• BIST 100

    10876,50%0,05
  • DOLAR

    41,98% 0,08
  • EURO

    48,69% -0,01
  • GRAM ALTIN

    5366,37% 1,26
  • Ç. ALTIN

    8924,75% -0,25

Yüz binlerce ultra-Ortodoks Yahudi, zorunlu askerliğe karşı gösteri düzenledi

30 Ekim 2025, Perşembe 19:33
30 Ekim 2025, Perşembe 19:33
Yüz binlerce ultra-Ortodoks Yahudi, zorunlu askerliğe karşı gösteri düzenledi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yüz binlerce ultra-Ortodoks Yahudi, işgal ordusuna "zorunlu askerlik" uygulamasını protesto etmek için işgal altındaki Kudüs girişinde gösteri yaptı. İşgal polisi ise şehrin girişlerini ve merkezi caddelerini kapattı.

İşgal medyası, işgal ordusunda "askerlik hizmetini" reddeden Yeşiva öğrencilerinin tutuklanmasını protesto etmek için düzenlenen ve "Milyon Adam Yürüyüşü" adı verilen gösteriye yüz binlerce kişinin katıldığını bildirdi.

Siyonist TV kanalı 14, işgal hükümetinin çıkarmaya çalıştığı "zorunlu askerlik" yasasına karşı protesto amacıyla yaklaşık 200 bin Haredi üyesinin işgal altındaki Kudüs'e geldiğini bildirdi.

Ülkenin dört bir yanından protestocuların akın ettiği, bunun sonucunda ciddi trafik sıkışıklıklarının yaşandığı ve şehre, şehrin içinde ve çevresinde giden ana yolların kapandığı bildirildi.

Siyonist Demiryolları Şirketi, aşırı kalabalığı önlemek amacıyla Kudüs'teki merkez istasyonunun (Yitzhak Navon) saat 14.00'ten itibaren yolcu alımını durduracağını duyurdu.

Merkez tren istasyonunun kapatılması kararı, protestoyu "Ayalon Caddesi ve 6. Rota da dahil olmak üzere ülkenin diğer yerlerine yaymakla" tehdit eden gösteri organizatörlerini öfkelendirdi. Organizatörlerden biri, "Organize bir gösteri düzenlemeye çalışmamızın ardından yetkililer bize kaos yaşatıyor." dedi.

Bu bağlamda Knesset'teki ultra-Ortodoks partiler, askerlik yasasının yürürlükten kaldırılması için çabalarını sürdüreceklerini açıklayarak, "Tevrat toplumunun karakterini korumak, aşılamayacak bir kırmızı çizgidir." dedi.

Haredimliler, Yüksek Mahkeme'nin (en yüksek yargı organı) 25 Haziran 2024'te, öğrencileri askere alınmaya zorlayan ve "askerlik hizmetini" reddeden dini kurumlara maddi yardım yapılmasını engelleyen kararının ardından karşı protestolarını sürdürüyor.

İşgal rejiminde 10 milyonluk siyonist yerleşimcinin yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturan Haredim, askerlik yapmayı reddediyor ve hayatlarını "Tevrat'ı incelemeye adadıklarını, laik topluma entegre olmanın dini kimlikleri ve toplumlarının devamlılığı için tehdit oluşturduğunu" savunuyor.

Haredi Yahudiler, on yıllardır, dini okullarda eğitim görme bahanesiyle defalarca erteleme alarak, 18 yaşına geldiklerinde askerlikten muaf tutulabiliyorlar; ta ki muafiyet yaşı olan 26'ya ulaşana kadar.

Muhalefet ise işgal hükümetinin başı Binyamin Netanyahu'yu, bu yılın başlarında hükümetten çekilen ancak taleplerini karşılayan bir yasa çıkar çıkmaz geri dönmeye hazırlanan Şas ve Birleşik Tevrat Yahudiliği partilerinin taleplerine yanıt olarak Haredim'i askerlikten muaf tutan bir yasa çıkarmaya çalışmakla suçluyor.

Knesset Dışişleri ve Güvenlik Komitesi Başkanı Boaz Bismuth, önümüzdeki hafta Haredimleri zorunlu askerlik hizmetinden muaf tutan yasa tasarısının yeni versiyonunu sunmayı planlıyor.

Yeni formül, Haredilerin orduda muharebe birliklerinde zorunlu kota olarak görev yapma zorunluluğunu ortadan kaldırırken, zorunlu hizmet kotalarına dahil edilen "sivil güvenlik" hizmeti olarak tanımlanan görevleri yerine getirmelerine olanak sağlıyor.

