• BIST 100

    10924,53%-1,34
  • DOLAR

    42,20% 0,24
  • EURO

    48,86% 0,30
  • GRAM ALTIN

    5429,94% 0,77
  • Ç. ALTIN

    9007,06% 0,59

Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenenler dikkat! Kolon kanseri riski çok fazla

19 Mart 2021, Cuma 21:36
19 Mart 2021, Cuma 21:36
Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenenler dikkat! Kolon kanseri riski çok fazla
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenenler dikkat! Kolon kanseri riski çok fazla

1-31 Mart Dünya Kolon (Kalın bağırsak) Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle değerlendirmelerde bulunan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Demirtürk, kolon kanseri hakkında dikkat çeken açıklamalar yaptı. Kolon kanserinin erkeklerde kadınlara göre daha sık görüldüğünü aktaran Emsey Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Demirtürk, “Kalın bağırsak kanseri, genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkan heterojen bir hastalıktır ve erken tanı ile tedavi edilebilir. Hastalığın yüzde 70’i sporadik olarak (çevresel faktörler ile)  ortaya çıkabilir, böylece dengeli olmayan beslenme alışkanlıkları, tütün kullanımı, hareketsizlik ve aşırı kilo kolon kanserini tetikleyebilir. Kolon kanseri, Avrupa’da her iki cinsiyette 3’üncü, dünya geneline baktığımızda ise kadınlarda meme kanserinden sonra 2’nci sıklıkta görülmektedir” diye konuştu.

Üniversite öğrencisiyken kemik kanseri oldu, şimdi kanser hastaları için çalışmalar yapıyor!


Kolon kanseri belirtilerine dikkat

Prof. Dr. Levent Demirtürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başka neden yoksa hastalık; karında huzursuzluk, karın ağrısı, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, kansızlık, dışkıda kan gözlenmesi, dışkılama alışkanlığında değişiklik gibi belirtiler verebilir. Bu belirtiler, kanserin yerleştiği bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Makat bölgesine yakın veya bağırsağın sol tarafına yerleşen kanserler daha erken belirti verir.”

Yaş temel risk faktörüdür

Kolon kanserinde yaşın en temel risk faktörü olduğunu, 50 yaşından itibaren kalın bağırsak kanserinin görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Demirtürk, “Hareketsiz yaşam süren, dengesiz beslenen, alkol, tütün mamülleri tüketen, İltihabi bağırsak hastalığı olan, bağırsağında kanser öncüsü polip bulunan, ailesinde kolon kanseri geçmişi olan ve kendisinde daha önce tespit edilmiş başka kanserler bulunan kişiler risk grubunda” dedi.

Egzersiz ve beslenmeye dikkat

Fiziksel egzersizlerin önemini vurgulayan Prof. Dr. Demirtürk Fizik egzersiz olarak haftada en az üç gün, 45 – 60 dakika tempolu yürüyüşün faydalı olduğunu belirterek, “Kırmızı et tüketimi azaltılmalı, işlenmiş et tüketiminden uzak durulmalı (salam, sosis, sucuk vb.) , taze sebze, meyve, kalsiyum, lif, omega 3, folat, B vitamini de içeren dengeli beslenmeye dikkat edilmeli, kömürle doğrudan temas ederek pişen gıdalar mümkünse tüketilmemeli, ideal kilo muhafaza edilmeli” diye konuştu.

50 yaşından itibaren kolonoskopi yaptırın

50 yaşın kritik olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Demirtürk, “Ailenizde kolon kanseri olmasa bile 50 yaş kolon kanseri için orta risk grubudur. Bu nedenle 50 yaşından itibaren diğer tarama yöntemlerine göre etkin olan ve günümüzde güncel yaklaşım kolonoskopi tetkikinin önerilen sürelerde yapılması ihmal edilmemeli” ifadelerini kullandı. 

