• BIST 100

    16709,75%-1,57
  • DOLAR

    43,87% 0,07
  • EURO

    51,77% 0,21
  • GRAM ALTIN

    7322,66% 0,60
  • Ç. ALTIN

    11832,60% 0,00

Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu

24 Ekim 2020, Cumartesi 12:13
24 Ekim 2020, Cumartesi 12:13
Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu

Ticaret Bakanlığı, yurtdışından posta ve hızlı kargoyla gelen ürünler hakkında gümrük birimlerine uyarıda bulundu.

Bakanlığın yazısına göre, kişisel tedavide kullanılmak üzere yurtdışından getirilen ilaçlar için hastanın kendi doktorunun reçetesinin yanı sıra, yurtdışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen raporlar da geçerli olacak. Kargoyla cep telefonu yasağının istisnası ise yurtdışında unutulan telefonlar olacak.

Bakanlıktan gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüklerine yazılan yazıda, 1500 euro ve 30 kilogramı geçmeyen kişisel ürünlerin, kargoyla getirilebileceği, 22 euroyu geçmeyen mallarda ise gümrük muafiyeti olduğu hatırlatıldı.

Yazıya göre, gümrük limitlerinde, bir kişiye aynı gün içinde gelen kargolar dikkate alınacak.

Bazı mallar ile ilgili prosedür şöyle olacak:

KARGOYLA PARAYA YASAK

İthalatçı şirketlerin numunelik eşya veya model olarak getirdiği mallar, gümrük vergilerinden muaf olarak beyanla geçecek.

Posta veya hızlı kargo ile yurda getirilen çek ve nakit para, öncelikle bankalar aracılığıyla transfer edilmesi gereken nitelikte olup olmadığı yönünden incelemeye alınacak. Yurtdışından gelen çek veya paranın posta ve hızlı kargo tarafından alıcıya teslim edilmesine izin verilmeyecek. Bu gibi gönderiler, rezerve odasında muhafaza altına alınacak.

Milliyet'in haberine göre; posta veya hızlı kargo ile şahsi tedavide kullanılmak üzere getirilen ilaçlara, gümrük memurunca alıcı şahsın hastalığının tedavisiyle ilgili olduğuna kişinin yazılı beyanı ve yapılacak araştırmada kesin kanaat getirilmesi halinde izin verilecek. Gümrüğe sağlık kuruluşundan alınan rapor, doktor raporu veya reçete sunulması halinde ilaçlar yurda sokulacak. Yurtdışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen doktor raporu ya da reçete de Türkiye’ye giriş için geçerli belge olarak kabul edilebilecek.

İlaç hasta yakını adına gelirse her iki şahıstan da yazılı beyan istenecek.

CEP TELEFONU İSTİSNASI

Cep telefonunun Türkiye’de serbest dolaşıma sokulabilmesi için, sadece yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde olması gerekiyor. Yolculuk öncesi veya sonrasında kargoyla gönderilen cep telefonları, “yolcu beraberi eşya” kapsamında da olsa yurda kabul edilmeyecek. Cep telefonu yurtdışından, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla muafen veya vergileri ödenerek hiçbir şekilde Türkiye’ye sokulamayacak.

Yurtdışına giden yolcuların IMEI numarası kayıtlı olan cep telefonlarının yurtdışında kalması halinde ise bu telefonlara muafiyet tanınabilecek. Bu şekilde yurtdışında kalan telefonlar, Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’nin internet sitesinden yapılacak IMEI sorgulaması yapılarak kargoyla Türkiye’ye getirilecek.

SPORCU GIDASI YASAK

Yurtdışından gelen hayvansal ve bitkisel ürünler kendi mevzuatlarına göre kontrol edildikten sonra yurda sokulacak. “Takviye edici gıdalar” ve “sporcu gıdaları” ise, posta ve kargoyla Türkiye’ye getirtilemeyecek. Bu ürünleri doktor tavsiyesiyle kullandığını raporla ispatlayanlar ile “Milli Sporcu Belgesi”ni ibraz eden milli sporcular ise yasaktan muaf tutulacak.

