• BIST 100

    16193,56%0,17
  • DOLAR

    44,08% 0,04
  • EURO

    51,03% -0,33
  • GRAM ALTIN

    7316,20% -0,52
  • Ç. ALTIN

    11826,62% -0,32

İkinci el otomobil alacaklar bu dolandırıcılığa dikkat!

30 Haziran 2020, Salı 08:47
30 Haziran 2020, Salı 08:47
İkinci el otomobil alacaklar bu dolandırıcılığa dikkat!
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

İkinci el otomobil alacaklar bu dolandırıcılığa dikkat!

Kamu bankaları tarafından açıklanan kredi destek paketleri sonrası piyasanın hareketlendiğini ve ikinci el araç ticaretinin hız kazandığını ifade eden Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, buna paralel olarak internet üzerinden yapılan satışların da arttığına işaret ederek araç alacak vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Dolandırıcıların internette araçları piyasa değerinin altında göstererek, gerçekte olmayan araçların ilanını verdiklerini belirten Erkoç, ‘’ Örneğin İstanbul’dan verilen bir ilan için vatandaşlarımız Ankara’dan alıcı oluyor. Diyorlar ki kaparo gönderirseniz bu aracı satmayacağız. Vatandaş kaparosunu gönderip aracı almaya gidiyor, ortada araç da yok muhatap da… Ne yazık ki caydırıcı bir ceza da yok. O yüzden vatandaşlarımız araç alışverişlerini muhakkak kurumsal yerlerden, otomobil ticaret merkezlerinden, bayilerden yapsınlar. İnternet sitelerinde ne olduğu belli olmayan kişilerin verdiği ilanlara itibar etmesinler. Satın almak istedikleri aracı muhakkak görsünler’’ diye konuştu.

Pandemi sebebiyle fabrikaların üretimi durdurması sonrası sıfır araçların henüz ülkeye gelmediğini, arz talep dengesinin bozulduğunu ifade eden Erkoç, dolandırıcıların bu durumdan da faydalandığını söyledi. Hiç meslekle alakası olmayan, otomotiv ticareti ile ilgili vergi levhası dahi bulunmayan kişilerin sıraya girerek bayilerden araçları aldığını, kendi araçları gibi ilana koyarak sattığını belirten Erkoç, ‘’ Bu işi ayaküstü yapanlar sebebiyle hem piyasadaki araçların fiyatı artıyor hiçbir şekilde vergisini de ödemediği için kayıt dışılık artıyor’’ diye konuştu.

‘’İKİNCİ EL’DE YETKİ BELGESİ İLE ÖNEMLİ ÖLÇÜDE KAYIT DIŞILIĞIN ÖNÜNE GEÇEBİLİRİZ’’

2019 verilerine göre Türkiye’de 8 milyon 600 bin aracın el değiştirdiğini, bunun 5 milyona yakınının ayaküstü araç alıp satanlar tarafından gerçekleştiğini söyleyen Erkoç, ‘’Kayıt dışılığın önüne geçilmediği sürece fiyatların yükselmesine engel olamayız. Ticaret Bakanlığımızdan, Gelir İdaresi Başkanlığımızdan, Vergi Denetleme Kurulu’ndan internet sitelerinin denetlenmesini ve kayıt dışılığın önüne geçilmesini talep ediyoruz’’ dedi.

Sektöre bir standart getirecek olan ikinci el araç ticareti yetki belgesi ile önemli ölçüde bu kayıt dışılığın önüne geçileceğini ve sektöre bir standart geleceğini hatırlatan Erkoç, ‘’Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bekleyen ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanarak hayata geçecek olan mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu Ağustos ayına kadar uzatılmıştı. Bu süreçle birlikte sektöre bir çeki düzen gelmesini bekliyoruz’’ diye konuştu.

admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İzmir'de yaban domuzları ilçe merkezine indi

İzmir'de HÜDA PAR Gençlik Kolları, trafikte iftariye dağıttı

Diyarbakır'da otomobil takla attı: Bir yaralı

İzmir’de çöpe atılan APP plakalar dikkat çekti

İngiltere, Epstein'ın arkadaşının ABD elçisi olarak atanmasına ilişkin belgeleri yayınladı

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Siirt'te fitrelik buğday geleneği sürüyor

Trump, İran'a saldırıların yakında bitebileceğini iddia etti

İran, savaş sürecinde rekor petrol ihracatı yaptı

Çin Savunma Bakanlığı, İran'a yönelik saldırılarının durdurulması çağrısında bulundu

Romanya, ABD birliklerinin topraklarında geçici olarak konuşlandırılmasına onay verdi

Devrim Muhafızları: El Udeyri Üssü'ne yönelik saldırımızda 100 ABD personeli yaralandı

Avrupa Yetim Eli Gazze'de binlerce kişiye ulaşmaya devam ediyor

Cadde üzerindeki çukur tepki topladı: Vatandaş çözüm bekliyor

Batman girişinde tır devrildi: 1 kişi yaralandı

HÜDA PAR Elazığ Kadın Kollarından Gazze’de 1000 kişilik iftar

Van’da iki grup arasında bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 3 yaralı!

Hafriyat kaldırma çalışması 4 binayı etkiledi: Bina sakinlerinden "mağduriyetimiz giderilsin" talebi

Sözleşmeli öğretmen ek atama sonuçları açıklandı

HÜDA PAR: İran’a yönelik saldırlar bölgesel felaketin habercisi

İran Devrim Muhafızları: Hürmüz Boğazı’nda ABD-siyonist rejime ait iki gemi füzelerle vuruldu

Batman'da fırın ve lokantalara sıkı takip

İstanbul’da "Yüzyılın Konut Projesi" için hak sahipleri bayram sonrası belirlenecek

Minik yürekler ilk seccadeleriyle namazla tanıştı

Sason Balı'nın AB tescili için toplantı gerçekleştirildi

İspanya, Tel Aviv'deki büyükelçisini geri çekti

Müftü Durmuş: İtikaf sünnetini ihya etmek büyük önem taşıyor

Pervari’de heyelan nedeniyle köy yolu ulaşıma kapandı

Malatya'da YKS adaylarına ücretsiz ve nitelikli eğitim sağlıyor

Bakan Gürlek: Mahkeme salonları siyaset arenası değildir, şov yapılamaz

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İzmir'de yaban domuzları ilçe merkezine indi

İzmir'de HÜDA PAR Gençlik Kolları, trafikte iftariye dağıttı

Diyarbakır'da otomobil takla attı: Bir yaralı

İzmir’de çöpe atılan APP plakalar dikkat çekti

İngiltere, Epstein'ın arkadaşının ABD elçisi olarak atanmasına ilişkin belgeleri yayınladı

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Siirt'te fitrelik buğday geleneği sürüyor