• BIST 100

    14167,13%-0,44
  • DOLAR

    42,82% 0,03
  • EURO

    50,54% 0,58
  • GRAM ALTIN

    6174,47% 1,07
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 0,00

HES kodu ile Seyahatler başlıyor! Bakan Koca'dan son dakika açıklaması

20 Mayıs 2020, Çarşamba 18:35
20 Mayıs 2020, Çarşamba 18:35
HES kodu ile Seyahatler başlıyor! Bakan Koca
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

HES kodu ile Seyahatler başlıyor! Bakan Koca'dan son dakika açıklaması

Salgına karşı aldığımız tedbirler toplum tarafından kabul gördü. Koronavirüse karşı mücadelemiz, yakın dönemdeki en büyük seferberliğimizdi. Vaka sayısı binin altına düştüğünde, bu düşüş nihai başarının işaret fişeği olacaktır. Bayramlar günleri için veremediğim haberleri bayram sonrası için verebilirim. Tedbirlere uyarsak bayram sonrası farklı olabilir. Bayram günlerinde tedbirlere uyarsak sonrasında daha özgür olabiliriz. Mücadelenin daha ne kadar süreceğini bilemediğimiz için hayatı yeniden planlıyoruz. Maske ve 1,5 metre sosyal mesafe kuralına uymak bireylere düşen görevdir. Sağlık Bakanlığı olarak konuyla ilgili bakanlıklarla yoğun çalışma yürütüyoruz. Virüsün yüksek yayılım riskinin geri dönmesine izin vermemek için gerekli altyapıyı oluşturacağız.

SEYAHATTE HES KODU DÖNEMİ

Sosyal hayatı kolaylaştıracak mobil uygulamadan bahsetmiştim. Kullanıcı sayısı 10 milyonu aşan bu uygulama evden çıktığınızda rehberiniz olacak. Mobil uygulamanın bir diğer fonksiyonu da şudur, bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek. Uçağa binerken bu uygulama serbest giriş kartı olacak. Ulaştırmada bu bilgi bizlerden göstermemiz istenecek. Bu bilgi sosyal hayata katılım söz konusu olduğunda özel bir bilgi değildir. Bu uygulamaya öncelikle şehirlerarası uygulamaya geçiyoruz. Alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.   İlgili seyahat firması tarafından sağlanıp tedbir alınacak. Sonradan bir yolcuya virüs tespit edilirse yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacaktır. Hayat Eve Sığar mobil uygulamasından HES kodu alınabilecek. Tüm yolcuların en üst düzeyde güvenliği sağlanmaya çalışacak. HES kodları kişiye özel tekil kodlardan oluşacak. TC kimlik numarası gibi sabit olmayacak. Her paylaşımında farklı bir HES kodu oluşturulabilecek. Önümüzdeki günlerde mobil uygulama ve HES kodunun yaygın uygulanması hayatımızı kolaylaştıracak. Sosyal hayatın, çalışma hayatın, insan etkinliğin birlikte gerçekleştiği hayata karşı tedbirler gereklidir. Ekonomiler, ticaret, eğitim de salgın karşısında zayıf düştü. Pandemi ile mücadelenin bir cephesi de kültürel hayattan ekonomiye bütün hayatın sağlık bulmasını amaçlayacaktır. Dünya bir gerçeği de idrak etti, her işin başı sağlık cümlesi salgın karşısında gerileyen her şeyi içerir. Ülkemizde sağlığa yapılan yatırımlar büyük bir işarettir. Sağlık yatırımları sosyal refahın şartıdır.

SORU-CEVAP

Yeni hastanelerimiz İstanbul'da yoğun bakım sorununu çözecek. Yeni hastanelerin devreye girmesi ile İstanbul'daki yoğun bakım yatak kapasitesi genişleyecek. Bütün yataklar yoğun bakım yatağı olarak planlandı.

ÖĞRENCİLERE MASKE ZORUNLU OLACAK MI?

Liseye geçiş ve üniversite sınavları için önlemler görüşüldü. Tüm öğrencilerimiz sınava gireceği sıraya maskeyle oturacak. Bilim Kurulu'nun önerisi; mesafe korunabilir bir sınıfsa sınav sırasında maske çıkabilir şeklindedir. Virüsün bulaşma hızı 1,56'dan 0,72'ye geriledi.

