• BIST 100

    10970,37%0,52
  • DOLAR

    42,10% 0,05
  • EURO

    48,52% 0,38
  • GRAM ALTIN

    5398,26% 0,13
  • Ç. ALTIN

    8852,40% 0,00

İFM'nin hedefi 10 yılda ilk 10'a girmek

08 Ekim 2021, Cuma 08:47
08 Ekim 2021, Cuma 08:47
İFM
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İFM'nin hedefi 10 yılda ilk 10'a girmek

İFM'den yapılan açıklamaya göre, İFM projesinin 2022 yılı ortasında faaliyete geçmesi planlanıyor. Proje, 15 yıl sonunda Türkiye ekonomisine 250 milyar Dolar gelir etkisi ve 160 milyar dolar düzeyinde bir katma değer sağlayacak. Türkiye ekonomisinin büyümesine katkıda bulunacak ve finansal hareketliliği artırarak geniş finansal ürün ve hizmet yelpazesinin merkezi haline gelecek projede Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile borsa ve sigorta alanındaki kuruluşlar yer alacak. Projedeki 1,5 milyon metrekare kiralanabilir alanda bankacılık, sermaye piyasaları, sigortacılık, varlık yönetimi ve danışmanlık sektörlerinin 1.000'den fazla oyuncusu faaliyette bulunacak.

İFM hayata geçtiğinde, İstanbul'un bir finans merkezi olarak uluslararası kuruluşlar için cazibesini artırması, vergi kayıplarının minimum seviyelerde tutulması ve ekosistemin hızla gelişmesiyle 15 yıl içinde sağlayacağı gelir etkisinin 250 milyar dolar, katma değer etkisinin 150 milyar dolar olacağı, halihazırda yıllık 2 milyar dolar seviyesindeki finansal hizmet ihracatının ise 16 milyar dolar seviyelerine ulaşacağı hesaplanıyor. Bu büyüme neticesinde 120 bin kişilik istihdam sağlanacak. İFM'nin hedefi, 10 yılda dünyanın ilk 10 finans merkezi arasına girmek.

EKONOMİYE SÜRDÜRÜLEBİLİR KATKI SUNACAK

Türkiye Varlık Fonu'nun 2019 yılında katılımıyla hızlanan projenin 2022 ortasında faaliyete geçmesi planlanıyor. Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Arda Ermut, şunları kaydetti:

'Faaliyete başladığında İFM, hem Türkiye’nin büyüyen ve dinamik ekonomisi hem de bölgesel finans için önemli bir aktör olacak. Küresel ticarette halihazırda bir merkez olarak konumlanan İstanbul'da yer alan İFM, uluslararası sermaye akışını daha da kolaylaştıracak. Projede oluşacak ekosistemin finansal ürün ve hizmet çeşitliliği ile hacmini artırması sonucunda Türkiye'nin küresel para piyasalarından daha fazla pay alması mümkün olacak.'

Verilen bilgiye göre, İFM'nin ana hedeflerinden biri de Türkiye'deki finans kurumlarının uluslararası pazarlara açılarak iş hacimlerini arttırmaları. Bu sayede Türkiye'nin küresel para piyasalarından ve hareketlerinden önemli bir pay alması ve sermaye piyasalarının derinleşmesi mümkün olacak. İFM bünyesinde sunulması planlanan teşvik ve muafiyet yapısıyla hem ülke ekonomisine üst düzeyde fayda sağlanması hedefleniyor hem de mevcut finansal kurumlar ve piyasa beklentilerinin karşılanmasına ilişkin denge gözetiliyor. İFM'de yer almak isteyen şirketler, yönetmeliklerle belirlenecek kriterlere göre süzgeçten geçirilerek 'katılımcı belgesi' aldıktan sonra burada faaliyete geçebilecek. Bölgesel ve uluslararası çapta İFM'yi bir fintek merkezi haline getirmek de projenin stratejik hedeflerinden biri. Proje, tam kapasite ile hizmete geçtiğinde hem ulusal hem de uluslararası düzeyde pek çok fintek şirketinin burada yer alacağı öngörülüyor.

