• BIST 100

    9404,89%1,12
  • DOLAR

    39,84% 0,32
  • EURO

    46,74% 0,42
  • GRAM ALTIN

    4197,30% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6738,60% -1,07

Yüzlerce yıllık eserleri 3 metrekarelik antikacı dükkanında satıyor

11 Ekim 2022, Salı 12:55
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Yüzlerce yıllık eserleri 3 metrekarelik antikacı dükkanında satıyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yüzlerce yıllık eserleri 3 metrekarelik antikacı dükkanında satıyor

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde yaşayan Ali Sait Özkal, eski kaliteli eşyaları toplama merakını antikacılığa dönüştürdü. Değişik şehirlerden 12 yaşından itibaren toplamaya başladığı, el yapımı güzel ürünleri, 3 metrekarelik dükkanında sergileyip satmaya başladı.
Sur ilçesinde bulunan tarihi Hasan Paşa Hanı’nda 46 yıldır antikacılık yapan Ali Sait Özkal (58), merakı üzerine köylerden topladığı milyon değerlik antika süs eşyalarını 3 metrekarelik dükkanda satışa çıkardı. Küçük dükkanında Osmanlı Dönemi’nden kalan kolyeler, hamailler ve Ermeni ustaların 300 yıllık gümüş savatlı bilezik ve küpeleri müşterilerin dikkatine sunuyor.
Antika kültürünün nesilden nesile geçmesi gerektiğini anlatan Ali Sait Özkal, gelen müşterilere sattığı eşyaları özel kutulara yerleştirip öyle teslim ediyor. Müşterilerin aldıkları eşyaların, dedelerden kalma bir hatıra diye evlerde sakladığını ifade eden Özkal, dükkanda bulunan antika eşyalarının tarihine değindi. Osmanlı’dan kalma eşyalardan eski Ermeni işçilikli süs eşyalarına kadar topladığı antikaları dükkanında bulundurduğunu belirten Özkal, “Eski Ermeni işçiliği süs eşyalarımız bulunmakta. Örneğin elimizde tepelik var. Eskiden kadınların başa koydukları büyük tepeliklerdir. Nereden bakarsan 200 yıllık bir geçmişi var. Bu tepelikler o dönem kadınların en önemli takıları idi. Gümüş parçalardır, üzerinde mercan, yarı değerli taşlarla güzel tasarımlar yapılırdı. 300-400 ve 600 yıllık eşyalar bende mevcut. Antika eşyalarımın çoğu Osmanlı’dan kalma olduğu için maddi ve manevi değerleri yüksek. Bunların tamirlerini yapıp sergiliyoruz dükkanımızda. Antika eşyalara önem veren müşterilerimize satışa sunuyoruz” dedi.
Köylü mercanı adı verilen kolyenin pek nadir bulunduğuna değinen Özkal, “Balık motifli bu kolyenin 210 yıllık bir evveliyatı bulunmaktadır. Eski insanlarımız bu kolyeyi düğünlerde süs eşyası olarak kullanıyorlarmış. Kendilerine çok değer verdikleri için özenli bir şekilde kemerlerini, kolyelerini, küpelerini ve bilezik gibi süs eşyalarını severlermiş” ifadelerini kullandı.
Dükkandaki antika eşyaların değerinin 1 milyon liradan fazla olduğuna vurgu yapan Özkal, “Bu 3 metrekarelik dükkandaki antika eşyaları müşterilere komple satarsam 1 milyondan fazla değere sahiptir” diye konuştu.
Eskiden insanların muskasız gezmediklerini söyleyen Özkal, “Eski insanlarımız dinine bağlı oldukları için, kötülüklerden korunmak için bazı sureleri hattatlara yazdırıp, boyunlarına asarlarmış. Bu muskaların içine koyulduğu gümüş kaplara ’hamail’ adı veriliyor. Hem motifinden hem de içindeki muskadan dolayı insanlar kendini güvende hissedermiş. O zamanlar sağlık sektörü gelişmediği için insanlar içi sure yazılı hamaili taktığında streslerinin alındığına inanıyordu” şeklinde konuştu.
[gallery ids=',48913,48914,48915,48916,48917,48918,48919,48920']

Minik Hani'nin ayağı siyonist bombalarla koparıldı, gülüşü de susturuldu

Erzurum’da maden ocağında göçük: 1 ölü, 2 yaralı

Orman yangınlarına müdahale sürüyor

Gazze'de açlıktan ölen çocukların sayısı 66'ya yükseldi

Ensarullah'tan balistik füze açıklaması: Zulüm bitene kadar devam edeceğiz

Başkan Fırat: Uyuşturucu kullanımı son on yılda zirve yaptı

Siirt’te 29 köyü şehre bağlayan güzergah yenilendi

Klima patladı: 4 yaralı

ABD Senatosu, Trump'ın İran'a karşı savaş yetkisini sınırlama girişimini reddetti

47 ilde ormanlara giriş yasaklandı

Şanlıurfa'da 4 ilçede planlı elektrik kesintisi uygulanacak

Bursa'da maddi hasarlı trafik kazası

LPG ithalatı Nisan ayında yüzde 17,5 azaldı

Mardin’de İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantısı düzenledi

Şanlıurfa'da trafik kazası: 1 kişi yaralandı

Katil rejimin İran’a yönelik saldırılarında 9 gazeteci hayatını kaybetti

Ukrayna: Rusya'ya ait "Su-34" uçaklarını vurduk

Mardin Havalimanı’nda uçuş krizi: Yolcular 12 saat bekletildi

Malatya'da kayısı bahçelerinde şarka hastalığına karşı sürvey çalışması yapıldı

Nablus'ta arazilere çadır kuran Yahudi çeteler "Filistin'de Gelecek Yok" yazılı prtlar astı

Gazze'de her gün 100'den fazla çocuk yetersiz beslenmeyle hastaneye yatırılıyor

Ordu'da uyuşturucu operasyonu: 18 şahıs tutuklandı

İşgal rejimi Yemen'den atılan füzeyle sarsıldı: Birussebi yakınlarında patlama

3 ilde telefon dolandırıcılığı operasyonu: 23 gözaltı

Gazze'de katliam devam ediyor: 16 şehit

Siber suçlulara 48 ilde operasyon: 284 şüpheli yakalandı

Gazze'de yeni tehcir dalgası: Açlıkla kuşatılan halk sığındığı yerlerden de sürülüyor

İran, siyonist rejimin saldırılarında katledilen yetkililerini uğurluyor

Memur ve emekli zammı perşembe günü belli oluyor

Gazze'de 631 gündür süren soykırım: Yardım kuyrukları, mülteci çadırları ve okullar bombalanıyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Minik Hani'nin ayağı siyonist bombalarla koparıldı, gülüşü de susturuldu

Erzurum’da maden ocağında göçük: 1 ölü, 2 yaralı

Orman yangınlarına müdahale sürüyor

Gazze'de açlıktan ölen çocukların sayısı 66'ya yükseldi

Ensarullah'tan balistik füze açıklaması: Zulüm bitene kadar devam edeceğiz

Başkan Fırat: Uyuşturucu kullanımı son on yılda zirve yaptı

Siirt’te 29 köyü şehre bağlayan güzergah yenilendi