• BIST 100

    15974,91%-0,17
  • DOLAR

    43,40% 0,12
  • EURO

    51,72% 0,33
  • GRAM ALTIN

    7090,71% 0,65
  • Ç. ALTIN

    11690,22% 0,36

Hiç koronavirüs vakası görülmeyen turistik yer: Türkiye'nin 'Mor renkli köyü'

01 Mart 2021, Pazartesi 20:05
01 Mart 2021, Pazartesi 20:05
Hiç koronavirüs vakası görülmeyen turistik yer: Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Hiç koronavirüs vakası görülmeyen turistik yer: Türkiye'nin 'Mor renkli köyü'

'Mor renkli köy' olarak bilinen Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı 261 nüfuslu Kuyucak köyü sakinlerinde koronavirüs vakasına rastlanmadı. Yaz aylarında mor bahçeleri görmek ve fotoğraf çektirmek için binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği Kuyucak'ta bugüne kadar yerleşik nüfustaki hiç kimsede koronavirüs vakası görülmediği açıklandı. Köyde şu ana kadar izolasyon veya karantina da uygulanmadı. Koronavirüsle mücadelede tüm tedbirlerin alındığı köyde sakin bir hayat geçiyor. Muhtarlık ise tüm bunlara rağmen tedbirleri elden bırakmıyor. Köy camiinde sürekli koronavirüs tedbirleri kapsamında anons yapılıyor. Vatandaşların maske ve mesafe kuralına uymaları isteniyor.

'Şu an sıkıntımız yok'

Her yıl temmuz ve ağustos aylarında Türkiye ve dünyadan ziyaretçi akınına uğrayan Kuyucak köyünde, lavanta bahçeleri köyün turizm kaynağı oldu. Geçen sezon koronavirüs salgınına rağmen lavanta bahçeleri yaklaşık 500 bin turisti ağırladı. Köy Muhtarı Gürol Yılmaz, çok sayıda misafir ağırlamalarına rağmen, bir tane bile vakaya rastlanmadığını söyledi. Muhtar Yılmaz, 'Allah'a şükürler olsun ki bir tane koronavirüs vakası yaşamadık. Köyümüzde vaka sayısı sıfır. Ama vaka yok diye maske, mesafe ve temizlik kurallarını hiçbir zaman göz ardı etmiyoruz. Şu an sıkıntımız yok' dedi.

'Lavanta bize iyi geliyor'

Köyde vakaya rastlanmamasını lavantaya bağlayan Muhtar Yılmaz, 'Biz lavantaları kaynatıp buharını içimize çekiyoruz. Bunun da iyi geldiğini kendimizce düşünüyoruz. Bilimsel bir sonucu yok ama vaka olmamasını buna bağlıyoruz. Lavantanın çayını içiyoruz. Zaten köyümüzde bir gelenek var. Herkes yatmadan önce yarım çay bardağı lavanta suyunu içer. Gece müthiş bir uyku düzeni sağlıyor. Vücuttaki ağrılara iyi geliyor. Birçok faydası da var. Sadece lavanta bize iyi geliyor diye kuralları hiçe saymıyoruz. Bizim köye yakın 2 köy daha var, onlarda da bizim gibi vakaya rastlanmadı' diye konuştu.

Bahçe gezilerinde sosyal mesafe

Yaz döneminde lavanta bahçelerine gerçekleşen 500 bin civarındaki ziyaret ve köydeki yaşam sürecinde koronavirüsle ilgili tüm önlemlere de uyduklarını dile getiren Yılmaz, 'Yazın hem ihtiyar heyetimiz hem de jandarmanın desteğiyle lavanta bahçelerine gelenlere sosyal mesafe ve maske kuralları uygulandı. Alışveriş yapan hemen herkese de lavanta suyu ikramında bulunduk. Geziye gelenlerden de bugüne kadar bir şikayet almadık. Örneğin oğlum evlendi ama sadece nikah yaptık, düğün tarzı etkinlikler yapılmadı' dedi.

'Köyümüzde ve yakın çevrelerinde vaka yok'

Köyde yaşayan Emrah Özcan, 'Lavanta işlemesi yapıyoruz. Köyümüze sezonda gelen giden turistlerde vaka yaşanmadı. Lavantanın etkisi olduğunu düşünüyoruz. Köyümüzde ve yakın çevrelerinde vaka yok. Biz lavantanın buharını kullanıyoruz. Lavanta yağını eklem ağrılarında kullanıyoruz. Suyun içine katarak, buhar yöntemiyle kullanıyoruz. Koronavirüste bize iyi geldiğini düşünüyoruz' dedi.

