• BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,46% -0,07
  • EURO

    43,64% -0,22
  • GRAM ALTIN

    4000,36% -1,71
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,00

Ziraat Mühendisi Doğan: Su sıkıntısına karşı bilinçli kullanım ve etkili yönetim önemli

GÜNDEM 21.03.2025 14:45:37 0
Ziraat Mühendisi Doğan: Su sıkıntısına karşı bilinçli kullanım ve etkili yönetim önemli

Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, 22 Mart Dünya Su Günü'nde Türkiye'deki su kaynakları ve suyun verimli kullanımına dikkat çekti.

Her yıl 22 Mart'ta kutlanan Dünya Su Günü, suyun korunması ve bilinçli kullanımı konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Bu kapsamda, İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, su sıkıntısının dünya çapında ciddi bir sorun haline geldiğini ve bu sorunun önüne geçebilmek için atılması gereken adımların olduğunu vurguladı.

Dünya genelinde yaklaşık 700 milyon insanın şimdiden içme suyuna ulaşmada sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Doğan, herkesin her koşulda su tüketimine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

"Su sıkıntısı dünya genelinde artıyor"

Dünyada yaklaşık 700 milyon insanın suya ulaşmada ciddi sıkıntılar yaşadığına dikkat çeken Doğan, "Bugün dünyada ciddi anlamda su sıkıntısı yaşayan en az 700 milyon insan bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, ileriki dönemlerde, yani 2030-2040'lı yıllarda, dünya nüfusunun yarısından fazlası tatlı suya ulaşmada sıkıntı yaşayacaktır. Bunun önüne geçilebilmesi için, özellikle atık suların tekrar temizlenip kullanılması, su sarfiyatının önüne geçilmesi için tarımsal sulamalarda vahşi sulamadan vazgeçilip damla sulama sistemlerinin kullanılması, özellikle sanayide çok kullanılan suyun tekrar temizlenip kullanılması gerekmektedir." dedi.

"Gelecek için su tüketiminde tasarruf çok önemli"

Temiz suyun kullanılabilmesi için daha iyi yönetilmesi ve tasarruf edilmesi gerektiğine dikkat çeken Doğan, "Yoksa gelecekte insanlık çok ciddi bir su sıkıntısı yaşayacaktır. Herkesin bildiği üzere, küresel ısınmadan kaynaklı yağış rejimlerinin değişmesi, yağışların azalması ve dengesiz hale gelmesi sonucunda yeraltı tatlı su kaynaklarının rezervi olan kar yağışları ve yağmurlar dengesiz şekilde yağmaktadır. Bu nedenle depolama alanlarından çok fazla su akıp gitmektedir ve dolayısıyla bu sular istenilen seviyede yönetilememektedir. Dünya su kaynakları, herkesçe bilinen yağışlardan meydana gelen ve doğal su depoları olan dağlardır." şeklinde konuştu.

"Herkes, her alanda su tüketimine dikkat etmeli"

Doğan, "Tabii bizlerin de diş fırçalamadan başlayıp bulaşık yıkamaya kadar günlük su ihtiyacımızda su tüketiminde her yönden tasarruf etmemiz gerekiyor. Sadece tarımsal ya da sanayide değil, bir insanın günlük su ihtiyacı en az 2 bin litre suya kadar çıkmaktadır. Bu nedenle suyun insan için ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Herkesin, her alanda tükettiği su miktarına dikkat ederek suyu kullanması gerekmektedir." diyerek, bireysel su tasarrufunun önemine dikkat çekti. (İLKHA)

Diyarbakır'da film gibi kovalamaca

HÜDA PAR Bingöl Gençlik Kolları'ndan boykot yapan esnaflara plaket

ABD ve Ukrayna doğal kaynaklar anlaşmasını imzaladı

2025 Yılı Kurban Hizmetleri Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Bursa'da kaçak avcılık operasyonunda 30 kişi gözaltına alındı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Bazı firmaların eksikleri TOKİ'nin çalışmalarına gölge düşürebiliyor

Şanlıurfa’da ihtiyaç sahibi yüzlerce aileye gıda ve hijyen yardımı

BESO Başkanı Çiftçi: Kır düğün salonu sahiplerinin mağduriyeti giderilsin

Mahmud Abbas yönetiminin orman yangınlarına karşı işgale yardım teklifi tepki çekti: "Gazze’de halk işgalci ateşiyle yanarken..."

Şanlıurfa’da polis aracının karıştığı kazada 2 kişi yaralandı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç: Meclis'te boykot ürünleri satılıyorsa derhal kaldırılmalı

İşgal rejimi, orman yangınlarını kontrol altına alamıyor

Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Erdoğan: Yetkisiz ve denetimsiz ortamlardan gözlük almayın

Pakistan, istihbarat şefini ulusal güvenlik danışmanı olarak atadı

Çiftçiler: Toprak bereketli ama üretim maliyetleri çok yüksek

Çocuklarda primer immün yetersizlik nedir?

İşgal çetesinin Gazze’deki saldırılarında 8 Filistinli şehid oldu

Hafızlık Yarışmasında bölgenin en iyileri belli oldu

Çukobirlik Batman Şube Başkanı Kağba: Pamuk üreticiliğini artırmak zorundayız

İşgalciler Mescid-i Aksa avlularını kirletiyor

HÜDA PAR Bingöl il teşkilatından STK’lara ziyaret

Güney Kore'nin geçici cumhurbaşkanı istifa etti

Mısır ithalatında 1 milyon tonluk tarife kontenjanı açıldı​

Batman’ın geleceği için Ankara’da tarihi buluşma

Bakan Tekin: Erken tatil gündemimizde yok, zorunlu eğitim süresi değişmiyor​

Molla Altun: İşveren de işçi de birbirinin hakkına sahip çıkmalı

Onlarca suçtan araması bulunan şahıs yakalandı

Şanlıurfa merkezli sağlık raporu soruşturmasında 11 kişi tutuklandı

İran Uzay Ajansı Başkanı Salariye: 20 İran uydusu yapım aşamasında

1 Mayıs’ta altın fiyatlarında sert düşüş

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