• BIST 100

    9257,37%-0,24
  • DOLAR

    38,75% 0,35
  • EURO

    43,61% 0,21
  • GRAM ALTIN

    4143,09% 0,96
  • Ç. ALTIN

    6692,26% -0,58

İkinci el araçta fiyat yükselten oyun! Uyarı geldi: Sakın dikkate almayın

EKONOMİ 16.07.2020 12:54:20 0
İkinci el araçta fiyat yükselten oyun! Uyarı geldi: Sakın dikkate almayın

İkinci el araçta fiyat yükselten oyun! Uyarı geldi: Sakın dikkate almayın

Koronavirüs nedeniyle toplu taşıma kullanmak istemeyen vatandaşın araç sahibi olmak için harekete geçmesiyle ikinci el araç fiyatlarında da önemli bir artış gözlendi. Ayrıca sıfır araç üretiminin pandemi sürecinde bir dönem durması, sonrasında talebin altında üretimin olmasının da yine artışta etkili olduğu ifade edildi. Galericiler ve vatandaşlar, ikinci el araç fiyatlarının artmasında önemli bir etkenin de 'opsiyonlanma' oyunu olduğunu söyledi. 'Opsiyonlanmıştır' yani kaporası alınmış ve satış işlemleri sürüyormuş gibi gösterilen araçların piyasada suni bir artışa neden olduğu öne sürüldü.

'ASLINDA BU BİR OYUN'

İkinci el otomobil alım-satım işiyle uğraşan evli ve 2 çocuk babası Fahri Karlık (49), 'Son dönemde ikinci el otomobil satışı yapan internet sitelerinin tamamında 'opsiyonlanmıştır' ibareli ilanlara rastlıyoruz. Aslında bu bir oyun. Fiyatların artması yönünde yapılan bir oyun. Adam 100 bin liralık aracına 120 bin lira yazıp 'opsiyonlanmıştır' ibaresini ekleyip piyasanın yükselmesine neden oluyor. Benim başımdan geçen bir olayı anlatayım; ben bir otomobili almak için sahibiyle 85 bin TL'ye anlaştım. Sonra vatandaş beni arayıp 'fiyatlar yükselmiş ağabey ben 87 istiyorum' dedi. Ben de 'tamam' dedim. Sabah buluşmak için mekanına gittim. Dedi ki aracı alacağım kişi bana. 'İnternetten opsiyonlanmış araçlar gördüm. Aracımın fiyatından daha yüksekti. Kafam karıştı. Şu an aracı satmayı düşünmüyorum' dedi. Bu opsiyonlanma yüzünden alacağım aracı, alamadım. Suni bir şişirme var. Bu piyasaları yükselten bir olay. İnsanları aldatmaya yönelik bir olay' dedi.

Otomobil almak için ikinci el bayilerini gezen Can Türk (25) de, 'Son dönemde internette 'araç opsiyonlanmıştır' diye bir şey çıktı. 100 bin liralık araba 105 bin liraya opsiyonlanmıştır gibi paylaşımlar var. Aracın değerini 10- 15 bin lira fazlasına satılmış gibi gösteriyorlar. İstediğim fiyata bir türlü araç bulamadım, arıyorum' diye konuştu.

'PİYASADAKİ ARTIŞ BU ŞEKİLDE OLUŞUYOR'

İkinci el otomobil alım satımı yapan bir başka firmanın sahibi evli ve 1 çocuk babası Egemen Kurtçu (37) ise, 'Son dönemde bu olay çok arttı. Normalde 100 bin TL olan bir araç 120 TL'ye opsiyonlanmıştır gibi gösterilince bu sefer aynı araca sahip olanlar kişiler de ilanını bu şekilde artırıyor. Tabiri caizse piyasadaki artış bu şekilde oluşuyor. Bu suni opsiyon. Bu olaya derhal el atılması lazım. Çünkü otomobilin rayiç değeri bu değil' dedi. Fiyat artışlarının vatandaşı olumsuz etkilediğini vurgulayan Kurtçu, 'Bu durum insanlarda travma yaratıyor. Sıfırdan daha pahalı ikinci el araçlar var. Bu da ikinci elde korkunç durumlara getirdi işi. Biz nereye gidecek nasıl olacak bilmiyoruz. Piyasanın hakim oyuncusu olan ikinci el sitelerin bu konuya el atması gerekiyor' diye konuştu.

Bingöl'de etkili hutbe sunumu yarışması düzenlendi

ABD'nin "ilhak" tehdidi altındaki Kanada ve Danimarka ortak savunmayı güçlendiriyor

Bingöl'de kurbanlık hayvan sevkleri başladı

İran, ABD medyasının "gizli nükleer tesis" iddiasını yalanladı

Siirt’te "Sağlık İçin Hareket Günü" yürüyüşü gerçekleştirildi

Tarihi Hasan Paşa Camii yeniden ibadete açıldı

Güveloğlu: İş güvenliği kanunla değil, kültürle sağlanır

4. Uluslararası Gıda Kimyası Kongresi: Bir tarafta israf bir tarafta obezite…

Alerjik rinitli çocuklarda görülen şikayetler ve belirtiler

Siyonist rejim Gazze'de yine bir aileyi yok etti: Biri bebek 4 şehit

İş güvenliği uzmanları uyardı: İş kazalarının yüzde 98'i önlenebilir

73 yaşında Kur’an'la buluştu, azmiyle gönüllere taht kurdu

Mardin’de silahlı saldırıda ölen öğretmen defnedildi

Şili'de ambulans uçak kazasında 6 kişi öldü

Bisiklet ile otomobil çarpıştı: Kaza anı kameraya yansıdı

Van Umut Kervanı’ndan 350 aileye yardım

Afganistan'ın Host eyaletinde sel

Van ve Şanlıurfa'da 311 kilo narkotik madde ele geçirildi

Aksu: Gençlik manevi buhranda, çözüm değer temelli eğitimde

Hukukçular Derneği: Gazze'de uluslararası hukukun ikiyüzlülüğünü görüyoruz

Sri L'da askeri helikopter düştü: 6 ölü 6 yaralı

Rehber Gençlik Topluluğu öğrencilere aile mefhumunu aşılıyor

Bilim insanları uyarıyor: "Mardin ovası obruk tehlikesiyle karşı karşıya"

Ensarullah lideri El Husi: Önceliğimiz Gazze'ye destektir

Malatya şehir merkezinde ateş semenderi görüldü

"Huzur İstanbul" uygulaması: 982 gözaltı

İşgal ordusu, Refah'taki çatışmalarda iki siyonistin öldürüldüğünü kabul etti ve ayrıntıları açıkladı

Batman'da İnşaatta İş Güvenliği Alarmı: Çatıda Emniyetsiz Çalışma Kamerada

Batman, mercimek üretiminde Türkiye üçüncüsü oldu

Kassam, Refah'ta işgalcilere ait iki birliği vurdu: 19 ölü ve yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