ULUSLARARASI İŞ, YAŞAM VE KÜLTÜR ALANINA SAHİP OLACAK

Yaklaşık 3,5 milyon metrekarelik bir inşaat alanına sahip olan İFM; 1,4 milyon metrekarelik ofis alanları, 100 bin metrekarelik alışveriş merkezi, 2 bin 100 kişilik kongre merkezi ve çok amaçlı performans salonu, 5 yıldızlı oteli, finansal eğitim merkezi, 26 bin araç kapasiteli otoparkı, rekreasyon alanları, akıllı şehir teknolojileri ve yönetim modeli ile finans ve iş dünyasının tüm ihtiyaçlarını karşılamaya hazırlanıyor. İstanbul Ümraniye'de üç köprü ile iki havalimanının ortasında yer alan İFM, ilave metro ve kara yolu bağlantılarıyla ziyaretçilerine kolay erişim sunuyor. İFM'yi dünyadaki diğer finansal merkezlerden ayıran temel noktaların başında, inşaatının önemli bir kısmının Kovid-19 salgını döneminde gerçekleşmesi sayesinde bundan sonra yaşanabilecek benzer küresel krizlere karşı hazırlıklı ve donanımlı şekilde inşa edilmesi geliyor.

İFM'nin yatırımcılarına en önemli vaatlerinden biri de birinci sınıf teknolojik altyapı olanakları. Yüksek verimlilik sağlamanın yanı sıra nesnelerin internetine (IoT) yönelik her türlü ihtiyacın karşılanacağı İFM'ye günlük 75 bin çalışan ve ziyaretçi gelmesi bekleniyor.
Yeni kurumsal kimliği ile tasarlanan web sitesini yayına alan ve 8-10 Ekim'de İstanbul'da gerçekleşecek F1 Rolex Türkiye Grand Prix sponsorluğunu üstlenen İFM, dünya sahnesindeki ön tanıtımını da bu önemli organizasyon ile yapıyor.

BESO Başkanı Çiftçi: Esnafımıza İndirimli Araç Alım Fırsatı Sunuyoruz

Almanya’da bir hemşireye 10 hastayı öldürmekten müebbet hapis

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Dolar kuru bugün ne kadar?

Meteoroloji'den sağanak uyarısı: 11 ilde gök gürültülü yağış bekleniyor

BM, Suriye lideri Ahmed Şara ve İçişleri Bakanı Hattab'ı yaptırım listesinden çıkarabilir

Sudan Başbakanı İdris: Savaş bitmezse tehlike Afrika ve dünyayı tehdit eder

Trump yönetimi, "Refah krizi"ni HAMAS’ı silahsızlandırma fırsatına çevirmek istiyor

Beyrut'ta "Direnişi destekleme belgesi: Direnişin silahı, ümmetin onurudur

Gazze'de sivil savunmadan uyarı: Savaş kalıntıları can almaya devam edebilir

"Sivil-Askeri Koordinasyon Merkezi": Siyonist planın yeni maskesi

Rusya ve Sri L’dan ilk ortak tatbikat

İletişim Başkanı Duran’dan CHP liderine sert yanıt

Çin ile İran'dan nükleer müzakere görüşmesi

Polonyalı gazeteci Antalya’da Müslüman oldu

Japonya yeni nükleer reaktör inşası için harekete geçiyor

Cezayir ve Azerbaycan arasında ekonomik işbirliği anlaşması

AK Parti Sözcüsü Çelik’ten Özgür Özel’in sözlerine tepki

HAMAS anlaşmaya bağlı kalarak siyonist bir esirin cesedini daha Kızılhaç'a teslim etti

CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Arazi anlaşmazlığı silahlı kavgaya dönüştü: 1 ölü, 1 yaralı

Yunanistan ve siyonist rejimden ortak hava tatbikatı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, HÜDAPAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu’nu kabul etti

HSK üyeliğine Havvanur Yurtsever yeniden seçildi

Başkonsoloslar Konferansı 6-8 Kasım’da Başkent’te gerçekleşecek

MİT Başkanı Kalın, HAMAS heyetiyle görüştü

Kahramanmaraş’ta kaybolan yaşlı adam ölü bulundu

ABD’den Kuzey Kore'ye yeni yaptırım kararı

Vietnam'da sel felaketi: 47 ölü, 130 yaralı

2026 hac kurası sonuçları e-Devlet'te erişime açıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


BESO Başkanı Çiftçi: Esnafımıza İndirimli Araç Alım Fırsatı Sunuyoruz

Almanya’da bir hemşireye 10 hastayı öldürmekten müebbet hapis

Altın fiyatları güne yükselişle başladı

Dolar kuru bugün ne kadar?

Meteoroloji'den sağanak uyarısı: 11 ilde gök gürültülü yağış bekleniyor

BM, Suriye lideri Ahmed Şara ve İçişleri Bakanı Hattab'ı yaptırım listesinden çıkarabilir

Sudan Başbakanı İdris: Savaş bitmezse tehlike Afrika ve dünyayı tehdit eder