Erken tanı hayat kurtarır

Kolon kanserinin erken evrede teşhis edilmediği takdirde ölümcül seyredebilen hastalık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Demirtürk, “Erken evrede teşhis edilip takip ve tedavi edilen hastalar normal yaşamlarını sürdürebilirler. Kanser tanısı konulan hastalarda tedavi, kanserin bağırsakta yerleştiği yere, tutulan kısmın uzunluğuna, etrafa veya bir başka organa yayılıp, yayılmamasına göre farklılık gösterir. Bu bağlamda genel olarak tümörlü kısmın veya bağırsağın bir bölümünün alınması veya radyoterapi, kemoterapi uygulanması gerekebilir. Tedavi edici cerrahi şansı olmayan hastalarda ise bağırsak tıkanıklığının önlenmesi amacıyla, tümörün yeri de uygunsa metalik stent takılması veya kemoterapi uygulaması başlıca tedavi uygulamalarıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Batman'da 4 katlı binanın altına aylardır sızan su korkutuyor

Rusya, Ukrayna'nın enerji altyapısına kapsamlı saldırı düzenledi

Arpa ve mısır ithalatında tarife kontenjanı 1 milyon ton oldu

Pamuk yığınının altında kalan genç hayatını kaybetti

İşgalciler Batı Şeria'da evleri bastı, Yahudi çeteler bir evi ateşe verdi

Almanya, denizaltılara karşı ilk P-8A Poseidon deniz devriye uçağını teslim aldı

2026 Ramazan ayı umre turları için kayıtlar başladı

Siyonist rejim: Gazze'deki tüneller son tünele kadar yok edilecek

Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekalet edecek

Trump, G20 Zirvesini boykot etti: Asıl dert Güney Afrika'nın siyonist rejimi dava etmesi

İran, olası bir savaşa hazırlık için hava gücünü geliştiriyor

Araştırmacı-yazar İnce: Yakın tarih, İslam ümmetini köleleştirme tarihidir!

Meteoroloji'den sağanak ve sis uyarısı

Adana'da iş yerindeki yangın kontrol altına alındı

Afrika Birliği'nden Trump'a tepki: Nijerya'nın egemenliğine saygı gösterin

Merkez Bsı üç ödeme kuruluşunun faaliyet iznini kaldırdı

Raşid el-Gannuşi ve Tunuslu siyasetçilerden "adalet ve özgürlük" için açlık grevi

Adana'da iş yerinde çıkan yangına müdahale ediliyor

Türkiye'nin 37 siyoniste tutuklama kararına HAMAS'tan övgü

Hak örgütlerinden tepki: "Esirlerin idamı yasası" toplu katliamın yasallaştırılmasıdır

Konya’da gece yarısı silahlı kavga: 2 yaralı

Siyonist rejim, Han Yunus ve Refah'ta evleri havaya uçurdu

Afrika ülkesi Malavi'de gıda krizi

MEB, 2026 yılı sınav takvimini açıkladı

HAMAS, siyonist esirin cesedini Kızılhaç'a teslim etti

Konya’da otomobil yayaya çarptı: 1 ölü

Japonya: Tayvan’daki acil durum, Japonya için hayati tehdit oluşturabilir

Ukrayna'dan ateşkes açıklaması

Rusya'da helikopter kazası: 4 ölü

BM: Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılar 20 yılın en yüksek seviyesinde

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batman'da 4 katlı binanın altına aylardır sızan su korkutuyor

Rusya, Ukrayna'nın enerji altyapısına kapsamlı saldırı düzenledi

Arpa ve mısır ithalatında tarife kontenjanı 1 milyon ton oldu

Pamuk yığınının altında kalan genç hayatını kaybetti

İşgalciler Batı Şeria'da evleri bastı, Yahudi çeteler bir evi ateşe verdi

Almanya, denizaltılara karşı ilk P-8A Poseidon deniz devriye uçağını teslim aldı

2026 Ramazan ayı umre turları için kayıtlar başladı