• BIST 100

    10922,86%-0,52
  • DOLAR

    42,43% 0,16
  • EURO

    48,91% -0,07
  • GRAM ALTIN

    5537,05% -0,30
  • Ç. ALTIN

    9229,23% -0,08

İkinci el araçta fiyat yükselten oyun! Uyarı geldi: Sakın dikkate almayın

16 Temmuz 2020, Perşembe 12:54
16 Temmuz 2020, Perşembe 12:54
İkinci el araçta fiyat yükselten oyun! Uyarı geldi: Sakın dikkate almayın
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İkinci el araçta fiyat yükselten oyun! Uyarı geldi: Sakın dikkate almayın

Koronavirüs nedeniyle toplu taşıma kullanmak istemeyen vatandaşın araç sahibi olmak için harekete geçmesiyle ikinci el araç fiyatlarında da önemli bir artış gözlendi. Ayrıca sıfır araç üretiminin pandemi sürecinde bir dönem durması, sonrasında talebin altında üretimin olmasının da yine artışta etkili olduğu ifade edildi. Galericiler ve vatandaşlar, ikinci el araç fiyatlarının artmasında önemli bir etkenin de 'opsiyonlanma' oyunu olduğunu söyledi. 'Opsiyonlanmıştır' yani kaporası alınmış ve satış işlemleri sürüyormuş gibi gösterilen araçların piyasada suni bir artışa neden olduğu öne sürüldü.

'ASLINDA BU BİR OYUN'

İkinci el otomobil alım-satım işiyle uğraşan evli ve 2 çocuk babası Fahri Karlık (49), 'Son dönemde ikinci el otomobil satışı yapan internet sitelerinin tamamında 'opsiyonlanmıştır' ibareli ilanlara rastlıyoruz. Aslında bu bir oyun. Fiyatların artması yönünde yapılan bir oyun. Adam 100 bin liralık aracına 120 bin lira yazıp 'opsiyonlanmıştır' ibaresini ekleyip piyasanın yükselmesine neden oluyor. Benim başımdan geçen bir olayı anlatayım; ben bir otomobili almak için sahibiyle 85 bin TL'ye anlaştım. Sonra vatandaş beni arayıp 'fiyatlar yükselmiş ağabey ben 87 istiyorum' dedi. Ben de 'tamam' dedim. Sabah buluşmak için mekanına gittim. Dedi ki aracı alacağım kişi bana. 'İnternetten opsiyonlanmış araçlar gördüm. Aracımın fiyatından daha yüksekti. Kafam karıştı. Şu an aracı satmayı düşünmüyorum' dedi. Bu opsiyonlanma yüzünden alacağım aracı, alamadım. Suni bir şişirme var. Bu piyasaları yükselten bir olay. İnsanları aldatmaya yönelik bir olay' dedi.

Otomobil almak için ikinci el bayilerini gezen Can Türk (25) de, 'Son dönemde internette 'araç opsiyonlanmıştır' diye bir şey çıktı. 100 bin liralık araba 105 bin liraya opsiyonlanmıştır gibi paylaşımlar var. Aracın değerini 10- 15 bin lira fazlasına satılmış gibi gösteriyorlar. İstediğim fiyata bir türlü araç bulamadım, arıyorum' diye konuştu.

'PİYASADAKİ ARTIŞ BU ŞEKİLDE OLUŞUYOR'

İkinci el otomobil alım satımı yapan bir başka firmanın sahibi evli ve 1 çocuk babası Egemen Kurtçu (37) ise, 'Son dönemde bu olay çok arttı. Normalde 100 bin TL olan bir araç 120 TL'ye opsiyonlanmıştır gibi gösterilince bu sefer aynı araca sahip olanlar kişiler de ilanını bu şekilde artırıyor. Tabiri caizse piyasadaki artış bu şekilde oluşuyor. Bu suni opsiyon. Bu olaya derhal el atılması lazım. Çünkü otomobilin rayiç değeri bu değil' dedi. Fiyat artışlarının vatandaşı olumsuz etkilediğini vurgulayan Kurtçu, 'Bu durum insanlarda travma yaratıyor. Sıfırdan daha pahalı ikinci el araçlar var. Bu da ikinci elde korkunç durumlara getirdi işi. Biz nereye gidecek nasıl olacak bilmiyoruz. Piyasanın hakim oyuncusu olan ikinci el sitelerin bu konuya el atması gerekiyor' diye konuştu.

Sinop’ta berber dükkanına silahlı saldırı düzenleyen 2 şüpheli yakalandı

ABD’nin Ukrayna’da barış planına karşı AB ülkeleri teklif sundu

Gürcistan'da yol inşaatında toprak kayması: 4 işçi öldü

İzmir’de 24 düzensiz göçmen yakalandı

Motorine 2 lira 44 kuruş indirim geliyor

Yolcu otobüsü ile minibüs çarpıştı: 10 yaralı

Mersin'de denize kaybolan şahsı arama çalışmaları sürüyor

Gaziantep’te drift yapan ehliyetsiz sürücüye ceza

Mersin’de makarna fabrikasında zehirlenen işçi sayısı 16’ya yükseldi

Ankara'da "Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar" programı düzenlendi

Gaziantep’te 30 yıl hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

Mersin'de “Aile ve Gençlik Söyleşisi”ne yoğun ilgi

ABD'nin baskısına rağmen Caracas yönetimi geri adım atmıyor

İtalya'da halk üç büyük bölgesinde seçim için sandık başında

Meteoroloji'den sağanak uyarısı

Rusya, Ukrayna'da 3 yerleşim yerini ele geçirdiğini duyurdu

İran'dan ABD ile müzakere iddialarına yanıt

Ukrayna barış görüşmeleri Cenevre’de başladı

HAMAS heyeti Kahire'de Gazze barış planının ikinci aşamasını görüşecek

Kolombiya-ABD hattı geriliyor: Kolombiya'dan gizli plan suçlaması

Güney Afrika'da düzenlenen G20 Zirvesi sona erdi

İşgal uçaklarının Lübnan'a saldırısında şehit ve yaralılar var

Diyarbakır’da 555 kilogram uyuşturucu ele geçirildi: 25 gözaltı

İdil-Cizre arası kara yolunda kaza: 8 yaralı

Kış aylarının vazgeçilmezi şalgam yoğun ilgi görüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Özgür bir Filistin Devleti kurulmadan küresel barış tam manasıyla sağlanamaz

Babasının hayalini gerçekleştiren öğretmen, öğrencilere umut oluyor

Hawaii'deki Kilauea Yanardağı yeniden faaliyete geçti

Vietnam'da meydana gelen sel faciasında 90 ölü, 12 kayıp

AB Komisyonu Başkanı, Ukrayna'ya yönelik çözüm için şartlarını sıraladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sinop’ta berber dükkanına silahlı saldırı düzenleyen 2 şüpheli yakalandı

ABD’nin Ukrayna’da barış planına karşı AB ülkeleri teklif sundu

Gürcistan'da yol inşaatında toprak kayması: 4 işçi öldü

İzmir’de 24 düzensiz göçmen yakalandı

Motorine 2 lira 44 kuruş indirim geliyor

Yolcu otobüsü ile minibüs çarpıştı: 10 yaralı

Mersin'de denize kaybolan şahsı arama çalışmaları sürüyor