• BIST 100

    16057,78%-0,67
  • DOLAR

    44,09% 0,07
  • EURO

    51,12% -0,16
  • GRAM ALTIN

    7339,81% -0,20
  • Ç. ALTIN

    11836,39% -0,24

İkinci el otomobil alacaklar bu dolandırıcılığa dikkat!

30 Haziran 2020, Salı 08:47
30 Haziran 2020, Salı 08:47
İkinci el otomobil alacaklar bu dolandırıcılığa dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İkinci el otomobil alacaklar bu dolandırıcılığa dikkat!

Kamu bankaları tarafından açıklanan kredi destek paketleri sonrası piyasanın hareketlendiğini ve ikinci el araç ticaretinin hız kazandığını ifade eden Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, buna paralel olarak internet üzerinden yapılan satışların da arttığına işaret ederek araç alacak vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Dolandırıcıların internette araçları piyasa değerinin altında göstererek, gerçekte olmayan araçların ilanını verdiklerini belirten Erkoç, ‘’ Örneğin İstanbul’dan verilen bir ilan için vatandaşlarımız Ankara’dan alıcı oluyor. Diyorlar ki kaparo gönderirseniz bu aracı satmayacağız. Vatandaş kaparosunu gönderip aracı almaya gidiyor, ortada araç da yok muhatap da… Ne yazık ki caydırıcı bir ceza da yok. O yüzden vatandaşlarımız araç alışverişlerini muhakkak kurumsal yerlerden, otomobil ticaret merkezlerinden, bayilerden yapsınlar. İnternet sitelerinde ne olduğu belli olmayan kişilerin verdiği ilanlara itibar etmesinler. Satın almak istedikleri aracı muhakkak görsünler’’ diye konuştu.

Pandemi sebebiyle fabrikaların üretimi durdurması sonrası sıfır araçların henüz ülkeye gelmediğini, arz talep dengesinin bozulduğunu ifade eden Erkoç, dolandırıcıların bu durumdan da faydalandığını söyledi. Hiç meslekle alakası olmayan, otomotiv ticareti ile ilgili vergi levhası dahi bulunmayan kişilerin sıraya girerek bayilerden araçları aldığını, kendi araçları gibi ilana koyarak sattığını belirten Erkoç, ‘’ Bu işi ayaküstü yapanlar sebebiyle hem piyasadaki araçların fiyatı artıyor hiçbir şekilde vergisini de ödemediği için kayıt dışılık artıyor’’ diye konuştu.

‘’İKİNCİ EL’DE YETKİ BELGESİ İLE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE KAYIT DIŞILIĞIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ’’

2019 verilerine göre Türkiye’de 8 milyon 600 bin aracın el değiştirdiğini, bunun 5 milyona yakınının ayaküstü araç alıp satanlar tarafından gerçekleştiğini söyleyen Erkoç, ‘’Kayıt dışılığın önüne geçilmediği sürece fiyatların yükselmesine engel olamayız. Ticaret Bakanlığımızdan, Gelir İdaresi Başkanlığımızdan, Vergi Denetleme Kurulu’ndan internet sitelerinin denetlenmesini ve kayıt dışılığın önüne geçilmesini talep ediyoruz’’ dedi.

Sektöre bir standart getirecek olan ikinci el araç ticareti yetki belgesi ile önemli ölçüde bu kayıt dışılığın önüne geçileceğini ve sektöre bir standart geleceğini hatırlatan Erkoç, ‘’Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bekleyen ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanarak hayata geçecek olan mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu Ağustos ayına kadar uzatılmıştı. Bu süreçle birlikte sektöre bir çeki düzen gelmesini bekliyoruz’’ diye konuştu.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İspanya, Tel Aviv'deki büyükelçisini geri çekti

Müftü Durmuş: İtikaf sünnetini ihya etmek büyük önem taşıyor

Pervari’de heyelan nedeniyle köy yolu ulaşıma kapandı

Malatya'da YKS adaylarına ücretsiz ve nitelikli eğitim sağlıyor

Bakan Gürlek: Mahkeme salonları siyaset arenası değildir, şov yapılamaz

İzmir’de 1 ton 346 kilogram skunk ele geçirildi

Bakan Fidan, Polonyalı mevkidaşı Sikorski ile görüştü

Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 135’e ulaştı

Kahramanmaraş’ta 4 büyüklüğünde deprem

TUS uzmanlık dalı değişikliği tercihleri başladı

DMM: İmam Hatip Lisesi’ndeki yurt projesine ilişkin iddialar asılsız

Elazığ’da uyuşturucu operasyonu: 14 tutuklama

Oto aksesuar esnafı: Bu yasakla dükkanlar kapanır

Petrol fiyatları 90 doların üzerine çıktı

Diyarbakır kırsalına füze başlığı düştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kardeş İran halkına 'bu Şii'dir, bu Sünni'dir' diye bakmadık ve bakmıyoruz

Batman’da 100 Öğrenci Okulda İftar Sofrasında Buluştu

Şanlıurfa’da ‘Kasten öldürme’ suçundan aranan hükümlü yakalandı

Hastalara Türkiye’de ilk pulmoner rehabilitasyon programı Bursa'da uygulanıyor

Küresel nükleer rekabet ve Türkiye

Yüzlerce zeytin ağacı işgalciler tarafından kesildi: "Güvenlik alanı" hazırlığı

Gaziantep'te fayans yüklü tır devrildi

Adıyaman'da hat, tezhip ve ebru sergisi açıldı

Gaziantep yumurta üretiminde Türkiye'de 4'üncü sırada

BİGG GARAJ programı ile girişimcilere 1,35 milyon lira destek fırsatı

Diyarbakır Ulu Cami'ye yeni aydınlatma

Şırnak'ta mıcır yüklü kamyon devrildi: Bir yaralı

Beytüşşebap'ta kar mesaisi: Kapanan köy yolları açılıyor

Molla Yalçın: İçerisinde Kadir Gecesini barındıran bu günleri değerlendirelim

Yeşilyurt'ta bayram öncesi detaylı temizlik ve çevre düzenlemesi

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İspanya, Tel Aviv'deki büyükelçisini geri çekti

Müftü Durmuş: İtikaf sünnetini ihya etmek büyük önem taşıyor

Pervari’de heyelan nedeniyle köy yolu ulaşıma kapandı

Malatya'da YKS adaylarına ücretsiz ve nitelikli eğitim sağlıyor

Bakan Gürlek: Mahkeme salonları siyaset arenası değildir, şov yapılamaz

İzmir’de 1 ton 346 kilogram skunk ele geçirildi

Bakan Fidan, Polonyalı mevkidaşı Sikorski ile görüştü