RÖPORTAJ 20.09.2024 14:14:50 0

Yurt dışından getirilen mobil cihazlar için alınan pasaport harcı ve ÖTV sorunu çözüm bekliyor

Yurt dışından getirilen mobil cihazlar için alınan pasaport harcı ve ÖTV sorunu çözüm bekliyor
Haberi Sesli Oku

Yurt dışından getirilen cep telefonlarının Türkiye'de kullanılabilmesi için zorunlu olan IMEI kayıt ücreti, 2024 yılı itibarıyla 31 bin 692 TL olarak tahsil edilmeye başlandı. Yeniden değerleme oranıyla güncellenen bu ücret, cep telefonu kullanıcıları ve

Yurt dışından telefon getiren vatandaşların, cihazlarını aktif şekilde kullanabilmesi için 31 bin 692 TL IMEI kayıt ücretini ödemesi ve kayıt işlemlerini tamamlaması gerekiyor. Ancak bu yüksek kayıt bedeli, hem vatandaşları hem de sektör temsilcilerini zora sokuyor.

Kullanıcılar ve sektör temsilcileri, yetkililerden kayıt ücretlerinin tekrar gözden geçirilmesini ve daha erişilebilir bir seviyeye çekilmesini talep ediyor.

Şanlıurfa Telefoncular Derneği de bu duruma dikkat çekerek, IMEI kayıt ücretinde bir indirim veya düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Dernek temsilcileri, yüksek kayıt ücretlerinin yanı sıra, ÖTV'nin de cep telefonu alımında kullanıcılar üzerinde ek yük oluşturduğunu belirterek, bu durumun hem esnafı hem de vatandaşları olumsuz etkilediğini vurguladı.

“Türkiye’de satılan cihazlar için ÖTV indirimine gidilmeli”

Şanlıurfa Telefoncular Derneği Bölge Başkanı Abdülkerim Turgut, belirlenen rakamın Türkiye'deki bir distribütörden alınan telefonla aynı maliyete denk geldiğini belirterek pasaport harcının çok yüksek olduğuna işaret etti.

Turgut, "Bazı vatandaşlarımız yurt dışına gidip gelirken yanlarında cep telefonları veya mobil cihazlar getiriyorlar. Bu mobil cihazların özel tüketim vergisi, oradan satın alındıklarında alınmıyor veya KDV uygulanmıyor. Ancak yurt içine girdiklerinde bu mobil cihazlar için 32 bin TL gibi yüksek bir pasaport harcı talep ediliyor. Dolayısıyla bu rakam, Türkiye’de normal bir distribütörden alınan telefonla aynı maliyete denk geliyor. Yetkililerden isteğimiz, Türkiye'de satılan cihazlar için ÖTV indirimine gitmeleri veya pasaport harçlarına bir düzenleme getirmeleridir. Vatandaşlarımız 32 bin TL'lik pasaport harcını ödeyemeyince, mecburen yurt dışından telefon almak zorunda kalıyorlar. Yurt dışından alınan bir cihazın maliyeti minimum bin dolar oluyor. Bu durumda, yurt dışına giden bin dolarımız, yani milli hasılamız, çöp olmuş oluyor. Yurt içinde bu cihazı 4-5 ay kullandıktan sonra, tekrar kayıt yaptırmak zorunda kalıyoruz. Eğer bu konuda bir düzenleme gelirse ve fiyat 32 bin TL yerine daha uygun bir seviyeye çekilirse, vatandaşlarımız için daha iyi olur" dedi.

"Hayati bir cihazda bu kadar vergilendirme haksızlık oluyor"

Yurt dışından gelen mobil cihazlar için özel tüketim vergisi alınmasının hem devlet hem de vatandaş açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu ifade eden Turgut, "Bu cihazlar geldiğinde devlete kayıt yaptırılmadığı için milli hasılaya herhangi bir para akışı olmuyor. Ancak ÖTV veya KDV fiyatları uygun hale gelirse, insanlar yurt dışından getirdikleri cihazları kayıt da yaptırabilirler ve kullanıma da devam edebilirler. Böylece milli servetimiz dışarıya çıkmamış olur. Eğer yurt dışından cihaz gelmesini istemiyorsak, devletimizin veya Ticaret Bakanlığımızın fiyat düzenlemesine gitmesi ve özel tüketim vergisini düşürmesi gerekiyor. Mobil cihazlar günümüzde bir ihtiyaç haline gelmiştir. Telefonu olmayan kimse yoktur; kimisi işini yürütüyor, kimisi iletişimini sağlıyor. Bu hayati bir cihazda bu kadar vergilendirme haksızlık oluyor ve bu yüzden yetkililerden bir düzenleme istiyoruz" şeklinde konuştu.

