• BIST 100

    9150,79%0,42
  • DOLAR

    38,61% 0,11
  • EURO

    43,79% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4191,50% 1,40
  • Ç. ALTIN

    6785,64% 1,89

Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu

EKONOMİ 24.10.2020 12:13:40 0
Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu

Yurtdışından ilaca rapor zorunluluğu

Ticaret Bakanlığı, yurtdışından posta ve hızlı kargoyla gelen ürünler hakkında gümrük birimlerine uyarıda bulundu.

Bakanlığın yazısına göre, kişisel tedavide kullanılmak üzere yurtdışından getirilen ilaçlar için hastanın kendi doktorunun reçetesinin yanı sıra, yurtdışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen raporlar da geçerli olacak. Kargoyla cep telefonu yasağının istisnası ise yurtdışında unutulan telefonlar olacak.

Bakanlıktan gümrük ve dış ticaret bölge müdürlüklerine yazılan yazıda, 1500 euro ve 30 kilogramı geçmeyen kişisel ürünlerin, kargoyla getirilebileceği, 22 euroyu geçmeyen mallarda ise gümrük muafiyeti olduğu hatırlatıldı.

Yazıya göre, gümrük limitlerinde, bir kişiye aynı gün içinde gelen kargolar dikkate alınacak.

Bazı mallar ile ilgili prosedür şöyle olacak:

KARGOYLA PARAYA YASAK

İthalatçı şirketlerin numunelik eşya veya model olarak getirdiği mallar, gümrük vergilerinden muaf olarak beyanla geçecek.

Posta veya hızlı kargo ile yurda getirilen çek ve nakit para, öncelikle bankalar aracılığıyla transfer edilmesi gereken nitelikte olup olmadığı yönünden incelemeye alınacak. Yurtdışından gelen çek veya paranın posta ve hızlı kargo tarafından alıcıya teslim edilmesine izin verilmeyecek. Bu gibi gönderiler, rezerve odasında muhafaza altına alınacak.

Milliyet'in haberine göre; posta veya hızlı kargo ile şahsi tedavide kullanılmak üzere getirilen ilaçlara, gümrük memurunca alıcı şahsın hastalığının tedavisiyle ilgili olduğuna kişinin yazılı beyanı ve yapılacak araştırmada kesin kanaat getirilmesi halinde izin verilecek. Gümrüğe sağlık kuruluşundan alınan rapor, doktor raporu veya reçete sunulması halinde ilaçlar yurda sokulacak. Yurtdışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen doktor raporu ya da reçete de Türkiye’ye giriş için geçerli belge olarak kabul edilebilecek.

İlaç hasta yakını adına gelirse her iki şahıstan da yazılı beyan istenecek.

CEP TELEFONU İSTİSNASI

Cep telefonunun Türkiye’de serbest dolaşıma sokulabilmesi için, sadece yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde olması gerekiyor. Yolculuk öncesi veya sonrasında kargoyla gönderilen cep telefonları, “yolcu beraberi eşya” kapsamında da olsa yurda kabul edilmeyecek. Cep telefonu yurtdışından, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla muafen veya vergileri ödenerek hiçbir şekilde Türkiye’ye sokulamayacak.

Yurtdışına giden yolcuların IMEI numarası kayıtlı olan cep telefonlarının yurtdışında kalması halinde ise bu telefonlara muafiyet tanınabilecek. Bu şekilde yurtdışında kalan telefonlar, Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’nin internet sitesinden yapılacak IMEI sorgulaması yapılarak kargoyla Türkiye’ye getirilecek.

SPORCU GIDASI YASAK

Yurtdışından gelen hayvansal ve bitkisel ürünler kendi mevzuatlarına göre kontrol edildikten sonra yurda sokulacak. “Takviye edici gıdalar” ve “sporcu gıdaları” ise, posta ve kargoyla Türkiye’ye getirtilemeyecek. Bu ürünleri doktor tavsiyesiyle kullandığını raporla ispatlayanlar ile “Milli Sporcu Belgesi”ni ibraz eden milli sporcular ise yasaktan muaf tutulacak.

Kargo ve postayla yurda sokulması yasak olan diğer bazı ürünler ise şöyle:

Tırnaklar, saçlar, dudak ve dişlere uygulanan diş macunu, temizleyici, koku verici gibi kozmetik ürünler,

Alkol, alkollü ürünler, tütün ürünleri, ısıtılarak ya da yakılarak tüketilenler ve nikotin içersin ya da içermesin tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan elektronik sigara ve elektronik nargile ürünleri, uyuşturucu ve uyarıcı etkisi olan her türlü ürün,

Türk temsilciliklerinde elçi, konsolosların, subay, emniyet personeli ve diğer güvenlik görevlilerinin yanlarında getirdiği silahların haricinde ateşli silahlar.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile Putin görüştü

Mardin’de “Mera Islah Projeleri” sayesinde 85 bin hayvanın ihtiyacı karşılanacak

Battalgazi Belediye Başkanı Taşkın: Rezerv alanlar hızla yükseliyor

Bingöl'de kardeşini kasten öldürmek suçundan aranan şahıs yakalandı

Doğal ihtiyaçlar zamanında karşılanmalı

Ağrı'dan 175 hacı adayı kutsal topraklara uğurlandı

HÜDA PAR heyetinden Bingöl Dörtyol esnafına ziyaret

Umut Kervanı kurban organizasyonuyla Gazze'ye umut olacak

Merz, Almanya'nın yeni başbakanı oldu

ABD-işgal rejimi Yemen'e hava saldırıları düzenledi

Yapıcıoğlu: Çifte vatandaş siyonistlerin yargılanmasına yönelik kanun teklifimizdeki öneriler 10. Yargı Paketine ilave yapılabilir

Zirai dondan etkilenen kayısı ağaçları odun fiyatına satılıyor

Van YYÜ’de ‘Filistin Günleri’ düzenleniyor

Mahallemiz tertemiz kampanyasının ikinci durağı Petrolkent mahallesiydi

Mersin’de uyuşturucu operasyonu: 2 zehir satıcısı yakalandı

Batman Valisi Canalp: Uyuşturucuyla mücadelede 4 ayda 100 tutuklama gerçekleştirildi

Piyasadaki taklit ve hileli gıda ürünü sayısı bin 418'e yükseldi

İşgalcilerin saldırısına uğrayan "Vicdan Gemisi" için basın toplantısı düzenlendi

Cizre beş yıl sonra Fıstıkçılığın merkezi olacak

Sürücüler Dikkat! Eski tip ehliyet yenileme süresi 31 Temmuz’da doluyor

Malatya'da 2 otomobil çarpıştı: 1 yaralı

Batman'da asansör ustası 6'ncı kattan düştü

Bursa'da toplu taşıma çalışanları, görüşmelerin sonuçsuz kalmasıyla greve gitti

Diyarbakır'da ulaşıma yüzde 30 zam

Bir mehir, bir yolculuk: Motorla umreye giden çiftin hikâyesi

HÜDA PAR Kahramanmaraş İl Başkanlığı esnaf ve köy ziyaretlerine devam ediyor

Siyonist rejim haberleri sansürlemeyi sürdürüyor

Siyonist vahşet durmaksızın sürüyor: 24 saatte 48 şehit

UNRWA: 66 bin Gazzeli çocuk açlıkla savaşıyor

Erkenek Tünelinde ikiye ayrılan tır kazasının görüntüleri çıktı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