• BIST 100

    14110,37%-0,51
  • DOLAR

    42,93% 0,07
  • EURO

    50,59% 0,07
  • GRAM ALTIN

    6172,79% -1,23
  • Ç. ALTIN

    10106,29% 0,00

İkinci el otomobil alacaklar bu dolandırıcılığa dikkat!

30 Haziran 2020, Salı 08:47
30 Haziran 2020, Salı 08:47
İkinci el otomobil alacaklar bu dolandırıcılığa dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İkinci el otomobil alacaklar bu dolandırıcılığa dikkat!

Kamu bankaları tarafından açıklanan kredi destek paketleri sonrası piyasanın hareketlendiğini ve ikinci el araç ticaretinin hız kazandığını ifade eden Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, buna paralel olarak internet üzerinden yapılan satışların da arttığına işaret ederek araç alacak vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Dolandırıcıların internette araçları piyasa değerinin altında göstererek, gerçekte olmayan araçların ilanını verdiklerini belirten Erkoç, ‘’ Örneğin İstanbul’dan verilen bir ilan için vatandaşlarımız Ankara’dan alıcı oluyor. Diyorlar ki kaparo gönderirseniz bu aracı satmayacağız. Vatandaş kaparosunu gönderip aracı almaya gidiyor, ortada araç da yok muhatap da… Ne yazık ki caydırıcı bir ceza da yok. O yüzden vatandaşlarımız araç alışverişlerini muhakkak kurumsal yerlerden, otomobil ticaret merkezlerinden, bayilerden yapsınlar. İnternet sitelerinde ne olduğu belli olmayan kişilerin verdiği ilanlara itibar etmesinler. Satın almak istedikleri aracı muhakkak görsünler’’ diye konuştu.

Pandemi sebebiyle fabrikaların üretimi durdurması sonrası sıfır araçların henüz ülkeye gelmediğini, arz talep dengesinin bozulduğunu ifade eden Erkoç, dolandırıcıların bu durumdan da faydalandığını söyledi. Hiç meslekle alakası olmayan, otomotiv ticareti ile ilgili vergi levhası dahi bulunmayan kişilerin sıraya girerek bayilerden araçları aldığını, kendi araçları gibi ilana koyarak sattığını belirten Erkoç, ‘’ Bu işi ayaküstü yapanlar sebebiyle hem piyasadaki araçların fiyatı artıyor hiçbir şekilde vergisini de ödemediği için kayıt dışılık artıyor’’ diye konuştu.

‘’İKİNCİ EL’DE YETKİ BELGESİ İLE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE KAYIT DIŞILIĞIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ’’

2019 verilerine göre Türkiye’de 8 milyon 600 bin aracın el değiştirdiğini, bunun 5 milyona yakınının ayaküstü araç alıp satanlar tarafından gerçekleştiğini söyleyen Erkoç, ‘’Kayıt dışılığın önüne geçilmediği sürece fiyatların yükselmesine engel olamayız. Ticaret Bakanlığımızdan, Gelir İdaresi Başkanlığımızdan, Vergi Denetleme Kurulu’ndan internet sitelerinin denetlenmesini ve kayıt dışılığın önüne geçilmesini talep ediyoruz’’ dedi.

Sektöre bir standart getirecek olan ikinci el araç ticareti yetki belgesi ile önemli ölçüde bu kayıt dışılığın önüne geçileceğini ve sektöre bir standart geleceğini hatırlatan Erkoç, ‘’Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bekleyen ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanarak hayata geçecek olan mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu Ağustos ayına kadar uzatılmıştı. Bu süreçle birlikte sektöre bir çeki düzen gelmesini bekliyoruz’’ diye konuştu.

Ilıman iklimiyle bilinen Adana’da bile kış dar gelirliyi zorluyor: Kışın faturalar ciddi şekilde artıyor

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Baskı, sürgün ve mobbinge son verin

Mersin’de sağlık alanına anlamlı bağışlar: Aile sağlığı merkezi ve mobil mamografi aracı

TMMOB Odası Gaziantep Şube Başkanı Güçyetmez'den deprem yargılaması çağrısı

Mersin'de silahlı olaylara yönelik operasyon: 2 ilçede 4 şüpheli yakalandı

Batman'da kar yükünü taşıyamayan ağaçlar devrildi

Meteoroloji’den Marmara Denizi için fırtına uyarısı

Malatya'da ödüllü bilardo turnuvası tamamlandı

Diyarbakır'da yoğun kar ve buzlanma nedeniyle trafik kazası

Otobüsçüler yıkıcı rekabetten şikâyetçi: Bu şekilde devam ederse sonumuz iyi değil

Silvan–Diyarbakır yolunda kar ve buzlanma nedeniyle kaza

"Esed ya da ülkeyi yakarız" sloganı neden yeniden gündemde?

Batman Kıra Dağı'nda kar ve buzlanma nedeniyle trafik kapandı

Gazianteplilerden boykota devam çağrısı

Siirt’te hasta vatandaş, ambulans ve mahsur kalan araçlar kurtarıldı

Batman'da kış lastiği olmayan araçlar trafiğe çıkamayacak

Bursa'da DAİŞ operasyonu: 1 tutuklama

Batman'da ambulans yokuşta mahsur kaldı

İran, Yemen'deki durumu Suudi Arabistan ve BAE ile görüştü

Siirt’te kar sevinci: Kent beyaza büründü, vatandaşlar sokaklara akın etti

Diyarbakır’da kar sonrası kartpostallık manzaralar

Diyarbakır’da tehlikeli kar oyunu: Sürücüler zor anlar yaşadı

Batman'da karla mücadele hazırlıkları tamamlandı

Netanyahu neden Gazze anlaşmasının ikinci aşamasından korkuyor?

Batman'da kar nedeniyle 20'den fazla köy yolu kapandı

Batman’da okul çıkışında öğrencilerden kar sevinci

Batman'da resmî ve özel eğitim kurumları tatil edildi

Malatya'da gizli buzlanma kazalara yol açtı

Diyarbakır’da yoğun kar yağışı etkisini sürdürüyor

Battalgazi'de karla mücadele sürüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Ilıman iklimiyle bilinen Adana’da bile kış dar gelirliyi zorluyor: Kışın faturalar ciddi şekilde artıyor

Memur-Sen Diyarbakır İl Başkanı Tekdemir: Baskı, sürgün ve mobbinge son verin

Mersin’de sağlık alanına anlamlı bağışlar: Aile sağlığı merkezi ve mobil mamografi aracı

TMMOB Odası Gaziantep Şube Başkanı Güçyetmez'den deprem yargılaması çağrısı

Mersin'de silahlı olaylara yönelik operasyon: 2 ilçede 4 şüpheli yakalandı

Batman'da kar yükünü taşıyamayan ağaçlar devrildi

Meteoroloji’den Marmara Denizi için fırtına uyarısı