65 YAŞ VE ÜZERİ VATANDAŞLAR İÇİN 'MEMLEKET' İZNİ

En çok hassasiyet gösterenler büyüklerimiz oldu. Gençlerimiz de hassasiyet gösterdi. 65 yaş üstü büyüklerimizle ilgili Sayın Cumhurbaşkanımızla da görüştüm. 65 yaş üstü büyüklerimize küçük bir müjdemiz olacak. Cumhurbaşkanımızın talimatları ve Bilim Kurulu önerisi doğrultusunda 65 yaş üstü büyüklerimiz eğer memleketlerine gitme noktasında, sabit yere gittiğinden eminsek, sağlık açısından sorunları yoksa, ilgili kaymakamlıktan, 1 ay dönmemek üzere bir izin durumu yarından itibaren söz konusu olacak. Bununla ilgili duyuru da İçişleri Bakanlığımız tarafından yapılmış olacak. Daha kontrollü, daha uygun bir mekan söz konusu ise buraya geçişi sağlamak için yaklaşım söz konusu olacak. İkinci dalga riski şu dönemde düşünmüyoruz. Restoranların nasıl açılması gerektiği, oturma düzeni dahil planlaması yapıldı, rehber hazırlandı.

7 ilde organize suç örgütlerine operasyon: 67 gözaltı

Ezher Şeyhi: Filistin'de yaşanan zulüm tarafsızlığı reddediyor

Trump'la görüşmesi öncesi Netanyahu'dan İran ve Gazze açıklaması

Batı Şeria genelinde işgalci baskınları: 3 yaralı

Asgari ücrette kritik viraj: Üçüncü toplantı bekleniyor

Halep'te çatışmalar durdu, şehirde sükûnet sağlandı

Gazze'de işgalci saldırıları sürüyor: 2 şehit

Rusya ile Venezuela'dan Karayipler görüşmesi

Zelenskiy: Savaşı sona erdirmek için barış planı mevcut

Rusya: Ukrayna ve Avrupa ülkelerinin, Rusya ile ABD arasındaki diyaloğu baltalamaya çalışıyor

İzmir açıklarında düzensiz göçmen hareketliliği

ABD, Karayipler'deki deniz üssünü yeniden faaliyete geçirdi

BM: Gazze'ye insani yardımların girişine getirilen engellemeler kaldırılmalı

Kasten öldürme suçundan 10 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Malatya'da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Belarus, Rus Oreşnik füze sistemlerini konuşlandırıyor

Küçük Muhammed kumbarasındaki parayı Gazze'ye bağışladı

İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan yeni yıl tedbirleri toplantısı

Danimarka’dan ABD'ye Grönland tepkisi

Ateşkesi ihlal eden işgal rejimi Gazze'ye yardımların girişini engelliyor

İran'dan balistik füze tatbikatı

THY, Erivan'a direkt seferlere başlıyor

Afyonkarahisar’da yapılan denetimde 6 araca 62 bin lira ceza kesildi

Libya tezkeresi Meclis'te kabul edildi

Batman'da iki ayrı yangın: 1 can kaybı

Malatya'da müstakil evde korkutan yangın

Diyarbakır-Şanlıurfa yolunda feci kaza: 1 ölü, 6 yaralı

Batman OSB yolunda trafik kazası:  4 yaralı

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat’tan Coca-Cola'nın sözde yatırımına tepki

Türkiye ile Azerbaycan arasında 12. Dönem KEK Protokolü imzalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


7 ilde organize suç örgütlerine operasyon: 67 gözaltı

Ezher Şeyhi: Filistin'de yaşanan zulüm tarafsızlığı reddediyor

Trump'la görüşmesi öncesi Netanyahu'dan İran ve Gazze açıklaması

Batı Şeria genelinde işgalci baskınları: 3 yaralı

Asgari ücrette kritik viraj: Üçüncü toplantı bekleniyor

Halep'te çatışmalar durdu, şehirde sükûnet sağlandı

Gazze'de işgalci saldırıları sürüyor: 2 şehit