Taslakta, "Haredi" terimi, önceki versiyonlarda belirtildiği gibi üç yıl yerine en az iki yıl bir "yeşiva"da eğitim görmüş kişi olarak tanımlanıyor ve böylece muafiyet kapsamına girenlerin kapsamı, Tevrat eğitimini bırakan veya bırakanları da kapsayacak şekilde genişletiliyor.

Taslağın bir diğer maddesinde, Tevrat seminerlerinde derslere katılım ve devamın kanıtlanması için parmak izi kullanma zorunluluğu kaldırılmış, sıkı teknik kısıtlamalar olmaksızın, derse bağlılığın belgelendiği esnek elektronik kayıt sistemlerine dayalı bir alternatif önerilmişti.

Yurt dışına seyahat ise 26 yaşına kadar yasak. Zira yeni yasada, "ömür boyu yasak konulmaması gerektiği" yönündeki yasal tavsiyeye dayanarak, "bu yaşa ulaşıldığı günden itibaren" çıkışa izin veriliyor.

Yeni formül, Haredim'in askere alınması konusundaki bölünmeyi daha da derinleştiriyor. Zira Haredi partileri, hükümetteki katılımlarının devam etmesini, mevcut Knesset oturumunda yasanın geçirilmesine bağlıyor. Muhalefet partileri ise yasanın geçirilmesinin "kitlesel askerlikten kaçmayı meşrulaştıracağı ve Haredim ile işgal rejimi toplumunun geri kalanı arasındaki uçurumu derinleştireceği" konusunda uyarıda bulunuyor. (İLKHA)

Hatay’da lastiği patlayan otomobil tarlaya uçtu: 1 ölü, 2 yaralı

Siyonist rejim ve Yahudi çeteler Batı Şeria’da Filistinlilere ait tarım arazilerine zarar veriyor

Nevşehir’de otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Parmağına sıkışan yüzük ifaiye ve doktorların müdahalesiyle çıkarıldı

Kocaeli’de 10 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Tanzanya'da genel seçimlerin ardından sokaklar savaş alanına döndü

BM: Ateşkes kapsamında Gazze'ye yardımların kapsamı genişletilmeli

ABD, Pasifik Okyanusu'nda bir tekneyi daha batırdı

Dışişleri Bakanı Erakçi: İran yapıcı nükleer müzakerelere hazır

Kocaeli’de çöken binada hayatını kaybeden Bilir ailesi toprağa verildi

İletişim Başkanı Duran: Türkiye-Almanya ilişkilerinde yeni dönem başladı

Kamyonet ile cip çarpıştı: 4 yaralı

Karayipler'i vuran Melissa Kasırgasında ölü sayısı 34'e yükseldi, 12 kayıp

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Libya açıklarında göçmen teknesi battı: 18 ölü

Rusya: Ukrayna'da iki yerleşim yeri daha Rusya’nın kontrolüne geçti

Elazığ’da çobanın yanına yıldırım düştü, o an cep telefonuna yansıdı

Siyonist rejim hiçbir anlaşmaya uymuyor

HÜDA PAR heyetinden Mersin Şehir Hastanesi’ne ziyaret

Mersin 112 Acil Çağrı Merkezi’nden öğrencilere tanıtım etkinliği

Yüz binlerce ultra-Ortodoks Yahudi, zorunlu askerliğe karşı gösteri düzenledi

Vali Kızılkaya: Ailenin güçlenmesi, toplumsal kalkınmanın anahtarıdır

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir: Cizre Barajı sadece enerji değil, bölgesel kalkınma projesidir

Polonya savaş uçakları Rus uçağını engelledi

Konya Akyokuş’ta kamyon devrildi: Sürücü ağır yaralandı

Kastamonu’da bin 56 adet sentetik ecza hapı ele geçirildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Almanya ile ticaret hacmimizi 60 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz

Konya’da eski tip ehliyet sahiplerine uyarı: Son tarih yarın

Konya Akşehir’de uyuşturucu operasyonu: Bir tutuklama

Kassam Tugayları, iki siyonist esirin cesedini Kızılhaç'a teslim etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Hatay’da lastiği patlayan otomobil tarlaya uçtu: 1 ölü, 2 yaralı

Siyonist rejim ve Yahudi çeteler Batı Şeria’da Filistinlilere ait tarım arazilerine zarar veriyor

Nevşehir’de otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Parmağına sıkışan yüzük ifaiye ve doktorların müdahalesiyle çıkarıldı

Kocaeli’de 10 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Tanzanya'da genel seçimlerin ardından sokaklar savaş alanına döndü

BM: Ateşkes kapsamında Gazze'ye yardımların kapsamı genişletilmeli