• BIST 100

    14110,37%-0,51
  • DOLAR

    42,93% 0,07
  • EURO

    50,59% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6172,79% -1,23
  • Ç. ALTIN

    10106,29% 0,00

Hiç koronavirüs vakası görülmeyen turistik yer: Türkiye'nin 'Mor renkli köyü'

01 Mart 2021, Pazartesi 20:05
01 Mart 2021, Pazartesi 20:05
Hiç koronavirüs vakası görülmeyen turistik yer: Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Hiç koronavirüs vakası görülmeyen turistik yer: Türkiye'nin 'Mor renkli köyü'

'Mor renkli köy' olarak bilinen Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı 261 nüfuslu Kuyucak köyü sakinlerinde koronavirüs vakasına rastlanmadı. Yaz aylarında mor bahçeleri görmek ve fotoğraf çektirmek için binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği Kuyucak'ta bugüne kadar yerleşik nüfustaki hiç kimsede koronavirüs vakası görülmediği açıklandı. Köyde şu ana kadar izolasyon veya karantina da uygulanmadı. Koronavirüsle mücadelede tüm tedbirlerin alındığı köyde sakin bir hayat geçiyor. Muhtarlık ise tüm bunlara rağmen tedbirleri elden bırakmıyor. Köy camiinde sürekli koronavirüs tedbirleri kapsamında anons yapılıyor. Vatandaşların maske ve mesafe kuralına uymaları isteniyor.

'Şu an sıkıntımız yok'

Her yıl temmuz ve ağustos aylarında Türkiye ve dünyadan ziyaretçi akınına uğrayan Kuyucak köyünde, lavanta bahçeleri köyün turizm kaynağı oldu. Geçen sezon koronavirüs salgınına rağmen lavanta bahçeleri yaklaşık 500 bin turisti ağırladı. Köy Muhtarı Gürol Yılmaz, çok sayıda misafir ağırlamalarına rağmen, bir tane bile vakaya rastlanmadığını söyledi. Muhtar Yılmaz, 'Allah'a şükürler olsun ki bir tane koronavirüs vakası yaşamadık. Köyümüzde vaka sayısı sıfır. Ama vaka yok diye maske, mesafe ve temizlik kurallarını hiçbir zaman göz ardı etmiyoruz. Şu an sıkıntımız yok' dedi.

'Lavanta bize iyi geliyor'

Köyde vakaya rastlanmamasını lavantaya bağlayan Muhtar Yılmaz, 'Biz lavantaları kaynatıp buharını içimize çekiyoruz. Bunun da iyi geldiğini kendimizce düşünüyoruz. Bilimsel bir sonucu yok ama vaka olmamasını buna bağlıyoruz. Lavantanın çayını içiyoruz. Zaten köyümüzde bir gelenek var. Herkes yatmadan önce yarım çay bardağı lavanta suyunu içer. Gece müthiş bir uyku düzeni sağlıyor. Vücuttaki ağrılara iyi geliyor. Birçok faydası da var. Sadece lavanta bize iyi geliyor diye kuralları hiçe saymıyoruz. Bizim köye yakın 2 köy daha var, onlarda da bizim gibi vakaya rastlanmadı' diye konuştu.

Bahçe gezilerinde sosyal mesafe

Yaz döneminde lavanta bahçelerine gerçekleşen 500 bin civarındaki ziyaret ve köydeki yaşam sürecinde koronavirüsle ilgili tüm önlemlere de uyduklarını dile getiren Yılmaz, 'Yazın hem ihtiyar heyetimiz hem de jandarmanın desteğiyle lavanta bahçelerine gelenlere sosyal mesafe ve maske kuralları uygulandı. Alışveriş yapan hemen herkese de lavanta suyu ikramında bulunduk. Geziye gelenlerden de bugüne kadar bir şikayet almadık. Örneğin oğlum evlendi ama sadece nikah yaptık, düğün tarzı etkinlikler yapılmadı' dedi.

'Köyümüzde ve yakın çevrelerinde vaka yok'

Köyde yaşayan Emrah Özcan, 'Lavanta işlemesi yapıyoruz. Köyümüze sezonda gelen giden turistlerde vaka yaşanmadı. Lavantanın etkisi olduğunu düşünüyoruz. Köyümüzde ve yakın çevrelerinde vaka yok. Biz lavantanın buharını kullanıyoruz. Lavanta yağını eklem ağrılarında kullanıyoruz. Suyun içine katarak, buhar yöntemiyle kullanıyoruz. Koronavirüste bize iyi geldiğini düşünüyoruz' dedi.

