• BIST 100

    11238,36%0,44
  • DOLAR

    42,58% 0,05
  • EURO

    49,53% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5757,84% 0,38
  • Ç. ALTIN

    9278,67% -0,18

Yüzlerce müşterinin bilgilerini yatırım firmasına veren bankaya şok ceza!

22 Temmuz 2021, Perşembe 10:56
22 Temmuz 2021, Perşembe 10:56
Yüzlerce müşterinin bilgilerini yatırım firmasına veren bankaya şok ceza!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yüzlerce müşterinin bilgilerini yatırım firmasına veren bankaya şok ceza!

Bir banka çalışanı, 346 müşteriye ait hesap bilgilerini arkadaşının çalıştığı yatırım firmasına iletti. Durumun ortaya çıkmasıyla ayaklanan müşteriler Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun (KVKK) kapısını çaldı.

Yürütülen soruşturmada; çalışanın 346 müşteriye ait bilgileri bir word dokümanına işlediği ve söz konusu dokümanı e-posta ile bir yatırım firmasında çalıştığını ve arkadaşı olduğunu iddia ettiği 3. kişiye gönderdiği tespit edildi.

Söz konusu müşterilerin hepsinin bir yatırım şirketine para transferlerinin bulunduğu, ihlalden etkilenen kişisel veri kategorilerinin kimlik, iletişim, müşteri işlem ve finans verileri olduğu ortaya çıktı. Verileri paylaşılan müşterilerin ihlale sebebiyet veren çalışanın ilişkili olduğu şubenin müşterileri olmadığı, bu nedenle çalışanın verileri toplaması ve paylaşmasının mesnedinin bulunmadığı belirtildi.

Yapılan incelemede; ihlalden 346 banka müşterisinin şube no, hesap no, ad-soyadı, cep telefonu numarası ve bu müşterilerin bankadaki hesaplarından bir yatırım firması hesabına gönderdikleri yatırım işlemi tutar bilgilerinin etkilendiği tespit edildi. İhlal ile ilgili olan personelin veri ihlalinin gerçekleşmesinden 1 seneyi aşkın süre önce 09.10.2018 tarihinde “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” eğitimini tamamlamış olmasına rağmen, bahse konu eğitimden sonra bizzat ihlali gerçekleştirmiş olmasının verilen eğitimin yeterli ve etkin olmadığı hususunda şüphe oluşturduğu belirlendi.

TEDBİRLER YETERSİZ KALDI

Banka dışına giden e-postalara ilişkin Veri Sızıntısı Tespit/Önleme Sisteminin mevcut olduğunun belirtilmesine rağmen söz konusu ihlale neden olan e-postanın DLP sistemleri tarafından engellenmemesine dikkat çekildi. Kurul kararında şu ifadelere yer verildi: “’Gerekli teknik ve idari tedbirler planlanarak uygulamaya konulmalıdır’ ifadeleri uyarınca yetkisiz olarak kişisel veri aktarımı önleme açısından veri sorumlusunun almış olduğu tedbirlerin yetersiz kaldığı anlaşılmaktadır. Veri güvenliğini sağlamaya yönelik veri sorumlusunun almış olduğu teknik ve idari tedbirlerin yetersiz kaldığının göstergesi olduğu dikkate alındığında, veri güvenliğini sağlamaya yönelik gerekli teknik ve idari tedbirleri almayan veri sorumlusu hakkında kabahatin haksızlık içeriği, veri sorumlusunun kusuru ve ekonomik durumu da göz önünde bulundurularak Kanunun 18(1)(b) bendi kapsamında 225 bin TL, ilgili kişilere gerekli bildirimlerin yapıldığı ve söz konusu bildirim örneklerinin tarafımıza gönderildiği ortadadır.

275 BİN TL CEZA KESİLDİ

Kurumumuza bildirimin geç yapılması sebebiyle veri ihlalinin öğrenilmesinden itibaren başlayan 72 saatlik süre içerisinde bildirim koşulunun sağlanmadığı dikkate alındığında, (Kurul kararında belirtilen 72 saatlik süre içerisinde) bildirimde bulunma yükümlülüğüne aykırı hareket etmesi nedeniyle veri sorumlusu hakkında Kanunun 18 (1)(b) bendi uyarınca 50 bin TL olmak üzere toplam 275 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.”

Bakan Göktaş, Sosyal Kooperatifler Çalıştayı'nda konuştu 

Trump: Avrupa'nın liderleri zayıf, çok konuşup hiçbir şey başarmıyor

ABD savaş uçakları Venezuela sınırında görüldü

Halid Meşal: Silah Filistinliler için varlık meselesidir

Adana'da işçi servisi kanala düştü: 18 yaralı

Mali suçlara yönelik 52 ilde eş zamanlı operasyon: 179 şüpheli yakalandı

Endonezya’da 7 katlı binada yangın: En az 22 ölü

Altın fiyatları güne düşüşle başladı

Döviz kurlarında son durum

Meteoroloji'den yağmur ve kar uyarısı

ABD'li yetkili: Gazze'de ateşkesin ikinci aşaması için yoğun pazarlık yürütülüyor

Avrupa ülkelerinden UNRWA binalarına zorla girilmesine tepki

Asgari ücret pazarlığı cuma günü başlıyor

948 hâkim ve savcının görev yeri yeniden belirlendi

BM: Gazze'de durum felaket boyutunda

Gazze'de bir şehit daha: Siyonist rejim ateşkesi bozmaya devam ediyor

BM'den işgal rejimine: Sarı hat dayatmasını tanımıyoruz

Hatay’da göçmen kaçakçılığı operasyonu: 10 kişi yakalandı

Çin ve Rusya'dan ortak hava devriyesi 

Konya’da uyuşturucu operasyonlarında 1 ayda 76 tutuklama

Bakan Bolat, Kanadalı mevkidaşı Sidhu ile ikili ticaret gündemini ele aldı

RSF: Dünyanın en çok gazeteci öldüren ülkesi israil

Rusya: ABD-Ukrayna görüşmesinin sonucunu bekliyoruz

Tekirdağ'da zincirleme kaza: 5 yaralı

Adana’da 3.5 büyüklüğünde deprem

Malatya'da torbacı operasyonu: 1 gözaltı

Kongo'daki çatışmalarda 1 haftada 74 kişi hayatını kaybetti

Dışişleri Bakanlığı’ndan Doğu Kudüs’teki UNRWA binasına baskına tepki

Siyonist işgalciler Mescid-i Aksa'yı bastı, Talmudik ayinler yaptı

AB, Ukrayna'ya gönderecek para bulamıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Göktaş, Sosyal Kooperatifler Çalıştayı'nda konuştu 

Trump: Avrupa'nın liderleri zayıf, çok konuşup hiçbir şey başarmıyor

ABD savaş uçakları Venezuela sınırında görüldü

Halid Meşal: Silah Filistinliler için varlık meselesidir

Adana'da işçi servisi kanala düştü: 18 yaralı

Mali suçlara yönelik 52 ilde eş zamanlı operasyon: 179 şüpheli yakalandı

Endonezya’da 7 katlı binada yangın: En az 22 ölü