Köyde lavanta yağı üretimi yapan emekli Ramazan Artık, emekli olduktan sonra köye yerleştiğini, lavanta ve gül yağı üretimi yaptıklarını söyledi. Bir kazana 30 kilo yaş lavanta kattıktan sonra işleme ile yarım kilo yağ çıkardıklarını belirten Artık, şöyle konuştu: 'Kazanı yaktıktan sonra lavantayı içine basıyoruz. Kaynattıktan sonra damla usulü ile şişeye dolduruyoruz. Koronavirüs vakasının görülmediği köyde ise bunu lavantanın kokusuna ve yağına bağlıyoruz. Yağı, yaralara iyi geliyor. Sinüzite iyi geliyor. Lavanta suyu mide rahatsızlığına iyi geliyor. Lavanta suyunu içtiğinde rahatlatıcı özelliği var. Yatmadan yarım saat önce lavanta yağı içtiğinde güzel bir uyku oluyor.'

'Rahatlatma özelliği var'

Lavanta kokulu köyde Kadınlar Kooperatifi Başkan Yardımcısı Aysun Yavru da sezonda çok sayıda misafir ağırladıklarını belirterek, koronavirüs vakasının görülmemesini lavanta yağı ve çayını sürekli tüketmelerine bağladıklarını kaydetti. Lavantanın karaciğer yağlanmasını önlediğini belirten Yavru, 'Rahatlatma özelliği var. Uykusuzluğa iyi geliyor. Kendimiz onları kullandığımız için böyle düşünüyoruz' dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

MESOB Başkanı Keskin: Esnaf bayramdan sonra kalıcı iş yerlerine taşınacak

Şırnak'ta iki tır çarpıştı: 2 yaralı

Aralıkta sıcaklık arttı yağış azaldı

Malatya'da 10 kişinin hayatını kaybettiği davada karar: 3 kamu görevlisine hapis cezası

Irak Parlamentosu cumhurbaşkanı seçimi oturumunu erteledi

Umman'da yolcu teknesi alabora oldu: 3 ölü, 2 yaralı

Para Politikası ve Makroekonomik Görünüm Toplantısı Gaziantep’te gerçekleştirildi

Kastamonu’da ruhsatsız silah ele geçirildi: 2 gözaltı

Azerbaycan'da işgal büyükelçiliğine eylem planladıkları iddiasıyla 3 kişi gözaltına alındı

Prof. Dr. Öztürkmen: Son dönemde etkili olan yağışlar tarım için umut verici

Gaziantep’te silah ve mühimmat ele geçirildi

Antalya’da sel ve hortumdan etkilenen üreticiler için hasar tespiti sürüyor

Şanlıurfa’da bağ evi hırsızlığı aydınlatıldı: 4 şüpheli yakalandı

Asya'da Nipah virüsü alarmı

Bakan Tunç, Katar'da yargı yetkilileriyle görüştü

Kastamonu’da aranan 26 kişi yakalandı, 12’si tutuklandı

Bartın Üniversitesi'nden askeri araçlar için yerli “hibrit kompozit zırh”

Gaziantep’te 43 yıl 5 ay hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Genelkurmay Başkanı Bayraktaroğlu, CENTCOM Komutanı Cooper ile görüştü

Yerinde duramayan çocuk ifadesi DEHB gerçeğini gölgeliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’de insani yardım taleplerini karşılıyoruz

MEB’in danışmanlık tedbiri el kitabı güncellendi

Batman genelinde kuvvetli yağış bekleniyor

HAMAS: Cani düşman, Gazze'nin doğusundaki mezarları tahrip etti ve halkımızı hedef alıyor

HÜDA PAR Diyarbakır'da "Ana Dilimi Seçiyorum" Paneli düzenleyecek

Batman'da yaban hayvanları için yemleme çalışması sürüyor

Mersin'de bir evde çıkan yangın korku dolu anlara neden oldu

Kar kalınlığının 2 metreyi bulan yollar ulaşıma açıldı

Diyarbakır’da kayıp Nimet Kılıç’ı arama çalışmaları 6’ncı gününde

Yeşilyurt Belediye Başkanı Geçit: İstişare içerisinde çalışıyoruz

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


MESOB Başkanı Keskin: Esnaf bayramdan sonra kalıcı iş yerlerine taşınacak

Şırnak'ta iki tır çarpıştı: 2 yaralı

Aralıkta sıcaklık arttı yağış azaldı

Malatya'da 10 kişinin hayatını kaybettiği davada karar: 3 kamu görevlisine hapis cezası

Irak Parlamentosu cumhurbaşkanı seçimi oturumunu erteledi

Umman'da yolcu teknesi alabora oldu: 3 ölü, 2 yaralı

Para Politikası ve Makroekonomik Görünüm Toplantısı Gaziantep’te gerçekleştirildi