Köyde lavanta yağı üretimi yapan emekli Ramazan Artık, emekli olduktan sonra köye yerleştiğini, lavanta ve gül yağı üretimi yaptıklarını söyledi. Bir kazana 30 kilo yaş lavanta kattıktan sonra işleme ile yarım kilo yağ çıkardıklarını belirten Artık, şöyle konuştu: 'Kazanı yaktıktan sonra lavantayı içine basıyoruz. Kaynattıktan sonra damla usulü ile şişeye dolduruyoruz. Koronavirüs vakasının görülmediği köyde ise bunu lavantanın kokusuna ve yağına bağlıyoruz. Yağı, yaralara iyi geliyor. Sinüzite iyi geliyor. Lavanta suyu mide rahatsızlığına iyi geliyor. Lavanta suyunu içtiğinde rahatlatıcı özelliği var. Yatmadan yarım saat önce lavanta yağı içtiğinde güzel bir uyku oluyor.'

'Rahatlatma özelliği var'

Lavanta kokulu köyde Kadınlar Kooperatifi Başkan Yardımcısı Aysun Yavru da sezonda çok sayıda misafir ağırladıklarını belirterek, koronavirüs vakasının görülmemesini lavanta yağı ve çayını sürekli tüketmelerine bağladıklarını kaydetti. Lavantanın karaciğer yağlanmasını önlediğini belirten Yavru, 'Rahatlatma özelliği var. Uykusuzluğa iyi geliyor. Kendimiz onları kullandığımız için böyle düşünüyoruz' dedi.

BUDO'dan sefer iptalleri

İslami Cihad'dan Kassam'ın şehit liderlerine veda: Kanları kurtuluşa kadar direnişin meşalesi

Tümgeneral Duveyri: Kassam kurumsal bir yapı, suikastlar savaş gücünü kıramadı

Filistinli âlimlerden şehit liderlere vefa mesajı

Çanakkale'de 26 öğrenci zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

HÜDA PAR'dan HAMAS komutanları için taziye mesajı

Lübnan ile Mısır arasında doğal gaz mutabakat zaptı imzalandı

Adana’da yapılan denetimlerde 20 bini aşkın trafik cezası kesildi

Miniklere ağız ve diş sağlığı eğitimi

Rusya' Ukrayna'da iki yerleşim biriminin kontrolünü ele geçirdi

Diyarbakır'da buzlanma nedeniyle ağır tonajlı araçlar yolda kaldı

Siirt’te 251 köy yolu ulaşıma kapandı

Zelenskiy: Barış planında 15 yıl süreli güvenlik garantileri var, bu süreyi 50 yıla yaymak istiyoruz

Kar altında zamanla yarış: 3 yaşındaki çocuk hastaneye ulaştırıldı

Putin ve Trump arasında kritik Ukrayna görüşmesi

HÜDA PAR Şırnak Merkez İlçe Başkanı Üzen'den kar ve nuzlanmaya karşı tedbir çağrısı

Mardin’de 7 araç kayganlaşan yolda zincirleme kazaya karıştı

Mersin'de 2025 Yılı Acil Sağlık Hizmetleri İstasyon Sorumluları Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi

Ukrayna'dan Putin'in konutuna saldırı girişimi

Batman'da esnafa dijital dönüşüm hamlesi: Esnaf72.com tanıtıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nijer Cumhurbaşkanı Tchiani ile görüştü

Ebu Ubeyde: Sevdiği ve kendisini seven Gazze şehrinin kalbinde şehadet mertebesine yükseldi

Çin'den Tayvan etrafında tatbikat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kuveyt Veliaht Prensi ile görüştü

Siirt'te ihtiyaç sahibi ailelere 25 bin lira yardım

Güçlükonak'ta kar yolları kapattı, sürücüler köylere sığındı

Yoğun kar yağışında UMKE’den hayat kurtaran müdahale

Somali Cumhurbaşkanı Mahmud Türkiye'ye geliyor

Siirt’te karla mücadele koordinasyon toplantısı yapıldı

Kar yağışı nedeniyle çok sayıda ilde eğitime ara verildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


BUDO'dan sefer iptalleri

İslami Cihad'dan Kassam'ın şehit liderlerine veda: Kanları kurtuluşa kadar direnişin meşalesi

Tümgeneral Duveyri: Kassam kurumsal bir yapı, suikastlar savaş gücünü kıramadı

Filistinli âlimlerden şehit liderlere vefa mesajı

Çanakkale'de 26 öğrenci zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

HÜDA PAR'dan HAMAS komutanları için taziye mesajı

Lübnan ile Mısır arasında doğal gaz mutabakat zaptı imzalandı