"Cihazlarda KDV veya ÖTV indirimine gidilirse, vatandaşlarımız yurt dışındaki telefonlara yönelmez"

Şanlıurfa Telefoncular Derneği Başkanı Mehmet Argan ise, "2024 yılındaki cep telefonu pasaport kayıt harcı 32 bin TL gibi astronomik rakamlara çıkmış durumda. Yurt dışından vatandaşlarımızın kendisiyle beraber getirdiği telefonlar için 32 bin TL gibi yüksek bir rakamla pasaport kaydı yaptırılması büyük bir mağduriyete yol açıyor. Bu fiyatın makul seviyelere çekilmesi ve vatandaşımızın mağdur olmaması gerekiyor. Devletimizin ve yetkililerin bu konuya bir an önce el atması lazım. Vatandaşlarımızın yurt dışından getirdiği cihazlar burada 2-3 ay kullanımın ardından kapanıyor ve cihazın sinyal süresi tamamen kesiliyor. Pasaport kayıt ücretinin 32 bin TL değil, daha cüzi bir tutar olması ne vatandaşı mağdur eder ne de devleti. Dolayısıyla, devletin kasasına da belirli bir ücret girmiş olur. Türkiye’de satışa sunulan cihazlarda KDV veya ÖTV indirimine gidilirse, vatandaşlarımız yurt dışındaki telefonlara yönelmez ve yurt içi cihazlara talep artar. Burada hem 150 bin esnafımız mağdur hem de vatandaşlarımız mağdur. Bu konuda bir düzenleme yapılırsa, vatandaşlarımız da bundan faydalanmış olur" dedi. (İLKHA)

Gaziantep'te suç örgütüne operasyon: 50 gözaltı

Dünya birincisi hafızlardan Diyarbakır Ulu Camii’nde Kur’an ziyafeti

Bingöl’de ters laleler görsel şölen sunuyor

Gaziantepliler: Muhtaç insanlara katkı sunan etkinlikleri sahiplenmek gerekiyor

Şanlıurfa'da yakıt tankeri alev aldı

Fırıncıların sıcak havalarla imtihanı başladı

Siyonist işgalciler 97 gündür Tulkerem’i kuşatmış durumda: Binlerce aile göç etti, yüzlerce ev yıkıldı

Batman'da 52 yıllık husumet barışla sona erdi

Gazze’de ekmek değil, toprak yiyoruz

Bingöl'e 19 doktor ataması yapıldı

Siirt Belediyesi, Mahalle Buluşmaları'nda vatandaşın taleplerine çözüm üretiyor

Gazze'de bir bebek daha açlıktan dolayı şehid oldu

Bingöl’de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Gazze’de katliam sürüyor: 48 saatte 77 şehit

Bingöl’de süt toplama merkezi inşaatı sürüyor: Vali Usta incelemelerde bulundu

Ensarullah'tan siyonist rejime hipersonik füze darbesi: "Filistin-2" Yafa'yı vurdu

LPG’ye 1 lira 20 kuruşluk indirim gelmesi bekleniyor

Şanlıurfa’da elektrik kesintisi: Elektronik cihazlara dikkat

Siyonist işgalcilere 7 Ekim’den sonra en ağır darbe: 21 ölü

İkinci dönem hakim ve savcı yardımcılarının atamaları tamamlandı

Mardin’de 2 kişinin öldüğü silahlı kavganın firarisi yakalandı

İstanbul'da hissedilen 3,7 büyüklüğünde deprem

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklandı

Van'da fırtına maddi hasara yol açtı

Cizre’de “Okulumla Sosyalleşiyorum” projesiyle eğitim dışarı taşındı

Nisan ayı enflasyon verileri pazartesi açıklanacak

Besicilerden bayram öncesi açıklama: Kurbanlık sıkıntısı yok

Dicle Elektrik kaçak kullanımı tespit eden sayaç geliştirdi

Mayıs ayında Bitlis'te karla mücadeleyle Nemrut Krater Gölü'nün yolu açıldı

Şanlıurfa'da kar topu büyüklüğünde dolu yağdı

Yükleniyor