• BIST 100

    16345,82%-0,38
  • DOLAR

    43,59% 0,14
  • EURO

    51,55% 0,32
  • GRAM ALTIN

    6942,91% 3,14
  • Ç. ALTIN

    11654,37% 0,11

Hiç koronavirüs vakası görülmeyen turistik yer: Türkiye'nin 'Mor renkli köyü'

01 Mart 2021, Pazartesi 20:05
01 Mart 2021, Pazartesi 20:05
Hiç koronavirüs vakası görülmeyen turistik yer: Türkiye
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Hiç koronavirüs vakası görülmeyen turistik yer: Türkiye'nin 'Mor renkli köyü'

'Mor renkli köy' olarak bilinen Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı 261 nüfuslu Kuyucak köyü sakinlerinde koronavirüs vakasına rastlanmadı. Yaz aylarında mor bahçeleri görmek ve fotoğraf çektirmek için binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği Kuyucak'ta bugüne kadar yerleşik nüfustaki hiç kimsede koronavirüs vakası görülmediği açıklandı. Köyde şu ana kadar izolasyon veya karantina da uygulanmadı. Koronavirüsle mücadelede tüm tedbirlerin alındığı köyde sakin bir hayat geçiyor. Muhtarlık ise tüm bunlara rağmen tedbirleri elden bırakmıyor. Köy camiinde sürekli koronavirüs tedbirleri kapsamında anons yapılıyor. Vatandaşların maske ve mesafe kuralına uymaları isteniyor.

'Şu an sıkıntımız yok'

Her yıl temmuz ve ağustos aylarında Türkiye ve dünyadan ziyaretçi akınına uğrayan Kuyucak köyünde, lavanta bahçeleri köyün turizm kaynağı oldu. Geçen sezon koronavirüs salgınına rağmen lavanta bahçeleri yaklaşık 500 bin turisti ağırladı. Köy Muhtarı Gürol Yılmaz, çok sayıda misafir ağırlamalarına rağmen, bir tane bile vakaya rastlanmadığını söyledi. Muhtar Yılmaz, 'Allah'a şükürler olsun ki bir tane koronavirüs vakası yaşamadık. Köyümüzde vaka sayısı sıfır. Ama vaka yok diye maske, mesafe ve temizlik kurallarını hiçbir zaman göz ardı etmiyoruz. Şu an sıkıntımız yok' dedi.

'Lavanta bize iyi geliyor'

Köyde vakaya rastlanmamasını lavantaya bağlayan Muhtar Yılmaz, 'Biz lavantaları kaynatıp buharını içimize çekiyoruz. Bunun da iyi geldiğini kendimizce düşünüyoruz. Bilimsel bir sonucu yok ama vaka olmamasını buna bağlıyoruz. Lavantanın çayını içiyoruz. Zaten köyümüzde bir gelenek var. Herkes yatmadan önce yarım çay bardağı lavanta suyunu içer. Gece müthiş bir uyku düzeni sağlıyor. Vücuttaki ağrılara iyi geliyor. Birçok faydası da var. Sadece lavanta bize iyi geliyor diye kuralları hiçe saymıyoruz. Bizim köye yakın 2 köy daha var, onlarda da bizim gibi vakaya rastlanmadı' diye konuştu.

Bahçe gezilerinde sosyal mesafe

Yaz döneminde lavanta bahçelerine gerçekleşen 500 bin civarındaki ziyaret ve köydeki yaşam sürecinde koronavirüsle ilgili tüm önlemlere de uyduklarını dile getiren Yılmaz, 'Yazın hem ihtiyar heyetimiz hem de jandarmanın desteğiyle lavanta bahçelerine gelenlere sosyal mesafe ve maske kuralları uygulandı. Alışveriş yapan hemen herkese de lavanta suyu ikramında bulunduk. Geziye gelenlerden de bugüne kadar bir şikayet almadık. Örneğin oğlum evlendi ama sadece nikah yaptık, düğün tarzı etkinlikler yapılmadı' dedi.

'Köyümüzde ve yakın çevrelerinde vaka yok'

Köyde yaşayan Emrah Özcan, 'Lavanta işlemesi yapıyoruz. Köyümüze sezonda gelen giden turistlerde vaka yaşanmadı. Lavantanın etkisi olduğunu düşünüyoruz. Köyümüzde ve yakın çevrelerinde vaka yok. Biz lavantanın buharını kullanıyoruz. Lavanta yağını eklem ağrılarında kullanıyoruz. Suyun içine katarak, buhar yöntemiyle kullanıyoruz. Koronavirüste bize iyi geldiğini düşünüyoruz' dedi.

