• BIST 100

    10565,74%-0,59
  • DOLAR

    42,17% -0,01
  • EURO

    49,02% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5558,99% -1,71
  • Ç. ALTIN

    9196,59% -3,17

İkinci el otomobil alacaklar bu dolandırıcılığa dikkat!

30 Haziran 2020, Salı 08:47
30 Haziran 2020, Salı 08:47
İkinci el otomobil alacaklar bu dolandırıcılığa dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İkinci el otomobil alacaklar bu dolandırıcılığa dikkat!

Kamu bankaları tarafından açıklanan kredi destek paketleri sonrası piyasanın hareketlendiğini ve ikinci el araç ticaretinin hız kazandığını ifade eden Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, buna paralel olarak internet üzerinden yapılan satışların da arttığına işaret ederek araç alacak vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Dolandırıcıların internette araçları piyasa değerinin altında göstererek, gerçekte olmayan araçların ilanını verdiklerini belirten Erkoç, ‘’ Örneğin İstanbul’dan verilen bir ilan için vatandaşlarımız Ankara’dan alıcı oluyor. Diyorlar ki kaparo gönderirseniz bu aracı satmayacağız. Vatandaş kaparosunu gönderip aracı almaya gidiyor, ortada araç da yok muhatap da… Ne yazık ki caydırıcı bir ceza da yok. O yüzden vatandaşlarımız araç alışverişlerini muhakkak kurumsal yerlerden, otomobil ticaret merkezlerinden, bayilerden yapsınlar. İnternet sitelerinde ne olduğu belli olmayan kişilerin verdiği ilanlara itibar etmesinler. Satın almak istedikleri aracı muhakkak görsünler’’ diye konuştu.

Pandemi sebebiyle fabrikaların üretimi durdurması sonrası sıfır araçların henüz ülkeye gelmediğini, arz talep dengesinin bozulduğunu ifade eden Erkoç, dolandırıcıların bu durumdan da faydalandığını söyledi. Hiç meslekle alakası olmayan, otomotiv ticareti ile ilgili vergi levhası dahi bulunmayan kişilerin sıraya girerek bayilerden araçları aldığını, kendi araçları gibi ilana koyarak sattığını belirten Erkoç, ‘’ Bu işi ayaküstü yapanlar sebebiyle hem piyasadaki araçların fiyatı artıyor hiçbir şekilde vergisini de ödemediği için kayıt dışılık artıyor’’ diye konuştu.

‘’İKİNCİ EL’DE YETKİ BELGESİ İLE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE KAYIT DIŞILIĞIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ’’

2019 verilerine göre Türkiye’de 8 milyon 600 bin aracın el değiştirdiğini, bunun 5 milyona yakınının ayaküstü araç alıp satanlar tarafından gerçekleştiğini söyleyen Erkoç, ‘’Kayıt dışılığın önüne geçilmediği sürece fiyatların yükselmesine engel olamayız. Ticaret Bakanlığımızdan, Gelir İdaresi Başkanlığımızdan, Vergi Denetleme Kurulu’ndan internet sitelerinin denetlenmesini ve kayıt dışılığın önüne geçilmesini talep ediyoruz’’ dedi.

Sektöre bir standart getirecek olan ikinci el araç ticareti yetki belgesi ile önemli ölçüde bu kayıt dışılığın önüne geçileceğini ve sektöre bir standart geleceğini hatırlatan Erkoç, ‘’Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bekleyen ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanarak hayata geçecek olan mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu Ağustos ayına kadar uzatılmıştı. Bu süreçle birlikte sektöre bir çeki düzen gelmesini bekliyoruz’’ diye konuştu.

Ülke genelinde yağış beklenmiyor, sıcaklıklar yükseliyor

Filistin direniş grupları: ABD'nin "Gazze'ye uluslararası güç" planı yeni bir işgal girişimi

Kabine bugün yoğun gündemle toplanıyor

Katil Netanyahu'dan 7 Ekim için gayriresmî soruşturma hamlesi

Fas'ta Gazze ve Sudan için dayanışma çağrısı

Ateşkese rağmen siyonist saldırı: Bir şehit, çok sayıda yaralı

Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem

Zonguldak’ta çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildi

Tır ile otomobil çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı

Sözleşmeli öğretmen atamaları için tercih başvuruları bugün başlıyor

Ara tatil sona eriyor, 18 milyon öğrenci yeniden ders başı yapacak

İzmir açıklarında 18 düzensiz göçmen yakalandı

Konya’da sisli hava etkili oluyor

Feribot seferlerine fırtına engeli

Mardin’de pikap uçurumdan yuvarlandı: 2’si çocuk 6 yaralı

Konya’da çıkan yangında iki müstakil ev kullanılamaz hale geldi

Kongo'da maden sahasında göçük: 70 can kaybı

Konya’da firari hükümlü yakalandı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani Çin’e gidiyor

Trafik güvenliğini tehlikeye atan sürücü hakkında işlem yapıldı

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle 15 kişi hastaneye kaldırıldı

Batman’da çocuk sağlığı hizmetlerinde yaşanan eksiklik tepkilere neden oluyor

DSİ 1389 personel alımı yapacak

Pasifik'te tansiyon yükseliyor: Çin gemileri, Japon adalarına yaklaştı

Karabük'te feci kaza: 2 ölü, 7 yaralı

Arakçi: israil ve ABD hedeflerine ulaşamadı, bu süreçte zayıf ve güçlü yönlerimizi gördük

Zap Suyu'na düşen pikapta 2 kişi hayatını kaybetti

İşgal askerleri Lübnan topraklarında UNIFIL askerlerini hedef aldı

Balıkesir’de art arda depremler

Gazze için 10 bin fidan dikildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ülke genelinde yağış beklenmiyor, sıcaklıklar yükseliyor

Filistin direniş grupları: ABD'nin "Gazze'ye uluslararası güç" planı yeni bir işgal girişimi

Kabine bugün yoğun gündemle toplanıyor

Katil Netanyahu'dan 7 Ekim için gayriresmî soruşturma hamlesi

Fas'ta Gazze ve Sudan için dayanışma çağrısı

Ateşkese rağmen siyonist saldırı: Bir şehit, çok sayıda yaralı

Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem