiğinde devlete kayıt yaptırılmadığı için milli hasılaya herhangi bir para akışı olmuyor. Ancak ÖTV veya KDV fiyatları uygun hale gelirse, insanlar yurt dışından getirdikleri cihazları kayıt da yaptırabilirler ve kullanıma da devam edebilirler. Böylece milli servetimiz dışarıya çıkmamış olur. Eğer yurt dışından cihaz gelmesini istemiyorsak, devletimizin veya Ticaret Bakanlığımızın fiyat düzenlemesine gitmesi ve özel tüketim vergisini düşürmesi gerekiyor. Mobil cihazlar günümüzde bir ihtiyaç haline gelmiştir. Telefonu olmayan kimse yoktur; kimisi işini yürütüyor, kimisi iletişimini sağlıyor. Bu hayati bir cihazda bu kadar vergilendirme haksızlık oluyor ve bu yüzden yetkililerden bir düzenleme istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Cihazlarda KDV veya ÖTV indirimine gidilirse, vatandaşlarımız yurt dışındaki telefonlara yönelmez"

Şanlıurfa Telefoncular Derneği Başkanı Mehmet Argan ise, "2024 yılındaki cep telefonu pasaport kayıt harcı 32 bin TL gibi astronomik rakamlara çıkmış durumda. Yurt dışından vatandaşlarımızın kendisiyle beraber getirdiği telefonlar için 32 bin TL gibi yüksek bir rakamla pasaport kaydı yaptırılması büyük bir mağduriyete yol açıyor. Bu fiyatın makul seviyelere çekilmesi ve vatandaşımızın mağdur olmaması gerekiyor. Devletimizin ve yetkililerin bu konuya bir an önce el atması lazım. Vatandaşlarımızın yurt dışından getirdiği cihazlar burada 2-3 ay kullanımın ardından kapanıyor ve cihazın sinyal süresi tamamen kesiliyor. Pasaport kayıt ücretinin 32 bin TL değil, daha cüzi bir tutar olması ne vatandaşı mağdur eder ne de devleti. Dolayısıyla, devletin kasasına da belirli bir ücret girmiş olur. Türkiye’de satışa sunulan cihazlarda KDV veya ÖTV indirimine gidilirse, vatandaşlarımız yurt dışındaki telefonlara yönelmez ve yurt içi cihazlara talep artar. Burada hem 150 bin esnafımız mağdur hem de vatandaşlarımız mağdur. Bu konuda bir düzenleme yapılırsa, vatandaşlarımız da bundan faydalanmış olur" dedi. (İLKHA)

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

BM: Gazze'de bebeklerin yüzde 92'si açlık tehlikesi altında

Diyarbakır'da sanayi sitesindeki patlama anı kameralara yansıdı

Meteorolojiden 16 il için sarı kodlu alarm!

Bakan Kurum: Muhalefete rağmen 81 ilimizi afetlere hazırlayacağız

Diyarbakır'da sanayi sitesinde patlama

Yapıcıoğlu: Şiddetin ve gözyaşının durması için elimizden gelen bütün çabayı ortaya koyacağız

Antalya'da 3.9 büyüklüğünde deprem

HÜDA PAR Bağlar İlçe Başkanı Zeren'den Nevroz Parkı'na mescit çağrısı

Rus gazının Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya ihracatı yüzde 13 arttı

Diyarbakır'da çatının uçma anı kameraya yansıdı

ABD-İran görüşmeleri ertelendi

Selden etkilenen Somali için acil yardım çağrısı

1 Mayıs olaylarında 384 kişi gözaltına alındı

Fırtına Diyarbakır’da maddi hasara yol açtı

Muğla açıklarında 12 düzensiz göçmen yakalandı

Çin'den BRICS ülkelerine işbirliğini güçlendirme çağrısı

Batman’da şiddetli fırtınada ağaç devrildi, park halindeki araç hasar gördü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