Kargo ve postayla yurda sokulması yasak olan diğer bazı ürünler ise şöyle:

Tırnaklar, saçlar, dudak ve dişlere uygulanan diş macunu, temizleyici, koku verici gibi kozmetik ürünler,

Alkol, alkollü ürünler, tütün ürünleri, ısıtılarak ya da yakılarak tüketilenler ve nikotin içersin ya da içermesin tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan elektronik sigara ve elektronik nargile ürünleri, uyuşturucu ve uyarıcı etkisi olan her türlü ürün,

Türk temsilciliklerinde elçi, konsolosların, subay, emniyet personeli ve diğer güvenlik görevlilerinin yanlarında getirdiği silahların haricinde ateşli silahlar.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Öter: TMO'nun elindeki buğdayı satışa çıkarması tüketiciye bir katkısı olmadı

Batman'da İslam şehitleri resim sergisi açıldı

Mersin’de trafik denetimi gerçekleştirildi

Bursa'da 4 kuşaktır devam eden Ramazan helvası geleneği

Meteorolojiden Malatya için kar yağışı uyarısı

Siyonist barbarlık: 15 sağlık görevlisine 900’den fazla kurşun yağdırmışlar

19 özel okul hakkında "fahiş fiyat" soruşturması

100 milyon dolarlık soygundan aylar sonra Louvre Müzesi Müdürü Laurence des Cars istifa etti

Malatya'da kuyumcu soygunu girişimi ile ilgili 3 kişi tutuklandı

Doğu ve Güneydoğu'da kuvvetli yağış uyarısı

Battalgazi Belediyesi'nden alt serim çalışması yaptı

Elazığ için kuvvetli yağış uyarısı

Türkiye-Suriye gümrük iş birliği güçlendiriliyor

Seyahat etme ve keşfetmeye olan sevginiz genetik kökenli olabilir

Bakan Tekin: Bildiri yayımlayan 168 kişi için dava açtık

Gaz sıkışması ve mide şişkinliği: Nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunların derdi laiklik değil, bu toprakların kutsallarıyladır

Doğan: Nerede bir mazlum varsa oraya umut ulaştırmanın hesabını yapıyoruz

İstanbul sıfır atıkta örnek şehir olacak

Prof. Dr. Ergüder: Ramazan, sigara ve bağımlılıklarla mücadelede büyük bir fırsat

İslami Cihad: Sözde "Barış Konseyi" bir tiyatrodur

Tuzla’da şantiyede çıkan yangın söndürüldü

Konya otogarında HGS dönemi

Adalet Bakanı Gürlek: Terörsüz Türkiye raporunda şahsa özgü düzenleme yok

İzmit’te dolandırıcılık suçundan aranan şahıs yakalandı

Konya'da Ramazan tedbirleri artırıldı

Ülkeler ve şirketlerin uydu gönderme rekabeti kızışıyor: Dünya yörüngesinde rekor fırlatma

Mil-Sen Konfederasyonu'ndan HÜDA PAR Milletvekili Dinç’e destek ziyareti

Gazze'de yüzlerce çadır sular altında: Abluka krizi derinleştirdi

Mersin'de değerlendirme ve koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Öter: TMO'nun elindeki buğdayı satışa çıkarması tüketiciye bir katkısı olmadı

Batman'da İslam şehitleri resim sergisi açıldı

Mersin’de trafik denetimi gerçekleştirildi

Bursa'da 4 kuşaktır devam eden Ramazan helvası geleneği

Meteorolojiden Malatya için kar yağışı uyarısı

Siyonist barbarlık: 15 sağlık görevlisine 900’den fazla kurşun yağdırmışlar

19 özel okul hakkında "fahiş fiyat" soruşturması