-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu
Ticaret Bakanlığı, yurtdışından posta ve hızlı kargoyla gelen ürünler hakkında gümrük birimlerine uyarıda bulundu.
Bakanlığın yazısına göre, kişisel tedavide kullanılmak üzere yurtdışından getirilen ilaçlar için hastanın kendi doktorunun reçetesinin yanı sıra, yurtdışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen raporlar da geçerli olacak. Kargoyla cep telefonu yasağının istisnası ise yurtdışında unutulan telefonlar olacak.
Bakanlıktan gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüklerine yazılan yazıda, 1500 euro ve 30 kilogramı geçmeyen kişisel ürünlerin, kargoyla getirilebileceği, 22 euroyu geçmeyen mallarda ise gümrük muafiyeti olduğu hatırlatıldı.
Yazıya göre, gümrük limitlerinde, bir kişiye aynı gün içinde gelen kargolar dikkate alınacak.
Bazı mallar ile ilgili prosedür şöyle olacak:
KARGOYLA PARAYA YASAK
İthalatçı şirketlerin numunelik eşya veya model olarak getirdiği mallar, gümrük vergilerinden muaf olarak beyanla geçecek.
Posta veya hızlı kargo ile yurda getirilen çek ve nakit para, öncelikle bankalar aracılığıyla transfer edilmesi gereken nitelikte olup olmadığı yönünden incelemeye alınacak. Yurtdışından gelen çek veya paranın posta ve hızlı kargo tarafından alıcıya teslim edilmesine izin verilmeyecek. Bu gibi gönderiler, rezerve odasında muhafaza altına alınacak.
Milliyet'in haberine göre; posta veya hızlı kargo ile şahsi tedavide kullanılmak üzere getirilen ilaçlara, gümrük memurunca alıcı şahsın hastalığının tedavisiyle ilgili olduğuna kişinin yazılı beyanı ve yapılacak araştırmada kesin kanaat getirilmesi halinde izin verilecek. Gümrüğe sağlık kuruluşundan alınan rapor, doktor raporu veya reçete sunulması halinde ilaçlar yurda sokulacak. Yurtdışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen doktor raporu ya da reçete de Türkiye’ye giriş için geçerli belge olarak kabul edilebilecek.
İlaç hasta yakını adına gelirse her iki şahıstan da yazılı beyan istenecek.
CEP TELEFONU İSTİSNASI
Cep telefonunun Türkiye’de serbest dolaşıma sokulabilmesi için, sadece yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde olması gerekiyor. Yolculuk öncesi veya sonrasında kargoyla gönderilen cep telefonları, “yolcu beraberi eşya” kapsamında da olsa yurda kabul edilmeyecek. Cep telefonu yurtdışından, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla muafen veya vergileri ödenerek hiçbir şekilde Türkiye’ye sokulamayacak.
Yurtdışına giden yolcuların IMEI numarası kayıtlı olan cep telefonlarının yurtdışında kalması halinde ise bu telefonlara muafiyet tanınabilecek. Bu şekilde yurtdışında kalan telefonlar, Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’nin internet sitesinden yapılacak IMEI sorgulaması yapılarak kargoyla Türkiye’ye getirilecek.
SPORCU GIDASI YASAK
Yurtdışından gelen hayvansal ve bitkisel ürünler kendi mevzuatlarına göre kontrol edildikten sonra yurda sokulacak. “Takviye edici gıdalar” ve “sporcu gıdaları” ise, posta ve kargoyla Türkiye’ye getirtilemeyecek. Bu ürünleri doktor tavsiyesiyle kullandığını raporla ispatlayanlar ile “Milli Sporcu Belgesi”ni ibraz eden milli sporcular ise yasaktan muaf tutulacak.
Kargo ve postayla yurda sokulması yasak olan diğer bazı ürünler ise şöyle:
Tırnaklar, saçlar, dudak ve dişlere uygulanan diş macunu, temizleyici, koku verici gibi kozmetik ürünler,
Alkol, alkollü ürünler, tütün ürünleri, ısıtılarak ya da yakılarak tüketilenler ve nikotin içersin ya da içermesin tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan elektronik sigara ve elektronik nargile ürünleri, uyuşturucu ve uyarıcı etkisi olan her türlü ürün,
Türk temsilciliklerinde elçi, konsolosların, subay, emniyet personeli ve diğer güvenlik görevlilerinin yanlarında getirdiği silahların haricinde ateşli silahlar.
Muğla’da Ramazanda gıda denetimi devam ediyor
Bayrama sayılı günler kala şeker alışverişi çarşı pazarı canlandırdı
Kuzey Kore’den balistik füze denemesi: Tokyo yönetimi acil toplandı
IHO EBRAR'dan Malatya'da ihtiyaç sahiplerine destek
Meteorolojiden kuvvetli sağanak yağış uyarısı
Rusya Savunma Bakanlığı: Son bir haftada Ukrayna’ya yönelik yoğun saldırılar gerçekleştirildi
Akkuyu Nükleer Güç Santrali 4. güç ünitesinde baskı kirişi yerine yerleştirildi
Ulusal Su Planı yürürlüğe girdi
Yetimler Vakfı Gazzeli Müslümanlara sahur ikramında bulundu
Yılmaz: Türkiye, bugün Terörsüz Türkiye hedefimiz doğrultusunda kararlı bir yürüyüş içindedir
Genelkurmay Başkanı Bayraktaroğlu, Fransız mevkidaşıyla görüştü
Yabancı uyruklular için "Türkçe Dil Yeterlikleri e-Sınavı" dönemi başlıyor
Hollanda’da patlama: yahudi okulunun dış duvarı hasar gördü
Kuzey Kore, Japon Denizi yönüne balistik füzeler fırlattı
BDDK iki yatırım bsının kuruluş iznini iptal etti
Siyonist rejim ve ABD'nin İran saldırıları Körfez ülkelerini vurdu: Enerji gelirlerinde 15 milyar dolarlık kayıp
Diyarbakır'da 81 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi
Orta Doğu krizi küresel enerji sistemini sarsarken yeni merkezler aranıyor
Şanlıurfa’da binlerce çocuğa bayramlık giyim desteği
Batman'da ev yangınında eşyalar kullanılamaz hale geldi
Artvin’de aranan şahıslara yönelik operasyonlarda 71 kişi yakalandı
Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği vuruldu: Hava savunma sistemi devre dışı kaldı
"Kelâm ve Kalem Yazma Mushaf Sergisi” ziyaretçilere kapılarını açtı
Ukrayna: Rusya 68 füze ve 430 İHA ile saldırı düzenledi
Lübnan'da siyonist rejim saldırılarında 23 kişi şehit oldu
Hürmüz krizi petrol piyasasını sarsıyor: Totalenergies’te büyük üretim kesintisi
Sağ-Çev Başkanı Dursun: Gazze'de yaralılara koşan sağlık emekçileri insanlığa örnek oldu
Uşak’ta uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli tutuklandı
Prof. Dr. Ebu Zeyd: Mescid-i Aksa’nın kapılarının kapatılması ümmetin kalbinin esaretidir
Emeklilere bayram ikramiyesi ve maaş ödemeleri başladı
Yükleniyor






