• BIST 100

    11007,37%0,81
  • DOLAR

    42,52% 0,07
  • EURO

    49,55% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5743,85% -0,15
  • Ç. ALTIN

    9322,75% 0,27

Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu

24 Ekim 2020, Cumartesi 12:13
24 Ekim 2020, Cumartesi 12:13
Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu

Ticaret Bakanlığı, yurtdışından posta ve hızlı kargoyla gelen ürünler hakkında gümrük birimlerine uyarıda bulundu.

Bakanlığın yazısına göre, kişisel tedavide kullanılmak üzere yurtdışından getirilen ilaçlar için hastanın kendi doktorunun reçetesinin yanı sıra, yurtdışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen raporlar da geçerli olacak. Kargoyla cep telefonu yasağının istisnası ise yurtdışında unutulan telefonlar olacak.

Bakanlıktan gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüklerine yazılan yazıda, 1500 euro ve 30 kilogramı geçmeyen kişisel ürünlerin, kargoyla getirilebileceği, 22 euroyu geçmeyen mallarda ise gümrük muafiyeti olduğu hatırlatıldı.

Yazıya göre, gümrük limitlerinde, bir kişiye aynı gün içinde gelen kargolar dikkate alınacak.

Bazı mallar ile ilgili prosedür şöyle olacak:

KARGOYLA PARAYA YASAK

İthalatçı şirketlerin numunelik eşya veya model olarak getirdiği mallar, gümrük vergilerinden muaf olarak beyanla geçecek.

Posta veya hızlı kargo ile yurda getirilen çek ve nakit para, öncelikle bankalar aracılığıyla transfer edilmesi gereken nitelikte olup olmadığı yönünden incelemeye alınacak. Yurtdışından gelen çek veya paranın posta ve hızlı kargo tarafından alıcıya teslim edilmesine izin verilmeyecek. Bu gibi gönderiler, rezerve odasında muhafaza altına alınacak.

Milliyet'in haberine göre; posta veya hızlı kargo ile şahsi tedavide kullanılmak üzere getirilen ilaçlara, gümrük memurunca alıcı şahsın hastalığının tedavisiyle ilgili olduğuna kişinin yazılı beyanı ve yapılacak araştırmada kesin kanaat getirilmesi halinde izin verilecek. Gümrüğe sağlık kuruluşundan alınan rapor, doktor raporu veya reçete sunulması halinde ilaçlar yurda sokulacak. Yurtdışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen doktor raporu ya da reçete de Türkiye’ye giriş için geçerli belge olarak kabul edilebilecek.

İlaç hasta yakını adına gelirse her iki şahıstan da yazılı beyan istenecek.

CEP TELEFONU İSTİSNASI

Cep telefonunun Türkiye’de serbest dolaşıma sokulabilmesi için, sadece yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde olması gerekiyor. Yolculuk öncesi veya sonrasında kargoyla gönderilen cep telefonları, “yolcu beraberi eşya” kapsamında da olsa yurda kabul edilmeyecek. Cep telefonu yurtdışından, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla muafen veya vergileri ödenerek hiçbir şekilde Türkiye’ye sokulamayacak.

Yurtdışına giden yolcuların IMEI numarası kayıtlı olan cep telefonlarının yurtdışında kalması halinde ise bu telefonlara muafiyet tanınabilecek. Bu şekilde yurtdışında kalan telefonlar, Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’nin internet sitesinden yapılacak IMEI sorgulaması yapılarak kargoyla Türkiye’ye getirilecek.

SPORCU GIDASI YASAK

Yurtdışından gelen hayvansal ve bitkisel ürünler kendi mevzuatlarına göre kontrol edildikten sonra yurda sokulacak. “Takviye edici gıdalar” ve “sporcu gıdaları” ise, posta ve kargoyla Türkiye’ye getirtilemeyecek. Bu ürünleri doktor tavsiyesiyle kullandığını raporla ispatlayanlar ile “Milli Sporcu Belgesi”ni ibraz eden milli sporcular ise yasaktan muaf tutulacak.

