• BIST 100

    16055,59%2,91
  • DOLAR

    44,04% 0,02
  • EURO

    51,27% -0,05
  • GRAM ALTIN

    7356,58% 1,12
  • Ç. ALTIN

    11864,39% 0,87

İhracata liman darbesi

15 Mart 2023, Çarşamba 12:35
15 Mart 2023, Çarşamba 12:35
İhracata liman darbesi
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İhracata liman darbesi

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, İskenderun Limanı’nda meydana gelen yangının ardından şimdi de Mersin Limanı’nda yaşanan sorunların bölge ihracatına büyük darbe vurduğunu söyledi.
Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, 6 Şubat’taki depremden sonra İskenderun Limanı’nda çıkan yangında ihraç edilmek üzere bekleyen binlerce konteyner dolusu ürün yandığını söyledi. Celal Kadooğlu, liman işletmecisi Limak’ın sorumluluğu kabul etmeyerek, tazminat ödemeye yanaşmamasının büyük mağduriyete yol açtığını ve İskenderun Limanı’nın kullanılmaz hale gelmesinin ardından ihracatçıların Mersin Limanı’na yöneldiğini ancak Mersin Limanı’nda da tırların haftalarca beklemesinin yeni bir krize yol açtığını aktardı.

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, gerek İskenderun, gerekse de Mersin Limanı’nda yaşanan sorunların bölge ihracatını krize soktuğunu, sorunun çözümü için hükümet yetkililerinin devreye girmesini istedi. Limana teslim edilen tüm malların sorumluluğunun liman işletmesine ait olduğunu hatırlatan Başkan Celal Kadooğlu, “Liman işletmesi mücbir sebep diyerek sorumluluktan kaçamaz. İhracatçıların mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz” dedi.

Kadooğlu’ndan dryport önerisi
Mersin Limanı’nda da uzun bekleme sürelerinin ihracata büyük engel oluşturduğunu ifade eden Başkan Kadooğlu, “İskenderun Limanı deprem sonrası kullanılamaz hale gelince ihracatçı en yakın liman olan Mersin’e yöneldi. Dolayısıyla Mersin Limanı’nda büyük yoğunluk oluştu ve tırlar haftalarca limanın girişinde beklemeye başladı. Tırların limana yükünü bırakmak için haftalarca beklemesi çok büyük sorunlara yol açıyor. İşlemler uzuyor, maliyetler artıyor, ihracatçılarımız taahhütlerini yerine getirmekte zorlanıyor. Dolayısıyla bölge ihracatı çok büyük zarar görüyor. Mersin Limanı’na yük götüren tırlar yoğunluktan dolayı kapıda bekletilmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Bunun için de Mersin Limanı’nın yanına Dry port alan kurulmasını öneriyoruz. TIR’lar yükünü Dry port alanına bıraksın. Daha sonra da liman işletmesi yükleri buradan limana alsın. Böylece en azından tırların ve şoförlerin orada beklemesinin önüne geçilir” ifadelerini kullandı.

“Sadece ihracatçıların değil, ülkenin sorunu'
Güçlü bir Türkiye’nin güçlü bir ekonomiyle mümkün olduğunu, güçlü bir ekonomi için de ihracatın artırılmasının elzem olduğunu vurgulayan Başkan Celal Kadooğlu, “Sürekli rekor kıran ihracatçılarımız maalesef zor günler geçiriyor. Ürün var, müşteri var, ancak ürünü gönderecek limanlarda yaşanan sorunlardan dolayı ihracat gerçekleşemiyor ya da çok gecikiyor. Bu bölge ihracatçısının bir sorunu gibi gözükse de aslında ülkemizin sorunu. Ülke ekonomisinin bu ortamda zarar görmemesi için hükümetin gerekli tedbirleri almasını, ihracatın önündeki bu engellerin kaldırılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Mardin’de sopalı kavga kamerada: 1 yaralı

Gazze'de insani kriz derinleşiyor

GÜney Kore'den ham petrol kararı

İtalya'da çiftçiler maliyetlerdeki artışları protesto etti

Denizli’de 3.7 büyüklüğünde deprem

BM Genel Sekreteri Guterres Türkiye'ye gelecek

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

İngiliz savaş gemisi doğu Akdeniz'e doğru yola çıktı

Costa: Orta Doğu'daki savaşın tek bir kazananı var, o da Rusya

Samsun'da kamyon ile tramvay çarpıştı: 3 yaralı

ABD Savaş Bakanı: İran'a saldırılarımız en yoğun günü bugün!

AB: Mevcut petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki artış Rusya için beklenmedik gelirler sağlayabilir

Lübnan ve Suriye liderleri telefon görüşmesinde sınır güvenliğini ele aldı

Yasaklı içeriklere erişim engellenmeyince Rusya'dan Google'a ceza geldi

Hollanda'nın İran Büyükelçiliği geçici olarak Azerbaycan'a taşındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüştü

Azerbaycan, İran'a yardım gönderdi

Lavrov ve Arakçi bölgedeki son gelişmeleri ele aldı

Malatya OSB'de yeni meslek lisesi açılıyor

İspanya'dan rapor geldi: Rojin Kabaiş'in telefonuna tam erişim sağlanamadı

'Kutsal Emanetler ve Vakıf Eserleri Sergisi' Malatya'da ilk defa açıldı

Kenya'da sel: 49 ölü

Gazze Şeridi'ne ateşkese rağmen saldırılar sürüyor: Şehit sayısı 72 bin 134'e yükseldi

Vietnam’da yakıt krizi kapıda, uzaktan çalışma geri dönüyor

Gazze için hukuki seferberlik: Küresel Sumud Filosu’nun yanındayız

Kazakistan’da yeni anayasa için sandık kuruluyor

Duruşma görüntülerini paylaşanlar hakkında soruşturma

Kapıkule’de 8 kilo kokain ele geçirildi

İşgalci rejimin Lübnan'da katliamları sürüyor

Sakarya'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Mardin’de sopalı kavga kamerada: 1 yaralı

Gazze'de insani kriz derinleşiyor

GÜney Kore'den ham petrol kararı

İtalya'da çiftçiler maliyetlerdeki artışları protesto etti

Denizli’de 3.7 büyüklüğünde deprem

BM Genel Sekreteri Guterres Türkiye'ye gelecek

Dışişleri Bakanı Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü