• BIST 100

    15703,40%-1,93
  • DOLAR

    44,06% 0,17
  • EURO

    51,19% 0,04
  • GRAM ALTIN

    7301,06% 1,68
  • Ç. ALTIN

    11854,23% 0,00

İkinci el otomobil alacaklar bu dolandırıcılığa dikkat!

30 Haziran 2020, Salı 08:47
30 Haziran 2020, Salı 08:47
İkinci el otomobil alacaklar bu dolandırıcılığa dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İkinci el otomobil alacaklar bu dolandırıcılığa dikkat!

Kamu bankaları tarafından açıklanan kredi destek paketleri sonrası piyasanın hareketlendiğini ve ikinci el araç ticaretinin hız kazandığını ifade eden Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, buna paralel olarak internet üzerinden yapılan satışların da arttığına işaret ederek araç alacak vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Dolandırıcıların internette araçları piyasa değerinin altında göstererek, gerçekte olmayan araçların ilanını verdiklerini belirten Erkoç, ‘’ Örneğin İstanbul’dan verilen bir ilan için vatandaşlarımız Ankara’dan alıcı oluyor. Diyorlar ki kaparo gönderirseniz bu aracı satmayacağız. Vatandaş kaparosunu gönderip aracı almaya gidiyor, ortada araç da yok muhatap da… Ne yazık ki caydırıcı bir ceza da yok. O yüzden vatandaşlarımız araç alışverişlerini muhakkak kurumsal yerlerden, otomobil ticaret merkezlerinden, bayilerden yapsınlar. İnternet sitelerinde ne olduğu belli olmayan kişilerin verdiği ilanlara itibar etmesinler. Satın almak istedikleri aracı muhakkak görsünler’’ diye konuştu.

Pandemi sebebiyle fabrikaların üretimi durdurması sonrası sıfır araçların henüz ülkeye gelmediğini, arz talep dengesinin bozulduğunu ifade eden Erkoç, dolandırıcıların bu durumdan da faydalandığını söyledi. Hiç meslekle alakası olmayan, otomotiv ticareti ile ilgili vergi levhası dahi bulunmayan kişilerin sıraya girerek bayilerden araçları aldığını, kendi araçları gibi ilana koyarak sattığını belirten Erkoç, ‘’ Bu işi ayaküstü yapanlar sebebiyle hem piyasadaki araçların fiyatı artıyor hiçbir şekilde vergisini de ödemediği için kayıt dışılık artıyor’’ diye konuştu.

‘’İKİNCİ EL’DE YETKİ BELGESİ İLE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE KAYIT DIŞILIĞIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ’’

2019 verilerine göre Türkiye’de 8 milyon 600 bin aracın el değiştirdiğini, bunun 5 milyona yakınının ayaküstü araç alıp satanlar tarafından gerçekleştiğini söyleyen Erkoç, ‘’Kayıt dışılığın önüne geçilmediği sürece fiyatların yükselmesine engel olamayız. Ticaret Bakanlığımızdan, Gelir İdaresi Başkanlığımızdan, Vergi Denetleme Kurulu’ndan internet sitelerinin denetlenmesini ve kayıt dışılığın önüne geçilmesini talep ediyoruz’’ dedi.

Sektöre bir standart getirecek olan ikinci el araç ticareti yetki belgesi ile önemli ölçüde bu kayıt dışılığın önüne geçileceğini ve sektöre bir standart geleceğini hatırlatan Erkoç, ‘’Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bekleyen ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanarak hayata geçecek olan mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu Ağustos ayına kadar uzatılmıştı. Bu süreçle birlikte sektöre bir çeki düzen gelmesini bekliyoruz’’ diye konuştu.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Malatya'da imam hatip okullarından teravih buluşması

Batman Petrol Gazetesi 23. Yayın Yılını Kutluyor

Afganistan Savunma Bakanı: Savaş ve barış Pakistan'a bağlı

ABD'nin İran'a yönelik raporu sızdı(rıldı): Saldırılar İran rejimini deviremez

Muş'ta İslam coğrafyasına yönelik saldırılara tepki: Bu saldırılar karşı çıkılmadıkça devam edecektir

İran, Tahran'da rafineriye saldırıya karşılık Hayfa'daki rafineriyi vurdu

ABD'de etkili olan fırtına nedeniyle 4 ölü, 12 yaralı

Ağrı’da kar geçit vermedi, vatandaşlar köy yolundan geri döndü

Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 1gözaltı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Ankara’da STK temsilcileriyle iftar programında buluştu

İran Kızılayı: ABD ve israil saldırılarında 6 binden fazla sivil bina zarar gördü

ABD'den siyonist rejime yeni silah satışı: ABD yönetimi “acil durum” yetkisiyle onayladı

Rusya füze ve İHA'lar ile Ukrayna'yı vurdu: 7 ölü

Erdemci: Siyonist işgal ve ABD destekli saldırılarda en büyük bedeli çocuklar ödüyor

Gaziantep'te 179 tarihi sikke ele geçirildi: 1 gözaltı

Çanakkale açıklarında 39 düzensiz göçmen yakalandı

Pakistan'da bombalı saldırı: 2 ölü, 31 yaralı

Hatay'da tarihi eser kaçakçılığı operasyonu: 1 gözaltı

Gazprom: Avrupa'da kışa hazırlık için depolanan gaz tükendi

İran, Basra Körfezi’nde ABD’ye ait petrol tankerini vurdu

Siyonist işgalcilerin Lübnan'a saldırılarında şehit sayısı 294'e yükseldi

Ters dönen araçta burnu dahi kanamadan kurtuldu

Mersin'de Gazze’de devam eden siyonist vahşete ve bölgede tırmanan gerilime tepki

Gaziantep'te araçtan kavga için inen 3 şahsa 540 bin lira ceza

Kenya'da sel felaketi: 23 ölü

Şırnak'ta lapa lapa kar yağdı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi: ABD, sivillerin su kaynağını vurdu

Antalya’da Peygamber Sevdalıları’ndan İran’a yönelik saldırılara tepki

Ordu'da feci kaza: 2 ölü, 2 yaralı

Polonya'dan hava sahası kısıtlaması kararı

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da imam hatip okullarından teravih buluşması

Batman Petrol Gazetesi 23. Yayın Yılını Kutluyor

Afganistan Savunma Bakanı: Savaş ve barış Pakistan'a bağlı

ABD'nin İran'a yönelik raporu sızdı(rıldı): Saldırılar İran rejimini deviremez

Muş'ta İslam coğrafyasına yönelik saldırılara tepki: Bu saldırılar karşı çıkılmadıkça devam edecektir

İran, Tahran'da rafineriye saldırıya karşılık Hayfa'daki rafineriyi vurdu

ABD'de etkili olan fırtına nedeniyle 4 ölü, 12 yaralı