-
BIST 100
17785,82%3,27
-
DOLAR
45,95% 0,03
-
EURO
53,45% -0,03
-
GRAM ALTIN
6614,94% -0,24
-
Ç. ALTIN
10654,34% 0,00
ZMO Başkanı Doğan: Açıklanan hububat fiyatları çiftçinin beklentisini karşılamadı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, TMO'nun 2026 yılı hububat alım fiyatlarını değerlendirdi. Açıklanan fiyatların üretim maliyetlerindeki artışın gerisinde kaldığını belirten Doğan, çiftçinin beklentisinin en az destekler hariç 22 b
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2026 yılı hububat alım fiyatlarını açıkladı.
Buna göre 2'nci grup ürünlerde ton başına ekmeklik ve makarnalık buğday alım fiyatı 16 bin 500 lira, arpa alım fiyatı ise 12 bin 750 lira olarak belirlendi.
Açıklanan fiyatları İLKHA muhabirine değerlendiren Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, belirlenen rakamların çiftçinin beklentilerinin altında kaldığını ifade etti.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan
Yıl boyunca tarımsal üretim girdilerinde ciddi artışlar yaşandığını belirten Doğan, açıklanan fiyatların bu artışları karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.
Doğan "Açıklanan fiyatlar, yıl içerisindeki üretim maliyetlerinin sürekli yükselmesi nedeniyle çiftçilerin beklentilerinin altında kalmıştır. Üreticiler destekleme ödemeleri hariç en az 22 bin lira seviyesinde bir fiyat bekliyordu. Ancak 16 bin 500 lira civarında açıklanan buğday alım fiyatı yetersiz kalmıştır. Ortalama fiyat artışı yüzde 22,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Oysa çiftçinin beklentisi en az yüzde 50 oranında bir artış yönündeydi. Üretim girdilerindeki artış dikkate alındığında açıklanan fiyatlar maliyet artışlarının oldukça gerisinde kalmıştır." dedi.
TMO'nun ürün alımı yapmasının piyasa açısından önemli olduğunu belirten Doğan, kurumun çiftçiler için güvenli bir liman görevi gördüğünü ifade etti.
"TMO'nun alım yapması olumlu bir gelişmedir"
TMO'nun depolama amacıyla ürün alımı gerçekleştirmesinin piyasaya olumlu yansıyacağını kaydeden Doğan "Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ürünlerin depolanması amacıyla alım yapması olumlu bir gelişmedir. Piyasa şartları zaman içerisinde şekillenecektir. Çiftçi ürününü TMO'ya da verebilir, piyasaya da satabilir. Eğer serbest piyasadaki fiyatlar TMO alım fiyatlarının üzerine çıkarsa üretici ürününü piyasaya yönlendirecektir." ifadelerini kullandı.
Bu yıl rekoltenin yüksek olmasının beklendiğini dile getiren Doğan, birçok üreticinin ürününü TMO'ya teslim etmeyi tercih edeceğini söyledi.

"Çiftçiler ürünlerini satarken dikkatli olmalı"
Üreticilere önemli uyarılarda da bulunan Doğan, geçmiş yıllarda bazı çiftçilerin ürün bedellerini tahsil etmekte sorun yaşadığını hatırlatarak şunları söyledi:
"Bu yıl ürün miktarının fazla olacağı yönünde beklentiler var. Bu nedenle çiftçilerin önemli bir kısmının TMO'yu tercih edeceğini düşünüyorum. Ancak ürünlerini özel sektöre satacak olan üreticilerin de dikkatli olması gerekiyor. Ürünlerini teslim edecekleri kişi ve firmaların güvenilir olmasına özen göstermelidirler. Çünkü önceki yıllarda birçok çiftçimiz ürününü sattığı halde alın terinin karşılığını zamanında alamamış, mağduriyetler yaşamıştır. Bu nedenle üreticilerin ticari ilişkilerinde daha dikkatli hareket etmeleri büyük önem taşımaktadır."
Doğan, açıklanan fiyatların yeniden gözden geçirilmesinin ve üreticilerin artan maliyetler karşısında desteklenmesinin tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi. (İLKHA)
Kahramanmaraş'ta 187 bin sentetik ecza hap ele geçirildi: 3 tutuklama
Siyonist Mossad'ın başına Belaruslu bir kişi getirildi
Aydın'da sürüklenen lastik bottaki 34 düzensiz göçmen kurtarıldı
İsveç, sosyal medya kullanıcıları için 15 yaş sınırı getirmeyi planlıyor
İstanbul'da seyir halindeki otomobilde yangın çıktı
Aydın'da şarampole devrilen otomobildeki 2 kişi hayatını kaybetti
Hizbullah'tan işgal kuvvetlerine yönelik etkili operasyonlar
İzmir açıklarında 21 düzensiz göçmen yakalandı
Ebu Ubeyde: Düşman, faturayı ağır bir şekilde tam olarak ödeyene kadar hesap açık kalacaktır
Muğla'da 36 düzensiz göçmen ve 1 göçmen kaçakçısı yakalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile görüştü
Rusya, Ermenistan'dan bazı sebzelerin ve kuru meyvelerin ithalatını yasakladı
Polonya hükümeti ilkokullarda telefon yasağını sıkılaştırmayı onayladı
Bakan Fidan: Singapur, bölgesinde ve ötesinde stratejik öneme sahip bir ülke
2 ilde ormanlık alanlara girişler yasaklandı
Türkiye dahil 8 ülkeden ortak Mescid-i Aksa bildirisi
Orman yangınlarına karşı hazırlıklar sürüyor
Mardin Ovası'da sezonun ilk buğday hasadı yapıldı: Kaliteli verim elde edildi
İçişleri Bakanlığı, 4 şehri "sarı" kodla uyardı
Pakistan'da turistleri taşıyan araç uçuruma yuvarlandı: 7 ölü
İstanbul'da turistten fazla ücret alan taksici dolandırıcılıktan tutuklandı
İran medyası: Şu an ABD ile herhangi bir mesaj alışverişi yok
Nahçıvan’da tır şoförlerinden imdat çağrısı "5 gündür tozun toprağın içinde mahsur kaldık!"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hollanda Başbakanı Jetten ile görüştü
Gana'da otobüs ve kamyon çarpıştı: 15 ölü
HÜDA PAR Milletvekili Dinç, engellilerin ulaşım kartı sorunlarını Meclis'e taşıdı
Balıkesir'de ormanlara girişler 30 Eylül'e kadar yasaklandı
Macaristan'ın vetosu kırılıyor: AB, tartışmalara rağmen Ukrayna ile üyelik müzakerelerini başlatmaya hazırlanıyor
Irak Kürdistanı'ndaki tatbikatta ABD ve İngiliz askeri öldü
Rus yetkililerin cihazlarında casus yazılım tespit edildi
Yükleniyor







