-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Hazır giyim ihracatı ekimde rekor kırdı
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Hazır giyim ihracatı ekimde rekor kırdı
İHKİB'den yapılan açıklamaya göre, hazır giyim endüstrisi salgına rağmen temmuzda 1 milyar 812 milyon dolarla kırdığı aylık ihracat rekorunu, geçen ay 1 milyar 858 milyon dolarla daha da yukarı taşıdı. Açıklamada görüşlerine yer verilen İHKİB Başkanı Gültepe, hazır giyim endüstrisinin Türkiye ekonomisindeki kritik öneminin salgın sürecinde bir kez daha görüldüğünü vurgulayarak, 'Temmuzda 1 milyar 812 milyon dolar ile kırdığımız aylık ihracat rekorumuzu ekimde 1 milyar 858 milyon dolara çıkardık. Sektörümüze ve ülkemize hayırlı olsun. Zorlu süreçte bizi başarıya taşıyan faktörlerin başında, sektörün tasarım ve koleksiyon oluşturabilme gücü geliyor. Tasarım altyapısının korunması çok önemli. Bu nedenle mevcut tasarımcı istihdamının desteklenmeye devam edilmesini istiyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.
Sektörün 3 aylık sıkıntılı dönemin ardından hızla toparlanarak istihdama, katma değerli üretime ve ihracata devam ettiğini aktaran Gültepe, şunları kaydetti:
'Mart, nisan ve mayıs ayları sektör için kabus gibi geçti. Haziranda küresel pazarların açılması ile birlikte ibreyi yeniden yukarı çevirdik. Maske ve koruyucu giysiye olan yoğun talebin de katkısı ile haziran ihracatımızda yüzde 25 artış kaydettik. Temmuzda 1 milyar 812 milyon dolarla aylık ihracat rekorumuzu kırdık. Ağustosta 1 milyar 546 milyon dolarla 5 yıl aradan sonra ihracatta lider sektör olarak yeniden zirveye oturduk. Eylülde de yüzde 20 ihracat artışı ile bir kez daha 1,8 milyar dolar sınırını gördük. Ekimde 1 milyar 858 milyon dolarla yenilediğimiz rekorun sektöre ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.
Ocak-ekim döneminde 13 milyar 977 milyon dolarla geçen yılın aynı dönemine göre hala yüzde 5,8 eksideyiz. İhracata çalışan firmalarımızın yılbaşına kadar kapasiteleri dolu. Önümüzdeki 2 ayda farkı kapatıp salgının tüm olumsuz etkilerine rağmen geçen yıl gerçekleştirdiğimiz 17,7 milyar dolarlık ihracat hacmini yakalayacağımıza inanıyorum.'
Gültepe, tasarım konusunda devletin verdiği teşvikler için teşekkür ettiklerini belirterek, 'Sektörün tasarım altyapısının korunması bizim için çok önemli. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığı kararı ile işten çıkarma yasağı 2 ay daha uzatıldığı gibi tasarım teşvikleri kapsamında mevcut tasarımcı istihdamının desteklenmeye devam edilmesini istiyoruz.' ifadelerini kullandı.
'ABD'YE 10 AYLIK İHRACAT YÜZDE 21,5 ARTTI'
Mustafa Gültepe, Türk moda endüstrisinin salgınla birlikte özellikle 100 milyar dolarlık ABD pazarında büyük bir sıçrama yakaladığını vurguladı.
ABD'ye ihracatı en kısa zamanda 1,5 milyar dolara, orta vadede 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildiren Gültepe, 'Bu ülkeye 10 aylık ihracatımız yüzde 21,5 artışla 662 milyon dolara yaklaştı. Ekim ihracatımızdaki yüzde 34,7'lik artış, ileriye dönük umutlarımızı daha da arttırıyor. Ekim ayında ABD'nin yanı sıra İngiltere'ye yüzde 42,6, Danimarka'ya ise yüzde 36,2'lik ihracat artışı dikkat çekiyor.' değerlendirmesinde bulundu.
Gültepe, 1 Ekim'den itibaren Türk mallarına resmen ilan edilmemiş bir boykot uygulayan Suudi Arabistan'a hazır giyim ihracatında ise geçen ay yüzde 48,7 daralma olduğunu kaydetti.
Otobüs ile tırın çarpıştığı kazada 11 kişi yaralandı
Meteoroloji uyardı: Doğu bölgelerde kuvvetli yağış, kar ve çığ riski var
Bakan Uraloğlu: Hürmüz Boğazı’nda 15 Türk sahipli gemi bulunuyor
Siyonist rejim Filistin topraklarını işgal ediyor: Yüzlerce dönüm araziye daha el konuldu
ABD'den İran'ın Hark Adası'na hava saldırısı
Ebu Ubeyde: İran'ın füze operasyonları Filistin halkının yüreğine su serpti
Siyonist rejim Lübnan'da 12 sağlık çalışanını şehit etti: Hizbullah misilleme yaptı
Siyonist rejim Gazze'de sivilleri hedef aldı: 3 Filistinli şehit oldu
İran'dan yeni misilleme dalgası: İşgal altındaki topraklar ve ABD üsleri füzelerle vuruldu
Muğla'da uyuşturucu operasyonunda 3 tutuklama
Türkiye'den Güney Afrika'ya süt ve süt ürünleri ihracatının önü açıldı
AFAD ve OGM orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarını değerlendirdi
İçişleri Bakanı Çiftçi'den personel yönetimi toplantısı
Kuzu ve oğlaklarda zorunlu aşı ve destekleme şartları açıklandı
TİGEM Ceylanpınar’da 1'inci ürün dane mısır ekilişlerini tamamladı
Anadolu Otoyolu’nda feci kaza: 1 ölü, 15 yaralı
Umut Kervanı Elazığ Derneği’nden ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı
Küresel haydutluğa ve siyonizme karşı ortak mücadele çağrısı
Muş’ta "Dünya Kudüs Günü"nde birlik mesajı verildi
Ankara'da "Dünya Kudüs Günü" açıklaması: Kudüs'ün kurtuluşu direnişten geçer
Ağrı'da yasa dışı bahis operasyonunda gözaltına alınanlardan 65 zanlı tutuklandı
Şanlıurfa'da 30 milyon liralık dolandırıcılık: 2 tutuklama
Kocaeli'de dolandırıcılık operasyonu: 18 tutuklama
Ankara'da itikaf sünneti ihya ediliyor
Bursa'da Kudüs’ün özgürlüğü için birlik çağrısı
Hem siyonist hem de hırsız: Filistinlileri darbedip hayvanlarını çaldılar
Suriye'de askeri kışlada roket patladı: 29 yaralı
Manavgat Belediyesine yönelik soruşturmada 12 şüpheli tutuklandı
Ukrayna, Storm Shadow ile Rus topraklarını hedef aldı: 7 ölü, 40 yaralı
Ay: Kudüs ve Mescid-i Aksa Müslümanların ortak mirasıdır
Yükleniyor






