• BIST 100

    10080,30%1,33
  • DOLAR

    39,82% 0,04
  • EURO

    46,90% -0,11
  • GRAM ALTIN

    4278,83% 1,21
  • Ç. ALTIN

    6852,92% 3,13

Hesapları şaştı! Stokçu umduğunu bulamayacak

27 Ağustos 2020, Perşembe 09:34
01 Ocak 0001, Pazartesi 12:00
Hesapları şaştı! Stokçu umduğunu bulamayacak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Hesapları şaştı! Stokçu umduğunu bulamayacak

Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden olan fındıkta, yeni ihraç sezonu başlıyor. Dünya fındık ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'ini karşılayan Türkiye, geçen sezonda tüm zamanların rekor ihracatını gerçekleştirdi. İhraç sezonunun başlamasına günler kala, Türkiye'nin en kaliteli fındıklarının yetiştiği Giresun'da meydana gelen sel, sektör temsilcilerini korkuttu ancak üretici birlikleri, gerek rekolte, gerek ihracatı etkileyecek zararın söz konusu olmadığını ifade ediyor. 1 Eylül'de başlayacak olan fındık ihraç sezonu ve piyasayı değerlendiren İstanbul Fındık İhracatçıları Birliği Başkanı Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, geçtiğimiz ihraç sezonunda 345 bin tonluk rekor ihracat gerçekleştiren sektörün, yeni bir rekor beklediğini ifade etti. Fındığın gerek ülke gerek üreticilerin sosyal refahı için önemli olduğunu söyleyen Gören bu yılın rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 20 düşük olduğunu, ancak piyasada geçen sezondan kalan 70-80 bin ton devir fındık bulunduğunu, bunun da hem iç piyasa hem de dünya talebini karşılayabileceği bir miktar olduğunu dile getirdi. Gören 'Bu sezon üretim ile tüketim arasında tüketim beklemiyoruz. Bu sebeple uzun vadeli stokçuların beklediği olmayacak' diye konuştu.

Fındık bedelleri 10 günde ödenecek

TMO Genel Müdürü Ahmet Gürdal, ürün bedellerini üreticiye 10 gün içinde ödemeyi planladıklarını söyledi. Gürdal, alımların www.tmo.gov.tr üzerinden alınan randevuyla yapılacağını belirterek üreticinin Çiftçi Kayıt Belgesi kayıtlarını güncellemesi tavsiyesinde de bulundu.

REKOLTEYİ ETKİLEMEDİ
Fındığa sel zararını heyet belirleyecek


Giresun'un Dereli, Yağlıdere ve Doğankent ilçelerinde etkili olan sel felaketi, bazı üreticilerin toplamaya hazırlandığı fındığına zarar verirken, toplanmış bazı ürünleri de sürükleyerek zarara sebep oldu. Giresunlu üreticiler, taşan dereye yakın olan birkaç bahçe dışında etkilenen üretici olmadığını, bazı üreticilerin topladığı fındığın bir bölümünün sele kapıldığını bildirdiğini, sel bölgesine yakın bölgelerdeki bahçelerin de molozlarla dolduğunu ifade etti. Bir üretici 'Harmandaki 1 ton fındığım selle gitti, denizden de toplayamam' derken, üretici birlikleri 'Giresun'daki selde biraz zarar oluştu ama rekolteyi etkileyecek zarar söz konusu değil. Bunu bahane ederek fahiş fiyat denemelerine prim vermeyelim' uyarısı yaptı. 

Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Abdullah Şahin, 3 ilçede üreticilerden zarara ilişkin ihbar aldıklarını belirterek 'Şu an rakam veremeyiz ama genellikle dere yataklarına yakın harmandaki fındıkta zarar tespit edildi. Bahçelerden selin götürdüğü fındık da olmuş. Ankara'dan Ziraat Odaları Birliğinden gelen heyetle durum tespiti yapacağız' dedi.

