EKONOMİ 24.04.2025 15:54:01 0

Zirai don etkisinin ardından turfanda patates sofralarda yerini aldı

Zirai don etkisinin ardından turfanda patates sofralarda yerini aldı
Haberi Sesli Oku

Adana’da Şubat ayında yaşanan zirai dona rağmen turfanda patatesin hasadı 25 günlük gecikmeyle başladı.

Türkiye’nin en erkenci patatesinin yetiştiği Adana’da, Şubat ayında yaşanan zirai dona rağmen patates hasadı 25 günlük gecikmeyle başladı.

Üreticiler, erken dönemde yaşanan olumsuzlukları hızlı şekilde bertaraf ederken, tarlalarda bereketli bir sezonun işaretleri gözlemlendi.

Turfanda patatesin önemli üretim merkezlerinden olan Adana’da, sabahın erken saatlerinde tarlalara gelen işçiler, traktöre takılan söküm makinesiyle toprak altındaki patatesleri çıkararak iriliğine göre sınıflandırdı.

Çuvallara doldurulan patatesler, kamyonlara yüklenerek Türkiye’nin dört bir yanına sevk edildi.

“Donun etkisi azaldı, verim yüz güldürüyor”

Yüreğir ilçesi Esenler Mahallesi’nde gerçekleştirilen hasadı yerinde inceleyen Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, Şubat ayında meydana gelen zirai donun etkisinin çiftçilerin özverili çalışması sayesinde kısa sürede atlatıldığını söyledi.

Kökçüoğlu, “Don olayı sonrası çiftçilerimiz gerekli bakımı yaptıkları için bunun sonucunu bugün tarlalarımızda görmek bizler için ayrı bir mutluluk. Don afetinde patateste yüzde 20 bir hasar tespitimiz vardı fakat bunu bugün tarlada yüzde 10-15 seviyesinde görmek bizi açıkçası mutlu etti. İlimizde Tarımsal Üretim Planlaması kapsamında patates üretimi yapıyoruz. Bu yıl 70 bin dekar alanda patates üretmeyi hedeflemiştik. Yaptığımız saha çalışmasında da bu kadar bir alanda patates üretildiğini görüyoruz. Ülkemizin ihtiyacı olan patatesi turfanda olarak Adana’dan, daha sonra da diğer illerimizden yaparak sorunsuz bir şekilde yeterince üreteceğimize inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Adana’da sadece sofralık ve sanayi tipi değil, Tufanbeyli ilçesinde tohumluk patates üretiminin de yapıldığını belirten Kökçüoğlu, “Çiftçilerimiz üretiyor. Ülke ekonomisine katkı vermeye devam ediyor. Emeklerine sağlık, bereketli bir hasat sezonu olsun.” ifadelerini kullandı.

2024 yılında Adana’da toplam 78 bin dekar alanda patates ekimi gerçekleştirilmiş, 318 bin ton üretim elde edilmişti. Patates hasadının Mayıs ayı ortalarına kadar sürmesi bekleniyor. (İLKHA)

Doç. Dr. Field: Şefkat ve kabul stresi azaltıyor!

Gaziantep'te araması bulunan 811 kişi yakalandı

Çil: Gündüz kuşağı adı altında yapılan yayınlar, aile kurumunu zedelemektedir

Bakan Bolat: Nisan ayı dış ticaret açığı yüzde 21,7 arttı

Filistinli çocukların çınarı İstanbul'da yeşeriyor

Mardin’de tonlarca saman balyası yandı

Nablus’ta Filistinli bir genç daha şehit edildi, cenazesi alıkonuldu

Yapıcıoğlu: Sadece maddi destek vererek aile kurumunu koruyamazsınız

Ukrayna'dan pazara saldırı: 7 ölü

Rekabet Kurulu'ndan Erikli ve Pınar Su’ya 26 milyon liralık ceza

HÜDA PAR'dan inşaat işçilerine ziyaret: Emekçiler vergi yükünden kurtarılmalı

Gaziantep Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahipleri için açılan kermese davet

Avrupa Yetim Eli, 30 ülkede kurban organizasyonu gerçekleştirecek

Otomobiller kafa kafaya çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı

İzinsiz kazı yapan şahıslar gözaltına alındı

Kapıkule Sınır Kapısı'nda 87 kilo uyuşturucu ele geçirildi

Dünyanın en büyük batarya ile çalışan gemisi hizmete sunuldu

Kaçak avcılık operasyonunda 164 bin TL ceza kesildi

İlerleyen yaşına rağmen yarım asırlık tecrübesiyle sulama motorlarını tamir ediyor

Manisa'da yolcu otobüsü devrildi: 16 yaralı

Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan özgürlük filosu gemisine işgal saldırısı

2025 ALES/1 sonuçları açıklandı

Narin Güran cinayetinde 'Suçluyu kayırma' davasında 3'üncü duruşma başladı

Nablus'ta işgal saldırısında bir şehit

Yemen: Siyonist rejimin hava üssü balistik füzeyle vuruldu

Mardin’de 3 firari şahıs yakalandı

Siyonist rejim Gazze'de iki evi vurdu: 9 şehit, çok sayıda yaralı

Mevduat ve fon gelirlerinde stopaj uygulaması 31 Temmuz'a kadar uzatıldı

Brent petrolün varili 62 dolar seviyesinde

Ukrayna: Rusya'nın İHA saldırılarında 31 kişi yaralandı

Yükleniyor