• BIST 100

    10698,13%1,25
  • DOLAR

    42,33% 0,08
  • EURO

    49,12% 0,14
  • GRAM ALTIN

    5469,00% -0,48
  • Ç. ALTIN

    9189,23% 0,00

İkinci el otomobil alacaklar bu dolandırıcılığa dikkat!

30 Haziran 2020, Salı 08:47
30 Haziran 2020, Salı 08:47
İkinci el otomobil alacaklar bu dolandırıcılığa dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İkinci el otomobil alacaklar bu dolandırıcılığa dikkat!

Kamu bankaları tarafından açıklanan kredi destek paketleri sonrası piyasanın hareketlendiğini ve ikinci el araç ticaretinin hız kazandığını ifade eden Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, buna paralel olarak internet üzerinden yapılan satışların da arttığına işaret ederek araç alacak vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Dolandırıcıların internette araçları piyasa değerinin altında göstererek, gerçekte olmayan araçların ilanını verdiklerini belirten Erkoç, ‘’ Örneğin İstanbul’dan verilen bir ilan için vatandaşlarımız Ankara’dan alıcı oluyor. Diyorlar ki kaparo gönderirseniz bu aracı satmayacağız. Vatandaş kaparosunu gönderip aracı almaya gidiyor, ortada araç da yok muhatap da… Ne yazık ki caydırıcı bir ceza da yok. O yüzden vatandaşlarımız araç alışverişlerini muhakkak kurumsal yerlerden, otomobil ticaret merkezlerinden, bayilerden yapsınlar. İnternet sitelerinde ne olduğu belli olmayan kişilerin verdiği ilanlara itibar etmesinler. Satın almak istedikleri aracı muhakkak görsünler’’ diye konuştu.

Pandemi sebebiyle fabrikaların üretimi durdurması sonrası sıfır araçların henüz ülkeye gelmediğini, arz talep dengesinin bozulduğunu ifade eden Erkoç, dolandırıcıların bu durumdan da faydalandığını söyledi. Hiç meslekle alakası olmayan, otomotiv ticareti ile ilgili vergi levhası dahi bulunmayan kişilerin sıraya girerek bayilerden araçları aldığını, kendi araçları gibi ilana koyarak sattığını belirten Erkoç, ‘’ Bu işi ayaküstü yapanlar sebebiyle hem piyasadaki araçların fiyatı artıyor hiçbir şekilde vergisini de ödemediği için kayıt dışılık artıyor’’ diye konuştu.

‘’İKİNCİ EL’DE YETKİ BELGESİ İLE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE KAYIT DIŞILIĞIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ’’

2019 verilerine göre Türkiye’de 8 milyon 600 bin aracın el değiştirdiğini, bunun 5 milyona yakınının ayaküstü araç alıp satanlar tarafından gerçekleştiğini söyleyen Erkoç, ‘’Kayıt dışılığın önüne geçilmediği sürece fiyatların yükselmesine engel olamayız. Ticaret Bakanlığımızdan, Gelir İdaresi Başkanlığımızdan, Vergi Denetleme Kurulu’ndan internet sitelerinin denetlenmesini ve kayıt dışılığın önüne geçilmesini talep ediyoruz’’ dedi.

Sektöre bir standart getirecek olan ikinci el araç ticareti yetki belgesi ile önemli ölçüde bu kayıt dışılığın önüne geçileceğini ve sektöre bir standart geleceğini hatırlatan Erkoç, ‘’Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bekleyen ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanarak hayata geçecek olan mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu Ağustos ayına kadar uzatılmıştı. Bu süreçle birlikte sektöre bir çeki düzen gelmesini bekliyoruz’’ diye konuştu.

Batı Şeria'da direnişten bıçaklı eylem: 1 ölü 3 yaralı

Aydıncık’ta genç arıcılara ekipman desteği

Dr. Öğr. Üyesi Baydar:Türkiye’de su kaynakları hızla azalıyor, bugünden doğru adımlar atılmalı

Bakan Kacır: OSB'lerimizi geliştirerek sektörlerin geleceğe taşınmasını amaçlıyoruz

KDP Başkanı Barzani ile Irak Başbakanı Sudani bir araya geldi

Bingöl 3. Kısım Küçük Sanayi Sitesi’ne 280 esnaf taşındı

Şanlıurfa’da “Bir fidan, bir umut” etkinliği düzenlendi

Batman'da otomobil ile transit çarpıştı: 2 yaralı

İstanbul'da 21 mahallede şap nedeniyle karantina başladı

Malatya'da depremzedeler için yapılan kalıcı konutların teslimi sürüyor

Şanlıurfa’da iki gündür haber alınamayan kız çocuğunu arama çalışmaları sürüyor

İnternet siteleri ve X platformunda yaygın kesintiler yaşanıyor

Malatya'da otomobiller çarpıştı: 2 yaralı

Beytüllahim'deki bıçaklı eylemde bir işgalci öldü, 8 kişi yaralandı

Vitamin deposu kışlık meyve ve sebzeler tezgahlardaki yerini aldı

Mersin Toros Devlet Hastanesinde HAP Tatbikatı Başarıyla Gerçekleştirildi

Tarihi köyün bozuk yol çilesi halkı canından bezdirdi

Sessiz ama tehlikeli bir hastalık: Aort anevrizması

Gaziantep'te 38 motosiklet sürücüsüne ceza kesildi

Şırnak'ta Gazze için düzenlenen hayır çarşısının geliri TDV hesabına aktarıldı

Malatya'da öğrenciler "EkoVizyon" çalıştayı ile çevreye değer katan fikirler üretti

Lübnan'da siyonist rejim saldırısı: Bir şehit

Marmara’nın en fazla tescilli ürüne sahip şehri: Bursa

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayyıldız: Gıda zehirlenmeleri arttı, etikete, hijyene ve soğuk zincire dikkat!

Adana Valiliği'nden öğretmenler tuvaletine gizli kamera yerleştirilmesine ilişkin açıklama

Siirt Şirvan’da iki kamyon çarpıştı: 1 yaralı

Ankara'da "Çatışmadan İstikrara ve Umuda Sudan" paneli düzenlenecek

HÜDA PAR heyeti, TOKİ hak sahipleriyle görüştü: Mağduriyetin takipçisi olacağız

İşgal ordusunda gizlenen kriz: Binlerce askerde beyin hasarı

Ani dolu yağışı tarım alanlarında büyük zarara yol açtı, çiftçi destek bekliyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Batı Şeria'da direnişten bıçaklı eylem: 1 ölü 3 yaralı

Aydıncık’ta genç arıcılara ekipman desteği

Dr. Öğr. Üyesi Baydar:Türkiye’de su kaynakları hızla azalıyor, bugünden doğru adımlar atılmalı

Bakan Kacır: OSB'lerimizi geliştirerek sektörlerin geleceğe taşınmasını amaçlıyoruz

KDP Başkanı Barzani ile Irak Başbakanı Sudani bir araya geldi

Bingöl 3. Kısım Küçük Sanayi Sitesi’ne 280 esnaf taşındı

Şanlıurfa’da “Bir fidan, bir umut” etkinliği düzenlendi