Üretici fındığını kademeli getirsin

Üreticilere tavsiyede bulunan Gören, ürünün piyasaya kademeli gelmesinin hem ihracatçı hem üretici lehine olduğunu belirterek 'Ürünün piyasada fazla bollaşmaması için arz-talep dengesine göre pazara gelirse ürünü daha iyi fiyata satabilir. İhracatçı da stok maliyetinden kurtulur' dedi.

TMO fiyatlarından üretici de mutlu

Bu yıl açıklanan ve 24,50 TL'ye ulaşan fiyatların üreticinin emeğinin karşılığı olduğunu sanayici ve ihracatçıyı da memnun ettiğini söyleyen Ali Haydar Gören 'Bu yıl fiyatlar dengeli olacak. Aşırı iniş ve çıkışların olmadığı, önümüzü görebileceğimiz bir sezon bekliyoruz' dedi.

Türkiye Gazetesi

Ensarullah, işgal rejimini füze ve İHA'larla hedef aldığını duyurdu

Gazze'den 15 esir serbest bırakıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplantıyı erken terk etmesiyle ilgili iddialara DMM'den açıklama

Ankara'da yarın bazı yollar araç trafiğine kapatılacak

Yemen ve Gazze'den işgal altındaki topraklara füzeler fırlatıldı

İşgalin bugünkü saldırılarında en az 100 Gazzeli şehit düştü

Dışişleri Sözcüsü: ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırması "olumlu"

RTÜK Başkanı Şahin: Uyarıyoruz: Kimsenin bu ülkenin inancına hakaret etmesine izin vermeyeceğiz!

Doğalgaza Dev Zam: Konutlara %24,6 Artış!

Hatay, İzmir ve Manisa'daki yangınlar kısmen kontrol altında; soğutma çalışmaları sürüyor

Putin ve Macron, 3 yıl sonra ilk kez telefonda görüştü

Mardin’de iki araç çarpıştı: 5 yaralı

Malatya Valisi Yavuz: Bir halk sağlığı tehdidiyle karşı karşıyayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Anlaşıldığı kadarıyla düşeni yemek bir CHP geleneği

Hazreti Muhammed'e hakaret Taksim Camii’nde protesto edildi

Gitgide artan unutkanlığa dikkat!

İzmir’de ‘yolsuzluk’ operasyonunda Soyer dahil 126 kişi gözaltına alındı

HAMAS: Gazze'deki çocuklar arasında menenjit salgını yeni bir felakete işaret ediyor

Belediye Başkanı Taşkın: Peygamberimize dil uzatanları şiddetle lanetliyoruz

İşgalcilerin Gazze'ye yönelik saldırılarında son 24 saatte 116 şehit, 463 yaralı

Şanlıurfa'da gıda denetimi: Son kullanma tarihi geçmiş ürünlere el konuldu

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Engin: Bu kirli zihniyetin adı özgürlük değil, alçaklıktır!

Şanlıurfa'da elektrik kesintisi: Birçok ilçe saatlerce elektriksiz kalacak!

HÜDA PAR İl Başkanı Durmaz: Emeklilerin projelere ulaşımı ücretsiz olmalı

Keçeciliğin son nefesi: Asırlık meslek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Şanlıurfa-Diyarbakır yolunda trafik kazası: 2 yaralı

Hububat alım ödemeleri başladı

Buğday hasadı devam ediyor: Çiftçi memnun

HÜDA PAR'dan orman yangınları mesajı: Ciğerlerimiz yanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ensarullah, işgal rejimini füze ve İHA'larla hedef aldığını duyurdu

Gazze'den 15 esir serbest bırakıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın toplantıyı erken terk etmesiyle ilgili iddialara DMM'den açıklama

Ankara'da yarın bazı yollar araç trafiğine kapatılacak

Yemen ve Gazze'den işgal altındaki topraklara füzeler fırlatıldı

İşgalin bugünkü saldırılarında en az 100 Gazzeli şehit düştü

Dışişleri Sözcüsü: ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırması "olumlu"