• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,54% 0,27
  • EURO

    43,69% 0,34
  • GRAM ALTIN

    4030,23% 0,67
  • Ç. ALTIN

    6483,07% 0,00

Zelenski: Avrupa, Amerika olmadan Ukrayna'nın güvenliğini garanti edemez

DÜNYA 12.02.2025 00:03:26 0
Zelenski: Avrupa, Amerika olmadan Ukrayna

Ukrayna Devlet Başkanı, Trump'ı kendi tarafına çekmek için ABD firmalarına kazançlı yeniden inşa sözleşmeleri teklif edeceğini söyledi.

Rusya'nın üç yıl önce başlattığı tam kapsamlı işgalden bu yana en önemli diplomatik seyahatinin arifesinde konuşan Volodimir Zelenski, Donald Trump'ın Ukrayna'ya verdiği desteği çekmesi halinde, Avrupa'nın tek başına bu açığı kapatamayacağı uyarısında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı, Kiev'deki başkanlık idaresinde Guardian'a verdiği bir saatlik röportajda, "Avrupa'nın Amerikalılar olmadan güvenlik garantileri sunabileceğini söyleyen sesler var ve ben her zaman hayır diyorum. Amerika olmadan güvenlik garantileri gerçek güvenlik garantileri değildir." diye ekledi.

Zelenski müzakereye hazır olduğunu ancak Ukrayna'nın bunu "güçlü bir konumdan" yapmasını istediğini söyledi ve Trump'ı kendi tarafına çekmek için Amerikan şirketlerine kazançlı yeniden inşa sözleşmeleri ve yatırım imtiyazları teklif edeceğini söyledi.

"Bize Ukrayna'yı kurtarmada yardım edenler, Ukraynalı işletmelerle birlikte işletmeleriyle birlikte onu yenileme şansına sahip olacaklar. Tüm bunlar hakkında ayrıntılı olarak konuşmaya hazırız" diyen Zelenski, ABD şirketlerinin hem savaş sonrası Ukrayna'nın yeniden inşası hem de Ukrayna doğal kaynaklarının çıkarılması konusundaki fırsatları hakkında "daha detaylı bir planla" geri dönmeyi planladığını söyledi.

Ukrayna'nın Avrupa'nın en büyük uranyum ve titanyum rezervlerine sahip olduğunu söyleyen Zelenski, bu rezervlerin Rusya'nın elinde olmasının ve potansiyel olarak Kuzey Kore, Çin veya İran ile paylaşılmasının "ABD'nin çıkarına olmadığını" söyledi.

Zelenski, "Sadece güvenlikten değil, aynı zamanda paradan da bahsediyoruz... Ortaklarımıza daha önce var olmayan yatırım olanakları sunabileceğimiz değerli doğal kaynaklar... Bizim için iş yaratacak, Amerikan şirketleri için kar yaratacak." diye ekledi.

Zelenski, ABD yapımı Patriot hava savunma sistemlerini örnek göstererek, ABD askeri desteğinin devam etmesinin Ukrayna'nın güvenliği için hayati önem taşıdığını söyledi. "Sadece Patriot bizi her türlü füzeye karşı koruyabilir, sadece Patriotlar. Başka [Avrupa] sistemleri de var... ancak tam koruma sağlayamıyorlar... Yani bu küçük örnekten bile Amerika olmadan güvenlik garantilerinin tamamlanamayacağını görebilirsiniz." dedi.

Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ateşkes anlaşmasından sonra bir noktada Ukrayna'ya konuşlandırılabilecek bir Avrupa barış gücü fikrini ortaya atmasına değinen Zelenski, "Emmanuel'in fikrine gelince, eğer [bir güvenlik garantisinin] parçasıysa, o zaman evet, eğer 100-150 bin Avrupa askeri olacaksa, o zaman evet. Ama o zaman bile bize karşı çıkan Rus ordusuyla aynı seviyede asker olmayacağız." dedi.

Zelenski, "Size karşı açık olacağım, BM birliklerinin veya benzeri bir şeyin tarihte hiç kimseye gerçekten yardımcı olduğunu düşünmüyorum. Bugün bu fikri gerçekten destekleyemeyiz. Bir güvenlik garantisinin parçasıysa [barışı koruma] birliği için varız ve Amerika olmadan bunun imkansız olduğunu tekrar vurgulamak isterim." diye ekledi.

Rusya'ya toprak takası teklifi

Trump'ın Ukrayna ve Rusya'yı müzakere masasına getirmesi halinde Zelenski, Rusya'ya doğrudan toprak takası teklif etmeyi planladığını ve Kiev'in altı ay önce başlattığı ani saldırıdan bu yana Rusya'nın Kursk bölgesinde elinde tuttuğu topraklardan vazgeçeceğini söyledi.

"Bir bölgeyi diğeriyle değiştireceğiz" diyen Zelenski, ancak Ukrayna'nın karşılığında Rusya işgali altındaki toprakların hangi bölümünü isteyeceğini bilmediğini ekledi. Zelenski, "Bilmiyorum, göreceğiz. Ancak tüm topraklarımız önemli, bir öncelik yok." dedi.(İLKHA)

Mardin’de 3 firari şahıs yakalandı

Siyonist rejim Gazze'de iki evi vurdu: 9 şehit, çok sayıda yaralı

Mevduat ve fon gelirlerinde stopaj uygulaması 31 Temmuz'a kadar uzatıldı

Brent petrolün varili 62 dolar seviyesinde

Ukrayna: Rusya'nın İHA saldırılarında 31 kişi yaralandı

Yapıcıoğlu Tarsus’ta esnaf ve tekstil sektörü temsilcileriyle buluştu

Ülke genelinde düzensiz göç denetimi: 547 göçmen yakalandı, 21 organizatör gözaltında

Sağlık Bakanlığı 19 bin personel alımı yapacak

Döviz kurlarında son durum

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Doğu ve Güneydoğu için toz taşınımı ve fırtına uyarısı

Meteorolojiden sel ve su baskını uyarısı

Abdulmelik el-Husi: ABD uçak gemileri Yemen direnişinden kaçıyor

UNRWA: 3 bin yardım tırı Gazze sınırında bekletiliyor

HAMAS'tan ABD'ye tepki: UNRWA'nın yasaklanmasına verilen destek, siyonist soykırıma ortaklıktır

Kassam Tugayları'ndan Refah'ta siyonistlere pusu

Siyonist rejim Şam'da başkanlık sarayı yakınına hava saldırısı düzenledi

Pakistan ordusundan gerçek mühimmatla tatbikat

Rusya ve Kuzey Kore arasında Tumen Nehri üzerinde köprü inşasına başlandı

Trump ulusal güvenlik danışmanını kovdu

Gazze'den dünyaya "çocukların açlıktan ölmemesi" için çağrı

Filipinler'de otobüs kazası: 12 ölü

Kütahya'da 3.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da zincirleme trafik kazası: 1 yaralı

ABD’yi fırtına vurdu: 6 ölü

Mardin’de fırtına etkisini sürdürüyor: Ağaçlar devrildi, camlar kırıldı

Ankara için kuvvetli yağış uyarısı

Bingöl’de Valilikten fırtına uyarısı

Yalova'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Bingöl’de fırtına: çatılar uçtu, maddi zarar büyük

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