• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

Yüzlerce müşterinin bilgilerini yatırım firmasına veren bankaya şok ceza!

22 Temmuz 2021, Perşembe 10:56
22 Temmuz 2021, Perşembe 10:56
Yüzlerce müşterinin bilgilerini yatırım firmasına veren bankaya şok ceza!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Yüzlerce müşterinin bilgilerini yatırım firmasına veren bankaya şok ceza!

Bir banka çalışanı, 346 müşteriye ait hesap bilgilerini arkadaşının çalıştığı yatırım firmasına iletti. Durumun ortaya çıkmasıyla ayaklanan müşteriler Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun (KVKK) kapısını çaldı.

Yürütülen soruşturmada; çalışanın 346 müşteriye ait bilgileri bir word dokümanına işlediği ve söz konusu dokümanı e-posta ile bir yatırım firmasında çalıştığını ve arkadaşı olduğunu iddia ettiği 3. kişiye gönderdiği tespit edildi.

Söz konusu müşterilerin hepsinin bir yatırım şirketine para transferlerinin bulunduğu, ihlalden etkilenen kişisel veri kategorilerinin kimlik, iletişim, müşteri işlem ve finans verileri olduğu ortaya çıktı. Verileri paylaşılan müşterilerin ihlale sebebiyet veren çalışanın ilişkili olduğu şubenin müşterileri olmadığı, bu nedenle çalışanın verileri toplaması ve paylaşmasının mesnedinin bulunmadığı belirtildi.

Yapılan incelemede; ihlalden 346 banka müşterisinin şube no, hesap no, ad-soyadı, cep telefonu numarası ve bu müşterilerin bankadaki hesaplarından bir yatırım firması hesabına gönderdikleri yatırım işlemi tutar bilgilerinin etkilendiği tespit edildi. İhlal ile ilgili olan personelin veri ihlalinin gerçekleşmesinden 1 seneyi aşkın süre önce 09.10.2018 tarihinde “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” eğitimini tamamlamış olmasına rağmen, bahse konu eğitimden sonra bizzat ihlali gerçekleştirmiş olmasının verilen eğitimin yeterli ve etkin olmadığı hususunda şüphe oluşturduğu belirlendi.

TEDBİRLER YETERSİZ KALDI

Banka dışına giden e-postalara ilişkin Veri Sızıntısı Tespit/Önleme Sisteminin mevcut olduğunun belirtilmesine rağmen söz konusu ihlale neden olan e-postanın DLP sistemleri tarafından engellenmemesine dikkat çekildi. Kurul kararında şu ifadelere yer verildi: “’Gerekli teknik ve idari tedbirler planlanarak uygulamaya konulmalıdır’ ifadeleri uyarınca yetkisiz olarak kişisel veri aktarımı önleme açısından veri sorumlusunun almış olduğu tedbirlerin yetersiz kaldığı anlaşılmaktadır. Veri güvenliğini sağlamaya yönelik veri sorumlusunun almış olduğu teknik ve idari tedbirlerin yetersiz kaldığının göstergesi olduğu dikkate alındığında, veri güvenliğini sağlamaya yönelik gerekli teknik ve idari tedbirleri almayan veri sorumlusu hakkında kabahatin haksızlık içeriği, veri sorumlusunun kusuru ve ekonomik durumu da göz önünde bulundurularak Kanunun 18(1)(b) bendi kapsamında 225 bin TL, ilgili kişilere gerekli bildirimlerin yapıldığı ve söz konusu bildirim örneklerinin tarafımıza gönderildiği ortadadır.

275 BİN TL CEZA KESİLDİ

Kurumumuza bildirimin geç yapılması sebebiyle veri ihlalinin öğrenilmesinden itibaren başlayan 72 saatlik süre içerisinde bildirim koşulunun sağlanmadığı dikkate alındığında, (Kurul kararında belirtilen 72 saatlik süre içerisinde) bildirimde bulunma yükümlülüğüne aykırı hareket etmesi nedeniyle veri sorumlusu hakkında Kanunun 18 (1)(b) bendi uyarınca 50 bin TL olmak üzere toplam 275 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.”

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Karla kapalı köyde fenalaşan hasta 5 saatlik çalışmayla kurtarıldı

Endonezya'da toprak kayması: 7 ölü, 82 kayıp

Suriye'de ateşkes 15 gün uzatıldı

Rusya'dan Ukrayna'nın farklı bölgelerine hava saldırısı

ABD'den Kanada’ya yüzde 100 gümrük vergisi tehdidi

Muğla'da zincirleme trafik kazası: 4 yaralı

Diyarbakır'da parkta kafe yangını

MİT Başkanı Kalın HAMAS müzakere heyeti ile görüştü

ABD'de bir apartmanda yangın. 1 ölü, 14 yaralı

ABD-Rusya-Ukrayna görüşmelerinde yeni toplantılar gelecek hafta

ABD'de ICE protestoları şiddetleniyor

Rusya: Ukrayna ordusu, Donbas'ı terk etmeli

2026 Alan Sıralaması’nda Türkiye üniversitelerinin küresel yükselişi sürüyor

Tokat'ta uyuşturucu ve silah operasyonu: 14 gözaltı

Bilim Kafe’de uzayın sırları üç kuşakla birlikte keşfedildi

Palandöken: Esnafa özel enerji tarifesi olmadan enflasyonla mücadele olmaz

Grönland'dan Trump’a egemenlik tepkisi

Nordik-Baltık Sekizlisi, Rusya'nın Ukrayna'daki enerji altyapısına saldırılarını kınadı

Malatya'da 176 mahallede 4 bin 71 kilometre yol ulaşıma açıldı

e-YDS 2026/1 İngilizce sonuçları açıklandı

Samsun'da zincirleme trafik kazası: 1 ölü, 3 yaralı

ABD’de yoğun kar yağışı, buz fırtınaları ve dondurucu soğuk alarmı

Hafızlara belgeleri umrede takdim edildi

Yaya önceliğini hiçe sayan kamyon sürücüsüne işlem

Afganistan’da şiddetli kar ve yağmur felakete dönüştü: 61 can kaybı

HÜDA PAR GİK Üyesi Şahin: PKK/PYD Kürtlerin meşru temsilcisi değildir

HÜDA PAR Bursa İl Başkanı Aras’tan Bursa’daki su zamlarına tepki

Dünyaca Ünlü Yazar Manaf 2025 Yılı International Peace Prize Ödülü’nü Aldı

GİB’ten lüks yaşam paylaşımlarına yakın takip

Gazze’de soykırım sürüyor: Yakacak toplayan iki çocuk şehid edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Karla kapalı köyde fenalaşan hasta 5 saatlik çalışmayla kurtarıldı

Endonezya'da toprak kayması: 7 ölü, 82 kayıp

Suriye'de ateşkes 15 gün uzatıldı

Rusya'dan Ukrayna'nın farklı bölgelerine hava saldırısı

ABD'den Kanada’ya yüzde 100 gümrük vergisi tehdidi

Muğla'da zincirleme trafik kazası: 4 yaralı

Diyarbakır'da parkta kafe yangını