• BIST 100

    16651,45%-0,07
  • DOLAR

    43,48% 0,19
  • EURO

    51,57% -0,90
  • GRAM ALTIN

    6786,60% -9,85
  • Ç. ALTIN

    11923,69% -6,97

İkinci el araçta fiyat yükselten oyun! Uyarı geldi: Sakın dikkate almayın

16 Temmuz 2020, Perşembe 12:54
16 Temmuz 2020, Perşembe 12:54
İkinci el araçta fiyat yükselten oyun! Uyarı geldi: Sakın dikkate almayın
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İkinci el araçta fiyat yükselten oyun! Uyarı geldi: Sakın dikkate almayın

Koronavirüs nedeniyle toplu taşıma kullanmak istemeyen vatandaşın araç sahibi olmak için harekete geçmesiyle ikinci el araç fiyatlarında da önemli bir artış gözlendi. Ayrıca sıfır araç üretiminin pandemi sürecinde bir dönem durması, sonrasında talebin altında üretimin olmasının da yine artışta etkili olduğu ifade edildi. Galericiler ve vatandaşlar, ikinci el araç fiyatlarının artmasında önemli bir etkenin de 'opsiyonlanma' oyunu olduğunu söyledi. 'Opsiyonlanmıştır' yani kaporası alınmış ve satış işlemleri sürüyormuş gibi gösterilen araçların piyasada suni bir artışa neden olduğu öne sürüldü.

'ASLINDA BU BİR OYUN'

İkinci el otomobil alım-satım işiyle uğraşan evli ve 2 çocuk babası Fahri Karlık (49), 'Son dönemde ikinci el otomobil satışı yapan internet sitelerinin tamamında 'opsiyonlanmıştır' ibareli ilanlara rastlıyoruz. Aslında bu bir oyun. Fiyatların artması yönünde yapılan bir oyun. Adam 100 bin liralık aracına 120 bin lira yazıp 'opsiyonlanmıştır' ibaresini ekleyip piyasanın yükselmesine neden oluyor. Benim başımdan geçen bir olayı anlatayım; ben bir otomobili almak için sahibiyle 85 bin TL'ye anlaştım. Sonra vatandaş beni arayıp 'fiyatlar yükselmiş ağabey ben 87 istiyorum' dedi. Ben de 'tamam' dedim. Sabah buluşmak için mekanına gittim. Dedi ki aracı alacağım kişi bana. 'İnternetten opsiyonlanmış araçlar gördüm. Aracımın fiyatından daha yüksekti. Kafam karıştı. Şu an aracı satmayı düşünmüyorum' dedi. Bu opsiyonlanma yüzünden alacağım aracı, alamadım. Suni bir şişirme var. Bu piyasaları yükselten bir olay. İnsanları aldatmaya yönelik bir olay' dedi.

Otomobil almak için ikinci el bayilerini gezen Can Türk (25) de, 'Son dönemde internette 'araç opsiyonlanmıştır' diye bir şey çıktı. 100 bin liralık araba 105 bin liraya opsiyonlanmıştır gibi paylaşımlar var. Aracın değerini 10- 15 bin lira fazlasına satılmış gibi gösteriyorlar. İstediğim fiyata bir türlü araç bulamadım, arıyorum' diye konuştu.

'PİYASADAKİ ARTIŞ BU ŞEKİLDE OLUŞUYOR'

İkinci el otomobil alım satımı yapan bir başka firmanın sahibi evli ve 1 çocuk babası Egemen Kurtçu (37) ise, 'Son dönemde bu olay çok arttı. Normalde 100 bin TL olan bir araç 120 TL'ye opsiyonlanmıştır gibi gösterilince bu sefer aynı araca sahip olanlar kişiler de ilanını bu şekilde artırıyor. Tabiri caizse piyasadaki artış bu şekilde oluşuyor. Bu suni opsiyon. Bu olaya derhal el atılması lazım. Çünkü otomobilin rayiç değeri bu değil' dedi. Fiyat artışlarının vatandaşı olumsuz etkilediğini vurgulayan Kurtçu, 'Bu durum insanlarda travma yaratıyor. Sıfırdan daha pahalı ikinci el araçlar var. Bu da ikinci elde korkunç durumlara getirdi işi. Biz nereye gidecek nasıl olacak bilmiyoruz. Piyasanın hakim oyuncusu olan ikinci el sitelerin bu konuya el atması gerekiyor' diye konuştu.

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Eskişehir'de iyilik seferberliği: Umut Kervanı şubat ayına "umut"la başladı

Gaziantep’te 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

İstanbul için kar ve soğuk hava uyarısı

Tayvan Boğazı’nda Çin-Tayvan gerilimi

Konya'da farklı büyüklükte depremler kaydedildi

HÜDA PAR Adana'da "Madde Bağımlılığı" paneli düzenliyor

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama

Kabine yarın toplanıyor

Bozüyük Umut Kervanı’ndan ihtiyaç sahibi alelere gıda yardımı

Deniz ulaşımına fırtına engeli

ABD'nin yeni Karakas Büyükelçisi Laura Dogu, Venezuela'da

Konya’da yağışlarla birlikte su kaynaklarında artış

Konya için kuvvetli rüzgâr ve fırtına uyarısı

Rusya-ABD-Ukrayna arasındaki görüşme Abu Dabi'de yapılacak

Burdur’da 7 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili 2 savcı görevlendirildi

Ağrı’da 5. kattan düşen kar kütlesi genç kadını yaraladı

Gazze Filistin Komitesi ateşkese uyulması çağrısında bulundu

Şanlıurfa'da gençler sabah namazında buluştu

Irak'ta cumhurbaşkanı seçimi ertelendi

Başkan Er’den Berat Kandili mesajı

Viranşehir'de bozuk yol tepkisi

Yanlış diyetler sağlığı tehdit ediyor

Gazze'de can kaybı 71 bin 795'e yükseldi

Türkiye ve 7 ülkeden işgal rejiminin ihlallerine tepki

Çocuklardan akranlarına ekran bağımlılığından uzak durma çağrısı

Batman'da sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil takla attı: 3 yaralı

Zelenski, yeni üçlü görüşmelerin gelecek hafta yapılacağını söyledi

Hakkari’de 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

Filipinler'deki feribot faciasında ölü sayısı 39'a yükseldi

Adana’da çözülmeyen altyapı sorunlarına vatandaşlardan tepki

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Eskişehir'de iyilik seferberliği: Umut Kervanı şubat ayına "umut"la başladı

Gaziantep’te 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari yakalandı

İstanbul için kar ve soğuk hava uyarısı

Tayvan Boğazı’nda Çin-Tayvan gerilimi

Konya'da farklı büyüklükte depremler kaydedildi

HÜDA PAR Adana'da "Madde Bağımlılığı" paneli düzenliyor

Muğla'da uyuşturucu operasyonu: 3 tutuklama