-
BIST 100
15873,27%-1,56
-
DOLAR
44,46% 0,30
-
EURO
51,09% 0,19
-
GRAM ALTIN
6306,79% 0,98
-
Ç. ALTIN
10614,40% 0,00
Hesabından rızası olmadan 163 bin lira para çekildi: Banka sorumlu tutuldu
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Hesabından rızası olmadan 163 bin lira para çekildi: Banka sorumlu tutuldu
İç mimar ve turizm firması sahibi Zekeriya Bozkurt'u, geçen yıl 18 Şubat günü saat 00.23'te arayan bir bankanın çağrı merkezi görevlisi, hesabından para çekildiği ve bilgisinin olup olmadığını sordu.
Ancak görüşme hat kesildiği için tamamlanamadı. Bozkurt, hemen mobil bankacılık işleminden hesabını kontrol etti. Bozkurt, iki ayrı hesabından rızası olmadan toplam 163 bin 480 TL para çekildiğini fark etti. Aynı gün saat 01.30 sıralarında Buca Şirinyer Polis Merkezi'ne giden Bozkurt, hesabından bilgisi olmadan havalenin yapıldığı hesap sahipleri S.Y. ve M.E.A.'dan şikayetçi oldu.
Zekeriya Bozkurt, konuyu ayrıca avukatı Nazlı Demir aracılığıyla, bankanın kusurunun bulunduğu gerekçesiyle mahkemeye taşıdı. Avukat Demir'in başvurusuyla İzmir 2'nci Tüketici Mahkemesi'nde dava açıldı.
BİLİRKİŞİ HEYETİ İNCELEDİ
Mahkeme, olayı bilirkişi heyetinin incelemesini istedi. 2 hafta önce inceleme tamamlandı. Heyet raporunda, 'Davacının bankacılık ve kişisel bilgilerinin üçüncü kişilerin eline geçmesi sonucu, davalının bankacılık sistemine (çağrı merkezi/telefon ya da internet bankacılığı) tek kullanımlık SMS şifre gönderilmeden giriş yapılması sonucu önce küçük miktarlı para transferlerinin gerçekleştirilmesi, daha sonra mobil bankacılık sisteminin yüklenmesi sonrası yüksek miktarlı para transferinin davalı bankanın yeterli risk-teyit mekanizmalarına ait doğrulamaları gerçekleştirememesi sonucu meydana geldiği kanaati oluşmuştur' denildi.
Yaşadıklarını anlatan Zekeriya Bozkurt, 'Avukatım aracılıyla gerekli hukuki süreci başlattık. Sonuçlanmasını bekliyorum. Paramı son kuruşuna kadar istiyorum' dedi.
BANKANIN KUSURLU OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
Avukat Nazlı Demir ise, 'Müvekkilim bize başvurduktan sonra savcılık aracılığıyla hem Zekeriya Bozkurt hem de paranın transfer edildiği kişilerin hesabına bloke konulmasını istedik. Bankadan bize bloke konulduğu bilgisi iletildi. Ancak sonrasında blokenin konmadığını öğrendik. Tüketici Mahkemesi'ne başvurarak davamızı açtık.
Davayı açma gerekçemiz şöyle. Müvekkilin hesabından para çıkışında önlem alınmaması. Ayrıca gerekli blokelerin konmaması nedeniyle şüphelilerin eline bu paranın geri dönülemez şekilde geçmesi. Gelen bilirkişi heyet raporuna göre müvekkilim tamamen kusursuz, bankanın ise kusurlu olduğu ortaya çıktı' dedi.
ADRES TÜKETİCİ MAHKEMESİ
Bankanın dolandırıcılık ve suç şüphesi olan işlemlerde önceden tedbir almak zorunda olduğunu vurgulayan Avukat Nazlı Demir, 'Banka bu nedenle gerekli sistemi oluşturmak zorundadır. Ancak gerekli sistemi oluşturmadığı için bu para transferinin bankayı arayarak mı yoksa mobil uygulama kullanılarak mı yapıldı bilmiyoruz.
Bizim düşüncemiz; Zekeriya Bozkurt'un kimlik bilgilerini ele geçiren kişilerin bankayı arayıp bu transfer işlemini gerçekleştirdiği yönündedir. Banka ses analizlerini saklamaktadır. Davanın sonuçlanması halinde emsal bir karar çıkacaktır. Tüketicileri uyaralım. Siz de eğer habersiz gerçekleşen banka işlemlerinden mağdur olduysanız, konuyu Tüketici Mahkemesine taşıyın' diye konuştu.
İçişleri Bakanı Çiftçi: Sokak çetelerine ve onları cazip göstermeye kalkışanlara geçin vermeyeceğiz
Elazığ'da 9 ayrı suçtan 16 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı
Grossi'den İran'daki nükleer santrale yönelik olası saldırıda "radyasyon" uyarısı
Diyarbakır Valiliği'nden yol kenarına bırakılan EYP'nin patlamasına ilişkin açıklama
Trump: İran'ın enerji santralini 10 gün boyunca vurmayacağız
İletişim Başkanlığı ev sahipliğinde STRATCOM Zirvesi başlıyor
Siyonist genelkurmay başkanı: israil "ordusu" çöküşün eşiğinde!
Ticaret Bakanı Bolat: Bakan Kyle ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik
İranlı general Şikarçi: Operasyonlarımızda 1321 siyonist ve 800 Amerikan öldü
Müftü Aruk: Diziler toplumsal ahlakı olumsuz etkiliyor
Kapıkule'de 2 yolcunun montunda 12 kilo uyuşturucu yakalandı
Pezeşkiyan'dan bölgedeki ABD üslerini hedef almalarına ilişkin İslam ülkelerine çağrı
Doğu Akdeniz'de fırtına bekleniyor
Türkiye'den Karadeniz'de Türklerin işlettiği gemiye yönelik saldırıya tepki
Mersin'de metruk bina park halindeki aracın üzerine çöktü
Belediye Başkanı Taşkın: Önümüzdeki hafta 3 bin işyeri hemşerilerimizle buluşacak
Ordu'da sahile insansız deniz veya hava aracı vurdu
İran, ABD'nin 15 maddelik dayatmasına resmi yanıtını iletti
İstanbul’da mevzuata aykırı uzatma ağlarına el konuldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saldırganların nazarında Şii veya Sünni olmamızın bir farkı var mı?
Malatya'da şap alarmı: TİGEM işletmesi karantinaya alındı
HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Meclis'te Ali Şükrü Bey'i andı
Muş’ta "dur" ihtarına uymayan sürücüye 215 bin TL ceza
Bakan Uraloğlu: 31 Mart’a kadar kapalı havalimanlarına uçuş yapılmayacak
Ukrayna krizi derinleşiyor: Kiev’den belirsiz suçlamalar ve Donbas pazarlığı
Enfeksiyon Uzmanı Dr. Demir: Çamurlu suda enfeksiyonların bulaşma riski yüksek
Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Çalıştayı Bursa'da yapıldı
Şanlıurfa'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 yaralı
Prof. Dr. Çağın: Bağırsak sağlığı ihmal edilmemeli
Fırtına nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri iptal edildi
Yükleniyor







