• BIST 100

    14170,38%-0,41
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,33% 0,35
  • GRAM ALTIN

    6089,97% 1,98
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 1,12

Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu

24 Ekim 2020, Cumartesi 12:13
24 Ekim 2020, Cumartesi 12:13
Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu

Ticaret Bakanlığı, yurtdışından posta ve hızlı kargoyla gelen ürünler hakkında gümrük birimlerine uyarıda bulundu.

Bakanlığın yazısına göre, kişisel tedavide kullanılmak üzere yurtdışından getirilen ilaçlar için hastanın kendi doktorunun reçetesinin yanı sıra, yurtdışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen raporlar da geçerli olacak. Kargoyla cep telefonu yasağının istisnası ise yurtdışında unutulan telefonlar olacak.

Bakanlıktan gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüklerine yazılan yazıda, 1500 euro ve 30 kilogramı geçmeyen kişisel ürünlerin, kargoyla getirilebileceği, 22 euroyu geçmeyen mallarda ise gümrük muafiyeti olduğu hatırlatıldı.

Yazıya göre, gümrük limitlerinde, bir kişiye aynı gün içinde gelen kargolar dikkate alınacak.

Bazı mallar ile ilgili prosedür şöyle olacak:

KARGOYLA PARAYA YASAK

İthalatçı şirketlerin numunelik eşya veya model olarak getirdiği mallar, gümrük vergilerinden muaf olarak beyanla geçecek.

Posta veya hızlı kargo ile yurda getirilen çek ve nakit para, öncelikle bankalar aracılığıyla transfer edilmesi gereken nitelikte olup olmadığı yönünden incelemeye alınacak. Yurtdışından gelen çek veya paranın posta ve hızlı kargo tarafından alıcıya teslim edilmesine izin verilmeyecek. Bu gibi gönderiler, rezerve odasında muhafaza altına alınacak.

Milliyet'in haberine göre; posta veya hızlı kargo ile şahsi tedavide kullanılmak üzere getirilen ilaçlara, gümrük memurunca alıcı şahsın hastalığının tedavisiyle ilgili olduğuna kişinin yazılı beyanı ve yapılacak araştırmada kesin kanaat getirilmesi halinde izin verilecek. Gümrüğe sağlık kuruluşundan alınan rapor, doktor raporu veya reçete sunulması halinde ilaçlar yurda sokulacak. Yurtdışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen doktor raporu ya da reçete de Türkiye’ye giriş için geçerli belge olarak kabul edilebilecek.

İlaç hasta yakını adına gelirse her iki şahıstan da yazılı beyan istenecek.

CEP TELEFONU İSTİSNASI

Cep telefonunun Türkiye’de serbest dolaşıma sokulabilmesi için, sadece yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde olması gerekiyor. Yolculuk öncesi veya sonrasında kargoyla gönderilen cep telefonları, “yolcu beraberi eşya” kapsamında da olsa yurda kabul edilmeyecek. Cep telefonu yurtdışından, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla muafen veya vergileri ödenerek hiçbir şekilde Türkiye’ye sokulamayacak.

Yurtdışına giden yolcuların IMEI numarası kayıtlı olan cep telefonlarının yurtdışında kalması halinde ise bu telefonlara muafiyet tanınabilecek. Bu şekilde yurtdışında kalan telefonlar, Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’nin internet sitesinden yapılacak IMEI sorgulaması yapılarak kargoyla Türkiye’ye getirilecek.

SPORCU GIDASI YASAK

Yurtdışından gelen hayvansal ve bitkisel ürünler kendi mevzuatlarına göre kontrol edildikten sonra yurda sokulacak. “Takviye edici gıdalar” ve “sporcu gıdaları” ise, posta ve kargoyla Türkiye’ye getirtilemeyecek. Bu ürünleri doktor tavsiyesiyle kullandığını raporla ispatlayanlar ile “Milli Sporcu Belgesi”ni ibraz eden milli sporcular ise yasaktan muaf tutulacak.

Kargo ve postayla yurda sokulması yasak olan diğer bazı ürünler ise şöyle:

Tırnaklar, saçlar, dudak ve dişlere uygulanan diş macunu, temizleyici, koku verici gibi kozmetik ürünler,

Alkol, alkollü ürünler, tütün ürünleri, ısıtılarak ya da yakılarak tüketilenler ve nikotin içersin ya da içermesin tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan elektronik sigara ve elektronik nargile ürünleri, uyuşturucu ve uyarıcı etkisi olan her türlü ürün,

Türk temsilciliklerinde elçi, konsolosların, subay, emniyet personeli ve diğer güvenlik görevlilerinin yanlarında getirdiği silahların haricinde ateşli silahlar.

Belarus, Rus Oreşnik füze sistemlerini konuşlandırıyor

Küçük Muhammed kumbarasındaki parayı Gazze'ye bağışladı

İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan yeni yıl tedbirleri toplantısı

Danimarka’dan ABD'ye Grönland tepkisi

Ateşkesi ihlal eden işgal rejimi Gazze'ye yardımların girişini engelliyor

İran'dan balistik füze tatbikatı

THY, Erivan'a direkt seferlere başlıyor

Afyonkarahisar’da yapılan denetimde 6 araca 62 bin lira ceza kesildi

Libya tezkeresi Meclis'te kabul edildi

Batman'da iki ayrı yangın: 1 can kaybı

Malatya'da müstakil evde korkutan yangın

Diyarbakır-Şanlıurfa yolunda feci kaza: 1 ölü, 6 yaralı

Batman OSB yolunda trafik kazası:  4 yaralı

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat’tan Coca-Cola'nın sözde yatırımına tepki

Türkiye ile Azerbaycan arasında 12. Dönem KEK Protokolü imzalandı

Çin'den AB'nin ek gümrük vergisi kararına misilleme

Çekya'nın yeni nükleer reaktör inşasına AB soruşturması

Bolu’da 3.5 büyüklüğünde deprem

Şeyh Muhammed Dejdal Camii'nin ibadete açılmaması bağımlıların iştahını kabartıyor

Gönüllüler bir araya geldi Güçlükonak'ta köy okulunda 2 bin kitaplık kütüphane açıldı

Mardin halkı: Yılbaşı Hristiyanlara ait bir gelenek, Müslümanlar o geceyi ibadetle geçirmeli

Adana’da bir haftada 18 bini aşkın trafik ihlali tespit edildi

Batman'da toplu sünnet şöleni düzenlendi

Konya’da su ürünleri denetimleri sürüyor

Batman'da AMATEM'in ihalesi yapıldı

AFAD'ın 14'üncü derin kuyu sismometre istasyonu Batman'da kuruluyor

Malabadi Köprüsü yanında yeni mesire alanı açıldı

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, ÜNİDES programında konuştu

Batman Defterdarlığı'ndan yapılandırma uyarısı

AB, Rusya'ya yönelik yaptırımları 6 ay daha uzattı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Belarus, Rus Oreşnik füze sistemlerini konuşlandırıyor

Küçük Muhammed kumbarasındaki parayı Gazze'ye bağışladı

İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan yeni yıl tedbirleri toplantısı

Danimarka’dan ABD'ye Grönland tepkisi

Ateşkesi ihlal eden işgal rejimi Gazze'ye yardımların girişini engelliyor

İran'dan balistik füze tatbikatı

THY, Erivan'a direkt seferlere başlıyor