Köyde lavanta yağı üretimi yapan emekli Ramazan Artık, emekli olduktan sonra köye yerleştiğini, lavanta ve gül yağı üretimi yaptıklarını söyledi. Bir kazana 30 kilo yaş lavanta kattıktan sonra işleme ile yarım kilo yağ çıkardıklarını belirten Artık, şöyle konuştu: 'Kazanı yaktıktan sonra lavantayı içine basıyoruz. Kaynattıktan sonra damla usulü ile şişeye dolduruyoruz. Koronavirüs vakasının görülmediği köyde ise bunu lavantanın kokusuna ve yağına bağlıyoruz. Yağı, yaralara iyi geliyor. Sinüzite iyi geliyor. Lavanta suyu mide rahatsızlığına iyi geliyor. Lavanta suyunu içtiğinde rahatlatıcı özelliği var. Yatmadan yarım saat önce lavanta yağı içtiğinde güzel bir uyku oluyor.'

'Rahatlatma özelliği var'

Lavanta kokulu köyde Kadınlar Kooperatifi Başkan Yardımcısı Aysun Yavru da sezonda çok sayıda misafir ağırladıklarını belirterek, koronavirüs vakasının görülmemesini lavanta yağı ve çayını sürekli tüketmelerine bağladıklarını kaydetti. Lavantanın karaciğer yağlanmasını önlediğini belirten Yavru, 'Rahatlatma özelliği var. Uykusuzluğa iyi geliyor. Kendimiz onları kullandığımız için böyle düşünüyoruz' dedi.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Yunanistan'da casusluk krizi

DMM’den Türkiye-Somali ilişkilerini hedef alan iddialara yalanlama

ABD'den İran'a yönelik yeni yaptırım kararı

BM: Refah Sınır Kapısı'ndan insani yardım geçişlerine izin verilmiyor

Tarımsal destekleme ödemesi çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor

Ürdün Kralı 2. Abdullah Türkiye'ye geliyor

Mersin’de okul servislerine sıkı denetim

Mersin’in batısı için kuvvetli yağış alarmı

Batman'da kuyumcuda silahlı soygun: 2 şüpheli gözaltında, 1 firari

Ürdün Kralı 2. Abdullah yarın Türkiye’ye geliyor

Yemen'de Filistin için milyonluk miting

Fransa, Grönland'da başkonsolosluk açan ilk AB ülkesi oldu

AB, Rusya'ya karşı 20. yaptırım paketini önerdi

Batman’da Kuyumcuya Silahlı Saldırı: Şüphelilerden İkisi Yakalandı

HÜDA PAR Ağrı il teşkilat üyeleri Kızılay'a kan bağışında bulundu

Meteorolojiden bazı bölgeler için sağanak ve kar uyarısı

YÖK’ten üniversite öğrencilerine büyük müjde: Mezun olmadan iş hayatı başlıyor

İran Dışişleri Bakanından ABD'yle yapılan bugünkü müzakerelere ilişkin açıklamalar

OSTİM’de 5G vizyonu masaya yatırıldı: Türkiye dijital bağımsızlığa hazırlanıyor

Hindistan'da bir parti lideri öldürüldü

Bursa'da 6 Şubat depremleri dolayısıyla anma programı düzenlendi

Hindistan'da kömür madeninde patlama: 18 ölü

Afyonkarahisar merkezli operasyonda 14,9 milyon liralık çek ve senet ele geçirildi: 3 tutuklama

ABD Büyükelçiliği önünde Gazze nöbeti: Gerçek adalet sağlanana kadar susmayacağız

Dışişleri Bakanlığı, Pakistan’daki cami saldırısını kınadı

Umut Kervanı arama kurtarma kapasitesini güçlendiriyor

Mersin'de maddi hasarlı trafik kazası

Hakkâri için kuvvetli yağış uyarısı

Batman’da 185 kişilik işgücü uyum programı için kura çekimi yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Devlet millet dayanışmasıyla yaraları sardık

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yunanistan'da casusluk krizi

DMM’den Türkiye-Somali ilişkilerini hedef alan iddialara yalanlama

ABD'den İran'a yönelik yeni yaptırım kararı

BM: Refah Sınır Kapısı'ndan insani yardım geçişlerine izin verilmiyor

Tarımsal destekleme ödemesi çiftçilerin hesaplarına aktarılıyor

Ürdün Kralı 2. Abdullah Türkiye'ye geliyor

Mersin’de okul servislerine sıkı denetim