Kargo ve postayla yurda sokulması yasak olan diğer bazı ürünler ise şöyle:

Tırnaklar, saçlar, dudak ve dişlere uygulanan diş macunu, temizleyici, koku verici gibi kozmetik ürünler,

Alkol, alkollü ürünler, tütün ürünleri, ısıtılarak ya da yakılarak tüketilenler ve nikotin içersin ya da içermesin tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan elektronik sigara ve elektronik nargile ürünleri, uyuşturucu ve uyarıcı etkisi olan her türlü ürün,

Türk temsilciliklerinde elçi, konsolosların, subay, emniyet personeli ve diğer güvenlik görevlilerinin yanlarında getirdiği silahların haricinde ateşli silahlar.

İşgal ordusunda çöküş büyüyor: 7 Ekim'den bu yana 22 bin asker yaralandı

Burdur’da bir araç karşı şeride geçti: 2 ölü 3 yaralı

Mardin’de mısır kurutma tesisinde yangın çıktı

Nijerya, Benin'e yönelik darbe girişimine karşı asker konuşlandırdı

Ekvador’da mahkumlar arasında çatışma: 9 ölü

Çamlıca Kolejinde "Aile ve Çocuk İletişimi" semineri

Malatya'da kapalı psikiyatri servisi hizmete açıldı

Bütçe görüşmeleri iki hafta aralıksız devam edecek

Adana'da bir evde el bombası ele geçirildi

Louvre’da su sızıntısı: Mısır eserleri bölümünde yüzlerce çalışma zarar gördü

Zelenskiy, ABD ile barış görüşmelerinin "kolay" olmadığını söyledi

Şanlıurfa’da nitelikli dolandırıcılık operasyonu: 3 kişi tutuklandı

18 ilde dolandırıcılık operasyonu: 84 kişi tutuklandı

Şanlıurfa’da 5 binden fazla sentetik hap ele geçirildi

Diyarbakır’da yoğun sis etkili oldu

Uluslararası Göç Örgütü: Hızlı Destek güçlerinin ihlalleri nedeniyle Kordofan'dan göç artıyor

Adana'da park halindeki araçlara çarpan otomobil ters döndü

Şanlıurfa’da elektrik kesintileri mağdur ediyor: Kısas Mahallesi'nde protesto

Osmaniye’de STK’lardan Gazze için dayanışma kermesi

Guterres: Esed rejiminin düşmesi Suriye'de onlarca yıllık baskıyı bitirdi

Brent petrol 63,72 dolardan işlem görüyor

72 ilde uyuşturucu operasyonu: 970 şüpheli gözaltında

Tapunuzu 31 Aralık'a kadar alın: Yeni yılda harçlar üç kat artacak

Güney Afrika, Gazzelilerin zorla göç ettirilmesini engellemek için vize muafiyetini askıya aldı

Adana'da 41 yıl hapis cezası bulunan firari hükümlü yakalandı

Trump: Zelenskiy barış planını okumadığı için hayal kırıklığına uğradım

Altın fiyatlarında son durum

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Meteorolojiden 8 kente kuvvetli kar uyarısı

İşbirlikçi çetelerde kırılma anı: Onlarca silahlı milis HAMAS'a teslim oluyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgal ordusunda çöküş büyüyor: 7 Ekim'den bu yana 22 bin asker yaralandı

Burdur’da bir araç karşı şeride geçti: 2 ölü 3 yaralı

Mardin’de mısır kurutma tesisinde yangın çıktı

Nijerya, Benin'e yönelik darbe girişimine karşı asker konuşlandırdı

Ekvador’da mahkumlar arasında çatışma: 9 ölü

Çamlıca Kolejinde "Aile ve Çocuk İletişimi" semineri

Malatya'da kapalı psikiyatri servisi hizmete açıldı